Feed on
Posts
Comments

 Se tot flutură de la o vreme steagul războiului. Liderii americani, francezi și germani se tot întâlnesc cu cei ruși și ucrainieni pentru a găsi ”soluții” ca să nu fie război. Toți dau impresia că se străduie și eșuează glorios, după eforturi titanice de a cădea la pace.

În aceste condiții, premiza conflictului militar se creează mai ales în conștiința opiniei publice tuturor popoarelor implicate, ale căror lideri participă la ”negocieri”, dar și a ”vasalilor” acestora, cum e România.

În opinia mea, așa-zisele negocieri ultra-mediatizate, erau menite de fapt să ne țină cu sufletul la gură, să ne implice să conștientizăm posibilitatea războiului, să ne pregătească psihologic pentru el. Acești criminali din politica internațională ruși-americani-francezi-germani, care în numele ”interesului de stat” creează ”sfere de influență” și calcă pe cadavrele și suferința a milioane de oameni pentru a le menține așa cum le hotărăsc ei, joacă la masa verde a negocierilor secrete soarta unor întregi popoare, trădând și vânzând – așa cum au mai făcut-o de atâtea ori în istorie, pe cei slabi.

Negocierile de la Minsk din 11 frebruarie ale acestui an par să fie o copie fidelă a celor din 11 februarie 1945 de la Yalta, când drăguții noștri ”aliați” americani și britanici ne-au cedat rușilor, de parcă eram o marfă de vânzare.

Pe parcursul istoriei, Occidentul, Europa Apuseană ne-a trădat de nenumărate ori: fie când o apăram de turci sau de tătari, promițându-ne un ajutor care de cele mai multe ori nu mai venea; fie atunci când rușii, în cele peste  200 de ani de conflicte cu turcii, ne ocupau constant, România fiind teatru de război al intereselor a două mari super-puteri.

De aceea, încep analiza mea din start, cu concluzia că acest război nu ne privește. Refuz să servesc din bomboana otrăvită a motivației oferită de mass-media: nu vreau să lupt nici pentru democrația ”europeană” impusă de America, dar nici pentru ”imperiul ortodox” visat de Dughin. Nu voi uita cum ne-au vândut aliații noștri americano-europeni către ruși, la Yalta, după cum nu voi uita cum au distrus țara în sute de ani de război rușii, în conflictele cu turcii și austriecii, și nici plaga comunistă, ale cărei răni sunt departe de a fi vindecate.

Evident vor fi unii care îi vor apăra pe vestici, spunând că s-au schimbat, acum există drepturile omului, conceptul de apărare globală, și alte vorbe goale. În realitate, nu s-a schimbat nimic. America în căutare de piețe noi, presează Rusia spre est, cu revoluții portocalii, încercând acapararea economică socială și politică a unor țări pe care le abandonase Rusiei, la Yalta. Iar Rusia nu va accepta să cedeze aceste teritorii. Asta este miza viitorului război: reașezarea de forțe pe harta geo-politică a acestei zone.

Din această perspectivă, nu mă simt motivat să mă duc să mă bat cu nimeni. Nu mă voi duce la război să mor pentru ca americanul obez și incult, care nici măcar nu știe că există o țară numită România, ca să își păstreze el ”american style of life”. Nici pentru ca Putin să devină un al doilea Hitler care nimicește populații întregi pentru a-și păstra ”spațiul vital” al populației slave (Hitler voia ”spațiu vital” pentru populțiile ariene !).

Nu putem trece cu vederea crimele armatei ruse din conflictele post-sovietice: războaiele din Cecenia (1994, 1999), Tadjikistan (1992-1997, 2010-2012), Kirgistanul de Sud (2010), Osetia de Nord (1993), Ingușetia (2007-prezent), Caucazul de Nord (2007 – prezent), Nagorno Karabah (1988-1994), Osetia de Sud (1991-1992), Războiul civil Georgian (1991-1993), Războaiele din Abhazia (1992-1993, 1998), Războiul Ruso-Georgian (2008), Transnistria (1992), Ucraina (2013 –prezent).

Din perspectivă istorică, colosul rusesc este asemenea unui golem monstruos, creat dintr-un amalgam de culturi și popoare ce suferă și sângerează în încercarea de a ieși din această alcătuire nefirească, împoriva naturii.

Nu mai puțin vinovați și lipsiți de moralitate, Occidentalii au călcat și calcă pe mormane de cadavre oriunde interesele lor meschine, economico-financiare le-o cer. Sărmana Africă, atât de bogată în resurse, este un tocător însângerat de războaie și suferință, alimentată cu arme de occident, pentru a fi mai ușor de spoliat de resursele ei naturale. Războaiele din Golful Persic au fost războaie ale petrolului purtate în numele ”democrației”, la fel cum atacurile mârșave asupra Serbiei au avut ca motivație controlul american asupra petrolului din zona Mării Caspice dar și controlul asupra coridorului energetic nr. 8, care permite transportul gazelor și petrolului dinspre Asia Centrală prin Balcani evitând implicarea Rusiei și Iranului.

Deci, nici Occidentalii și nici Rușii nu sunt mai umani sau mai corecți. Pentru ei, suntem doar monedă de schimb, populații ocupate, provincii ale unor Imperii.

Din perspectiva mea, de român mărunt, acest conflict nu mă privește. Dacă barilul de petrol a fost scăzut de americani de la 90 la 55 de dolari în ultimele 6 luni pentru a prăbuși economia Rusiei, eu românul, nu am simțit această scădere la pompa de benzină, căci prețul carburanților nu a scăzut semnificativ.

Eu, românul de rând, nu mă simt ”aliat și partener strategic” al americanului, care de 3 ani încă nu și-a trimis un ambasador în România (invocând ”procedurile anevoioase din Senatul American”) și care încă ne cere viză de călătorie în SUA, cu refuzuri dictatoriale, în timp ce vecinii unguri (care vor lupta alături de Rusia, fiind sprijiniți financiar în secret de ruși pentru a nu sucomba economic în războiul cu FMI și Banca Mondială !), au liber la viza de SUA. Dacă ne-au dat cu ”democrație” americanii și europenii în ultimii 25 de ani, de ce nu am reușit să scăpăm de neo-comuniști, de ce nu a ajuns Iliescu la pușcărie pentru morții din  Revoluție și Mineriade, de ce accesul la viața politică este lăsat deliberat doar pentru marii mafioți ?!

De ce să îmi sacrific eu, cetățeanul de rând, viața, integritatea corporală, averea, sănătatea, familia, într-un război care nu mă privește ?! Soldații ambelor părți combatante sunt mercenari plătiți regește, cu familile asigurate financiar în caz de deces. Să învățăm deci din experiența tristă a popoarelor din jurul nostru (sârbi, ceceni, georgieni, ucrainieni) care au sângerat pentru ca americani, europeni și ruși să își menină privilegiile economico-financiare.

Dacă va începe un conflict militar în zonă, este posibil ca el să se producă după următorul scenariu:

 1. Rușii vor face prima mișcare, ocupând militar sub diferite pretexte (umanitare, preventive, etc.) anumite zone, inclusiv din România.
 2. Ca de obicei, americanii și europenii ne vor ”ajuta” cu sfaturi, căci nu își vor trimite soldații să moară pe front pentru o colonie. În toate războaiele pe care le-au dus în ”colonii”, prezența trupelor ”euro-atlantice” în operațiuni de război la sol a fost mai mult simbolică; ”carnea de tun” au dat-o mereu băștinașii ! Eventual vor riposta în faza a 2-a cu bombardamente împotriva trupelor rusești de ocupație, căci așa au făcut și în Serbia, Irak, Afganistan, etc. Evident că soldații ruși vor scăpa în schimb va muri de bombele americane populația civilă, adică tot noi, românii. Și toate astea în numele democrației.
 3. Eventual vor intra în joc și dronele, ultima invenție militară, care vor fi dirijate tot de la distanță în mod laș, de niște soldați-gameri, buni doar la jocuri online. Singurii care vor avea pierderi materiale și de vieți omenești vor fi… băștinașii, adică noi.drone
 4. Politicienii se vor grăbi (ca de obicei) să se pună la adăpost prin străinătate, organizând ”guverne în exil” în vreme ce presa ”românească” – în frunte cu Lucian Mândruță, va bate toba mobilizări generale a prostimii, pe care să o înroleze drept carne de tun întru ”apărarea Patriei”. Bărbații români vor fi trimiși acasă de pe unde muncesc în Europa, să lupte să-și apere țara, în vreme ce Europa și America își vor vedea înainte de afaceri, negociind cum vor împărți cașcavalul ”ajutoarelor” militare și cel pentru reconstrucția a ceea ce vor distruge prin bombardamente.

Bun, și totuși, ce e de făcut !? O remarcă de bun simț îmi spune că de influența rușilor nu vom scăpa în totalitate niciodată. Nu suntem Elveția, situați în mijlocul Europei, să facem pe neutrii. Suntem la marginea Europei, în proximitatea Rusiei, iar acest lucru nu poate fi schimbat din punct de vedere geografic. Este un dat funest al Istoriei. Ce putem face cu adevărat este să ne negociem poziția. Dar pentru asta avem nevoie de conducători dedicați interesului nostru național, ceea ce nu prea există la acest moment. Deci, nu prea avem ce apăra din punct de vedere socila, economic și mai ales politic. Ceea ce trebuie apărată este ființa Neamului Românesc, adică cetățenii, sângele de român, care nu trebuie să se verse în războaiele altora. Acest sânge va face ca ideea de Neam și Națiune să supraviețuiască conflicetelor vremelnice, zonale.

Și mai putem face ceva. Generațiile noastre indiferent de naționalitate, au moștenit – prin intermediul ADN-ului/subconștientului colectiv OROAREA față de război și distrugere, respingerea hotărâtă a violenței. Tinerii, nu contează nația (fie că sunt ruși, americani, francezi, englezi sau germani, și evident și români) nu mai pot fi așa de ușor stârniți la omor colectiv. Aparatul de manipulare (diviziile de informații/contra-informații ale fiecărei țări) întâmpină mari probleme în a găsi mijloace de a trezi nebunia vărsării de sânge în rândul generațiilor tinere. Cum să mai asmuți popor contra popor, om contra om, cum să mai transformi oameni ca și tine, cu familii, vieți, pasiuni, oameni buni deci, în ”inamici” ?! Prin ce metodă să mai stârnești ura împotriva lor, să îi culpabilizezi colectiv ?! Aici, globalizarea – ca fenomen social, a dus la un gen de înfrățire colectivă a oamenilor, care se vede în special la tineri. În mai multe ocazii am avut șansa să văd cum tineri de diverse nații cu ”dușmănii istorice” între ele, treceau cu ușurință peste aceste prejudecăți, realizând greșelile strămoșilor lor sau cel puțin, luând o atitudine de indiferență față de acestea căci, hei, cine suntem noi să ne judecăm ?! Astfel de tineri își dau seama cât sunt de asemănători ca și vieți, interese, hobby-uri, și sunt uniți de aceleași idealuri: să fie lăsați să trăiască liberi, fără să fie manipulați și folosiți de propriile lor guverne.

În ultimii 25 de ani, de fiecare dată când Rusia a făcut război, rușii au ieșit în stradă, cerând pace. A fel și la americani. La europeni la fel, poporul nu vrea război. Doar politicienii care au în spate corporațiile lacome după profit, vor războaie.

Eu cred că dacă noi, oamenii de rând, milioanele de români, francezi, englezi, germani ruși sau americani, vom realiza asta și ne vom opune pasiv războiului, refuzând lupta, refuzând înrolarea, organizând simultan în toate țările așa-zis beligerante manifestări de pace, le putem dejuca planurile de război ale liderilor.

Dacă s-au reușit atâtea acțiuni simultane pentru pace în zeci de țări în același timp, cred că vom reuși și acum. În opinia mea este singurul mod de manifestare civică, viabilă, de a-i forța pe lideri să înțeleagă cu NU AU PE NIMENI ÎN SPATE când vor război, ca propriile lor națiuni nu îi susțin, ba mai mult, îi condamnă pentru asta.

În ideea asta, propun doritorilor de pace să organizăm un miting pentru pace. Nu pax americana, nici pax sovietica, ci doar PACE NECONDIȚIONATĂ, care să arate liderilor că ei nu negociază în numele nostru, că nu le-am dat niciodată mandat pentru a ne purta către un război care nu are nici o legătură cu noi, cetățenii de rând, indiferent de naționalitate. Să stabilim o dată de miting, să trimitem propunerea către organizațiile civice din Rusia, din America, din Franța și Germania și să dezumflăm acest balon al isteriei războinice pe care îl umflă unii în mod artificial, mânați de interesele lor ascunse.

Să le dovedim păpușarilor mondiali că Umanitatea a depășit faza asmuterii iraționale a indivizilor, că războaiele de amploare – în special cele ale rasei albe caucaziene nu se mai pot produce pentru că oamenii de rând au dobândit acea conștiință globală spirituală, de fraternitate, și nu le mai acceptă.

loading...

17 Responses to “Un război care nu ne privește”

 1. sinergicus says:

  Eu cred ca situatia sta un pic mai altfel de aceasta data….americanii sint disperati, economia lor sta sa se prabuseasca si nu mai au scrupule; trebuie sa puna mina pe resurse si sa declanseze un razboi sa isi reseteze sistemul ; in lacomia lor, papusarii au decis sa il sacrifice si pe Putin care facuse parte din gasca lor;

  Vor sa ingenuncheze rusia si sa o controleze precum au facut si cu alte teritorii.. numai ca cu rusii nu le prea merge:Putin desi e un mafiot rus
  are demnitatea lui si nu le permite javrelor sa puna laba pe rusi…

  Bulgarii au iesit in strada manifestind impotriva nato, si cred ca si in alte orase mari din europa oamenii incep sa se miste indignati de atragerea tarilor lor intr-un razboi care nu ii priveste;sint curios la noi , popor de mamaliga , ce vor face romanii…am vazut pe forumuri ca sint destule oi proaste care s-ar bate cu rusii…

  Proteste antinato in Germania:https://www.youtube.com/watch?v=jkEB-Bz06qY

  Daca incepe razboiul, poate se mai curata tara de imbecilii care se vor duce mindri la razboi…

  Sint curios care este reactia celor de la misa…daca i-a indemnat pe oameni sa voteze ponta nu m-as mira sa ii indemne sa mearga sa isi arda karma pe frontul din ucraina…ca oricum vor avea protectia maestrului nu-i asa?

 2. MR says:

  @Sinergicus,
  cei care vor iesi Anti-NATO vor fi acuzați că sunt oamenii rușilor. Și NATO are rolul lui, de a creea un echilibru în raport de Rusia. Să nu uităm că noi încă nu ne-am luat Moldova înapoi iar Transnistria rămâne în continuare un fel de Crimeea românească. Deci nu voi sări niciodată în brațele rușilor, care dacă ar putea, ne-ar șterge de pe fața pământului, ca să nu mai fim “picătura de latinitate” în marea de slavi care ne înconjoară în această zonă a lumii, și care le încurcă planurile de ieșire la o mare caldă.

 3. afroditus says:

  deocamdata Rusia a intrat in razboi, trimitand pe frontul ucrainian suficiente trupe si arsenal militar. asa ca nu duce lipsa de soldati dispusi sa-si dea viata ptr tara lor, indiferent de opiniile pacifiste ale unor organizatii civice rusesti, pe care le chemi tu la miting universal. sunt convins ca Putin nu ar avea nici o problema sa mobilizeze poporul rus la lupta. are deja o armata imensa, va gasi cu siguranta trupe de rezerva. nici americanii nu vor avea probleme sa gaseasca cateva milioane de tineri dispusi sa moara intr-un razboi global.s-au dus ei , americanii sa moara in razboaie mici, locale, asa ca vor lua arma in mana cu siguranta impotriva Rusiei, ptr ca Rusia e singura tara din lume care poate face fata Americii din punct de vedere nuclear, asa ca un razboi cu Rusia nu va fi ca cele de pana acum. iar cand va izbucni razboiul, nu va fi nevoie sa fie incorporati romanii, din lipsa de timp. in 24 de ore Romania va fi ocupata de rusi, si atunci toti pacifistii vor fi satisfacuti, nu va mai muri nimeni pe front, cu arma in mana. in schimb, o sa aiba femeile mai multi iubiti, visul tantric, iar barbatii vor fi incolonati si dusi in lagare de munca.ma rog, o parte din ei.e ceva desuet sa vrei sa-ti aperi tara cu arma in mana, dar pentru rusi nu e , te asigur. ei nu vor face nazuri. asa ca iti recomand tie, Rapcea, la primul semn clar de razboi, fugi cat mai repede din tara, undeva in Africa, poate acolo rusii nu vor ataca.

 4. mac gregor says:

  1 In ultimii cativa ani numarul crestinilor din tarile musulmane e in scadere rapida si tinde spre 0. Si nu vorbim despre convertiri. Unde este fraternitatea de care vorbesti ?

 5. mac gregor says:

  2 Toate natiunile s-au extins si s-au micsorat, nu e omeneste posibil altfel. Daca o tara are succes, ori se extinde ea peste barbari, ori cand nu se poate extinde vin barbarii peste ea pentru ca acolo sunt bani.

  Si romanii s-au extins peste altii cand au fost mai puternici: Stefan cel Mare a luat o bucata din Polonia, regele Carol I a rupt o bucata din Bulgaria.

  Si poate nu stii dar a fost un razboi tacut cu Bulgaria pentru Dobrogea, fiindca acolo erau mult mai multi bulgari decat romani si Bulgaria considera ca le apartine lor de drept. Carol I a castigat fiindca s-a aliat cu turcii, care erau populatia majoritara si pe care bulgarii ii vanau la ei in tara.

 6. Flagg says:

  Am vazut si eu stirile alea privind formularele medicale destinate tinerilor cu varste intre 20 si 35 ani si cred si eu ca (,) conducatorii nostri iau in calcul o posibila mobilizare a lor. Insa nu cred ca se ia in calcul in primul rand varianta de care se tem toti, si anume aceea a mobilizarii in vederea trimiterii respectivilor tineri pe front, ci o alta.
  Tinerii aia, daca nu au avut ocazia sa faca in viata lor macar cateva trageri, ar fi inutili pe front. Numai ca razboiul presupune si alte tipuri de activitati, chiar si in cazurile in care nu tu esti implicat in razboi ci vecinii tai.

  Daca va uitati mai cu atentie la stirile privind razboiul din Ucraina, puteti vedea ca pe langa cei cinci mii si ceva de morti, se tot vorbeste de un numar enorm de refugiati, de peste un milion de persoane.
  Basarabia e mult mai mica decat Ucraina atat ca suprafata cat si ca populatie, dar daca, doamne fereste, reizbucneste conflictul din Transnistria si se extinde in restul republicii vecine noua, e foarte posibil ca si in Romania sa ajunga cateva sute de mii de refugiati. Caz in care vor trebui construite tabere de refugiati, sapate santuri si latrine, asigurata aprovizionarea cu medicamente si alimente, impusa ordinea printre refugiati ca sa nu se bata pentru provizii etc. etc. Astea sunt activitati vitale intr-un astfel de caz, dar sunt niste activitati pentru care militarii profesionisti cu experienta acumulata in Irak sau Afganistan s-ar putea sa nu fie chiar cei mai indicati pentru ca ar fi mai mare nevoie de ei sa ramana permanent pregatiti de lupta propriu-zisa in caz de doamne fereste.. Dar in schimb activitatile alea ar putea fi facute de tineri mobilizati sau de rezervisti. Ca sa manuiesti cazmaua si tarnacopul nu ai nevoie de trageri si aplicatii militare la activ.

  Eu cred ca de fapt cam asta e sensul adevarat al actiunilor astea de “inventariere” a tineretului disponibil in tara. Cel putin deocamdata. Si nu cred ca e chiar o idee rea pentru ca in situatii cum e cea din prezent trebuie sa te pregatesti pentru tot ce poate fi mai rau. Vorba americanului: hope for the best but prepare for the worst.
  Parerea mea..

 7. Flagg says:

  Pentru comparatie, uitati-va un pic la modul cum procedeaza americanii atunci cand ii loveste undeva pe teritoriul lor vreo epidemie sau vreo catastrofa naturala(ex. uraganul Katrina care a lovit New Orleans-ul acum un deceniu). Nu isi aduc in cazuri din astea pe teritoriul afectat soldatii super-antrenati din trupele speciale, de care e nevoie prin alte parti, ci mobilizeaza Garda Nationala, adica rezervistii lor care traiesc chiar in zona afectata sau prin imprejurimi.
  Chestie care e de fapt foarte logica, rationala si “cost effective”.

  Dar vad ca la noi multi sunt prea speriati de ideea ca li se va pune un Kalashnikov in brate, desi nu au mai tras niciodata cu asa ceva pana acum, si vor fi trimisi pe post de carne de tun in fata tancurilor rusesti, asa ca nu mai iau in calcul si cealalta alternativa, mult mai probabila, ca li se va pune de fapt lopata in brate ca sa sape adaposturi pentru eventualii refugiati de peste Prut. Sunt prea speriati ca sa gandeasca la rece lucrurile astea, lucru de altfel de inteles.
  Dar cei care conduc armata noastra ar trebui sa gandeasca ei la rece lucrurile astea si sa se pregateasca in mod calm si rational pentru toate problemele posibile.
  Eu sper cel putin ca asa stau lucrurile in realitate.

 8. afroditus says:

  pt Flagg.
  eu am facut armata, acum n ani, dar te asigur ca un tanar de 25 de ani , fara stagiu militar, este mai apt de razboi decat mine sau altii ca mine, ruginiti si fara vlaga. cu pusca inveti sa tragi in cateva ore, la un nivel comparabil cu cei ca mine, care intr-un an de armata am tras cu munitie de razboi de 5-6 ori. ce mare smecherie este sa folosesti kalasnikovul ? oricum nu asta e problema, lipsa instructiei militare ptr tineretul roman, ci lipsa tehnicii superioare de lupta. cu dotarea armatei noastre, singura speranta este sa nu fim atacati niciodata, iar NATO sa aiba grija de coloniile sale.

 9. Flagg says:

  @afroditus
  “oricum nu asta e problema, lipsa instructiei militare ptr tineretul roman, ci lipsa tehnicii superioare de lupta.”

  Pai tocmai chestia asta face mai putin probabila varianta de care se tem cei mai multi, si anume cea a mobilizarii unei parti a populatiei pentru un razboi propriu-zis. Cei care conduc armata noastra n-au cum sa nu vada faptul ca in Ucraina luptele se dau predominant cu armament greu, artilerie, tancuri si rachete care nu pot fi manuite cum trebuie decat de soldati bine antrenati(asta e de fapt si unul dintre argumentele celor care spun ca acolo nu sunt activi predominant rebeli localnici mobilizati peste noapte ci soldati rusi cu ani de pregatire in spate). Si n-au cum sa nu isi dea seama de faptul ca niste pustani fara experienta si inarmati cu armament usor nu pot face prea mare lucru in fata unui adversar de tipul celui activ acum in estul Ucrainei. E meseria lor sa fie foarte constienti tocmai de lucruri de tipul asta.

  Dar daca stai sa te gandesti un pic la rece cam ce situatii sunt mai mult probabile si ce altele sunt mai putin probabile, ai vedea ca varianta unui atac militar rusesc asupra Romaniei este una dintre cele cu probabilitate mai mica. Rusii n-au de ce sa isi doreasca un conflict direct cu NATO. Asa ceva i-ar costa mult prea mult si pe ei si pe vestici. E o chestie pe care in mod normal ambele parti ar trebui sa incerce sa o evite pe cat posibil.

  Dar Republica Moldova este mult, mult mai vulnerabila. Ea nu beneficiaza de protectia NATO in fata rusilor. Si daca, doamne fereste, izbucneste razboiul de-a lungul Nistrului, e chiar destul de probabil sa ne trezim cu niste refugiati veniti de acolo. Refugiati carora conducatorii nostri nu le pot refuza acordarea de adapost atat din motive ce tin de sentimentele nationale(faptul ca suntem acelasi popor cu ei) cat si din motive de ordin foarte practic(destul de multi dintre moldoveni au deja cetatenia romana). Dar acordarea unui astfel de adapost trebuie facuta in mod organizat si centralizat, pentru ca in caz contrar haosul rezultat poate crea multe efecte negative(de exemplu chiar afectarea economiei tarii care acorda ajutorul, pentru ca refugiatii respectivi consuma resurse). Si din cauza asta in situatii din astea intervine de regula armata, care preia controlul situatiei. Dar asta e o activitate care poate fi efectuata si fara a-i implica in mod direct pe soldatii mai specializati care ar trebui sa se ocupe de artilerie, aviatie, activitati speciale etc. Pentru asa ceva sunt buni si niste proaspeti recruti sau niste rezervisti ajunsi deja la varsta de mijloc.
  Iar eu cred ca ai nostri conducatori pentru o astfel de posibilitate se pregatesc in principal. Asa ar fi logic si rational sa se intample. Plus ca in situatii din astea ai nostri ar incerca, cel mai probabil, sa trimita peste Prut ajutoare macar sub forma de mancare, medicamente si carburanti, chestie care implica organizarea unei parti de logistica necesara pentru asa ceva, care logistica necesita oameni(soferi de camioane, hamali etc.).

  Ce nu inteleg eu este de ce conducatorii nostri nu spun totusi cumva chestiile astea in mod mai deschis in public. Majoritatea publicului ar intelege, oamenii de rand nefiind totusi chiar atat de prosti cum par sa ii considere unii.. Si asa s-ar mai calma temerile unora(inclusiv ale unora care mai scriu pe aici despre razboaie care cica nu ne-ar privi si alte chestii din astea 🙂 , fara suparare).

 10. Flagg says:

  Ceva nu a functionat cand am incercat sa postez initial umatorul comentariu, asa ca mai incerc odata.
  _____
  @afroditus
  [“oricum nu asta e problema, lipsa instructiei militare ptr tineretul roman, ci lipsa tehnicii superioare de lupta.”]

  Pai tocmai chestia asta face mai putin probabila varianta de care se tem cei mai multi, si anume cea a mobilizarii unei parti a populatiei pentru un razboi propriu-zis. Cei care conduc armata noastra n-au cum sa nu vada faptul ca in Ucraina luptele se dau predominant cu armament greu, artilerie, tancuri si rachete care nu pot fi manuite cum trebuie decat de soldati bine antrenati(asta e de fapt si unul dintre argumentele celor care spun ca acolo nu sunt activi predominant rebeli localnici mobilizati peste noapte ci soldati rusi cu ani de pregatire in spate). Si n-au cum sa nu isi dea seama de faptul ca niste pustani fara experienta si inarmati cu armament usor nu pot face prea mare lucru in fata unui adversar de tipul celui activ acum in estul Ucrainei. E meseria lor sa fie foarte constienti tocmai de lucruri de tipul asta.

  Dar daca stai sa te gandesti un pic la rece cam ce situatii sunt mai mult probabile si ce altele sunt mai putin probabile, ai vedea ca varianta unui atac militar rusesc asupra Romaniei este una dintre cele cu probabilitate mai mica. Rusii n-au de ce sa isi doreasca un conflict direct cu NATO. Asa ceva i-ar costa mult prea mult si pe ei si pe vestici. E o chestie pe care in mod normal ambele parti ar trebui sa incerce sa o evite pe cat posibil.

  Dar Republica Moldova este mult, mult mai vulnerabila. Ea nu beneficiaza de protectia NATO in fata rusilor. Si daca, doamne fereste, izbucneste razboiul de-a lungul Nistrului, e chiar destul de probabil sa ne trezim cu niste refugiati veniti de acolo. Refugiati carora conducatorii nostri nu le pot refuza acordarea de adapost atat din motive ce tin de sentimentele nationale(faptul ca suntem acelasi popor cu ei) cat si din motive de ordin foarte practic(destul de multi dintre moldoveni au deja cetatenia romana). Dar acordarea unui astfel de adapost trebuie facuta in mod organizat si centralizat, pentru ca in caz contrar haosul rezultat poate crea multe efecte negative(de exemplu chiar afectarea economiei tarii care acorda ajutorul, pentru ca refugiatii respectivi consuma resurse). Si din cauza asta in situatii din astea intervine de regula armata, care preia controlul situatiei. Dar asta e o activitate care poate fi efectuata si fara a-i implica in mod direct pe soldatii mai specializati care ar trebui sa se ocupe de artilerie, aviatie, activitati speciale etc. Pentru asa ceva sunt buni si niste proaspeti recruti sau niste rezervisti ajunsi deja la varsta de mijloc.
  Iar eu cred ca ai nostri conducatori pentru o astfel de posibilitate se pregatesc in principal. Asa ar fi logic si rational sa se intample. Plus ca in situatii din astea ai nostri ar incerca, cel mai probabil, sa trimita peste Prut ajutoare macar sub forma de mancare, medicamente si carburanti, chestie care implica organizarea unei parti de logistica necesara pentru asa ceva, care logistica necesita oameni(soferi de camioane, hamali etc.).

  Ce nu inteleg eu este de ce conducatorii nostri nu spun totusi cumva chestiile astea in mod mai deschis in public. Majoritatea publicului ar intelege, oamenii de rand nefiind totusi chiar atat de prosti cum par sa ii considere unii.. Si asa s-ar mai calma temerile unora(inclusiv ale unora care mai scriu pe aici despre razboaie care cica nu ne-ar privi si alte chestii din astea 🙂 , fara suparare).

  Later Edit
  In final eu zic ca de fapt conducatorii nostri fac de fapt foarte bine ca se gandesc la problema asta a posibilei mobilizari a tinerilor. Ar fi niste inconstienti daca nu ar face-o.
  Singura mea nedumerire este in legatura cu modul in care ar putea sa procedeze in cazul tinerilor plecati la munca in afara tarii. Sunt chiar multi plecati din tara. Cum i-ar putea chema in tara in caz de nevoie?

 11. afroditus says:

  Flagg
  tu chiar crezi ca daca Rusia ar ataca Moldova, s-ar purta un razboi? vezi tu in stare vecina noastra de rezistenta armata in fata Rusiei? eu cred ca ar capitula in secunda 2 dupa declararea razboiului.

 12. EL TORO says:

  Tata si mama m-au creat , nu statul . Nu sint creat de stat deci nu sint proprietatea statului si nici nu voi fi vreodata . Daca nu sint un bun al statului care e doar idee , e clar ca nu am nici o datorie la el ptr ca nu mi-a dat niciodata ceva si nici nu m-am imprumutat vreun leu la el . Deci ideea de a-mi pune taxe in spate este complet ilegala . Statul e mai criminal dcit un camatar care iti da ceva concret sub forma unei sume de bani si din start exista o intelegere intre tine si el si tu te duci la el de bunavoie sa ceri o suma exacta vroind sa faci exact asta . E perfect legal sa ai o intelegere de comun acord cu un camatar dar e perfect ilegal sa vina Statul DEGEABA sa imi puna o taxa desi niciodata nu am fost proprietatea lui si nici nu am imprumutat nici o moneda de 1 ban vreodata de la el . Gargara cu datoria fata de tara nu tine din moment ce nu sint proprietatea statului si nici nu am fost vreo secunda vreodata . Daca e sa fie razboi sa se duca IOHANNNIS . Eu l-am ales pe BULANGIUL asta ca sa imi faca viata mai usoara ,sa mi-o imbunatateasca nu sa ma trimita la moarte in timp ce el isi fute nevasta sau amanta la caldura . DU-TE tu Iohannise impreuna cu mata ,nevasta-ta si fita si tactu . Aceste trente -umane – trebuie sa se duca ele primele . Daca vor razboi e simplu : OBAMA , PUTIN, MERKEL si HAOLLANDE SI IOHANNIS sa se bata intre ei , asa e corect . Nu sint proprietatea statului si nici nu am fost vreodata . Nu voi merge la un eventual cacat bagat in fata de treanta asta de IOHANNIS .

 13. _Eu> says:

  …Bun editorialul~…Doar o remarca necesara_!~….Nu cred ca in eventualitatea in care razboiul din Ukraina va avansa tot mai mult catre West s-ar ajunge ca trupele Federatiei Ruse sa patrunda in RO spre exemplu_!..poate_!..Repet_:.. poate intr-o situatie de forta majora sa ajunga doar pina la Kishinew_!..Si atit !..Atunci sa vezi ce o fi la gura lor a latratorilor de profesie de pe la Noi _!..cu tootii Maaaari filo_Romani si pro-basarabeni_!..Imi-Imi~!!..si dai si dai din guraa_!!!_la greu_!!!_…de aceea Eu_1 nu cred in acest posibil scenariu de tip mai degraba Yoghino_Bivolar’ deoarece nu are o baza de argumentatie solida cel putin din punctul meu de vedere ca “profan” in materie_!!~..Cu o singura exceptie ar fi posibil un asemenea scenariu_!..Si anume sa fie atacata direct Federatia Rusa sau anumite teritorii unde majoritarii sunt cetatenii Rusi, de catre terti dar sprjinti direct sau indirect de catre West via NATO_!..Atit_!!..Rusia efectiv nu are DC_motiv_E sa atace tari NATO_~..Desi au puterea de foc necesara sa ajunga intr-un timp relativ scurt pina la Berlin_Wien si Berna daca e_Strict~Necesar~~~!!!_cu mult inaintea Americanilor si Englejilor_..si ca de obicei Franta va ramine in prima linie a frontului_!~..ca Dehh’__>.._Hi~Hi~Hi~!!!>..Dar nu o va face nici intr-un viitor apropiat nici intr-unul mai indepartat_!…De fapt esenta razboiului din Ukraina de Est e tocmai dorinta Lupilor cei LACOMI dupa profit din West de a acapara noi si noi piete de desfacere si implicit de aducere a aliantei Nord Atlantice la granitele federatiei Ruse_!..lucru ce ii scoate din minti pe liderii Rusi dar si pe cetateanul de rind din cadrul federatiei_!!!_..si poate pe buna dreptate daca incerci sa privesti strict din unghiul lor de vedre_!~..Ok~ei_!~v-am lasat voua toate tarile noastre foste satelit_!~..dar se pare ca voua noua va ajunge_!!!!>..vreti sa ne calariti chiar de tot_~..sa ne dictati noua in casa noastra ce sa vindem, cui avem voie sa vindem, preturile combistibilior in speta dar si a altor materii prime vitale economiei mondiale sa ni le impuneti dupa cum vi se scoala voua_!..s.a.m.d_!…Asta e visul vostru_cel MARE~!~_…VOI totul_noi_NIMIC_!!…Bine ! Totul in numele democratiei si libertatilor fundamentale ale omului si tot tacimul pur demagogic si ideologic desigur_ce il insoteste_!!!~,..un presedinte de tip Lacheu precum cel de la Kiev sau Tbilisi_et_restul..si tot restul vine de la sine~~~~..Bineinteles ca Rusia nu va accepta un asemenea scenariu_~..iar razboiul din Ukraina va continua pina cind se va crea in final o zona tampon intre Ukraina pro-occidentala-cica si Federatia Rusa chiar daca nu va fi recunoscuta in forurile internationale_!…_E_problema Lor_!!_.._Scurt_!>..>!!!!!!_>…!!!!!!!_>……!!!!!!!_>………….PS_!~…Aaaaa’ !..Asta ca oo..cum sa-i spun_?..Legat de faptul sa ordonat inrolarea obligatorie in Ukraina_!..Sfatul meu pt. etnicii Romanii din Bucovina de Nord alipiata fortat la Ukraina e acela sa nu se inroleze in armata Ukraineana pt. a lupta contra Rusilor_!..doar daca considera Ei ca merita un asemena sacrificiu_!..NU stiu !, poate sunt Eu prea subiectiv pe aceasta tema !!!……………

 14. Ciuma Rossa says:

  Boală grea limba albastră 😉 Mai mănâncă și tu mâncare, lasă verdețurile poate îți vine mintea la cap. Un popor chiar poate fi vândut ca o turmă de vite? Iată probabil de ce nu ești la masa negocierilor să decizi tu din pix soarta popoarelor 😉
  Dai cam mult credit unor oameni, oare americanilor nu le mai trebuie ruble de aia se chinuie să facă un parteneriat strategic cu noi…

 15. _Eu_ says:

  _Buna Dimineata~!~…Nu asa suna melodia ??…~_Ba_Da>~ ~ ~…Adinioarea am vizitat si Eu_in sfirsit saitul YogaEsoteric al marelui nostru Guuuu’Ru Gireg frunzarindul ca de obicei !..si ajungind cum era de asteptat si la capitolul deidicat lui Grieg normal_!, mai exact la pagina cu Biografia publica a lui !…Prin_urmare ! Si pt. o mai buna informare a opinie publice sunt nevoit sa fac citeva precizari strict necesare_!~……Mai oameni buni !~..Eu va inteleg destul de bine dat fiind faptul ca_cindva am fost si_Eu~unul dintre voi !…dar daca E_sa spunem lucrurilor pe nume atunci haideti sa o facem pina la capat si sa nu ne fie rusine cu propriul nostru trecut asa cum este EL in fapt si nu trunchiat sau denaturat voit conform proprilor interese~!!…Da ! E vorba de Biografia lui Grieg de pe acest sait unde sa aminteste printre altele ca a avut probleme cu fosta Securitate a lui N. Ceausescu dar uitind sa amintiti opiniei publice dar si noilor cursanti care va calca pragul anual ca inainte de a fi luat de Securitate gurul vostru si al “nostru” pina la urma urmei, a fost mai intii saltat de catre Militie !..ceea ce ce~E_cu totul alta mincare de Fasole de data asta !_intelegeti ce vreau sa spun !…Oare_DC trebuie sa ne fie rusine de propriul trecut acuma cind datorita transformarilor minunate gratie ca urmare a practicii Yoga indelungate numai suntem ceea ce am fost cindva cu totii odata !…iar Tuuu’ ca mare Guru asa cum iti place sa ti se spuna si sa te auto-intitulezi nu ar trebui sa iti fie si acum in prezent dupa atita amar de vreme si zeci de ani de practica spirtuala asidua-( sadhhana )-, inca rusine de anumite..cum sa le zic_??…”pasaje literare mai deocheate” din trecutul domniei voastre !!_… Deci_:..DC nu avem curajul si sa spunem franc si onest publicului larg dar si elevilor proprii ca…”Da dragii mei ! Inainte de a ma apuca de Yoga si Spiritualitate m-am ocupat printre altele si cu Pornografia care era o Maaare pasiune de a mea in acele vremuri cind eram si eu ca si voi “orb din p.v. spiritual “…Lucru care se pedepsea conform legilor de atunci dar si a celor din prezent_!!!_..fiind luat pe sus de militie iar apoi internat si intr-un sanatoriu de boli mintale !..Asta a fost atunci !..Eram alt om pina sa descopar cale Yogai~…..Pai’ !..Atunci de ce ne este rusine ca si in prezent dupa atita timp in care omul vechi cica a disparut !..,cel putin asa sustine gurul !…Nu era normal ca aceasta informatie ce tine de trecutul sau mai putin glorios, sa nu mai fie tinuta ascunsa sub Pres ??…Nu era normal sa fie trecuta informatia si in biografie ?…Ba da !…Si atunci DC nu apare ??….Ce avem inca de ascuns ??….??…?…._Aaaaaaa’ da prost tare in cadrul organizatiei pe care o pastoriti !!!…iar riscul ca unii cursanti, mai corect spus cursantele cele ~proaspete~ si sensibile le astfel de informatii-tabu, sa paraseasca “cursurile” e destul de ridicat !!!…Asta fiind o prima cauza !…O alta cauza ce ne determina sa tinem inca sub pres rahatul e aceea ca in ciuda a zeci si zeci de ani de Yoga asidua si in slujba celorlalti culmea !, acesta nefasta preocupare ca sa nu ii mai spun pasiune din trecutul domniei sale inca nu a putut fi dezradacinata complet din spiritul si mintea sa !…Radacinile Ei -A~”pasiunii” numita PORNOGRAFIE sub toate formele Ei is foarte adinci chiar si dupa ani si ani de asane-pranayame si meditatii Laya_indelungate dupa cum spune_AM,..aceasta sublima pasiune ce vine din trecutul cel ancestral al gurului “nostru” Grieg inca se manifesta plenar si in armonie fara a putea fi controlata din pacate pe de deplin !..Poate nici partial cine stie ??!…Atunci in acesta situatiune deloc placuta guuuu’Rul Gireg’_et_Companya~a considerat ca e_Mai “onest” sa nu treaca in biografia sa cea publica desigur si acest aspect nu tocmai placut ochiului daca il putem numi astfel, ce tine de trecutul dar si prezentul domniei sale !!…._Nuu_??….Asa~I_?….!!~!!~!!~!!~!!

 16. gaby says:

  vezi ca rusii in cecenia si daghestan,tadjikistan,caucazul de nord au luptat impotriva wahabitilor si a islamistilor radicali.cred ca esti un sustinator fervent al atentatelor teroriste comise de catre islamisti fanatici in rusia.

 17. manole says:

  Pt ce sa apar tara asta care nu a dat NIMIC.
  Aparatul politic e corupt.el si tot neamu lor.imi este rusine .
  Pt a supravietui in junga din Romania tr sa risti.furi.pacalesti.musamalizezi.sa inchizi ochi.sa taci .sa inghiti in sec…..sa suporti nesimtire statului care isi dau legi pt ei…..IMI ESTE RUSINE….

Leave a Reply