V mai amintiți (cei care ați prins vremurile acelea) emisiunile de noapte de la bulgari, la care trgeam cu ochiul nainte de 1989 ? Despre cum așteptam vineri seara, la ora 12 noaptea, s nceap ”Studio X” cu serialele acelea polițiste americane ? Un mare impact asupra mea a avut n acea vreme – n care pe TVR aveai doar 2 ore de program – serialul ” Philip Marlowe, private eye” cu cele dou serii (cea alb negru din 1959, și cea color, din 1986). Atmosfera aceea de mister, cu brbați frumoși și femei rafinate era o noutate absolut pentru Romnia acelor vremuri.

Cred c a fost unul dintre puținele seriale ale vremii care nu era dublat n bolovnoasa limb bulgar, astfel c puteam savura pe deplin aerul de libertate american, cu pistoale și mașini mari.

Probabil c acest serial, dar și alte filme vzute n aceeași perioad – cum ar fi ”Șoimul maltez” au catalizat n mine un fel de a fi, o anumit atitudine masculin, poate chiar o form de mentalizare inconștient… Cert este c, dup 30 de ani de la acele filme, m regsesc n propria mea poveste, propriul roman polițist n care mi joc rolul de avocat ”detectiv de suflete”, ce seamn izbitor cu povestea lui Marlowe.
Pn și biroul meu este un fel de camer strmt, organizat n stilul din film, difer doar faptul c nu am ușa cu geamuri pe care scrie numele meu, n rest… nici o diferenț.
Uneori, zilele mi ncep ca un episod din Marlowe. O dam disperat, dar frumoas și elegant mbrcat, mi bate la uș. O primesc cu acea atitudine masculin din film, de control, reținut și totuși lejer, ce denot forț. Evident, e vorba despre soț, iar femeia caut protecție, ajutor, soluții la problema cu soțul. Nu, nu-mi aprind o țigar, dar m lțesc confortabil pe scaunul de birou, punnd ntrebri abile, intrnd n problem, n intimitatea vieții clientei.

Pe fondul minții mele, vocea lui Marlowe, partea de detectiv a personalitții mele, și spune monologul, concluziile exact ca n film, n timp ce eu trec la treab, acționnd investignd, cercetnd la arhive, autoritți, etc.
Inclusiv partea cu statul la birou cu picioarele pe el, am moștenit-o inconștient tot din aceste filme, iar treaba asta mi d o anumit stare de relaxare, un je m’en fiche dobndit din acele vremuri.
Este felul meu de a face avocatur, cutnd adevrul, urmrind povestea, luptnd pentru dreptate – atunci cnd ea este de partea clientului – și refuznd cazuri atunci cnd intuiția mi spune s o fac.

Marlowe

CategoryCauze Naţionale
Tags
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares