Feed on
Posts
Comments
boboteaza la Domnita Balasa
Prin modul în care Dumnezeu a orânduit astăzi lucrurile, prin aparenta serie de ”întâmplări” care m-au făcut să mă pomenesc azi în biserica ctitorită de Domnița Bălașa (aflată lângă Curtea de Apel București), taman la timp să primesc binecuvântarea și stropirea cu agheasmă, am înțeles că Dumnezeu veghează asupra tuturor și are grijă ca nici chiar avocații – plini de greșeli și păcate, să nu rateze șansa apropierii de Hristos.
Scriu aceste lucruri ca o meditație asupra momentului Botezului Domnului Iisus Hristos atât pentru mine cât și pentru alții asemenea mie, prinși în vâltoarea nevoilor și problemelor personale, prea preocupați să mai dea atenție unor astfel de momente.
Istoricește vorbind, cu peste 2000 de ani în urmă, Iisus Hristos era botezat de către Ioan Botezătorul în apele Iordanului, fiind recunoscut de către acesta drept cel care va boteza ”Cu Duh Sfânt și cu foc”. Spiritual vorbind, în ziua de Bobotează, credinciosul ce este stropit cu agheazmă repetă simbolic (imitatio Cristi) gestul Mântuitorului de a fi botezat. Botezul de Bobotează semnifică momentul deschiderii Cerurilor și pogorârii Duhului Sfânt asupra celui botezat. Prin acest gest de primire al agheasmei, al apei sfințite prin Botezul Domnului, ne facem părtași/martori la momentul botezului Domnului, slujba de Bobotează având darul de a anihila spațiul și timpul și de a actualiza aici și acum, trăirea momentului de acum 2000 de ani. Prin sacralitatea actului stropirii cu agheazmă, retrăim momentul magic al botezului Domnului, primim alături de El și noi, după puteri, Duhul Sfânt.

Știu că sunt mulți care critică ”pupătorii” de icoane și moaște la astfel de momente solemne, punând în discuție ”igiena” gestului de a pune gura (și eventual de a lua microbi) acolo unde au mai pus-o sute sau mii de oameni.
Pentru mine, sărutarea Icoanei, a Crucii și chiar a mâinii preotului sunt semne de evlavie, de apropiere pioasă, smerită, față de simbolurile Mântuirii. Gestul sărutului este un gest de iubire, de atingere pioasă în singurul mod în care poți atinge fizic corespondentul fizic al idealului nevăzut.
Similar, în India există aceeași discuție despre brahmanii care își recită mantrele în fluviul Gange, considerat de ei sfânt, în locuri în apropierea cărora se ard și se aruncă în aceeași apă morții (cenușa lor) uneori parțial carbonizați. Credincioșii hinduși sorb cu pioșenie din apa mâloasă și murdară a fluviului, pe care o consideră pură și sfântă datorită prezenței zeității în apele Gangelui. Și culmea e că fac asta de ani de zile, și nu se îmbolnăvesc !
Similar, în creștinism are loc o transsubstanțializare și în cazul anafurei și vinului, care prin consacrare pierd calitățile lor obișnuite (de pâine și vin) și devin pentru credincios – Trupul și Sângele Mântuitorului, cu care se împărtășesc prin Hristos, de harul acestuia.
Reactualizarea acestor momente, trăirea la unison cu întreaga creștinătate a tainelor Bisericii lui Hristos – sunt ceea ce ne păstrează mlădițe, mădulare vii din trupul pământesc al lui Hristos, care este Biserica Lui.
Credința, acest ingredient esențial, împreună cu înțelegerea semnificației acestor taine ale Bisericii, este cea care ne dă acces la acest fel de experiențe religioase, pe care știința nu a ajuns încă să le cuantifice sau să le explice.

loading...

9 Responses to “Să nu pierdem ziua botezului Domnului”

 1. abc says:

  Se pare că Arsenie este un alt geniu pustiu… Deci ce s-a întâmplat totuși? Nu cumva un dumnezeu vrea să fure robii altui dumnezeu și diavolul își bagă coada și le dă la amândoi peste botul sifilitic… cum ar zice avocatul diavolului 😉

 2. sinergicus says:

  ”Pentru mine, sărutarea Icoanei, a Crucii și chiar a mâinii preotului sunt semne de evlavie, de apropiere pioasă, smerită, față de simbolurile Mântuirii. Gestul sărutului este un gest de iubire, de atingere pioasă în singurul mod în care poți atinge fizic corespondentul fizic al idealului nevăzut.” eu cred ca tine mai mult de un fanatism fara discernamint care dezvoltat si perpetuat duce prin toleranta excesiva la miscari gen Misa sau biserica ortodoxa corupta unde indivizi fara scrupule iti intind mina sa le-o pupi sau iti cer sa faci donatii in scopuri spirituale in timp ce ei fara ca tu sa stii sint niste hoti si profitori care nu au nici o legatura profunda si autentica cu divinitatea,profitind la maxim de banii si viata ta…si prin urmare nu au cum sa iti dea ceea ce ei nu au…mai degraba sa iti ia…

  ….demoni fatarnici si ipocriti in sutana de preot sau maestru spiritual ,spalator de bani ,afacerist si manipulatorul pupatorilor de moaste ,pupator de moaste care asteapta pomeni spirituale si gratii supreme de la miscatorii de cadelnite cu fum de tamiie contrafacuta …care in cel mai fericit caz sint niste oameni obisnuiti fara nici un har si care doar sint imbracati altfel ca tine …

  Nu ai nevoie sa pupi mina nici unui preot ca sa te simti evlavios si apropiat si smerit fata de simbolurile mintuirii…nu e nevoie sa pupi nici o cruce pe care ti-o intinde popa….e mintea ta care se leaga de simboluri fizice care ,nici macar nu stim cit au legatura cu spiritualitatea autentica…facem asa pt ca asa am fost educati,programati …daca vezi in oras o cruce desenata cu creta pe pereti iti vine sa o pupi? DAca nu de ce ca e tot un simbol sfint la fel ca crucea din argint pe care popa ti-o intinde cind vine sa iti sfinteasca casa… si sa iti ia banii ,contributia anuala…pe care nu plateste taxe ca biserica e scutita din cite stiu…

  Eu personal , daca m-as simti atras irezistibil de pupatul crucii, as desena be abdomenul( sau alta parte a corpului ) iubitei sau sotiei o cruce si de cite ori as vedea-o ,m-as apropia pios si smerit,as pupa simbolul mintuirii ,evlavios( in prima faza) pina cind crucea ar incepe sa freamate si sa se miste cu totul prinzind viata ,apoi m-as contopi trup si suflet ,intr-un mod transcendent si tranfigurator ,urmarind sa simt prin corespondentul fizic manifestat ,idealul nevazut al creatiei divine….si ar fi si mai placut si mai sanatos ..si pentru mine si pentru corespondentul fizic manifestat …

  LAsind gluma la o parte tot ce spui e poetic, frumos ,un moment de desprindere si raportare la un ideal pe care ti-l doresti…si care e departe de realitate…un moment de visare…o meditatie reusita sau o rugaciune iti poate da o piosenie mult mai autentica si o smerenie care nu se compara cu pupatul nici unei miini de preot sau cruci de aur, argint,sau alt metal nobil sau mai putin nobil….

  De cind am vazut documentare legate de biserica si preoti si mi-am dat seama cite porcarii se fac pe sub sutana m-am scirbit…

  Bineinteles ca omul a fost obisnuit,programat sa fie dependent;dependent de servici, de societate de medic,etc , de popa,de maestru care iti poarta de grija, e ca un fel de acceptare subconstienta a limitarilor si a slabiciunilor tale, si prin programare prin educatie sau autoprogramare , ajungem sa credem cu tarie ca cele enumerate mai sus, sub forma de cruci , miini,moaste sau alte obiecte prin pupare sau adorare ne apropie de ceva suprem transcendent ,imuabil ,etern etc etc…da ia sa imi schimb io programarea si sa imi fac dependente mai sanatoase care chiar ma ajuta cu adevarat…

 3. fleatza says:

  “Toata stradania diavolului aceasta este: ca sa desfaca dragostea sufletului nostru de Dumnezeu si s-o lege cu orice altceva.”

  @MR si El Toro: Sa nu uitati sa va spuneti rugaciunile inainte de culcare de acum inainte!

 4. fleatza says:

  Mi s-a mancat primul comentariu.
  Daca totusi l-ai prins MR, da mesajul mai departe, te rog!

 5. FYMah says:

  Super de acord Sinergicus … singura si marea realizare a bisericii a fost aceea ca a convins omul ca are nevoie de intermediari, de biserica, de preoti , pentru a comunica cu Dumnezeu. Inca odata Mihai, suntem pe alte frecvente … ne surprinde aspectul tau bisericos retrograd.

 6. fleatza says:

  Cred ca sinergicus a fost singurul care a reusit sa formuleze un raspuns la intrebarea: de ce varsare de sange, cum explicam copiilor nostri evenimentele trecute, cum ne explicam noua insine de ce suntem pe unde suntem si gandim in felul in care gandim.

  Citat dintr-o carte rosie: Vai de cel ce zideste cetatea cu varsari de sange si o intemeiaza pe faradelegi!

 7. EL TORO says:

  @NATAfleatza . Ma rog la mata sa nu mai faca inca odata figura aia cu tactu sa nu mai apara o reluare ca tine . Ce te bagasi in seama cu mine ? De unde iti venii fix sa arunci vorbe doar asa ca sa te bagi seama . In primul rind nu ma rog cum presupui tu si 2 , am ptr tine o revelatie daca chiar crezi ca ma rog inainte de culcare , deci iete cum suna rugaciunea mea inainte de culcare : – trimite-mi doamne femeia lu NATAfleatza sa o stropesc nitel -.Si NATAfleatza ca sa nu mai fie nevoie sa ma obosesc io invat-o tu inainte sa vina ea la mine o regula de aur si anume: femeia care nu inghite sperma isi bate joc de munca ei . Asa ma rog coaie sa sti . Daca se intimpla sa fii femeie sa te iau in pula direct ca sa nu mai mori ca proasta de grija mea daca ma rog sau nu seara . Daca esti vreun fraierici sper ca intelegi ca nu am nimic cu tine ci doar cu femeia ta . Daca te fute grija de ce fac eu inainte de culcare a trebuit sa fiu sincer cu tine .

 8. EL TORO says:

  Si ma pis pe toata firmele religioase care au pretentia de intermediari intre om si SURSA . Acolo sint numai bagabonti , labagii , curvari si disperati dupa bani .Niste spalati pe creier plini de basini si aere de speciali .

 9. fleatza says:

  Na poftim recunostinta!

Leave a Reply