Tnrul șaman și pregti desaga de cltorie, apoi ngenunche la picioarele Btrnului, care i ddu binecuvntarea de drum lung. La prima gean a zorilor, urca deja poteca abrupt n vreme ce satul disprea n urma lui, dup un colț de stnc.

n timp ce urca voinicește versantul muntos, deveni brusc nostalgic dup satul su și dup Btrn. Nu prsise niciodat satul, cu excepția micilor incursiuni n cutare de plante, pe tapsanurile abrupte din apropierea satului, alturi de Btrn. De mic copil fusese ncredințat btrnului de ctre prinții si. Fusese un copil bolnvicios, cznd adesea n crize n care și pierdea cunoștința. Btrnul vzuse n boala lui un semn al zeilor, care cereau copilul pentru a urma calea Spiritelor. Așa c familia lui l vnduse Btrnului conform ritualului, pe fereastr, pentru ca spiritele bolii, care așteptau la uș, s nu l urmreasc. Btrnul i schimbase și numele, pentru ca spiritele rele s i piard urma. Anii au trecut, iar plantele și incantațiile Btrnului l-au ajutat s creasc puternic și sntos. nvțase de la Btrn tot ce l-a putut nvța. l asista n ritualurile pentru bolnavi, btnd ritmic, n mica tob ce avea puterea de a chema spiritele vindectoare. nvțase de la Btrn despre Spiritul fiecrei plante de leac, despre cum și cnd trebuie culeas fiecare plant, ce invocație trebuia fcut pentru a face favorabil Spiritul plantei și a-i pstra puterea n planta culeas. nvțase s cltoreasc, cu ajutorul tobei, ctre Spiritul plantei, pentru a cere vindecarea bolnavului. Era pregtit s devin Șaman, cci Btrnul scdea n putere de la an la an, iar satul avea nevoie de un nou Vindector.

Atunci, btrnul a luat hotrrea s l trimit sus, ctre satele de pe versantul muntelui. A ars o mn de plante pline de Putere, apoi și-a apsat degetul mare n cenușa fierbine și rostind o incantație, i-a apsat degetul pe frunte. Apoi i-a spus:

– Fiul meu, du-te la șamanii din celelalte sate. Chiar dac vei spla semnul de pefrunte, ei l vor vedea și vor ști c eu te-am trimis, pentru nvțtur. Te vor primi și vei nvța. Fiecare Șaman are calea lui, este ghidat spre vindecare ntr-un anumit fel. Eu sunt un Șaman al Spiritelor blnde ale Lunii, care și revars binecuvntarea pentru oameni prin plantele de leac. Alți șamani urmeaz alte ci. nvaț de la ei tot ce poți și ntoarce-te aici, s ai grij de oamenii din satul tu.

Așa c pornise la drum, dornic s nvețe ct mai mult despre Cile Spiritelor.

A vizitat sat dup sat, și de fiecare dat șamanul satului l-a așteptat n pragul colibei sale, fiind nștiințat de ctre spirite de venirea sa. A nvțat Cile Teribile și Cile Blnde, a cunoscut spiritele strvechi convertite n pzitori ai Dharmei, care juraser n fața lui Budha s ajute orice ființ vie, din compasiune pentru suferința universal. A nvțat s accepte moartea ca un final inevitabil al vieții, și s cear Regilor Karmei o renaștere favorabil pentru muribund.

Apoi, ntr-o zi, a ajuns ntr-un sat unde o btrn șaman l aștepta n pragul colibei sale, conform obiceiului, pentru a-i oferi nvțtura. S-a prosternat la picioarele ei, a primit binecuvntarea, a oferit darul de nvțcel și a fost invitat n ncperea pentru ritualuri. Spiritul tutelar al btrnei Șaman era un strvechi și puternic spirit al cimitirelor, un demon convertit la Dharma de ctre nsuși PadmaShambava. Tocmai atunci, stenii aduceau un stean care czuse de pe o stnc ncercnd s salveze o capr dintr-o rp. Omul avea mai multe oase rupte și abia mai respira. Btrna Șaman a cerut ca bolnavul s fie așezat lng foc iar apoi toți stenii au prsit ncperea, cu excepția tnrului Șaman. Btrna a nchis ochii și a nceput s murmure invocația. Apoi, a plesnit din palme de trei ori deasupra capului, iar cnd a deschis ochii, orice fractur dispruse, iar oasele bolnavului se sudaser ca prin minune.

Tnrul șaman a pipit uimit bolnavul, cutnd urmele fracturilor. Oasele erau netede, ca și cum nu ar fi fost rupte niciodat ! ncntat, a cerut nvțtura respectiv, iar btrna i-a oferit transmisia. A aruncat n foc cele 5 ingrediente plcute Btrnului Spirit, a desenat cu praf de crbune din oase mandala acestuia și l-a nvțat pe tnrul Șaman cum s invoce puterea vindectoare a acestuia,șoptindu-i la urecheCuvintele de Putere. I-a atras atenția c Btrnul Spirit este un spirit Teribil, iar invocarea lui trebuie fcut cu mult umilinț. ncntat de cele nvțate, tnrul șaman a prsit chiar a doua zi satul btrnei Șaman, plecnd spre cas. Simțea c lecțiile lui au luat sfrșit, c a primit toat cunoașterea necesar pentru a-i ajuta pe oamenii din satul su. Dar se nsela !

Ajuns n sat, Btrnul l-a mbrțișat cu afecțiune, iar el i-a oferit cu lacrimi n ochi, darurile de discipol. Btrnul le-a acceptat și l-a invitat n cas. Cu impetuozitatea specific tinereții, tnrul șaman a nceput s turuie pe nersuflate, despre toate minunțiile vzute și nvțate, iar spre surprinderea lui, descoperi c btrnul era deja la curent cu multe din peripețiile sale, semn c Spiritele protectoare l nsoțiser n cltoria sa.

n acel moment, se isc mare zarv n fața locuinței Btrnului. Stenii aduceau un brbat ce czuse de pe cal și avea o fractur la un picior. Btrnul i-a invitat pe steni s așeze bolnavul lng foc și a nceput s prepare plantele de leac și atela, dar tnrul șaman l-a oprit cu un gest, și i-a cerut s l lase pe el s fac vindecarea, cu ajutorul Btrnului Spirit al Cimitirelor, vindectorul de oase. Dornic s și mprtșeasc nvțtura, a cerut s fie chemați și șamanii celor dou sate nvecinate, pentru a le arta și lormiestria sa. n tot acest timp, bolnavul fcuse febr și gemea, cuprins de dureri, iar piciorul i se umflase. Dup cteva ore, sosir și șamanii din cele dou sate nvecinate, iar tnrul șaman se puse ncreztor pe treab. nchise ochii, vizualiz mandala, cum l nvțase Btrna, apoi cnd simți c a realizat contactul mental cu Btrnul Spirit, rosti Cuvintele de Putere și lovi ritualic de trei ori, palmele deasupra capului. Cnd deschise ochii, descoperi c nimic nu se ntmplase. Fractura era tot acolo. Copleșit de rușine, fugi din ncpere, lsnd pe Btrn s se ocupe de bolnav cu leacurile sale. Se ntoarse spre sear, ca un cine btut, și l rug pe Btrn s i explice de ce nu a reușit s fac vindecarea. Btrnul zmbi misterios și ridic din umeri. Nedumerit, tnrul șaman insist n ntrebarea sa. Atunci Btrnul i spuse:

– Dac vrei s afli rspunsul la ntrebrile tale, du-te și cere-l Btrnei care ți-a oferit aceast nvțtur a vindecrii oaselor.

Așa c n zori, tnrul șaman urc nc o dat poteca abrupt care l ducea departe de satul su natal. Dup trei zile de mers, ajunse n satul Btrnei, dar aceasta nu l ntmpin n pragul colibei. Se așez rbdtor n fața ușii și și strig numele, cernd permisiunea de a primi nvțtur.

