Se spune c fiecare vrst are nelepciunea ei. Cum judecam lucrurile la 20 de ani, nu o mai fceam la 30, iar acum, n prag de 40, categoric viziunea mea asupra lumii este sensibil schimbat.
Trecerea prin lume a individului se aseamn cu cea a pietrei ce se rostogolete la vale, interminabil, prin grohoti. Contactul cu alte pietre, uneori mai dur, alteori mai blnd o modeleaz, o lefuiete, i d o form, o adapteaz la condiia sfericitii sociale, care tinde s netezeasc toate asperitile ce ne fac s ne acrom indezirabil unii de ceilali.
Omul perfect adaptat social este o sfer elastic, moale, capabil s reziste imperturbabil ocurilor rezultate din contactele sociale, pstrndu-i intacte forma i individualitatea.
ntr-o lume excesiv de concurenial, lupta pentru afirmare social tinde s afecteze caractere i principii morale, viaa oferind celor grbii tot felul de “scurtturi” tentante ce se dovedesc a fi n final doar nite jalnice fundturi.
La 40 de ani consider c am atins deja condiia de sfer, adaptabilitatea optim la condiiile de mediu oferite de societate. Posed bagajul de cunotine i experien necesar unei adaptabiliti ce m pune n ipostaza de a oferi sfaturi valide (nu doar din punct de vedere juridic) n multiple ipoteze de via.
Rezultatul acestei adaptri m-a adus n poziia unui individ aparent egoist. Refuz s mai muc cu sete din idealismele consumatoare de timp i energie, s m avnt n proiectele ce tind s schimbe lumea, s ncline just balana dreptii i echitii sociale.
n ultimii 20 de ani am bgat o energie imens n tot felul de proiecte de pe urma crora nu am vzut dect rezultate prea puin vizibile la nivel de societate. Astzi, cnd resimt altfel valoarea timpului, sunt mai atent cu el i l drmuiesc cu mai mult strictee, oferindu-mi mai mult pentru mine i cei apropiai mie, n special familiei. Acesta este de altfel i motivul pentru care rezist imboldului de a mai scrie pe diferite subiecte de actualitate, de a-mi da cu prerea, de a-mi asuma rolul de vector de opinie pentru cititori. Am realizat c n final, toate acestea conteaz prea puin – att la nivel individual, ct i la nivel colectiv. Mai important este realizarea personal, atingerea unor inte sociale, profesionale, spirituale i chiar fizice, cum ar fi remodelarea corpului fizic prin yoga i sport.
tiu c par egoist pentru unii. La fel i judecam i eu pe alii la vremea cnd le criticam alegerea de a-i face tapasurile sau alte preocupri personale n defavoarea unor mitinguri sau aciuni sociale colective. Astzi pot spune c i neleg. Cnd clepsidra timpului se afl la jumtate (n cel mai fericit caz !), este o dovad de incontien s iroseti rgazul ce i-a mai rmas cu tot felul de oameni care tind s te jefuiasc de cel mai preios dar pe care l-ai primit de la Creator: timpul.
Nimeni nu i poate oferi suficient pentru timpul rpit. Banii au valoare doar n msura n care poi cumpra din ei timp pentru tine.
n aceste condiii, nchei aceast confesiune pornit dintr-un exces de sinceritate care deja mi consum prea mult timp…
CategoryUncategorized
Tags
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares