Cum mi-am luat fără să știu nevastă din clanul lui Jackie Chan

Cine s-ar fi gândit că nevastă-mea, care se mândrea cu adâncile ei rădăcini bucovinene dinspre ambii părinți, ar fi de fapt de sorginte tătăroaică, din neamul Chan ?

Ei bine, iată că adevărul a ieșit în final la iveală, în urma lecturilor aprofundate ale unei studioase colege, care mi-a și dezvăluit uluitorul, misteriosul și fatalul secret al numelui de familie al soției, Hîncean.

Cică pe vremea lui Ștefan cel Mare, voievodul a împroprietărit cu pământ prin Bucovina pe niște tătari care îl serveau pe el, și de ale căror servicii a fost foarte mulțumit. Aceștia au întemeiat satul Bosancea, după numele liderului lor, Bosancea. Bosâncean vine de la Bo San Cean, adi­că Bo, fiul lui Cean. Din această rădăcină Chan (se citește Cean), de altfel foarte comună și în China după invazia mongolă, se trage și neamul Hîncean, din Ciprian Porumbescu (Stupca), jud. Suceava.

Așadar, undeva, departe, în negura trecutului genealogiei sale, nevastă-mea și Jackie Chan au avut un strămoș comun, aprig, luptător, răzbătător, care le-a transmit gena asta, a Chan-ilor.

Așa că, pe această cale, transmit un avertisment serios tuturor dușmanilor mei: PĂZEA, că sunt însurat (înarmat și periculos) cu o HînChan, și nu mi-e teamă să o folosesc 🙂

 • intenselight

  Nu mai abera ba!
  :)))

 • DORIN

  Luptătorului neînfricat și curajos !

  Ești pregătit pentru acest drum ?…
  A-i luat o decizie înțeleaptă!
  E inexplicabil, măreț, sublim,
  Dar, gândește-te bine !!!…
  Pe drum, întâlnești,
  Și te tot răzvrătești… cu altcineva.
  Ți se pare mai mare
  Și mai puternic decât tine !
  Dar, nu le lua în seamă,
  Sunt forțele malefice,
  Ce permanent te înconjoară.
  Îți vor face viața împovărătoare și precară,
  Dar, fii tare,
  Tu, însuți a-i căutat această Cale.

  Chiar semenii tăi,
  Oamenii vor fi deranjați
  De superioritatea și de puterea ta…
  În primele etape vor complota,
  Îți vor răpi dreptul de a fii Viu.
  Dar, tu, păstrează-ți Aura.
  Ai venit aici, pentru că ai vrut să vii.
  Dar, numai un Luptător curajos și perseverent,
  poate supraviețui.

 • Sorin

  Poate ar trebui sa iti faci un mia culpa in numele stramosilor tuturor familiilor pe care strmosul le-a lasat farata tati, frati, bunici si alte minunatii, tuturor copiilor din flori pe care samanta de BoCean i-a zamislit in pantece violate….
  Asa sa te iei poetic numa de ce-i frumos… cam usor.

 • Gabi

  Prima atestare documentară a satului Bosanci datează din 14 august 1432, când „Ilie Voievod (fiul lui Alexandru cel Bun) dăruiește boierului său Isaiea satele Tișăuți, … jumătate din Bosancea, Selajănii, Dobrovleanii…” Deci dinainte de Stefan cel Mare.
  Poate si tu esti tatar, urmasul lui Rap Cha :)))))).
  Numele de familie au fost introduse relativ tarziu in tarile romane, iar actele de stare civila de la inceputul sec XIX. Deci, las-o mai moale……

 • Legenda cu tatarii din Bosanci este tarzie (aparuta in perioada comunista). Adevarul istoric este ca pe timpul Imperiului Habsburgic au fost aduse in Bosanci, si s-au asezat in partea numita Varati, ruteni din Galitia, de religie greco-catolici. Ei au fost asimilati de populatia romanesca inca inainte de Unirea din 1918, si-au pierdut limba si religia. Astazi urmasii lor se recunosc numai dupa nume (se termina in -iuc si sunt din partea de sat numita Varati). -cronica parohiei Bosanci