Btrna ieși din colib, cu o figur furioas, nspimnttoare, l lu de o ureche și l tr n colib, aruncndu-l ntr-un colț. Tnrul șaman se ghemui speriat, ne-nțelegnd diferența de atitudine a Btrnei, faț de prima sa vizit. Plngnd, i czu la picioare, cernd iertare și rugnd-o s i explice cu ce a greșit, și de ce invocația Btrnului Spirit a dat greș.

mbunat de dovezile lui de cinț, btrna se ndulci la chip și i spuse:

– Te-am avertizat c Btrnul Spirit este un spirit Teribil, a crui invocare trebuie fcut cu umilinț. Se pare c mi-ai ignorat sfaturile.

– Dar am acționat plin de umilinț – protest tnrul șaman.

– Se pare c nu ! replic Btrna. Nimeni nu l poate pcli pe Btrnul Spirit. Vino cu mine s ți art ceva.

Lundu-l de mn pe tnrul șaman, Btrna l duse ctre marginea satului, la o grot mic nchis cu pietre, transformat n locuinț. nuntru, lng un foc, un btrn zcea pe un pat, nvelit n pturi.

– l vezi pe acest om ? spuse Btrna. Și el a primit odat nvțtura de vindecare a oaselor de ctre Btrnul Spirit. Vreme de mulți ani, acest om a vindecat o mulțime de oase rupte, devenind faimos pe ntregul munte. Oamenii l respectau, prestigiul su a crescut, o mulțime de discipoli i ofereau aur pentru a primi nvțtura. Treptat, datorit orgoliului, el a uitat motivația corect a oricrui vindector: compasiunea pentru toate ființele. El a nceput s acționeze cu mndrie, dornic s demonstreze altora miestria sa vindectoare. La un moment dat, Btrnul Spirit nu a mai rspuns cererii sale, iar el s-a ncpțnat s insiste, de parc cererea nu i-ar fi fost auzit de prima dat. Acest lucru l-a mniat pe Btrnul Spirit, care și-a artat fața sa teribil acestui brbat. Dup cum știi, de fiecare dat cnd o ființ sufer acest lucru se produce datorit ignoranței. Suferințele fizice, datorate vtmrilor trupului, nu sunt dect consecințele duse la extrem ale ignorrii legii Dharmei. Ele se datoreaz nclcrilor Dharmei, care duc la acumularea unei karme de suferinț. Bodhisattva-șii dotați cu o imens compasiune pentru toate ființele, pot alege uneori s și manifeste compasiunea prelund suferința nscut din greșelile karmice, fapt care nou ne apare drept o vindecare miraculoas, instantanee a corpului fizic. Btrnul Spirit a a avut o afinitate simbolic cu Dakini ale cimitirelor, oasele fiind simbolul impermanenței și iluziei. Vindecarea oaselor prin preluarea și consumarea suferinței celor vindecați este pentru el un exercițiu spiritual prin care și reaminteșete n permanenț c Samsara nseamn Suferinț, iar Suferința, ca și Samsara, este Iluzorie.

-Și totuși, care este suferința acestui om ? ntreb tnrul șaman.

-Btrnul Spirit i-a dat acestui om boala oaselor fragile. Oasele lui se sparg la cea mai mic mișcare, iar pn la sfrșitul acestei vieți, care nu este departe, nu va mai avea nici un os n corp care s nu fie rupt. A primit practic napoi o parte din suferințele pe care el le-a vindecat cu ajutorul Btrnului Spirit. Aceast pedeaps primit n aceast lume este tot o form de compasiune, cci l va mpiedica pe acest om ca dup moarte, s cad n infernul celor mndrii și orgolioși.

Cutremurat, tnrul șaman se prostern la picioarele Btrnei, cernd iertare. Btrna l mngie pe cap și i spuse:

-tinere șaman, greșeala ta a fost c ai așteptat sosirea celorlalți șamani, dormic s ți demonstrezi aptitudinile, n loc s vindeci imediat suferința bolnavului. Btrnul Spirit a vzut c n inima ta dorința de recunoaștere și respect era mai puternic dect compasiunea, și de aceea ți-a refuzat cererea. Mai ai nc multe de nvțat despre Cile Spiritelor. Mergi napoi n satul tu și nu mai ncerca s invoci puterea Btrnului Spirit. Aceast cale nu este pentru cei slabi n fața tentației orgoliului. Ai vzut care este pericolul care te paște.

Tcut, tnrul șaman plec spre satul su.

CategoryUncategorized
Tags

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer