Alexandru Cojocaru – o biografie

L-am cunoscut pe Alex în 1996, când venise în București ca student la Facultatea de Educație Fizică și Sport. Un tip atletic, venit la yoga de pe urma contactului cu artele marțiale, cu un caracter clădit pe principiile bushido: modest, onest, respectuos, curajos, cu spirit de sacrificiu pentru idealul ales.

Caracterul său nobil s-a văzut de la primele contacte. S-a implicat total în acțiunile de la PDL de la vremea aceea, fie că era de făcut serviciu de pază (pe vremea aia Nica Leon avea probleme cu cei de la Sindicate, care voiau să îi ia sediul), WC-uri de curățat și amenajat, pereți de zugrăvit, bănci de mutat sau alte amenajări pentru sălile de conferință și cursuri de yoga. Era epoca în care MISA fusese dată afară de peste tot din sălile de sport de la instituțiile de învățământ iar cursurile de yoga se țineau prin parcuri.

Datorită lui Petrică Groza care printr-o integrare spirituală formidabilă găsise soluția sediului Partidului Liber Democrat – de lângă Primăria Capitalei – vis-a-vis de Parcul Cișmigiu, începusem din nou să sperăm că vom putea face yoga cu un acoperiș deasupra capului.

Se lucra zi și noapte, contra cronometru pentru amenajarea sălii de la parter iar Alex a fost dedicat trup și suflet. Nici nu mai pleca la cămin, dormea pe niște scaune într-un birou de la etaj, pentru a munci cât mai mult la amenajarea noii săli de curs de yoga.

După ce amenajarea s-a terminat, însuflețit de o puternică dăruire pentru școala de yoga, Alex a ales să continue în altă parte munca sa. Pe șantierele din Pipera și Ferentari, căci se construia intens în perioada aceea. Fiind un tip direct, curajos, care nu se pierdea ușor cu firea, a fost pus mai ales la serviciul de pază, de la intrare. Cu toții ni-l amintim cum stătea câte o zi întreagă în holișorul de la parter – intrare de la sala de curs din Pipera, la verificare legitimații. Ne învățase pe toți pedinafară, verifica rapid, nu se produceau cozi la intrare. Dacă venea poliția sau apăreau alte probleme, Alex era persoana-tampon cu care se interacționa, până venea cineva din conducere, dacă venea !

În primii ani, până s-a terminat construcția de la Pipera, Alex a dormit ani de zile la sac de dormit în clădiri mereu în construcții, în condiții dure, cu ceilalți colegi din echipele de șantieriști, având apă rece la duș, poate doar două ore seara.

În cei peste 15 ani de ashram, Alex a fost câinele de pază de la intrare; a trăit în curentul din holul de la intrare, mereu la ușă la orice activitate a școlii de yoga. Dacă era curs, spirală, inițiere, revelion, sau orice altă sărbătoare, Alex a ales de cele mai multe ori să fie cel care se sacrifică făcând serviciul de pază de la intrare pentru ca noi, ceilalți colegi ai lui, să ne bucurăm liniștiți de practica noastră. Erau zile în care stătea și câte 24 de ore sau mai mult la intrare, cu fața umflată de la curent, rezistând eroic într-un post de care aproape toată lumea fugea. Pentru toți acești ani de muncă, Alex nu a fost niciodată plătit. A făcut karma yoga, cu o dăruire și o modestie de care puțini sunt capabili. Ca toți ceilalți ashramiști, a primit o porție de mâncare și un loc unde să pună capul jos să se odihnească. În majoritatea taberelor spirituale de la Herculane și Costinești, Alex era în echipa de ordine, asigurând paza. Parcă îl văd și acum în tricourile lui de camuflaj, verificând cu ochii înroșiți de oboseală mii de legitimații de tabără la activități, conferințe, grupuri de bărbați – de care el a avut parte doar de la ușă. Acesta a fost Alex din ashram. În toți anii în care a trăit în MISA, nu i s-a reproșat NICI MĂCAR O DATĂ că a furat ceva, în condițiile în care se știe că vânzătorii care aveau tarabele de pe scările de la Pipera îl lăsau de multe ori să “arunce un ochi” și la cutia lor de carton în care cursantul care urca sau cobora scările, lăsa banii benevol pentru produsul pe care și-l cumpăra de acolo.

Tabloul prezentat nu ar fi complet dacă nu aș vorbi despre cât de sufletist este Alex pentru tot ce înseamnă cauză națională. A fost nelipsit de la toate acțiunile de stradă organizate de MISA, fie că a fost vorba de mitingurile împortiva abrogării art. 200 din Codul Penal privind dezincriminarea homosexualității, tratatul cu Ucraina privind cedarea Insulei Șerpilor, ziua lui Mihai Eminescu, acțiunile anti-masonerie sau acțiunile de stradă pentru eliberarea lui Grieg în 2004 și cele privind abuzurile autorităților împotriva MISA.

În 1997, Alex umbla pe străzi în București, sau pe plajă la mare, cu o portavoce și denunța cu glas tare pericolul masonic și planurile ocultei mondiale. Făcea reclamă cu portavocea conferințelor anti-masonerie organizate de MISA. NU CUNOSC NICI UN ALT YOGHIN DE LA MISA CARE SĂ FI AVUT CURAJUL ACESTA ! A fost dus la poliție, legitimat, amendat, uneori a fost și agresat pe stradă pentru denunțarea pericolului masonic. Neabătut, el a continuat, cu un curaj pe care mărturisesc că eu nu l-am avut și nu îl am nici astăzi.

Tot Alex a fost cel care a avut curajul să sară în ajutorul unei colege de curs care a fost în pericol să fie violată de țigani în părculețul de lângă Pipera, în vreme ce ceilați colegi de care ieșeau de la curs se făceau că nu văd și întorceau capul. Tot Alex a sărit în ajutorul unui coleg care era să fie bătut de țiganii din blocul de vis-a-vis pentru că parcase pe un loc al lor, de a ajuns să fie amenințat cu moartea de țigani, fiind urmărit săptămâni în șir să fie bătut. Și câte și mai câte astfel de momente în care și-a dovedit implicarea și curajul.

Când Grieg era fugit și se ascundea, iar anchetele împotriva MISA erau în toi, când la primele mitinguri eram doar o mână de oameni iar liderii de astăzi ai MISA tremurau în case ascunși ca șobolanii, Alex era alături de mine, la proteste, umăr lângă umăr, ca un soldat credincios. Își făcuse un tricou cu poza lui Grieg, deasupra căruia scria un singur cuvânt “Innocent” – adică NEVINOVAT ! Într-o perioadă în care unii se deziceau de asocierea cu Grieg și MISA, Alex purta mândru pe stradă tricoul lui cu figura lui Grieg, proclamând cu curaj nevinovăția maestrului pe care alesese să îl urmeze. Și a fost agresat, scuipat, îmbrâncit pentru asta, și tot nu s-a lăsat. Alex a fost un exemplu de curaj pentru mulți, inclusiv pentru mine.

Apoi Alex a început să se trezească. A început să vadă că fetele pe care le curta preferau să meargă cu mașina scumpă a câte unui cursant bogat care avea afaceri pe la MISA, decât să iasă cu el la o sărmană prăjitură, la cofetărie, căci atât își permitea. A început să vadă cum oamenii din jurul lui Grieg, ashramiști ca și el, care la început erau la fel de săraci ca și el, se îmbogățiseră peste noapte din afacerile cu MISA, schimbau mașini după mașini, tot mai scumpe și mai luxoase, pe care le parcau cu nonșalanță în parcarea din fața ashramului când veneau la cursuri, în vreme ce el abia reușise să își cumpere o pereche de role.

Și privind mai atent, a descoperit cu stupoare că nu erau chiar toți egali la MISA, vorba personajelor din Ferma Animalelor lui Orwell, “unii erau mai egali decât alții”. Și a început să vadă lucrurile pe care la început le-a acceptat ca atare și nu le-a băgat în seamă, și pe care le știm cu toții, cei care am trăit în ashramurile MISA.

Lucrurile astea le spun procurorii care au anchetat MISA, nu le-am descoperit eu sau Alex. Anume că mâncarea de la porție este lipsită de valoare nutritivă. Păi cum să fie altfel, dacă se alocă 2 lei de cap de ashramist pentru porția de mâncare ? Până și la pușcărie sau la spital mâncarea este mai consistentă. În ani de zile de mâncat la porția din ashram, yoghinul de la MISA se îngrașă pentru că bagă în el hrană proastă, care nu îl vitalizează, nu îl satură. Deci trebuie să mănânce mai mult, să acopere carențele. Sau să își cumpere de mâncare, dacă are bani.

Însă fondul problemei îl reprezintă sistemul de valori. Grieg mânca uneori la Peleaga câte 6 gălbenușuri de ou la o masă (am vazut personal chestia asta), în vreme ce ashramiștii primeau la porție o fiertură; e drept, cei care lucrau pe șantier muncă grea, aveau dreptul la porție dublă din acea fiertură. Se compară cu puterea și valoarea nutritivă a 6 ouă la o masă ?

Apoi, Alex s-a îndrăgostit de munte, de spațiile vaste, de singurătatea și pacea naturii sălbatice, combinate cu efortul ascensiunii, care corespundeau naturii lui curajoase. A făcut școala de ghizi montani și a plănuit să plece în aventura vieții lui.

Și-a dorit să exploreze la pas întregul lanț al munților Carpați, de la începerea acestora de lângă Dunăre, din Orșova, și până în Ucraina. Când și-a propus acest plan măreț de expediție, nu avea nici un ban. Toți prietenii lui am pus umărul să îl ajutăm. Nu se pricepe la net, așa că l-am ajutat să pună pe picioare site-ul 100 de zile în Carpați. A început să muncească cu ora pe unde apuca, strângând leu cu leu, cu tenacitate, aproape un an, pentru a-și împlini visul. Din banii câștigați sau primiți de la prieteni și susținători, și-a cumpărat echipamentul de expediție; unele lucruri le-a primit donație. A petrecut luni întregi în biblioteci strângând informații despre expediții, despre munții Carpați, documentâdu-se.

După ce termina orele de karma yoga, pleca în oraș la muncă pentru banii de expediție, iar seara își mai găsea timp și pentru pregătire fizică, alergând prin parc, făcând exerciții, cu o hotărâre și energie pe care am văzut-o la puțini oameni.

Alex nu a ascuns niciodată colegilor din Pipera care sunt planurile sale. A trimis din timp bilet către Grieg, anunțându-și intenția de a face acea expediție, de a părăsi ashramul. Cu mult bun simț, a ezitat să ceară ajutorul celor de la MISA pentru expediția sa. Ar fi fost normal să o facă, la cât de mult a făcut pentru școala de yoga. În final, la rugămințile prietenilor, s-a lăsat convins să îi ceară lui Grieg ajutorul, dacă vrea, cu cât sau ce consideră el, pentru această expediție. Răspunsul lui Grieg a fost unul penibil: îi răspundea scurt că dacă pleacă în expediția plănuită, o să moară pe munte. Nici vorbă de vre-un ajutor. Încerca de fapt să îl sperie, să renunțe la planul său de a părăsi ashramul, aveau nevoie de el căci nimeni din cei rămași în ashram nu se înghesuia să preia postul de câine de pază de la intrare – în locul lui Alex.

Pe ultima sută de metri, văzând că e hotărât să plece, au început să îi facă mizerii. Să îl acuze că TOCMAI EL a calomniat la TV școala de yoga, l-au învinuit de dispariția unui plic care ar fi conținut 1000 de lei, și câte și mai câte alte răutăți. Ajunseseră să îi controleze zilnic, pe ascuns lucrurile, să îi scotocească bagajele când era plecat, doar doar or găsi ceva care să îl compromită. Alex a plecat din ashram dezamăgit de MISA, cu inima frântă de cei pe care i-a servit cu devotament și dăruire exemplară timp de peste 15 ani. Liderii MISA și-au bătut joc de Alex, i-au aplicat eterna rețetă “cât ești cu noi și muncești pentru noi, ești bun; dacă pleci, nu mai ești bun”, cu metoda șutului în cur de adio de tipul “nu pleci tu de bunăvoie, te dăm noi afară”.

Și Alex a plecat. Nu  luat mare lucru cu el. Și-a donat colegilor de cameră ce îi mai rămăsese în ashram: un televizor, o saltea, mici mărunțișuri. A plecat în lume doar cu un rucsac. În mentalitatea lor de contabili ipocriți și mici la suflet, cei de la MISA n-au înțeles niciodată noblețea și dărnicia lui Alex, care le-a făcut cadou cu un zâmbet, cei mai frumoși 15 ani din tinerețea sa.

Acum Alex are 40 de ani și a luat-o de la 0 în drumul său prin viață. Și-a împlinit visul. Este primul român (de care știu) care să se fi încumetat să bată cu piciorul, doar cu un rucsac în spate, Carpații de la un capăt la altul, cu cortul, în natură, în sălbăticie. A ascensionat cei mai abrupți munți din Carpați – uneori întovărășit de susținători și prieteni (am făcut împreună cu el traseul pe lanțuri din Piatra Craiului către Vârful La OM, la sfârșitul lui mai), în cel mai ploios an din ultimii ani. A străbătut fără odihnă un drum dificil dar frumos, la capătul căruia s-a regăsit resetat, eliberat de MISA, purificat de toate programările și spălările pe creier. În cele peste 100 de zile de expediție în mare majoritate solitară, și-a pus gândurile în ordine. Și-a analizat viața, pe îndelete, în liniște și s-a regăsit. Fără declarații sforăitoare, fără cuvinte mari, fără realizări spectaculoase ale Sinelui. Și, n-a murit, așa cum îi profețise Bivolaru. Sau, poate că a murit vechiul Alex, căci Alex întors din expediție este un om schimbat. E mult mai tăcut, mai interiorizat, emană o liniște, o forță calmă, de om care și-a testat puterile și știe ce poate, știe cine este cu adevărat. Acest nou Alex, dă dovadă de aceeași modestie, nici măcar n-a mai simțit nevoia să scrie pe blogul 100 de zile în Carpați, despre succesul expediției sale.

10407682_790675234301533_9158250198862046025_n 10346305_10203633734461366_1460411119103862858_n 10366054_10203631005633147_4677216147870855000_n

Acesta este Alex pe care îl cunosc eu. Alex despre care vorbește Crina Calek de la MISA este o altă persoană. O ficțiune creată din nevoia liderilor MISA, la aproape un an de la plecarea lui Alex din ashram, pentru a se justifica în fața cursanților care l-au cunoscut pe Alex, și care îl întâlnesc și observă schimbarea lui în bine.

Nu găsesc altă explicație rezonabilă pentru articolul plin de porcăieli și mustind de ură la adresa lui Alex, apărut pe yogaesoteric. Pentru ca ei să rămână buni, trebuie să dovedească plini de disperare că ceilalți sunt răi, că au greșit. Și îl atacă mișelește pe cel mai curajos om pe care l-au avut în rândurile lor, cu un articol de doi bani.

Grieg, dacă tot accepți asemenea “ofrande” de răzbunare mizerabilă care să îți fie puse la picioare chiar de ziua ta de naștere de scribii cu normă de karmayoga de pe yogaesoteric, de ce nu faci o emisiune pe MISA Senzațional TV despre Alex, pe care să îl inviți să se apere în direct ? Tu te plângi că presa te-a calomniat ani de zile, dar faci aceeași nedreptate unuia dintre cei mai dăruiți oameni care au muncit vreodată pentru MISA. Ne învățai prin articolele despre calomnie că este o ipocrizie monstruoasă să arunci cu lături într-un om fără a-i da ocazia sau posibilitatea să se apere, dar tu faci același lucru cu Alex: îl calomniezi, îl acuzi, fără a-i da posibilitatea să se apere. Și nu e prima dată. La fel s-a procedat și cu alți inimoși de la MISA, deveniți indezirabili peste noapte.

Dacă voi, liderii MISA mai credeți că puteți prosti oamenii cu minciunile voastre, vă înșelați. NU PUTEȚI ȘTERGE CU BURETELE DIN AKASHA 15 ANI DE KARMA YOGA PLINĂ DE ABNEGAȚIE PENTRU MISA, PRINTR-UN ARTICOL CALOMNIOS.

Și dacă tot faceți o emisiune, poate mă invitați și pe mine cu alți colegi nedreptățiți de voi, că avem muuuulte să vă spunem în față, BĂRBĂTEȘTE, vipere ce sunteți !

 • un frate spiritual

  Mihai, ai scris doar despre o mica parte despre mizeriile pe care i le-au facut lui Alex. La asa-zisa tragere la sorti cu biletele cu DA si NU facuta cu consacrare pentru a se descoperi cine dintre cei din Pipera a fost la emisiune, au falsificat tragerea la sorti si i-au dat lui Alex sa traga dintr-un saculet in care erau doar bilete cu DA, ca sa vada cum reactioneaza, daca se da cumva de gol. Ii pechezitionau pe furis lucrurile din camera iar plantonul de la intrarea in Pipera avea ordin sa il tina de vorba daca cumva se intoarce pe neasteptate, ca sa nu ii surprinda pe sefi cand ii cauta prin lucruri.
  In realitate, sefii din Pipera nu stiu cu siguranta nici azi cine a fost la emisiunea aia. O vreme l-au acuzat si pe Dorin ca el a fost cel de la emisiune, pana l-au dat si pe el afara din Pipera, iar acum umbla sa ii faca plangeri penale pe la politie pe tot felul de motive inchipuite.
  Ei cred ca oamenii nu vad ca MISA s-a transformat in Korea de Nord, cu Bivolaru in rol de dictator, care da ordin presei sa acuze dizidentii scapati din paradisul comunist pentru ca indraznesc sa vorbeasca de lipsurile din paradis.
  Rusine Liana Hanganu, rusine Edi Franti, rusine Costica Cojocaru, rusine Crina, rusine tuturor leprelor care il pupa in cur pe bivolar.
  Ultimul om cu demnitate si curaj adevarat care le-a spus in fata ce gandeste inainte sa plece, a fost Alex. De-aia trebuiau sa bage un articol despre el, si sigur o sa faca si conferinta speciala despre cazul lui in tabara.
  Daca s-au spus minciuni la TV despre mancarea proasta de la portie, de ce s-au grabit sa dea mancare buna dupa acea emisiune ?! Minunea a durat doar cateva zile, dupa aceea s-a revenit la mancarea de porci.
  Poate ca Alex chiar ar trebui sa iasa la TV si sa spuna pe fata adevarul despre MISA si Bivolaru.

 • io

  bun articol…

 • un frate spiritual

  precizez ca tragerea la sorti s-a facut la camera lui Grieg din Pipera (camera 217), fiecare ashramist intra pe rand in incapere, singur cu cel cu punga cu bilete. Ieseai cu biletul tras in mana si mergeai a camera de luat vederi unde trebuia sa spui “nu am fost eu”. Inainte sa intre Alex sa traga biletul, intra Adi Postoveanu cu o lista in mana, vorbeste ceva cu tipul cu biletele si dupa aceea a fost lasat si lex sa intre sa traga biletul. Evident, a tras DA, asa cum fusese pregatita punga cu bilete. Am aflat apoi de la baiatul ci biletele ca Grieg personal a trimis cu explicatii amanuntite metoda despre cum sa se faca tragerea ca sa il forteze pe Alex sa recunoasca in fata camerei de luat vederi ca el a fost cel de la emisiune. Totul a fost gandit diabolic de inteligent, si cu toate astea nu le-a reusit stratagema.
  Unul dintre apropiatii lui Grieg mi-a povestit ca el era fascinat de aceasta metoda de pacalire a celor naivi, folosita de Inchizitie in Evul Mediu, prin care “justitia divina” gasea vinovatul, iar credulii isi recunosteau vinovatia, credinta lor fiind astfel folosita impotriva lor. Manipulare pe fata !

 • Kerux

  Mihai, scrie-i numele complet, ca sa il indexeze Google cum trebuie.

 • Tiptop

  Lasa sefu, ca te primesc inapoi la MISA ca si domn Pedro si o dai la pace si stergi articolul. Nu-i asa?

 • MR

  Am o problema cu site-ul pe care nici Felina nu a reusit inca sa o rezolve. Nu mai pot modifica articolele publicate deja, cand incerc sa le editez, nu mai apare nimic. Daca stie cineva care ar putea fi cauza, rog sa ne lumineze.

 • Kerux

  Pai nu poti sa il mai postezi din nou, cu modificari, iar dupa aia sa stergi articolul asta ca sa nu ai duplicate pe blog?

 • MR

  nu am timp acum, iar pe Alex nu il interesează să fie indexat 🙂

 • Neele

  I found out then from the boy with the lots that Grieg personally sent a method with detailed explanations on how to cast lots to force Alex to recognize in front of the camera that he was the one in the broadcast. Everything was planned diabolically and extremely intelligent and it still failed.
  One of Grieg’s close friends told me that he was fascinated with this method of fooling the innocents, used by the Inquisition during the Middle Ages, through which “divine justice” was finding the guilty one, and the faithful forced to recognize their guilt, thus having their belief used against them. Straight in your face manipulation !

 • țat

  Scriitura lu’ dom’ avocat este patetică și lacrimogenă. Dacă acest blog are și cititori inteligenți, aceștia ar putea fi interesați și de o altă fațetă a realității. Uneori (deseori) adevărul poate fi mult mai complex decât cred unii sau alții. Așadar:
  1. 400 de oameni l-au așteptat pe Alex sus în sală ca acesta să le explice sau să se explice vis-a-vis de povestea cu televiziunea și cu gluga pe cap. Nu ar fi fost nici linșaj și nici vânătoare de vrăjitor. Două ore a stat un microfon la dispoziția lui, plus 800 de urechi, doar-doar, poate-poate Alex ar fi avut ceva de spus. Orice. Când l-am întrebat de ce nu a vrut să vină să se disculpe sau să ne scuipe, orice ar fi vrut, a spus că NU A VRUT. Deci mai ușor cu lipsa dreptului la cuvânt sau cu pumnul în gură.
  2. După toată tevatura cu bilețelele și cu șicanele, Alex a primit o scrisoare în care se menționa că este exonerat de orice suspiciune ce ar fi planat asupra lui și că este invitat să vină LA ORICE AN DE CURS POFTEȘTE ÎN MOD GRATUIT. De ce nu scrii și asta?
  Spune tu Cojocarule, ai primit gratuitate completă și posibilitatea să vii și să urmezi orice curs dorești? Ai primit invitația să vorbești oamenilor și să le explici și punctul tău de vedere? Ai declinat amândouă mâinile binevoitoare ce ți-au fost întinse? Chiar după ce ai dat interviuri cu gluga pe cap?
  Scrutează cu sinceritate în sufletul tău și vezi în clar cine este câinele turbat care mușcă mâna ce l-a hrănit?

 • EL TORO

  Grieg nu mai merita respectat demult ptr ca nu are bun simt . Isi bate joc de oameni si de femei la greu . Chiar acum citeva zile au pus un articol pe YE -Fiecare femeie este o întrupare a Mamei Divine- in care de fapt nu se spune ca GRIEG a facut din miile de mame divine niste curve proaste si carora le ia el toti banii si bijuteriile . Deci GRIEG ia cu vrajeala lui jalnica tuturor acestor veritabile mame divine bijuteriile si banii si le prosteste mai ceva decit incearca orice guvern sa isi fraiereasca cetatenii . Grieg isi indeamna elevii si elevele sa se minta in fata cf -nu stie stinga ce face dreapta – . Grieg ii prosteste pe toti inclusiv pe IRINA femeia vietii lui , el nu e in stare sa aibe un prieten ci relatia lui cu totii cei din jur e una de stapin-supus . Grieg daca poate sa traga ceva de orice om o face fara probleme . Grieg minte , prosteste , pacaleste omul sa munceasca ptr grupul mic care conduce si isi trateaza propriile cursante ca pe niste prostituate . Asta e GRIEG si cine nu-i vede fata asta e handicapat mintal . Cine inca il mai crede un baiat de treaba sufera de orbul gainilor . Cu ALEX am avut de-a face foarte putin dar atit cit l-am vazut mi-a parut ok ca om . Sa denigreze omul care se trezeste din povestea poleita misana si nu mai pune botul la minciunile ordinare intretinute de conducerea MISA e practica standard . La fel au facut si cu NARCIS , CLAUDIU , SIMONA si restul care au plecat . Numai rahatii mincinosi si profitori precum CC , MS samd. sint,chipurile ,exemple spirituale .Ce indigneaza la aceste rahati cu ochi este continua atitudine de victimizare la care vezi doamne ii supune massmedia insa nu sufla jegosii astia nici un cuvintel despre mizeriile pe care ei insisi le fac tuturor care pleaca scirbiti atunci cind acestia in sfirsit deschid ochii si vad realitatea misana nemaiacceptind sa inchida ochii la atitudinea de imbogatire pe spatele celor ca ALEX . GRIEG nu mai merita demult respectat ptr ca este un om de 2 lei , a dovedit-o de nenumarate ori fata de cei care ar fi trebuit sa ii considere elevii lui sau fratii si surorile lui mai mici intru spiritualitate . F bun articolul dar ai un ton prea bun atunci cind ii ceri lui GRIEG sa fie onest . Asta nu mai poate fi asa , e doar un pacalici fara obraz , sa pisat el pe altii mai mari decit ALEX , ai uitat ? Crezi ca o sa isi incalce propriul cod de neomenie si nesimtire crasa ptr ALEX ? Niciodata , e prea orgolios si are de intretinut o imagine – nu sti tu cit de mult mi-a luat mie sa cladesc aceasta imagine – , l-am citat chiar pe GRIEG . Poti sa te pisi pe omenia lui ptr ca oricum nu are asa ceva sau nu mai are de multi multi ani . GRIEG ala de pe vremuri nu mai exista , azi e doar un peste si om de afaceri feroce .

 • MR

  Dar de ce la sala de curs, pe care sa o umpleti voi doar cu ashramisti, si nu la MISATV, unde sa vada toata lumea !!? Ati vrut sa il judecati in secret, la sala, fara public, ca sa va desfasurati in toata splendoarea practicile inchizitoriale, dupa cum ati mai facuto. Faceti o emisiune publica, anuntata pe yogaesoteric si MISATV si venim toti cei nemultumiti de halul in care a ajuns MISA, sa va dam argumente si dovezi. Vine chiar si INTENSELIGHT, sa va vage in ochi plagiaturile si furaciunile, vin si fete traficate de voi in Japonia si barurile din Austria.
  Ei, ne primiti la “sursa voastra de Adevăr “, sau “Adevarul” vostru nu suporta sa fie contrazis in public, cu argumente ?

 • un frate spiritual

  Eu nu am auzit in ashram ca Alex a primit bilet de la Grieg ca e exonerat de orice suspiciune si ca e reprimit la cursuri. Asta ati inventato voi acuma, ca sa nu pareti rai in fata cursantilor. Si unde Si cand ziceti ca i-ati comunicat lui Alex biletul, daca el a fost plecat 4 luni pe munte si inca cateva luni din Bucuresti ?
  Pai, ce rost mai avea sa scrieti un articol cu titlul O uscătură din cadrul așezămintelor școlii de yoga MISA a fost eliminată ? Va contraziceti singuri, ca dovada ca minciuna voastra are picioare scurte.

 • țat

  Quote Mihai: Dar de ce la sala de curs, pe care sa o umpleti voi doar cu ashramisti, si nu la MISATV, unde sa vada toata lumea !!?
  Răspuns: Știu că ești avid de publicitate și de „recunoaștere” dar aici era o problemă internă, care nu se rezolvă în stradă. Știu că tu vrei scandal și trăiești pentru scandal. Noi nu.
  Quote un frate spiritual: Eu nu am auzit in ashram ca Alex a primit bilet de la Grieg ca e exonerat de orice suspiciune si ca e reprimit la cursuri. Asta ati inventato voi acuma, ca sa nu pareti rai in fata cursantilor. Si unde Si cand ziceti ca i-ati comunicat lui Alex biletul, daca el a fost plecat 4 luni pe munte si inca cateva luni din Bucuresti ?
  Pai, ce rost mai avea sa scrieti un articol cu titlul O uscătură din cadrul așezămintelor școlii de yoga MISA a fost eliminată ? Va contraziceti singuri, ca dovada ca minciuna voastra are picioare scurte.
  Răspuns: Alex știa înainte să plece de acel răspuns. Dar nu mai era interesat de y. Articolul de pe YE este scris prost. Pe Alex nu l-a dat nimeni afară. A plecat pentru că a vrut el să plece. L-au șicanat, într-adevăr, după spusele lui, dar este de înțeles după ce „interviu ” a produs la A3.
  Nu poți să fii slugă și la Dumnezeu și la mammona.

 • frodo

  Declaratiile din 2013 despre ashramuri i-au țâțât curu lui Bivolaru.
  se făcea ințierea în transă la mare (pentru care se luau la fața locului încă 50 de lei fără chitanță, chipurile pentru plăntuțe). după 7 zile de îndobitocire cu conferințe jenante (7 ore pe zi) se ajunge la final. și ne dați plăntuțe, întreabă cineva. Iar una din Ambărușe răspunde, nu, că a zis Grieg că nu e momentul, dar merge și așa (penibila inițiere ce urma). Este școala lui Grieg și face ce vrea cu ea!, a adăugat.

 • FREEDOM

  Fraternitate spirituala inseamna sa fie fratie , daca un frate are un biscuite il imparte in 2 cu alt frate , daca un sef de la STEAUA DIVINA are 1500-2000 lei salariu sau cine stie cit de mare este si ceilalti au 350 desi ei fac munca cea mare ca volum unde este starea de fraternitate atit de mult trimibitata ? Exista asa ceva intr-o asa situatie ? NU , NICI VORBA de starea de fraternitate . Este acelasi joc jegos de stapin sclav ca in restul societatii , deci unde e diferenta fata de oamenii obisnuiti ? Exista ea ? Nuuuuu NU EXISTA . Este doar o atitudine nejustificata de falsa superioritate pe care si-o aroga un individ care se crede in mintea lui sef si deci mai special . La nivelul de conducere primu cerc aceiasi poveste jegoasa dar supradimensionata la cote imense . Deci cind vreodata este fraternitate in MISA , daca la recompense concrete fizice nu este ci numai in conferinte sub forma unor sunete goale cum zicea un mare maestru tibetan . SUNETE GOALE asta e in conferintele despre fraternitate , si sunete goale sint si multe altele . Cind faci atitea diferente intre oameni unora le da-i mai mult decit altora si material(diferente mari banesti) si spiritual (initieri speciale secrete) , deci cind chiar tu propagi subtil rezonanta asta de a face diferente intre oameni ca si cum nu toti sint SINELE unic cum mai poti propaga ideea de fraternitate ? Pe ce baza , cind chiar tu tatal spiritual faci diferente intre copiii tai ? Eu l-as intreba un singur lucru pe G : ce atitudine spirituala este in ideea ta: nu stie stinga ce face dreapta – ? Orice om cu nitica minte pricepe ca e o atitudine de dezbinare , imbirligatoare , total lipsita de sinceritate , onestitate , fraternitate si iubire . Cind chiar tu propagi o asa mizerie de atitudine intre femei si barbati iar pe mamele divine le transformi in prostituate cit crezi ca tine pina cind oamenii care pina mai ieri te iubeau inteleg ce mizerii faci si scirbiti iti dau cu flit : du-te ba de aici cu vrajeala ta ? Asta e , ai facut-o de oaie ca tiganu la mal .

 • FREEDOM

  Are MISA curajul de a face o emisiune in care sa invite macar o parte din fostii cursanti si instructori si in care acestia cu totala sinceritate sa spuna de ce au plecat , ce ia deranjat , care a fost motivul si ce au pe suflet si ce au simtit ? ARE curaj misa sau nu are ? Cu ocazia unei astfel de emisiuni ar putea vedea natiunea ce fel de oameni sint cei plecati si care au fost infierati de conducerea jalnica formata din alde cojocaru si stoian . Ar putea fi un fiasco total ptr MISA si de aia nu vor da curs niciodata unei asa idei de emisiune , desi arunca pariuri pe milioane de euro in stinga si-n dreapta ? Aveti curaj sa chemati fosti cursanti in studio si sa veniti si voi sa povesteasca lumea 1001 de detalii despre mizeria existenta si cele traite pe pielea noastra ? Zi GREGORIANE ai curaj ?

 • afroditus

  Ptr Freedom.
  evident ca MISA nu o sa fca niciodata acea emisiune. numai marturiile pozitive sunt acceptate la catarea romaniei. in schimb, cei nemultumiti de MISA, intr-un fel sau altul, ar putea sa faca fiecare acasa la el un scurt video in care sa se prezinte si sa-si prezinte nemutumirile si motivele ptr care au plecat din MISA. NICI ASTA NU SE INTAMPLA, MAJORITATEA celor care au plecat din MISA nu vor sa se expuna . si aici, si pe exmisa, mai toti suntem anonimi. din motive usor de inteles.

 • Gica

  Stie cineva despre un cursant care s-a lasat de curs si nu a fost barfit, manjit cu noroi, demonizat si acuzat de cele misane, informator, mason, spion, securist… etc?
  Poate ca exista, dar stie cineva sigur?

 • Stelar

  Lui GB nu-I pasa de cursanti sau de evolutia lor.Si-a facut o afacere care trebuie sa produca.VIP-uri,congrese,osanale,initieri noi,noute,taxe la fel.Congresele se stie ca aduc multa evolutie discipolilor,nu practica spirituala.Un maestru adevarat nu manipuleaza si nu baga intrigi intre discipoli,ca sa-I domine prin dezbinare.GB nu pare sa-si fi dorit vreodata sa aiba cineva rezultate de varf in yoga la “cursul” lui.Altfel se ocupa de asta.Cred ca Alex se saturase de gaunosenia si minciuna de la “curs”,mai ales ca a avut cum sa o vada de aproape.Bravo lui,s-a manifestat ca un om sanatos la cap,curajos si cu coloana vertebrala.Vine un moment cand nu mai poti fi catel orb si supus unor smecheri.

 • DORIN,DORIN,DORIN

  Aceeașs mizerie la misa… Ce mizerie de om si e demnitate, de caracter si pina la urma incompetenta crasa in MISA si ca om bivolarule esti

 • FREEDOM

  G isi vede elevii ca pe niste copilasi timpiti in timp ce MAHARAJ , POONJA … isi vedeau vizitatorii ca fiind SINELE si nimic altceva . G isi vedea cursantii ca fiind corpul , personalitatea , persoana numai ca fiind SINELE dintotdeauna nu-i ia vazut vreodata . Bine a mai zis el odata ca:-ce sint eu veti si voi si ce am fost sinteti si voi acum – dar daca te vede ca fiind corpul -persoana -mintea ce sanse ai sa te pozitionezi in adevar -SINE ? O sa ii dai cu devenirea mult si bine ,vieti intregi poate, ptr ca atunci cind ti se spune ca esti un copilas timpit a carui rugaciune e precum intepatura unui tintar ptr un elefant in fata lui DZEU , te vei invinovatii multi ani -vieti ca nu ai facut cacatu praf sa devii …. un erou , un vira, un superman gigolo ,instructor, barbat ,amant divin numai cine esti nu ti se spune . MAHARAJ si ceilalti ii spun vizitatorului unicul adevar : tu esti sinele si nimic altceva . Asa de onesti sint ca nu au incercat niciodata sa faca grupuri si ierarhii si toata societatea in miniatura de la MISA . Asta e o mica mare diferenta de abordare =atitudine fata de cel aflat in fata si care a venit la tine sa-i ii spui ADEVARUL daca il cunosti . Unul care stie adevarul unic =cine este el cu adevarat nu mai poate sa te indrume pe cai ocolite . Ori stie si iti spune cine esti , ori nu stie cu adevarat si iti spune orice numai cine esti nu . Daca sti cine esti si vezi ca toti sint sinele orice ar face sau nu ar face , tu te apuci sa faci diferente si ierarhii intre oameni , de ce si ptr ce ? Si presupunind ca nu puteai sa le spui asta din prima clipa ptr ca nu ar fi inteles (asta fiind tot ideea ta ) totusi dupa 25 de ani tot nu le spui si mentii aceiasi expirata abordare care vezi bine la ce povesti inutile a dus la ce schisme intre barbati -femei , intre oameni . De ce sa fi interesat sa mentii o astfel de poveste ? Cui in foloseste ? Si pina cind o vei perpetua ? E ca in povestioara aia cu puiul de leu crescut de oi cind intro zi intilneste un leu si ce face leul ? Il trateaza ca pe oaie sau ii spune cine este si a fost intotdeauna ? Cam asta e problema de la MISA . Exista o scara luunga cit cine stie vieti pe care fiecare vrea s-o urce si dorinta asta consuma pe oricine . Nu ar fi mai corect sa spuna clar sus si tare : –eu il creeaza pe DUMENZEU – asta la care se milogeste toata , MISA apoi acest DZEU este implorat , rugat sa faca sa dreaga si impartit in 1001 ipostaze pina ce oricarui om i se face mintea ferfenita iar apoi fiecare se straduie sa isi adune mintea fragmentata in milioane de cioburi . Si in timp ce iti fac mintea zob cioburi vin cu solutia sau solutiile : conferinte in care citesc de pe foi , initieri in povesti complet false , ipostaze -fatete divine ale unui DZEU exterior , plantute pe bani , cursuri de te miri ce , plecari in japonia , santiere pete santiere , grupuri peste grupuri care iti divizeaza mintea si nu permit sa ai o viziune clara -unitara- simpla a realitatii unice si aceea : SINELE unic . Cum sa nu iti faca mintea franjuri aceasta abordare complet falsa ? Cum sa nu le dai banii inca 25 de ani ptr noile initieri si solutii care mai de care mai fantasmagorice ? Si cum te simti cind au creat atita fragmentare in tine , o fragmentare gigantica ? Ce forta sa mai ai cind abordarea lor te divizeaza in mii de idei depre tine si cine oi fi tu ? Daca fiecare nu este si nu a fost si nu va fi decit SINELE de ce mai este intretinuta aceasta scindare a fiintei interioare ? Cui ii foloseste ? Este necesara ptr ce in definitiv ? Explicatia ar fi doar 2: acesti asa zisi ghizi (nu maestri ) nu stiu cine sint cu adevarat si bijbiie ORI stiu dar vor sa faca bani si atunci e urit sa tii oameni o viata prinsi in povestile tale fantasmagorice . NISARGADATTA : – Cel care are revelatia propriei sale identitati nu se va mai alatura spiritualitatii specaulative care nu cauta altceva decit sa produca bani ……. , nu-si va mai bate joc de adevarata spiritualitate , deoarece el stie ca totul este in el sau el este in toate – . Asta spune totul despre acesti ghizi de 2 lei si intelegerea lor asupra realitatii ultime .

 • FREEDOM

  La grupurile de barbati ti se spune sa te tragi de pula ca so lovesti pe ea mai bine si toti isi chinuie bucata aia de carne pina se face mova .(Banc :- BULA la wc intr-un restaurant se pisa si alaturi de el un negru cu o pula imensa , bula misanu intreaba infrigurat : frate zi-mi si mie ce sa fac so am ca a ta .., negru zice: dupa ce te pisi o scuturi nitel de citeva ori si asta e smecheria , BULA ii multumeste fericit ……………. peste citeva luni intimplarea ii pune in acelasi wc restaurant si negru intreaba : ia zi frate cum merge treaba ? … Bula : supertare , a inceput si a mea sa se inegreasca ). La shakti grup li se spune sa se tragade tite pina vor fi mari si sa ia plante .. . Nu stie stinga ce face dreapta e valabil ptr fiecare cu fiecare din MISA , adica in primul rind intre G si restul incepind cu primul cerc de influenta si pina la ultimul om . Ce e asta ? E o timpenie jalnica sa inveti oamenii asa ceva . Pe ce se focalizeaza omul fara sa-si mai dea seama ce face : pe corp , pe persoana pe care vrea infrigurat so imbunatateasca si de aici fiecare e prins in povestea persoanei care trebuie sa devina si asta produce bani ptr virful piramidei ptr ca este spiritualitate speculativa . Asta trebuie sa inteleaga fiecare pina la urma , cum sta treaba in MISA si care e de fapt adevarata realitate a lucrurilor : cine sint eu ? Adevaratii maestrii treziti spun cu totii un singur lucru : tu esti SINELE si nimic altceva . Restul e poveste , povestea MISA, si nu poti ramine etern in ea , ar fi o gafa sa mori prins intr-o astfel de poveste . In final fiecare trebuie ajunga sa stie cine este mai inainte de a continua sa faca eforturi intr-o poveste personalA si sa traiasca printr-o poveste si in povestile spuse atit de parinteste de ghizii de la MISA . Una e sa trimiti conferinte inregistrate si instructorii sa iti citeasca materiale copiate de pe net sau carti mai rare si alta e sa tii cu adevarat satsang in direct raspunzind pe loc la orice intrebare . SAATSANG nu poti tine decit daca ai experienta directa a realitatii interioare a cine esti si daca ai asa ceva vorbesti complet liber fara sa vii cu nici un material pregatit de acasa nici pe foi nic pe laptop .Un astfel de om vorbeste doar din SINE si o face spontan nu citeste nimic niciodata si accepta ca omul sa vina la micofon in fata salii in cel mai direct mod posibil de comunicare si nu cum se face la MISA cu biletele trimise si apoi triate dubios, din ce motive sint unele sarite ? Nu sa procedat dintotdeauna asa ? Nu stim cu totii ca se fereau sa raspunda la rind tutoror biletelor . Ce in inseamna cind un ghid vine de ani si ani in fata ta si citeste de pe foi si niciodata nu vb din experienta lui liber si in modul cel mai direct posibil , evitind sa interactioneze direct cu cei care il asculta ? Ce poate insemna asta ? Doar lipsa reala a unei experiente directe a SINELUI . Si atunci nu poti face decit sa vii sa citesti de pe foi spunind povestile altora si amestecindu-le abil cu sfaturi care sa dea mereu impresia ca tu vb din propria experienta . Asta am vazut la acesti asazisi ghizi spirituali timp de 22 de ani . A vazut cineva altceva decit sfaturi si povete date din experientele altora dar abil impachetate astfel incit oamenii sa nu le observe lor lipsa de experienta directa a realitatii ? Poate G sa tina satsang in direct online asa cum face MOOJI , poate sa raspunda la absolut orice intrebare care i s-ar adresa ? Poate sa faca fata unei astfel de comunicari online direct care nu i-ar mai permite sub nici o forma sa se eschiveze si sa-si mascheze ignoranta ? Este in stare sa tina un satsang in sensul adevarat al acestui termen ?Nu cred ca poate ? Crede cineva ca poate ? De restul instructorilor din MISA care fac bani cu spiritualitatea speculativa mai se indoieste cineva ca nu sint in stare de asa ceva si mai mult ii sperie cumplit perspectiva asta deoarece i-ar demasca instant , brutal si iremediabil spulberindu-le imaginea lor de spirituali si facindu-i sa fie vazuti in adevarata lor lumina : oamnei care se dau ce nu sint intr-un mod jalnic . Pune MISA sau G pariu ca nu sint in stare sa tina un adevarat satsang ?

 • FREEDOM

  Tehnologia ptr a tine nu un satsang ci mai multe sa zicem lunar , slava domnului ca exista tehnologia asta azi in 2015 . Atunci ce te impiedica sa tii un satsang real ? Numai bunavointa . Ca sa maschezi aceasta bunavointa ii dai cu abureli abile numai sa nu te vada lumea cum arati si ce esti in stare sa raspunzi . Prima intrebare :sti cine esti ? A doua : la ce ti-a folosit toata sexualitatea , urina , daca arati batrin ca orice om ? 3-Este o organizatie mai importanta decit Adevarul ? 4 – Pot niste ignoranti care nu stiu cine sint sa ghideze oamenii insetati de adevar ? 5-Este MISA o poveste care prin abordarea pe care o propaga arata directii eronate oamenilor ? in definitiv care este scopul spiritual real : sa supravietuiasca o organizatie fie ea si MISA sau sa i se spuna omului adevarul gol golut ?

 • FREEDOM

  Truth is a pathless land

  The Order of the Star in the East was founded in 1911 to proclaim the coming of the World Teacher. Krishnamurti was made Head of the Order. On August 3, 1929, the opening day of the annual Star Camp at Ommen, Holland, Krishnamurti dissolved the Order before 3000 members. Below is the full text of the talk he gave on that occasion.

  “We are going to discuss this morning the dissolution of the Order of the Star. Many people will be delighted, and others will be rather sad. It is a question neither for rejoicing nor for sadness, because it is inevitable, as I am going to explain. “You may remember the story of how the devil and a friend of his were walking down the street, when they saw ahead of them a man stoop down and pick up something from the ground, look at it, and put it away in his pocket. The friend said to the devil, “What did that man pick up?” “He picked up a piece of Truth,” said the devil. “That is a very bad business for you, then,” said his friend. “Oh, not at all,” the devil replied, “I am going to let him organize it.”

  I maintain that Truth is a pathless land, and you cannot approach it by any path whatsoever, by any religion, by any sect. That is my point of view, and I adhere to that absolutely and unconditionally. Truth, being limitless, unconditioned, unapproachable by any path whatsoever, cannot be organized; nor should any organization be formed to lead or to coerce people along any particular path. If you first understand that, then you will see how impossible it is to organize a belief. A belief is purely an individual matter, and you cannot and must not organize it. If you do, it becomes dead, crystallized; it becomes a creed, a sect, a religion, to be imposed on others. This is what everyone throughout the world is attempting to do. Truth is narrowed down and made a plaything for those who are weak, for those who are only momentarily discontented. Truth cannot be brought down, rather the individual must make the effort to ascend to it. You cannot bring the mountain-top to the valley. If you would attain to the mountain-top you must pass through the valley, climb the steeps, unafraid of the dangerous precipices.

  So that is the first reason, from my point of view, why the Order of the Star should be dissolved. In spite of this, you will probably form other Orders, you will continue to belong to other organizations searching for Truth. I do not want to belong to any organization of a spiritual kind, please understand this. I would make use of an organization which would take me to London, for example; this is quite a different kind of organization, merely mechanical, like the post or the telegraph. I would use a motor car or a steamship to travel, these are only physical mechanisms which have nothing whatever to do with spirituality. Again, I maintain that no organization can lead man to spirituality.

  If an organization be created for this purpose, it becomes a crutch, a weakness, a bondage, and must cripple the individual, and prevent him from growing, from establishing his uniqueness, which lies in the discovery for himself of that absolute, unconditioned Truth. So that is another reason why I have decided, as I happen to be the Head of the Order, to dissolve it. No one has persuaded me to this decision. “This is no magnificent deed, because I do not want followers, and I mean this. The moment you follow someone you cease to follow Truth. I am not concerned whether you pay attention to what I say or not. I want to do a certain thing in the world and I am going to do it with unwavering concentration. I am concerning myself with only one essential thing: to set man free. I desire to free him from all cages, from all fears, and not to found religions, new sects, nor to establish new theories and new philosophies. Then you will naturally ask me why I go the world over, continually speaking. I will tell you for what reason I do this: not because I desire a following, not because I desire a special group of special disciples. (How men love to be different from their fellow-men, however ridiculous, absurd and trivial their distinctions may be! I do not want to encourage that absurdity.) I have no disciples, no apostles, either on earth or in the realm of spirituality. “Nor is it the lure of money, nor the desire to live a comfortable life, which attracts me. If I wanted to lead a comfortable life I would not come to a Camp or live in a damp country! I am speaking frankly because I want this settled once and for all. I do not want these childish discussions year after year.

  One newspaper reporter, who interviewed me, considered it a magnificent act to dissolve an organization in which there were thousands and thousands of members. To him it was a great act because, he said: “What will you do afterwards, how will you live? You will have no following, people will no longer listen to you.” If there are only five people who will listen, who will live, who have their faces turned towards eternity, it will be sufficient. Of what use is it to have thousands who do not understand, who are fully embalmed in prejudice, who do not want the new, but would rather translate the new to suit their own sterile, stagnant selves? If I speak strongly, please do not misunderstand me, it is not through lack of compassion. If you go to a surgeon for an operation, is it not kindness on his part to operate even if he cause you pain? So, in like manner, if I speak straightly, it is not through lack of real affection–on the contrary.

  As I have said, I have only one purpose: to make man free, to urge him towards freedom, to help him to break away from all limitations, for that alone will give him eternal happiness, will give him the unconditioned realization of the self.

  Because I am free, unconditioned, whole–not the part, not the relative, but the whole Truth that is eternal–I desire those, who seek to understand me to be free; not to follow me, not to make out of me a cage which will become a religion, a sect. Rather should they be free from all fears–from the fear of religion, from the fear of salvation, from the fear of spirituality, from the fear of love, from the fear of death, from the fear of life itself. As an artist paints a picture because he takes delight in that painting, because it is his self-expression, his glory, his well-being, so I do this and not because I want anything from anyone. “You are accustomed to authority, or to the atmosphere of authority, which you think will lead you to spirituality. You think and hope that another can, by his extraordinary powers–a miracle–transport you to this realm of eternal freedom which is Happiness. Your whole outlook on life is based on that authority.

  You have listened to me for three years now, without any change taking place except in the few. Now analyze what I am saying, be critical, so that you may understand thoroughly, fundamentally. When you look for an authority to lead you to spirituality, you are bound automatically to build an organization around that authority. By the very creation of that organization, which, you think, will help this authority to lead you to spirituality, you are held in a cage.

  If I talk frankly, please remember that I do so, not out of harshness, not out of cruelty, not out of the enthusiasm of my purpose, but because I want you to understand what I am saying. That is the reason why you are here, and it would be a waste of time if I did not explain clearly, decisively, my point of view. “For eighteen years you have been preparing for this event, for the Coming of the World Teacher. For eighteen years you have organized, you have looked for someone who would give a new delight to your hearts and minds, who would transform your whole life, who would give you a new understanding; for someone who would raise you to a new plane of life, who would give you a new encouragement, who would set you free–and now look what is happening! Consider, reason with yourselves, and discover in what way that belief has made you different–not with the superficial difference of the wearing of a badge, which is trivial, absurd. In what manner has such a belief swept away all the unessential things of life? That is the only way to judge: in what way are you freer, greater, more dangerous to every Society which is based on the false and the unessential? In what way have the members of this organization of the Star become different? “As I said, you have been preparing for eighteen years for me. I do not care if you believe that I am the World–Teacher or not. That is of very little importance. Since you belong to the organization of the Order of the Star, you have given your sympathy, your energy, acknowledging that Krishnamurti is the World–Teacher– partially or wholly: wholly for those who are really seeking, only partially for those who are satisfied with their own half-truths.

  You have been preparing for eighteen years, and look how many difficulties there are in the way of your understanding, how many complications, how many trivial things. Your prejudices, your fears, your authorities, your churches new and old–all these, I maintain, are a barrier to understanding. I cannot make myself clearer than this. I do not want you to agree with me, I do not want you to follow me, I want you to understand what I am saying. “This understanding is necessary because your belief has not transformed you but only complicated you, and because you are not willing to face things as they are. You want to have your own gods–new gods instead of the old, new religions instead of the old, new forms instead of the old–all equally valueless, all barriers, all limitations, all crutches. Instead of old spiritual distinctions you have new spiritual distinctions, instead of old worships you have new worships. You are all depending for your spirituality on someone else, for your happiness on someone else, for your enlightenment on someone else; and although you have been preparing for me for eighteen years, when I say all these things are unnecessary, when I say that you must put them all away and look within yourselves for the enlightenment, for the glory, for the purification, and for the incorruptibility of the self, not one of you is willing to do it. There may be a few, but very, very few. So why have an organization?

  Why have false, hypocritical people following me, the embodiment of Truth? Please remember that I am not saying something harsh or unkind, but we have reached a situation when you must face things as they are. I said last year that I would not compromise. Very few listened to me then. This year I have made it absolutely clear. I do not know how many thousands throughout the world–members of the Order–have been preparing for me for eighteen years, and yet now they are not willing to listen unconditionally, wholly, to what I say.

  As I said before, my purpose is to make men unconditionally free, for I maintain that the only spirituality is the incorruptibility of the self which is eternal, is the harmony between reason and love. This is the absolute, unconditioned Truth which is Life itself. I want therefore to set man free, rejoicing as the bird in the clear sky, unburdened, independent, ecstatic in that freedom . And I, for whom you have been preparing for eighteen years, now say that you must be free of all these things, free from your complications, your entanglements. For this you need not have an organization based on spiritual belief. Why have an organization for five or ten people in the world who understand, who are struggling, who have put aside all trivial things? And for the weak people, there can be no organization to help them to find the Truth, because Truth is in everyone; it is not far, it is not near; it is eternally there.

  Organizations cannot make you free. No man from outside can make you free; nor can organized worship, nor the immolation of yourselves for a cause, make you free; nor can forming yourselves into an organization, nor throwing yourselves into works, make you free. You use a typewriter to write letters, but you do not put it on an altar and worship it. But that is what you are doing when organizations become your chief concern.

  How many members are there in it?” That is the first question I am asked by all newspaper reporters. “How many followers have you? By their number we shall judge whether what you say is true or false.” I do not know how many there are. I am not concerned with that. As I said, if there were even one man who had been set free, that were enough.

  Again, you have the idea that only certain people hold the key to the Kingdom of Happiness. No one holds it. No one has the authority to hold that key. That key is your own self, and in the development and the purification and in the incorruptibility of that self alone is the Kingdom of Eternity.

  So you will see how absurd is the whole structure that you have built, looking for external help, depending on others for your comfort, for your happiness, for your strength. These can only be found within yourselves.

  You are accustomed to being told how far you have advanced, what is your spiritual status. How childish! Who but yourself can tell you if you are beautiful or ugly within? Who but yourself can tell you if you are incorruptible? You are not serious in these things.

  But those who really desire to understand, who are looking to find that which is eternal, without beginning and without an end, will walk together with a greater intensity, will be a danger to everything that is unessential, to unrealities, to shadows. And they will concentrate, they will become the flame, because they understand. Such a body we must create, and that is my purpose. Because of that real understanding there will be true friendship. Because of that true friendship–which you do not seem to know–there will be real cooperation on the part of each one. And this not because of authority, not because of salvation, not because of immolation for a cause, but because you really understand, and hence are capable of living in the eternal. This is a greater thing than all pleasure, than all sacrifice.

  So these are some of the reasons why, after careful consideration for two years, I have made this decision. It is not from a momentary impulse. I have not been persuaded to it by anyone. I am not persuaded in such things. For two years I have been thinking about this, slowly, carefully, patiently, and I have now decided to disband the Order, as I happen to be its Head. You can form other organizations and expect someone else. With that I am not concerned, nor with creating new cages, new decorations for those cages. My only concern is to set men absolutely, unconditionally free.”

  Adevărul este un teren neumblat

  Ordinul Steaua în Est a fost fondată în 1911 să proclame venirea Învățătorului Mondiale. Krishnamurti a fost făcut șef al Ordinului. La 03 august 1929, ziua de deschidere a Taberei anuale de stele la Ommen, Olanda, Krishnamurti a dizolvat Ordinul înainte de 3000 membri. Mai jos este textul integral al convorbire a dat cu această ocazie.

  “Vom discuta în această dimineață dizolvarea Ordinului Steaua. Mulți oameni vor fi incantati, iar altele vor fi destul de trist. Este o chestiune nici de bucurie, nici pentru tristete, pentru ca este inevitabil, așa cum am de gând să explic. “Poate că vă amintiți povestea despre cum diavolului și un prieten de-al său au fost pe stradă, când au văzut în fața lor un om mă plec să iau ceva de la sol, uita-te la ea, și a pus-o deoparte în buzunar . Prietenul zis diavolul: “Ce a ridica omul sus?” “El a luat o bucată de Adevărului”, a spus diavolul. “Aceasta este o afacere foarte proastă pentru tine, atunci”, a spus prietenul lui. “Oh, nu la toate,” diavolul a răspuns: “Mă duc să îl lase să-l organizeze.”

  Am susțin că Adevărul este un teren neumblat, și nu se poate apropia de orice cale de orice fel, de orice religie, de orice sectă. Acesta este punctul meu de vedere, și am să adere la care absolut și necondiționat. Adevărul, fiind nelimitată, necondiționată, nu te poți apropia de orice cale fel, nu pot fi organizate; nici nu ar trebui să fie format orice organizație să conducă sau să constrângă persoane de-a lungul orice cale special. Dacă ați înțeles în primul rând că, atunci vei vedea cât de imposibil este să organizeze o credință. O credință este pur o chestiune individuală, și nu poți și nu trebuie să-l organizeze. Dacă veți face, devine mort, cristalizat; devine un crez, o sectă, o religie, care va fi impusă altora. Aceasta este ceea ce toată lumea din întreaga lume încearcă să facă. Adevărul este restrâns și a făcut o jucărie pentru cei care sunt slabi, pentru cei care sunt doar momentan nemulțumiți. Adevărul nu poate fi adus în jos, mai degrabă individul trebuie să facă efortul de a urca la el. Nu poți aduce munte-top la vale. Dacă ar ajunge la munte-top, trebuie să treacă prin vale, urca fierbe, lipsiti de teama de avene periculoase.

    Așa că este primul motiv, din punctul meu de vedere, de ce Ordinul Steaua ar trebui să fie dizolvat. În ciuda acestui fapt, va forma probabil alte comenzi, va continua să aparțină altor organizații care caută Adevărul. Nu vreau să apartine nici unei organizații de tipul celor spirituale, vă rugăm să înțelegeți acest lucru. Mi-ar face uz de o organizație care să mă ducă la Londra, de exemplu; acest lucru este destul un alt fel de organizare, pur și simplu mecanic, cum ar fi postul sau de telegraf. Mi-ar folosi o masina cu motor sau un vapor de călătorie, acestea sunt doar mecanisme fizice care nu au nimic de-a face cu spiritualitatea. Din nou, am susțin că nicio organizație nu poate duce omul la spiritualitate.

    În cazul în care o organizație fi creat pentru acest scop, ea devine o cârjă, o slăbiciune, o robie, și trebuie să infirm individ, și-l împiedică să în creștere, de la stabilirea unicitatea lui, care se află în descoperirea de sine a Adevărului absolut care, necondiționat . Așa că este un alt motiv pentru care am decis, ca se întâmplă să fie șeful Ordinului, să-l dizolve. Nimeni nu mi-a convins la prezenta decizie. “Acesta nu este un act magnific, pentru că nu vreau fani, și vreau să spun acest lucru. În momentul în care urma cineva încetează să urmeze Adevărul. Nu sunt îngrijorat dacă vă acorde atenție la ceea ce spun sau nu. Vreau să fac un anumit lucru din lume și am de gând să o fac cu neclintit concentrare. Sunt referitoare la mine cu un singur lucru esențial: pentru a seta om liber. Doresc să-l elibereze de toate cuștile, din toate temerile, și nu a găsit religii, noi secte, nici să se stabilească noi teorii și noi filosofii. Atunci mă vor întreba de ce mă duc în mod natural în întreaga lume, vorbind continuu. Vă voi spune pentru ce motiv fac acest lucru: nu pentru că doresc un text, nu pentru că doresc un grup special de ucenici speciale. (Cum barbatii iubesc să fie diferit de semenii lor, însă ridicol, absurd și banal distincții lor pot fi! Nu vreau să încurajeze asta absurd.) Nu am nici ucenicii, nici apostoli, nici pe pământ sau în domeniul de spiritualitate. “Nici nu este nada de bani, nici dorința de a trăi o viață confortabilă, care mă atrage. Dacă aș fi vrut să ducă o viață confortabilă, nu mi-ar ajunge la o tabara sau să trăiască într-o țară umed! Vorbesc sincer, pentru că vreau acest stabilit o dată pentru totdeauna. Nu vreau aceste discuții copilărești an după an.

    Un reporter de ziar, care ma intervievat, a considerat că este un act magnific de a dizolva o organizație în care erau mii și mii de membri. Pentru el a fost un act de mare pentru că, el a spus: “Ce veți face după aceea, cum vei trăi? Tu nu va avea nici următoare, oamenii nu vor mai asculta. “Dacă există doar cinci oameni care vor asculta, care vor trăi, care au fețele întoarse spre eternitate, aceasta va fi suficient. De ce folos este sa avem mii de oameni care nu înțeleg, care sunt pe deplin îmbălsămate în a aduce, care nu doresc noi, ci s-ar traduce mai degrabă noul pentru a se potrivi pe ei înșiși sterile, stagnante? Dacă vorbesc cu tărie, vă rugăm să nu mă înțelegeți greșit, nu este din cauza lipsei de compasiune. Dacă te duci la un chirurg pentru o operație, nu-i așa bunătate din partea lui să funcționeze chiar dacă el duce durere? Astfel, în mod asemănător, dacă vorbesc direct, aceasta nu este din cauza lipsei de afecțiune reală, dimpotrivă.

    După cum am spus, am doar un singur scop: de a face om liber, să-l îndemne spre libertate, să-l ajute să se rupă de toate limitările, pentru că numai el va da fericirea veșnică, îi va da realizarea necondiționată de sine .

    Pentru că eu sunt liber, necondiționat, tot-nu parte, nu în raport, dar tot adevărul, care este etern-I doresc cei care caută să mă înțeleg să fie liber; nu să mă urmeze, nu pentru a face din mine o cușcă, care va deveni o religie, o sectă. Mai degrabă ar trebui să se fie liber din toate temerile-din teama de religie, de teama de mântuire, de teama de spiritualitate, de la frica de iubire, de frica de moarte, de la teama de viața însăși. Ca un artist pictează un tablou pentru că el ia plăcere în pictură, pentru că este auto-exprimare, slava Lui, lui bine, așa că am face acest lucru și nu pentru că vreau nimic de la nimeni. “Sunteți obișnuiți cu autoritate, sau la atmosfera de autoritate, pe care credeți că va duce la spiritualitate. Crezi că și sper că un alt pot, prin puterile sale extraordinare – un miracol tine de transport la acest tărâm al libertății veșnice care este fericirea. Tot viziunea voastră asupra vieții se bazează pe această autoritate.

    Ați ascultat timp de trei ani, fără nici o modificare a lua loc, cu excepția puțini. Acum analiza ceea ce spun, să fie critic, astfel încât să puteți înțelege bine, fundamental. Când te uiți pentru o autoritate de a te duce la spiritualitate, vă sunt obligate în mod automat pentru a construi o organizație în jurul acestei autorități. Prin însăși crearea acestei organizații, care, credeți că va ajuta această autoritate să vă conducă la spiritualitate, vă sunt deținute într-o cușcă.

    Dacă vorbesc sincer, vă rugăm să rețineți că fac acest lucru, nu din asprime, nu din cruzime, nu din entuziasmul de scopul meu, ci pentru că vreau să înțelegeți ce vreau să spun. Acesta este motivul pentru care sunt aici, și ar fi o pierdere de timp, dacă nu am explica în mod clar, decisiv, punctul meu de vedere. “De optsprezece ani ați fost pregătirea pentru acest eveniment, pentru venirea Învățătorului Mondiale. De optsprezece ani ai organizat, ai căutat pe cineva care ar da un nou deliciu pentru inimile și mințile, care ar transforma toata viata ta, care te-ar da o nouă înțelegere; pentru cineva care v-ar ridica la un nou plan de viață, care ar da un nou încurajare, care v-ar elibera și acum uite ce se întâmplă! Luați în considerare, motiv cu voi înșivă, și de a descoperi în ce mod această credință a făcut să diferit, nu cu diferența superficială a purtarea de o insignă, care este trivial, absurd. În ce fel a cuprins o astfel de credință departe toate lucrurile neesențiale ale vieții? Aceasta este singura modalitate de a judeca: în ce fel te mai liber, mai mare, mai periculos la fiecare societate care se bazează pe fals și neesențial? În ce fel au membrii acestei organizații a Stelei deveni diferit? “Așa cum am spus, ați pregătit timp de optsprezece ani pentru mine. Nu-mi pasă dacă tu crezi că eu sunt World-profesor sau nu. Aceasta este de foarte mică importanță. Din moment ce fac parte din organizarea Ordinul Steaua, ați dat simpatia ta, energia ta, recunoscând că Krishnamurti este World-profesor-parțial sau în întregime: integral pentru cei care caută cu adevărat, doar parțial pentru cei care sunt îndeplinite cu propriile lor jumătăți de adevăruri.

    Ați fost pregătirea de optsprezece ani, și uite cât de multe dificultăți sunt în modul de înțelegere, câte complicații, cât de multe lucruri banale. Prejudecățile tale, temerile tale, autoritățile, bisericile voastre noi și vechi-toate acestea, eu mențin, sunt o barieră pentru înțelegere. Nu pot să mă fac mai clar decât aceasta. Nu vreau să acord cu mine, nu vreau să mă urmeze, vreau să înțelegeți ce vreau să spun. “Aceasta intelegere este necesar deoarece credința ta nu te-a transformat, dar numai tu complicat, și pentru că nu sunt dispuși să se confrunte cu lucrurile așa cum sunt. Vrei sa ai propriile zei-noi zei în locul vechi, noi religii în loc de vechi, noi forme loc de toate vechi la fel de lipsite de valoare, toate barierele, toate limitările, toate cârje. În loc de distincții spirituale vechi pe care avea noi distincții spirituale, în loc de vechi închină aveți noi cult. Sunteți cu toții în funcție de spiritualitate pe altcineva, pentru fericirea ta pe altcineva, pentru iluminarea pe altcineva; și, deși ați pregătit pentru mine de optsprezece ani, când spun toate aceste lucruri sunt inutile, atunci când spun că trebuie să le pună deoparte și privi în voi înșivă pentru iluminarea, pentru gloria, pentru purificarea, și pentru incoruptibilitate de sine, nici unul dintre voi este dispus să o facă. S-ar putea fi câteva, dar foarte, foarte puțini. Deci, de ce au o organizație?

    De ce au oamenii false, ipocriți mă urmare, întruchiparea Adevărului? Vă rugăm să rețineți că eu nu spun ceva aspru sau aspru, dar am ajuns la o situație, atunci când trebuie să facă față lucrurile așa cum sunt. I-am spus anul trecut că nu mi-ar compromite. Foarte puțini ascultat atunci. În acest an, am făcut-o absolut clar. Nu știu câte mii de întreaga lume-membri ai Ordinului-au fost pregătirea pentru mine de optsprezece ani, și totuși acum nu sunt dispuși să asculte necondiționat, total, pentru ceea ce spun.

    Așa cum am spus mai înainte, scopul meu este de a face oamenii necondiționat gratuit, pentru că eu susțin că numai spiritualitatea este incoruptibilitatea de sine, care este veșnic, este armonia dintre rațiune și iubire. Acesta este adevărul absolut, necondiționat care este viața însăși. Vreau, prin urmare, să se stabilească om liber, bucurându-se ca pasărea în cer senin, unburdened, independent, extatică în libertate. Și eu, pentru care ați fost pregătirea de optsprezece ani, spune acum că trebuie să fie libere de toate aceste lucruri, fără complicații voastre, complicatiile tale. Pentru aceasta nu este nevoie să aveți o organizație bazată pe credință spiritual. De ce au o organizație de cinci sau zece persoane din lume care înțeleg, care se luptă, care au pus deoparte toate lucrurile banale? Iar pentru cei slabi, nu poate exista nici o organizație pentru a le ajuta să găsească Adevărul, pentru că Adevărul este în toată lumea; ea nu este departe, nu este aproape; este veșnic acolo.

    Organizațiile nu te poate face liber. Nici un om din afară te poate face liber; nici nu poate organizat cult, nici incendierii de voi înșivă pentru o cauză, face liberi; nici vă poate formează într-o organizație, nici aruncarea vă în fabrică, te face liber. Puteți utiliza o mașină de scris pentru a scrie scrisori, dar nu-l pune pe un altar și să se închine o. Dar asta este ceea ce faci atunci când organizațiile deveni grija ta șef.

    Cati membri sunt în ea “Aceasta este prima întrebare am întrebat de către toți reporterii ziarului?. “Câți fani ai? Prin numărul lor noi vom judeca dacă ceea ce spui este adevărat sau fals. “Nu știu câți sunt. Eu nu sunt îngrijorat de asta. Așa cum am spus, dacă ar exista chiar și un om care a fost eliberat, care erau de ajuns.

    Din nou, ai ideea că numai anumite persoane țineți apăsată tasta în Regatul Fericirii. Nimeni nu le deține. Nimeni nu are autoritatea de a deține cheia. Aceasta cheie este propriul sine, precum și în dezvoltarea și purificarea și în incoruptibilitatea care de sine este singura Regatul Eternity.

    Deci, veți vedea cât de absurd este întreaga structură pe care le-ați construit, cauta ajutor extern, in functie de alții pentru confortul dumneavoastră, pentru fericirea ta, pentru puterea ta. Acestea pot fi găsite doar în voi înșivă.

    Sunteți obișnuiți să se spune cât de departe ați avansat, ceea ce este starea ta spirituală. Cum copilăresc! Cine dar le puteti spune daca esti frumos sau urât în? Cine dar le puteti spune daca esti incoruptibil? Tu nu sunt grave în aceste lucruri.

    Dar cei care doresc cu adevărat să înțeleagă, care sunt în căutarea pentru a găsi ceea ce este etern, fără început și fără sfârșit, va merge împreună cu o intensitate mai mare, va fi un pericol pentru tot ceea ce este neesențial, de unrealities, la umbre. Și ei se vor concentra, ele vor deveni flacara, pentru că ei înțeleg. Un astfel de organism trebuie să creăm, iar acesta este scopul meu. Din cauza că înțelegere reală nu va fi adevărat prietenie. Din cauza că adevărata prietenie, care nu par să știi, nu va fi o cooperare reală din partea fiecăruia. Și asta nu din cauza de autoritate, nu din cauza de mântuire, nu din cauza incendierii pentru o cauză, ci pentru că ați înțeles cu adevărat, și, prin urmare sunt capabile de a trăi în eternitate. Acesta este un lucru mai mare decât toți plăcere, decât tot sacrificiu.

    Deci, acestea sunt unele dintre motivele pentru care, după o analiză atentă timp de doi ani, am luat această decizie. Nu este de la un impuls de moment. Nu am fost convins de către oricine. Eu nu sunt convins în astfel de lucruri. Timp de doi ani am gândit la asta, încet, cu grijă, cu răbdare, și am decis acum să desființeze Ordinului, așa cum se întâmplă să fiu cap. Puteți forma alte organizații și se așteaptă altcineva. Cu asta nu mă privește, nici cu crearea de noi cuști, noi decoratiuni pentru acele cuști. Singura mea preocupare este de a stabili oameni absolut, necondiționat liber. “

 • FREEDOM

  JK dizolva ordinul STEAUA ESTULUI. Scz ptr marimea postarii. Este extrem de valoaroasa ptr intelegerea oricarui cautator . Cum sta treaba cu cine e mai importanta : scoala sau adevarul , omul , sinele .

 • FREEDOM

  este o traducere aprox cu google translate .

 • Neele

  Cineva a facut genocid in vegetale.
  Oricum, nu-i rau deloc. 🙂

 • Neele

  “Atunci ce te impiedica sa tii un satsang real ? ”

  Propria iluzie … ca ai fi un guru.
  Gurul e lumina care imprastie intunericul. Ori cand intri pe MISA Tv, vezi logo-ul, nu poti sa nu te intrebi la ce bun asa trofeu in stil american daca gurul este autentic.

  Am spus deja prea mult.

 • Alkesh

  Pe misatv (senzational) apare Adi Postoveanu,furnizorul de laptic pentru fete ,si spune cum au depistat ei la Pipera pe uscatura de Alex,cu punguta de bilete.Spune laptarul Adi cum a facut Dumnezeu lumina.Pentru mine morala este ca nu conteaza cat laptic dai la fetite ,daca esti supus si catelus,e ok.De carai in pluton,esti USCATURA

 • Flagg

  Ceva offtopic, dar care ma intriga de ceva vreme incoace.

  M-am uitat pe lista cu momentele astrologice mai importante ale lunii martie, publicata pe yogaesoteric, si lipseste ceva ce cred ca nu ar cam trebui sa lipseasca. Si anume e vorba de eclipsa de soare din data de 20 martie. Eclipsa care este mai deosebita atat datorita proximitatii ei temporale fata de momentul echinoctiului de primavara(!) cat si datorita faptului ca ea este cuplata cumva cu niste conjunctii mai interesante realizate cu alte “planete astrologice” de catre Ketu(Cauda Draconis, Nodul Lunar Sud):

  http://www.komilla.com/planetary-news.html

  Iar pe yogaesoteric exista cel putin niste articole despre Nodurile Lunare scrise de Rodica Purniche, daca tin eu bine minte. Asa ca astrologii de la curs ar cam trebui sa fie in tema cu subiectul asta. Si totusi vad ca ei nu pomenesc nimic despre pozitiile interesante ale Cozii Dragonului din luna asta.

  Sa existe cumva vreo reticenta datorata faptului ca in cazul asta particular Cauda Draconis se afla plasata taman in zodia Pesti? 🙂 Din cate am vazut pana acum, ca amator aflat mai putin in tema decat altii in ce priveste domeniul asta, chestia asta ar putea sa fie mai degraba in avantajul decat in dezavantajul nativilor respectivei zodii(exceptand poate, ca idee, posibilitatea ca altii sa incerce sa foloseasca cumva respectiva conjunctura impotriva unor Pesti – dar nu prea vad eu acuma cine s-ar apuca in timpul eclipsei sa lucreze diverse chestii mai negre in perioada aia; cel putin nu vad cine ar face asa ceva dintre cei care isi iau informatiile de genul asta de pe yogaesoteric, iar in cazul celor care oricum ar sti si singuri chestiile astea n-ar avea sens sa se treaca acolo sub tacere subiectul..).

  Si mai e ceva important in cazul asta. Spre deosebire de Rahu, Ketu poate actiona si in directia unei evolutii spirituale foarte rapide, avand si efecte foarte pozitive(desi potential dureroase pe moment). Ba chiar Ketu este considerata in astrologia hindusa ca fiind acea “shadow planet” care poate favoriza eliberarea foarte rapida(si cine de la curs, dintre cei care cauta tocmai chestia asta pe la spirale si inductii 🙂 , n-ar visa la asa ceva? 🙂 ). Asa ca pentru un yoghin(de la curs sau nu) momentul ala de eclipsa ar putea fi foarte favorabil pentru meditatie(o bija mantra a lui Ketu e KEM, pentru cei care ar vrea sa incerce asa ceva).
  Sau, alternativ, se poate lucra cu Ketu in momentul ala pentru a se obtine stoparea urgenta a unor lucruri(ex. atacuri suferite pe nedrept din partea altora, abuzuri comise de altii impotriva celor dragi, abuzuri de putere comise de unii care se cred mari evoluati 😛 etc.). Ma rog, aici nu m-am putut abtine sa nu scap si o ironie 😀 , dar ideea importanta era ca in cazul asta si cursantii si exmisanii si multi, multi altii ar putea incerca sa foloseasca momentul ala particular pentru a obtine vreo schimbare mai radicala in vietile lor, oricare ar fi cea de genul asta pe care si-ar dori-o.
  Cel putin cam asa zice teoria aia pe care cei de la curs(si nu numai) de obicei o iau de buna. Si atunci de unde omisiunea aia frapanta din articol? 🙂

  P.S. Cui nu ii place ideea de a “invoca” zeitati hinduse de genul lui Ketu, poate, ca idee, sa mearga in schimb la biserica sa aprinda o lumanare in momentul ala si sa se roage pentru rezolvarea problemelor lui/ei fie direct lui Doamne-Doamne fie vreunui sfant anume, vreunui inger etc. In teorie ar trebui sa mearga si asa, atata timp cat totusi este folosit momentul ala mai aparte, care se intampla rar, odata la mai multi ani.

 • Flagg

  Tot apropo de subiectul asta(ca fapt divers, vad ca Urania zice si de niste “vibratii puternice” pe care cica le-ar simti cumva Pestii atunci 🙂 ):

  http://www.libertatea.ro/detalii/articol/horoscop-urania-previziuni-pentru-perioada-14-20-martie-2015-un-eveniment-astral-luna-noua-527898.html

  “Jocul astrelor face ca, în dimineața zilei de 20 martie, la h 11:36′, în ziua în care se alcătuiește o fază de Lună Nouă, cu Soare și Lună în conjuncție la 29°:27′ în Pești să se plieze și o eclipsă totală de Soare care va fi vizibilă mai ales în N Emisferei Nordice cu un maximum deasupra insulelor Feroe, N Norvegiei și al Rusiei. În Europa, în N și E Asiei, în N și V Africii ea va fi percepută ca eclipsă parțială. Bucureștiul se va afla într-o zonă de penumbră care va începe la h 10:49′ și se va sfârși la h13:05′.

  Este un moment important pentru nativii acestui ultim semn zodiacal care se vor confrunta cu vibrații diverse și puternice.”

 • Flagg

  E si o yantra mai jos de textul articolului:

  http://www.sanatansociety.org/vedic_astrology_and_numerology/vedic_astrology_horoscopes_ketu.htm

  “Ketu is a headless half-planet, shadowy as Rahu and malefic, though not as malefic as Rahu. It is therefore considered a moksha-karak (cause of liberation from the cycle of birth and death). It bestows spiritual tendencies, ascetism and nonattachment to worldly desires and ambitions.

  Ketu is also a half-planet that bestows wisdom, powers of discrimination, and gyana – spiritual knowledge, the knowledge of the self. It gives psychic abilities to its natives and makes them masters of the healing arts, natural healing, healing herbs, spices, foods, tantric healing, healing of persons possessed by evil spirits, ghosts and astral forces. Ketu natives also have the ability to go unnoticed or merge into the crowd of common folk. “

 • Flagg

  Si inca ceva. Din ceea ce scriu unii pasionati de domeniul astrologiei hinduse, influenta lui Ketu ar fi puternica deja de ceva mai mult timp. Asa ca nu e nevoie sa se astepte neaparat momentul precis al eclipsei. Se poate lucra si inainte de ea.

  Din pacate, am gasit ceva date contradictorii in ce priveste zilele anume ale saptamanii in care cica ar fi mai bine sa se lucreze cu respectiva “forta astrologica”. Dar in majoritatea cazurilor am vazut ca se recomanda sa se lucreze dupa apus.

 • Flagg

  Daca tot m-am apucat sa comentez ceva legat de un articol de pe ye, nu ar fi chiar frumos sa omit sa mentionez si link-ul respectiv 🙂 :

  http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=8294

  “MOMENTUL DE MAXIMĂ INFLUENȚĂ A ECHINOCȚIULUI DE PRIMĂVARĂ este în noaptea de vineri, 20 martie spre sâmbătă, 21 martie, la ora 0.45.”

  _____

  Mi se pare chiar frapant faptul ca nu au uitat sa sublinieze ca echinoctiul s-ar “simti” cel mai puternic in noaptea dintre 20 si 21, dar au omis cu desavarsire sa pomeneasca eclipsa ce va avea loc cu doar vreo jumatate de zi inainte.
  Sau poate n-am citit eu suficient de atent articolul si mi-a scapat cumva eclipsa pitita pe undeva printr-un colt de text? Mira-m-as! 🙂

 • AntiMisa

  Felicitari pt articol!
  Il cunosc personal pe Alex, un om deosebit
  Inca mai sper ca MISA sa se dizolve in nimicul de unde a venit…
  caci nimic nu valoreaza…
  mi-e atat de scarba de ea incat nici macar nu mai merita sa vorbesc despre asta.
  Da Doamne!!

 • Veronica

  Pipera 2004..Un adevarat soldat am avut ocazia sa vad in PIPERA…Privindu-l cu bunatate si blandete, l-am prins de mana si il mangaiam, apoi si-a pus mana pe umarul meu.Eram atat de
  uimita incat, pe moment,am amutit.Imi amintesc ca simnteam cum eram purtata pe brate puternice , brate care m-au asezat cu mare blandete pe un fotoliu care avea o perna modesta. privirea plina de dragoste, incredere si blandete. El a salvat multe vieti in acea zi de Martie si in timp ce ma ducea in brate catre un loc ferit .Am ramas fara cuvinte si un fior m-a strabatut in timp ce ma uitam la soldatul care se indeparta cu pasi grabiti pentru o interventie. Mi-am inghitit lacrimile spunandu-mi in sinea mea: “Asta este dragostea, avand grija de alti.Caci, in fond, asa este dragostea adevarata ?!… nu neaparat fizica si nici romantica in mod ideal. Sa iubesti inseamna sa accepti ceea ce a fost, ceea ce este, ceea ce va fi si ceea ce inca nu s-a intamplat. Persoanele fericite si implinite nu sunt neaparat cele care au tot ce-i mai bun din fiecare lucru, ci acelea care stiu sa faca ce-i mai bun din tot ceea ce au”.
  Viata nu inseamna sa supravietuiesti unei furtuni ci sa stii sa dansezi in ploaie asta facea el SOLDATUL..Cred ca stiti multi de acest SOLDAT

 • Veronica

  Acest soldat m-a salvat cand rataceam prin tari straine?.. Din fericire, strigatul unui adevarat soldat m-a salvat sa ratacesc prin tari straine pentru alti . Acum sunt casatorita – 2 copii – sot iubitor. M-a salvat……….

 • Flagg

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Eclipsa_de_Soare_din_20_martie_2015

  “În România fenomenul va fi vizibil ca eclipsă parțială. La București magnitudinea maximă va fi de 53,26 %, la Cluj-Napoca de 60,34 %, la Iași de 57,26 %, iar la Timișoara de 60,80 %.

  Pe teritoriul României primul contact va putea fi observat de la 10h 41m (la Arad) la 10h 53m (la Constanța). La București faza maximă va fi vizibilă la 11h 55m, la Sibiu la 11h 54m, iar la Brașov la 11h 56m. “

 • Costel

  GB i-a spus lui Remus Lomos sa se duca in calatoria respectiva,ala s-a dus si a murit definitiv.Lui Alex Cojocaru i-a spus sa nu se duca pe munte ca va muri.Alex nu a murit.Ce pisici de ghid e asta?

 • Neele

  Scindarea eului: clivajul eului in doua sau mai multe parti: una superficiala care cunoaste adevarul si una/altele mai adanci care il neaga. Scindarea eului poate fi observata in tulburarile nevrotice.

  @Freedom
  Si nu ca pui articolul asa cum l-ai gasit, il treci prin impuritatile proprii ca altfel cine te crede, te aude si te mai si intelege?
  De exemplu, incoruptibilitatea de sine, mai relaxat si romaneste: integritate.

  @Flagg:
  Da, sigur! E f. important Ketu cu juma de cap!

 • FREEDOM

  @NEELE . am spus ca este o traducere aproximativa cu google translate si daca te uiti mai bine inaintea traducerii ,care nu este cea mai buna ,articolul este in limba engleza , original , deci nu l-am trecut prin nici un filtru propriu , pricepi ? Altceva ? Observa mai atent ce scrie atunci cind citesti ceva .

 • Neele

  @FREEDOM:
  Nu pot avea incredere in cele scrise tine pana ce tu nu ai incredere in tine ca sa treci un text prin filtrul propriu.
  Mea culpa ca m-am bagat in ceva ce nu ma priveste.
  Si apoi la ce dai cu engleza la romani?
  Eu stiu de ce o fac, dar tu stii de ce?

 • Neele

  Un cuvintel pentru Alex: Bine ca ai scapat de acolo! Nu era de tine.
  Daca nu stii cine sunt, adu-ti aminte ca mai erau unii prin imprejur de ashram care asa erau de insistenti ca iti scoteau fire albe prin lipsa de intelegere a ceea ce faceai tu pentru ashram.

 • Neele

  Si mai aproximativa: 😛


  Povestea cu dracul și prietenul său.
  Mergeau ei pe stradă când văd un om că se apleacă să ia ceva de jos, se uită la acel ceva și îl bagă în buzunar. Prietenul întreabă: Ce a ridicat omul acela de jos? Dracul răspunde: o bucată de adevăr. Prietenul: E o afacere proastă pentru ține, atunci. Dracul: Nicidecum. Îl voi lăsa să o organizeze.

  Susțin că adevărul este un teren neexplorat și nu te poți apropia de el pe nici-o cale, nici-o religie sau sectă. (Românește: Adevărul e o noțiune abstractă, fără înveliș.)
  Adevărul fiind nelimitat, necondiționat și de neatins pe vreo cale, nu poate fi organizat și nici nu ar trebui să se formeze vreo organizație care să conducă, să constrângă pe acea cale. Dacă vei înțelege aceasta, vei vedea cât este de greu să organizezi o credință. O credință este o chestiune pur individuală, și nu poți și nu trebuie să o organizezi. Dacă o vei face, devine moartă, cristalizată; devine un crez, o sectă, o religie, de impus altora. Aceasta este ceea ce încearcă toți prin lume să facă. Adevărul este ajustat, îngustat, încât devine o jucărie pentru cei slabi, pentru cei care doar momentan sunt nemulțumiți. Adevărul nu poate coborâ la individ, mai degrabă individul trebuie să facă efortul să ajungă la adevăr. Dacă vrei să ajungi la adevăr trebuie să treci prin vale, pe povârniș, fără să-ți fie frică de prăpăstii.

  Încă o dată, susțin că nici-o organizație nu duce omul la spiritualitate. Dacă o organizație ar fi creată în acest sens ar deveni o cârjă, o slăbiciune, o sclavie care trebuie să îl schilodească, oprindu-i creșterea, oprindu-l de la a-și stabili propria unicitate care constă în descoperirea/experimentarea de chiar el a acelui adevăr necondiționat. Acesta este un alt motiv pentru care am decis ca și cap al ordinului să dizolv ordinul. Nimeni nu m-a constrâns în această decizie. “Nu este o fapta magnifică, întrucât nu vreau să fiu urmat și vreau să soun că atunci când cineva te urmează acesta va înceta să mai caute adevărul. …
  Ceea ce doresc este să eliberez omul din toate cuștile, de toate fricile, și nu de a fonda noi religii, noi secte, nici de a stabili noi teorii și noi filozofii. Atunci mă vei întreba de ce iau merg prin lume, vorbind oamenilor continuu. Îți voi răspunde nu pentru că vreau ca cineva să mă urmeze sau că doresc un grup special de discipoli (ce le mai place unora să fie diferiți de alții, cât de ridicole, absurde și triviale sunt aceste distincții!). Nu am discipoli, nici apostoli nici pe pământ, nici în sferele spiritualității. Nu este nici vraja banilor, nici dorința de a trăi confortabil.
  Când se dizolvă o organizație de mii și mii de membri, nimeni nu te va mai urma, nimeni nu va mai asculta de tine.
  “Dacă vor fi doar 5 persoane care să asculte, să trăiască, să aibă fețele întoarse către eternitate, va fi suficient”.
  La ce bun să ai mii care nu te înțeleg, cu totul îmbăiați în prejudecăți, care nu înțeleg noul, ci mai degrabă vor să traducă noul pentru a îl potrivi după propriile persoane goale, sterile? Dacă iau o atitudine puternica/in forță nu este din lipsa compasiunii. Dacă vorbesc direct, nu e din lipsa de afecțiune reală, ci dimpotrivă. După cum am spus, n-am decât un singur scop: să eliberez omul, să-l fac să se îndrepte spre libertate, să il ajut să se rupă de toate limitările, pentru că numai așa va avea fericirea eternal, îi vor oferi realizarea necondiționată de sine.

  Pentru că sunt liber, necondiționat, totul și nu partea, nici relativul, dar adevărul total care este etern, doresc ca cei care vor să mă înțeleagă să fie liberi, să nu mă urmeze, să nu facă din mine o cușcă care să devină o religie, o sectă. Mai degrabă să fie liberi de toate fricile, de frica de religie, de a fi salvat, de spiritualitate, de iubire, de moarte, de chiar de viața însăși. Exact ca un artist care își găsește plăcerea în pictura sa deoarece este propria sa expresie de sine, gloria sa, bunăstarea sa, așa fac si eu aceastea și nu pentru că vreau ceva de la cineva. “Sunteți obișnuiți cu autoritatea sau cu atmosfera de autoritate, care credeți voi că vă va duce la spiritualitate. Gândiți și sperați că altul va putea prin puterile sale extraordinare – miracole- să vă ducă într-un tărâm al libertății eterne care este Fericirea. Întreaga perspectivă în viață vă este bazată pe acea autoritate.

  M-ați ascultat timp de 3 ani până acum, fără să existe schimbări majore. Acum analizați ceea ce vă spun, fiți critici, ca mulți să înțelegeți pe deplin, la modul fundamental. Când privești la autoritate să te conducă la spiritualitate, ești legat automat în a construi o organizație în jurul acelei autorități. Prin chiar crearea acelei organizații, care tu crezi că ajută autoritatea în a te duce la spiritualitate, chiar tu ești ținut captiv în cușcă.

  Mai sunt două pagini dar m-am plictisit de tradus.

 • FREEDOM

  @NEELE . O data imi zici ca il trec prin impuritatile mele , apoi ca nu il trec prin filtrul propriu , hotaraste-te . Hai so lasam asa . Nu stiu engleza si l-am dat asa stiind ca sint destui cunoscatori ai lb engleze pe aici . Important e ce zice K .Mie imi este clar cum stau lucrurile vzv de SINE . In fine , so lasam asa . Oricum merci ca ai tradus o parte din text . Mi la tradus cineva intr-o discutie si tocmai ptr ca stiam despre ce e vorba exact am considerat ca e exemplificator in legatura cu o abordare spiritual onesta ,adica ce la MISA nu exista .-Nu pot avea incredere in cele scrise tine pana ce tu nu ai incredere in tine ca sa treci un text prin filtrul propriu.- Nici nu trebuie sa ai incredere in cele scrise de mine si nu ma intereseaza daca tu iti inchipui ca nu le trec prin filtru propriu, dar este evident ca nu am cum sa le trec decit prin propriul filtru sau ai crezut ca le-am trecut prin filtrul tau ? Probabil ca te crezi foarte inteligent daca imi arunci chestia asta , e foarte bine ca esti pozitiv , tine-o tot asa . Oricum merci ptr traducere , ceva bun tot a iesit . Textu in engleza l-am pastrat dupa ce am auzit traducerea perfecta tocmai in speranta ca intr-o zi cineva il va traduce scris si uite ca ziua a venit . Daca ai ceva de zis vzv de modu cum vad lucrurile legat de MISA , da-i drumu si zi . In final inca un multumesc ptr traducere .

 • FREEDOM

  @NEELE . O data imi zici ca il trec prin impuritatile mele , apoi ca nu il trec prin filtrul propriu , hotaraste-te . Hai so lasam asa . Nu stiu engleza si l-am dat asa stiind ca sint destui cunoscatori ai lb engleze pe aici . Important e ce zice K .Mie imi este clar cum stau lucrurile vzv de SINE . In fine , so lasam asa . Oricum merci ca ai tradus o parte din text . Mi la tradus cineva intr-o discutie si tocmai ptr ca stiam despre ce e vorba exact am considerat ca e exemplificator in legatura cu o abordare spiritual onesta ,adica ce la MISA nu exista .-Nu pot avea incredere in cele scrise tine pana ce tu nu ai incredere in tine ca sa treci un text prin filtrul propriu.- Nici nu trebuie sa ai incredere in cele scrise de mine si nu ma intereseaza daca tu iti inchipui ca nu le trec prin filtru propriu, dar este evident ca nu am cum sa le trec decit prin propriul filtru sau ai crezut ca le-am trecut prin filtrul tau ? Probabil ca te crezi foarte inteligent daca imi arunci chestia asta , e foarte bine ca esti pozitiv , tine-o tot asa . Oricum merci ptr traducere , ceva bun tot a iesit . Textu in engleza l-am pastrat dupa ce am auzit traducerea perfecta tocmai in speranta ca intr-o zi cineva il va traduce scris si uite ca ziua a venit . Daca ai ceva de zis vzv de modu cum vad lucrurile legat de MISA , da-i drumu si zi . In final inca un multumesc ptr traducere .

 • Neele

  ‘deci nu l-am trecut prin nici un filtru propriu’, ‘dar este evident ca nu am cum sa le trec decit prin propriul filtru sau ai crezut ca le-am trecut prin filtrul tau?’ Fie cum zici tu atunci. / ‘Nu pot avea incredere in cele scrise de tine pana ce tu nu ai incredere in tine ca treci un text prin filtrul propriu.’ – Putea fi o situatie de genul: unul vine si arunca o chestie ca sa vada: Da’ astia ce reactie au? / ‘Nici nu trebuie sa ai incredere in cele scrise de mine…’ -Cred ca este o propunere convenabila. Merci! Ai grija de tine!

 • Neele

  Pe cine vreau eu de fapt sa pacalesc?
  Sunt o failure, un mare zero in momentul de fata. Am pierdut si cursul si anul de scoala.
  Na ca am zis-o!
  Cei ce au sa se bucure, se vor bucura: Bivolaru & Co si altii carora n-o sa le fac bucuria sa-si auda numele rostit. De ce sa ascund? N-am fost si nu sunt un adversar serios.

 • Neele

  Restul textului

  Dacă vorbesc în mod sincer, vă rog aduceți-vă aminte că o fac, nu din cruzime, nu din entuziasmul scopului meu, dar pentru că vreau să înțelegeți ce am de spus. De aceea vă aflați aci, și ar fi o pierdere de timp dacă nu aș explica în mod clar, decisiv, punctul meu de vedere. “De 18 ani v-ați pregătit pentru acest eveniment, pentru venirea Învățătorului Lumii. Timp de 18 ani v-ați organizat, și v-ați uitat după cineva care să va pună un deliciu în inimi și minți, cineva care să vă transforme întreaga viață, care să vă dea o nouă înțelegere., cineva care să vă ridice la un nou plan în viață, care să vă ofere o nouă încurajare, care să vă elibereze, și acum iată ce se întâmplă! Luați în considerare, raționați voi înșivă și descoperiți în ce fel acea credință v-a făcut diferiți – nu prin modul superficial in care porți o insignă, modul ordinar, absurd. În ce manieră un astfel de crez v-a înlăturat toate lucrurile neesențiale ale vieții? Doar așa trebuie să judecați: în ce mod ești mai liber, mai mare, mai periculos pentru orice Societate bazată pe fals și neesențial? În ce fel membrii acestei organizații a Stelei au devenit diferiți?” După cum am spus, v-ați pregătit timp de 18 ani pentru mine. Nu-mi pasă dacă voi credeți că sunt Învățătorul Lumii sau nu. Este de foarte puțină importanță. Deoarece voi aparțineți organizației Ordinul Stelei, ați simpatizat, v-ați oferit energia și ați recunoscut pe Krishnamurti ca fiind Învățătorul Lumii – parțial sau complet; complet pentru cei care într-adevăr caută, și doar parțial pentru cei care sunt satisfăcuți cu jumătățile lor de adevăr.

  V-ați pregătit timp de 19 ani, și uitați-vă câte dificultăți stau în calea înțelegerii voastre, câte complicații, cât de multe lucruri ordinare. Prejudecățile voastre, fricile voastre, autoritățile voastre, bisericile voastre noi și vechi, toate acestea, afirm că sunt o barieră în calea înțelegerii. Nu pot explica mai clar de atât. Nu vreau să fii de accord cu mine, nu vreau să mă urmezi, vreau doar să înțelegi ceea ce spun. “Această înțelegere este necesară deoarece credința voastră nu v-a transformat ci doar v-a complicat și deoarece nu sunteți doritori să vă confruntați cu lucrurile așa cum sunt ele. Vreți să aveți proprii dumnezei – dumnezei noi în loc de cei vechi, religii noi în loc de cele vechi, forme noi în loc de cele vechi, toate la fel de lipsite de valoare, toate bariere, limitatoare, cârje. În loc de vechile distincții spirituale aveți noi distincții spirituale, în loc de vechile forme de adorare, aveți noi forme de adorare/ închinare. Toți depindeți în spiritualitatea, în bucuria voastră de altcineva, în iluminarea voastră de altcineva; și totuși v-ați pregătit timp de 18 ani pentru mine, Când vă spun că toate aceste lucruri sunt inutile, când vă spun că trebuie să le dați la o parte și să vă uitați în interiorul vostru pentru iluminare, glorie, purificare, și incoruptibillitatea sinelui, nici unul din voi nu este dornic a o face. Poate sunt câțiva, dar foarte, foarte puțini. Așa că de ce să existe o organizație?
  De ce să existe oameni falși, ipocriți care să mă urmeze pe mine, întruparea Adevărului? Vă rog aduceți-vă aminte că nu spun ceva dur sau dezagreabil, dar am ajuns într-o situație în care trebuie să acceptați lucrurile așa cum sunt. Am spus anul trecut că nu voi face compromisuri. Foarte puțini m-au ascultat atunci. Anul acesta am explicat în mod absolut clar. Nu știu câț mii în lume – de membri ai Ordinului- s-au pregătit pentru mine timp de 18 ani, și totuși acum nu sunt doritori să asculte necondiționat, complet ceea ce spun.
  Am mai zis, scopul meu este să eliberez oamenii în mod necondiționat, deoarece susțin că singura spiritualitate este incoruptibilitatea Sinelui etern, este armonia dintre rațiune și dragoste, ce se bucură ca pasărea pe cerul senin, neîngreunată, independentă, extatică în acea libertate. Și eu, pentru care v-ați pregătit timp de 18 ani, spun acum că trebuie să fiți liberi de toate aceste lucruri, de toate complicațiile voastre, de toate încurcăturile voastre. Pentru aceasta trebuie să aveți o organizație bazată pe credință spirituală. De ce să aveți o organizație de 5 sau 10 oameni în lume care înțeleg, care se străduie, care au lăsat deoparte toate lucrurile ordinare? Iar pentru oamenii slabi, nu poate exista o organizație care să-i ajute să găsească adevărul, deoarece Adevărul este în toți; nu este departe, nu este aproape, este mereu acolo.

  Organizațiile nu te pot elibera. Nu poate veni nimeni din exterior să te elibereze, nici adorarea în mod organizat, nici jertfa voastră pentru o cauză nu vă eliberează; nici dacă vă constituiți într-o organizație, nici dacă vă aruncați în diverse munci nu vă eliberati. Folosiți o mașină de scris pentru a compune scrisori, dar nu puneți mașina pe altar că să vă închinați ei. Aceasta este ceea ce faceți când organizațiile devin singura voastră preocupare.

  Câți membri sunt aici? Asta-i prima întrebare pe care mi-o pun toți reporterii. “Câți vă urmează? După numărul lor vom judeca dacă ceea ce afirmați este adevărat sau fals” Nu știu câți sunt. Nu asta mă preocupă. După cum am spus, dacă ar fi doar un om pe care l-am pus in libertate, ar fi de ajuns.

  Încă o dată, voi credeți în idea că numai unii oameni au cheia Regatului Fericirii. Nimeni nu o deține. Nimeni nu are autoritatea să dețină acea cheie. Cheia este în propriul sine și doar în dezvoltarea și purificarea acelui sine stă Regatul Eternității.
  Deci vedeți cât de absurd este că întreaga structură pe care ați construit-o, uitându-vă după ajutor din exterior, depinzând de alții pentru confortul, fericirea, puterea voastră. Acestea le găsiți doar în voi.

  Sunteți obișnuiți să vi se spună cât de departe ați avansat, care vă este statutul spiritual. Cât de copilăresc! Cine altcineva decât voi înșivă vă poate spune dacă sunteți frumoși sau urâți în interior? Cine în afară de voi vă poate spune dacă sunteți incoruptibili? Nu sunteți serioși în astfel de lucruri.

  Dar cei care într-adevăr doresc să înțeleagă, care se uită să găsească ceea ce este etern, fără început și fără sfârșit, vor merge împreună cu mai multă intensitate, vor fi un pericol pentru tot ceea ce este neesențial, pentru nerealități, umbre. Se vor concentra și vor deveni flacăra, deoarece ei înțeleg. Astfel de corp trebuie să creăm, și acesta este scopul meu. Din acea înțelegere reală va exista o prietenie reală. Din cauza acelei prietenii reale pe care se pare că nu o cunoașteți – va exista cooperare din partea fiecăruia. Și acesta nu din autoritate, nu din cauză de mântuire, nu din cauza jertfei pentru o cauză, dar pentru că într-adevăr înțelegeți și astfel sunteți capabili să trăiți în etern. Acesta este un lucru mai mare decât toate plăcerile, decât toate sacrificiile.
  Așadar, acestea sunt unele din motivele pentru care, după o atentă considerare timp de doi ani, am luat această decizie. Nu vine dintr-un impuls de moment. Nu am fost constrâns de nimeni în direcția aceasta. Nu am fost determinat de nimeni spre astfel de lucruri. De doi ani m-am tot gândit la aceasta, încet, cu atenție, cu răbdare și am decis acum să desființez Ordinul, eu fiind Capul acestuia. Puteți forma alte organizații și să așteptați pe altcineva. Nu aceasta mă preocupă, nici să creez noi cuști, noi decorații pentru aceste cuști. Singura mea preocupare este să eliberez în mod absolut, necondiționat oamenii.”

  Partea de început

  Adevărul este un tărâm fără cale

  Ordinul Stelei Orientale a fost fondat în 1911 pentru a proclama venirea Învățătorului Lumii. Krishnamurti a fost numit Șeful Ordinului. Pe 3 august, 1929, ziua de deschidere a taberei anuale a Ordinului la Ommen, Olanda, Krishnamurti a dizolvat Ordinul în fața a 3000 de membri. Mai jos textul integral al cuvântării ținute cu acea ocazie.

  “Vom discuta în această dimineață disoluția Ordinului Stelei. Mulți oameni vor fi încântați, în timp ce alții vor fi mai degrabă triști. Nu este o vorba de a fi vesel sau trist, deoarece este un fapt inevitabil, după cum voi explica.

  Urmează anecdota de la prima postare.

  După care,

  Și acesta este primul motiv, din punctul meu de vedere, pentru care Ordinul Stelei trebuie dizolvat. Împotriva acestuia, probabil veți forma alte ordine, veți continua să țineți de alte organizații căutând Adevărul. Nu doresc să aparțin nici-unei organizații care nu este spirituală, vă rog să înțelegeți acest lucru. M-aș folosi de o organizație care să mă ducă la Londra, de exemplu; aceasta este chiar o organizație de tip diferit, mecanică doar, ca poșta sau telegraful. M-aș folosi de o mașină sau un vapor să călătoresc. Acestea sunt mecanisme fizice care nu au nimic de a face cu spiritualitatea. Încă o dată, susțin că nici-o organizație nu duce omul la spiritualitate.

  Dacă aș fi dorit să duc o viață confortabilă aș fi venit în tabără sau aș fi trăit într-o țară umedă. Vorbesc în mod deschis deoarece vreau acestea stabilite odată și pentru todeauna. Nu mai vreau aceste discuții an de an.

 • Flagg
 • Flagg

  @MR
  Uita-te, te rog, un pic aici:

  http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=8316

  Eu vazusem ca aveau programata o spirala pe 22 martie. Mai au cumva in program si una desfasurata mai de vreme?

 • Flagg

  Mi se pare chiar ciudat cum de in articolul ala se tot foloseste expresia “hiatus solar”, dar eclipsa nu e mentionata nicicum. 🙂

  Si o chestie chiar si mai interesanta din articol(a stopa, a finaliza, a incheia sunt verbe asociate de unii astrologi cu Coada Dragonului 🙂 ):

  http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=8316

  “Este de asemenea necesar să avem în vedere că aceste energii subtile astrale ce se manifestă cu această ocazie îi oferă ființei umane inițiate capacitatea de a finaliza, de a încheia cu succes manifestarea unui proces benefic, manifestarea unui fenomen de mare anvergură sau a unei acțiuni ce a fost începută în trecut.

  De asemeni, ființei umane inițiate i se oferă posibilitatea de a stopa într-un mod eficient felurite acțiuni, felurite procese sau fenomene care nu sunt integrate în armonia dumnezeiască universală, macrocosmică, sau în cazul nostru ne oferă posibilitatea de a stopa eficient anumite acțiuni ce nu se desfășoară în conformitate cu aspirațiile și intențiile noastre actuale, elevate. ”

  Dar poate citesc eu aiurea printre randuri, cine stie..

 • Flagg
 • Flagg

  Acum am vazut articolul asta:

  http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=8317

  “Pentru a fructifica la maxim momentul de hiatus ocult al echinocțiului de primăvară, vă invităm să participați la o meditație în spirală yang vineri spre sâmbătă, 20 spre 21 martie 2015, între orele 00.00-01.45.”

  Deci nu se face de fapt spirala in timpul eclipsei.

 • Neele

  @Flagg:
  Mulțam pentru efort! Ceva ceva firimituri am prins și eu …

  Soarele luminează. Luna trece prin dreptul soarelui și aruncă in drumul său o umbră pe Pământul … ăăă … să zicem că n-are vreo importanță forma. 😛

  Ce hiatus solar? Asa esti tu glumeț, nu?
  E evident că vorbim de eclipsa lui Magnus, indiferent de spirală/e. 😀

 • FREEDOM

  @NEELE . Multumesc ptr efortul de a traduce articolul .

 • FREEDOM

  Fiinta umana initiata sau neinitiata este oricum ar fi SINELE si nimic altceva . Asta cu fiinta umana este o capcana care tine cautatorul in plasa ideilor ca este persoana , corpul , adica tarimul spiritualitatii speculative si din acest punct cererea fiind creata smechereste apare automat si oferta adica salvatorii … in general si in cazu asta instructorii si clica MISA . Din acest punct incepe roata sa se invirta si banii multi curg ca sa poata traii salvatorii pe picior mare . Daca acesti falsi conducatori din MISA ar fi cu adevarat onesti si nu doar simulatori ar trebui sa dizolve ei insisi aceasta secta care desi aparent face bine , in final mai mult zapaceste omul si-l afunda in concepte nenumarate . Oricine citeste ce a spus JK concluzioneaza ca singura actiune ramasa de facut este dizolvarea scolii , ptr ca ea insasi este cel mai mare obstacol in aflarea adevarului inerent fiecaruia dintre noi . Aici nu exista decit 2 variante : 1- nu sint constienti de realitate / 2- sint dar prezinta defectuos lucrurile ptr a avea avnataje . Insa daca sti realitatea NU MAI POTI MINTII , INDUCE IN EROARE ci doar indica adevarul in modul cel mai simplu si mai direct posibil . Deci este evident ca acesti fandositi de sefi MISANI nu stiu realitatea desi se comporta ca si cum cunosc . Nu, nu stiu sint intr-o ignoranta crasa . Ptr oricine vrea sa vadqa cum se manifesta un maestru autuentic poate vedea satsangurile lui MOOJI pe MOOJI TV tinute pina duminica in Rishikesh . Este o diferenta de la cer la pamint intre G si toata liota de instructori si MOOJI . Oricine poate simtii autenticitatea lui MOOJI si falsitatea MISANA . Misa ESTE O SECTA si nimic mai mult . Fara resentimente , asta e adevarul gol golut .

 • mac gregor

  Concluzia mea: La MISA oricat de daruit esti, oricata karma yoga ai facut, in clipa cand ceri ceva ti se inchide ghiseul in fata si esti dat afara. Cu scandal.

  Ai stat o luna si ai cerut ceva important pentru viata ta? Esti dat afara. Ai facut karma yoga fara un ban in buzunar 20 de ani si ai cerut un ajutor important pentru viata ta? esti dat afara. E ca o banca care accepta plati si se inchide daca vrei sa faci o retragere. Profilul moral al misanului este muistul care nici nu isi imagineaza ca ar putea avea pretentii.

  Mersi rapcea, am inteles acum de ce au plecat toti de la MISA: cuplul Trandafir, soferul lui Grieg, swami, si atatia lideri: au cerut ceva important pentru viata lor.

  Nu pot decat sa ma felicit ca am incheiat socotelile mai devreme si nu mi-am luat o muie de dimensiuni asa cosmice ca Alex.

 • mac gregor

  Pentru Alex – dupa 2 chestii imi pare rau:
  1 timpul petrecut la MISA.
  si 2 timpul pierdut dupa aceea lamentandu-ma.

  E mult mai interesant sa inveti direct de la viata, prin observare si actiune. in timpul asta.

 • Flagg

  Mda, de data asta au fost atenti sa nu mai omita vreo eclipsa, chiar si cand nu e vorba de una prea vizibila la noi. 🙂

  http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=8328

  “Sâmbătă, 4 aprilie, între orele 14.30-15.30 – Meditație de comuniune cu aspectul de ECLIPSĂ DE LUNĂ (se lucrează cu MANTRA din Damar Tantra). Momentul de maxim al Eclipsei de Lună este sâmbătă, 4 aprilie, ora 15.01.”

  Apropo de mantre, cea din traducerea de la curs a textului “Damar Tantra” e un pic mai controversata(cu ani in urma s-a discutat ceva mai mult pe tema asta). Dar, ca idee, se poate lucra in cazurile eclipselor si cu bija mantre ale lui Rahu si/sau Ketu(unele bije de tipul asta sunt pentru Rahu – RAM si pentru Ketu – KEM), dupa caz.
  In ce priveste bija mentionata pentru Rahu, banuiesc ca unora li s-ar parea cam ciudat ca e vorba de aceeasi bija cu cea a lui Manipura si a Focului, dar asta nu e singurul caz in care la hindusi sau buddhisti una si aceeasi bija apare ca avand mai multe asocieri cu divinitati, energii, forte diferite(si chiar si la curs exista cazuri din astea, cum e cazul cu Chinnamasta si Akshobhya, care au aceeasi bija asociata lor)

  P.S. Rahu(la) este si un dharmapala mai special al “scolii” Dzogchen. As fi chiar curios sa vad ce detalii ar putea da in privinta asta intenselight, daca ar vrea. 🙂

 • Flagg

  Apropo de cele zece Mahavidyas(daca tot am pomenit ceva legat de Chinnamasta in mesajul meu anterior) si zeitatile planetare in randul carora sunt incluse si Rahu si Ketu, exista si in cazul asta niste asocieri:

  http://www.astrojyoti.com/dasamahavidyas.htm

  “The worship of these is also prescribed as an astrological remedy – for the 9 planets and the Lagna as follows:
  Kali for Saturn, Tara for Jupiter, Maha Tripura Sundari (or Shodasi-Sri Vidya) for Mercury, Bhuvaneshvari for Moon, Chinnamasta for Rahu, Bhairavi for Lagna, Dhumavati for Ketu, Bagalamukhi for Mars, Matangi for Sun, and Kamala for Venus. ”

  In alte surse am vazut o asociere inversa in ce priveste Capul si Coada Dragonului(adica Dhumavati cu Rahu si Chinnamasta cu Ketu). Iar una dintre mantrele mai lungi asociate lui Rahu(si care poate fi gasita usor si pe net) include chiar bija lui Dhumavati din sistemul celor 10 MPC: “om dhum ram rahave namah”.

 • Flagg

  Pentru cei curiosi in ce priveste anumite subiecte, asta ar putea fi o carte interesanta:

  http://www.amazon.com/Planetary-Magick-Western-Llewellyns-Series/dp/0875421938

  Gruparea din care faceau parte autorii cartii(Ordo Aurum Solis) a fost intemeiata cam in aceeasi perioada si in acelasi mediu cultural cu mult mai faimoasa grupare Golden Dawn, numai ca e mai putin cunoscuta publicului larg pentru ca nu a avut parte de scandaluri rasunatoare de genul celor declansate in ce ii privea pe unii fosti adepti ai sistemului promovat de Golden Dawn(ex. Crowley). Asa ca apar, in mod previzibil, unele lucruri similare in cartile scrise de autorii legati de una sau de cealalta dintre cele doua grupari mentionate.

 • Flagg

  O alta carte interesanta in care sunt prezentate intr-o forma ceva mai simplificata informatii existente in surse medievale sau premoderne(Agrippa, Picatrix etc.) este urmatoarea:

  http://www.amazon.com/Secrets-Planetary-Magic-3rd-Edition/dp/0557366267