Războiul care va veni

Pentru majoritatea oamenilor din țările civilizate europene, printre care și România, ipoteza războiului aici și acum, la noi în țară, în orașul nostru, pe strada noastră, este de neconceput. Războiul e o chestie pe care o percepem că li se întâmplă mereu doar altora: fie în filme, fie în buletinele de știri, la televizor, din alte locuri ale planetei. Fiind un fenomen la fel de absurd ca și bolile fatale gen leucemie, cancer, sida, el este de neconceput: nu ni se poate întâmpla nouă. Că doar noi nu am supărat pe nimeni, noi suntem oameni buni, pașnici, nu ca alții care trăiesc războiul pe pielea lor.

Și, la fel cum receptăm nenorocirea sau moartea altora, cu acea jenă și dorință prost mascată de a schimba subiectul, la fel aruncăm la periferia preocupărilor – ca pe un lucru neplăcut și ideea unui conflict militar armat la noi în ogradă.

Oricât ar putea părea de absurd, războiul se încăpățnează să se „întâmple” mai des și mai aproape decât am crede. Dacă stăm să privim din perspectivă istorică, românii de astăzi sunt printre puținii care nu au prins cel puțin un război în decursul vieții lor. Și nu știm cât va mai dura această acalmie…

Sunt și unii optimiști care cred că umanitatea a „evoluat” iar epoca războaielor a trecut odată cu intrarea în era vărsătorului, caracterizată de conștiință globală unificată, pace și fraternitate planetară. Statisticile arată însă că războaiele moderne, chiar zonale, sunt mult mai distructive și mai periculoase la adresa civililor din zonele de conflict decât războaiele „clasice”.

Alți optimiști, precum Lucian Boia – în lucrarea Mitul democrației, consideră că războaiele „totale” de tip „național”, cu armate ce incorporează toată suflarea, sunt de domeniul trecutului. Citez de la pag 77 a cărții lui Boia: „La începutul mileniului III, suntem pe cale să revenim la o concepție similară (celei din Evul Mediu, când războaiele erau purtate de profesioniștii din nobilime n.n.): spre o armată de meserie. În curând, chemarea contingentului sub arme va fi o amintire a trecutului. Îi rămân astfel armatei naționale două secole de istorie, de la războaiele Revoluției franceze, primele războaie „populare”, la Războiul din Golf, primul război de tehnicieni: epoca în care națiunile s-au înfruntat nu prin reprezentanți, ci prin întreaga lor masă.

Din păcate nu pot împărtăși optimismul autorului mai sus citat. Când te învecinezi cu o forță militară de amploarea Rusiei, orice armată profesionistă sau alianță militară euro-americană devine insuficientă.

Celor care speră atacului armatelor rusești li se vor opune batalionul Scorpionilor Roșii din Afghanistan împreună cu batalionul american de la Deveselu, este doar un naiv. E ca și cum ai încerca să oprești o invazie de lăcuste cu o divizie de 10 muște. Oricât ar fi de bine antrenate muștele, tot vor fi copleșite numeric de asaltul milioanelor de lăcuste.

Evident, suntem în epoca războaielor televizate, care sunt obligate de presiunea opiniei publice de pe întreaga planetă să păstreze aparențe „morale”. Americanii au atăcat Irakul nu pentru petrol, ci pentru a aboli „tirania” reprezentată de regimul Sadam. În Siria, s-a pus aceeași placă a „apărării democrației”. Rusia a însângerat Caucazul și Georgia sub pretextul nobil al „protejării minorității ruse” – și exemplele pot continua, ajungând până la cele din categoria hilare: să ne amintim – când tancurile rusești au intrat în Ucraina, ocupând Crimeea, după faza inițială de negare din partea politicienilor ruși, aceștia au declarat, senini, că tancurile acelea au trecut granița „din greșeală” în cursul unor aplicații militare din apropierea granițelor – și dacă tot erau acolo, au uitat să mai plece, ba au și început lupta cu soldații ucrainieni.

Nu pot decât să îmi imaginez o lista de posibile pretexte ale invadării Moldovei și României de către ruși:

– mergeau spre litoralul bulgăresc în concediu, și s-au gândit să o ia prin România, cu tancurile

– veneau să asiste la o reprezentație a trupei de balet rusesc Balșoi din Moscova, care urma să evolueze pe scena Operei Naționale din București – și s-au gândit să nu se bazeze pe trenurile din România – proverbiale pentru întârzierile lor – motiv pentru care au preferat să vină pe tancuri;

– veneau să asiste la deschiderea oficială și punerea în funcțiune a bazei de rachete de la Deveselu – dar au uitat invitația acasă. Și da, au venit cu tancurile ca să poată trage niște salve de salut în cinstea sărbătoririi acestui eveniment.

Problema este: ce ne facem noi, oamenii obișnuiți, cu joburi, case, familii și vieți prin zona în care vor să se joace ăștia de-a războiul. Ne băgăm sau stăm deoparte ?

Vrând, nevrând, povestea asta ne va lua pe sus, indiferent de păreri sau opinii. Războaiele se întâmplă brusc, nu le votează lumea, poporul. Deciziile în acest sens le iau alții, de multe ori nici măcar liderii națiunilor unde se află teatrul de război. Și pentru că elementul surpriză a contat de la prima bâtă în cap dată în paleolitic (încă nu apăruse atunci termenul de „perversa ca pe Tg. Ocna) până la blitz krieg-urile germane, și astăzi există „lovituri fulgerătoare”. Deci nu e exclus să ne culcăm dimineața cu planuri de om comun, iar dimineața să ne trezim cu camionul de încorporare la scara blocului, și cu uniformele de soldați pregătite din timp în cazarme – întru apărarea Patriei.

Din cele povestite de amici ziariști care au fost în zone de război, viața oamenilor din țara respectivă se schimbă – în rău – peste noapte. Dispar (mai mult sau mai puțin) beneficiile civilizației: apa, curentul electric, transportul în comun, alimentele din magazine, medicamentele, internetul și telefonia mobilă – exact lucrurile fără de care nu putem concepe un trai decent. Orașele devin catacombe din care toată lumea încearcă să fugă, să se refugieze la adăpost, departe de lupte.

Întro asemenea situație, instinctul de supreviețuire iese de sub pojghița de educație ce definește omul modern, iar mulțimile se manifestă haotic, oamenii se transformă în animale mânate de o singură dorință: să supraviețuiască. Fiecare pentru el, sau pentru familia lui. În astfel de momente, viteza de reacție, pregătirea, planul, opțiunile alternative pot face diferența.

Punând răul înainte, e bine să îți faci un plan – căci orice plan e mai bun decât nimic – în caz de război. Sunt favorizați cei din mediul rural, sau cei ce locuiesc la marginea orașelor. Cei cu casă la curte, care au un generator electric, o fântână proprie, un stoc de cereale, niște animale în ogradă. Sunt bune și ascunzătorile, în caz de necesitate.

Bărbații au de optat: să fugă sau să lupte. Dacă vor să rămână să lupte, e bine să își asume toate consecințele acestei alegeri, inclusiv moartea sau mutilarea, imposibilitatea de a-și mai ajuta familia. Dacă aleg să fugă, își asumă fuga, lipsurile, permanenta hăituire, pedeapsa pentru fuga de încorporare – care îi poate trimite (dacă sunt prinși) în fața Curții Marțiale.

Cred că merită să medităm un pic asupra acestor posibilități și opțiuni, indiferent cât de fanteziste sau de improbabile le-am considera. Nu se știe niciodată…

 • FREEDOM

  D

 • Cat

  Mai citesc din cand in cand ce posteaza un tip care a fost in razboiul din Yugoslavia, intr-un oras sub asediu. Sper sa nu te superi daca dau link-ul, e interesant (si socant in acelasi timp) si cu multe sfaturi despre supravietuirea intr-un oras aflat in razboi

  http://shtfschool.com

 • Daniela

  Buna ziua,

  daca ar fi sa luam incalcul (si ar trebui) profetia lui Melkisedec ,geniul planetei noastre sau Logos razboiul va dura 18 ani in urma caruia 3/4 din populatie va pierii.Faptul ca nu a inceput din 2011 asa cum el prevazuse la momentul viziunii sale nu inseamna ca a gresit ,ci trebuie sa intelegem ca avem la indemana posibilitatea de a alege,ca putem schimba circumstantele in bine daca ,conduita noastra va fi in acord cu Legile Cosmice,legi care au creat cerul si pamantul .Este doar o notiune de timp ,pana cand se va intampla.Vom trai si vom vedea.

 • aladin

  si cum de DOAR rusii ar fi vinovati de razboi?
  ce-i cu propaganda asta, mestere? ai primit indicatii?
  de ce nu esti corect sa zici si de americanii care traiesc din stoarcerea petrolului din tarile in care ei instaureaza democratia, din tiparirea hirtiei -dolarul- si impunerea ei ca si cum ar fi moneda adevarata? de ce nu zici de bazele americanilor din intreaga lume?

 • svayambu

  De asta nu e înțelept să provoci ursul rusesc.
  Vina Rusiei este că și-au pus țara între bazele NATO.
  Asta nu înseamnă că Rusia e sfântă nu istoric, iar la primul semn de slăbiciune al Americii, Rusia poate să o ia iarăși prin boscheți civilizației “soviet style”.
  Avantajul ar fi că are multe țări fost sovietice de recuperat așa că românii ar fi ultimi pe listă. Dar cum stăpânii noștrii occidentali ar putea avea nevoie de carne de tun, nu sutem în siguranță totală.

 • F

  Permis de arma scrie pe mine :)) Direct carabina imi iau. Provizii de brichete, sacul de dormit si …cam asa o sa ma pregatesc eu pentru venirea razboiului. Mai greu cred ca va fi pentru vegetarieni 🙂

 • svayambu

  @F nu e înțelept să investești într-un singur fel de viitor. Apoi dacă nu se întâmplă o să încerci să îl realizezi.

 • F

  @Sva Permisul chiar e util 🙂

 • sinergicus

  @F ce faci cu carabina? Nu ar fi mai util un AK 47 ? Si daca iti iei arma de unde o iei ? Ai nevoie de permis ,plus ca o arma e scumpa ca naiba pentru cei mai multi ….daca te prinde ca nu ai permis te baga la bulau ; daca o ai si o folosesti , si mai si faci victime , tot iesi rau ….asa is legile in Romania; singur sint sanse mai mici de supravietuire chiar si cu arma; daca ar fi un grup de oameni inarmati si retrasi care sa foloseasca armele doar in caz de nevoie iar nu cred ca e o solutie sigura de supravietuire; vin astia cu tancurile si armament greu si distrug orice le sta in cale….

  Cred ca cea mai sigura metoda e sa ne caram de pe acilea; de preferinta in tarile nordice sau cit mai departe de zona de conflict in tari unde sint sanse mici ca razboiul sa ajunga….eventual pe vreo insula de care nimanui nu ii pasa… in romania si tarile vecine, supravietuirea e cea mai putin sigura…..

  Cine isi inchipuie ca vor fi tiriti in razboi doar cei de pina in 35 de ani , se inseala…..cind nu vor mai avea carne de tun ii vor lua pe toti cei ce pot tine o arma in mina ……eu ma pish pe razboiul lor….sint dispus sa mor impuscat de curtea martiala sau si mai bine luptind sa imi apar pielea fie impotriva oricui incearca sa ma forteze intr-o directie sau alta…

  Daca cineva are idei mai bune, sa zica…

 • F

  @Sinergicus
  Eu asta spuneam ca vreau sa imi iau permis. Apoi imi cumpar o carabina, dar nu pentru ce zici tu acolo , ci pentru vanatoare 🙂
  Ca daca e cum povestesc cei din zone de razboi

  “Dispar (mai mult sau mai puțin) beneficiile civilizației: apa, curentul electric, transportul în comun, alimentele din magazine, medicamentele, internetul și telefonia mobilă – exact lucrurile fără de care nu putem concepe un trai decent. Orașele devin catacombe din care toată lumea încearcă să fugă, să se refugieze la adăpost, departe de lupte.”

  mi se pare mai ok sa ma retrag undeva in mijlocul padurii sau prin niste munti decat sa ma inghesui cu bezmeticii prin orase 🙂
  Dar asta nu e usor, iti trebuie cateva tehnici de survival 🙂
  Insa mi se pare super idee.

 • prichindel

  Titlul articolului sugereaza ca razboiul sigur va veni ,ceea ce mi se pare exagerat si panicard.Pe ce te bazezi?

 • mac gregor

  “Evident, suntem în epoca războaielor televizate, care sunt obligate de presiunea opiniei publice de pe întreaga planetă să păstreze aparențe „morale”.”

  Ce e nou aici? Si in Evul Mediu trebuia sa gasesti un motiv legal, gen “dreptul la mostenire asupra Frantei ramas de la bunica” sau “apararea fratilor catolici”.

  Deci nu s-a schimbat nimic.

 • Flagg

  Partea cea mai proasta in cazul asta este faptul ca cel putin o parte a scenariilor studiate privind o posibila confruntare militara directa Rusia-Nato indica o posibilitate mare de utilizare a armelor nucleare(cel putin cele tactice, aruncate de rusi asupra tarilor din “the borderland”, de genul Poloniei si Romaniei). Daduse mai demult ceva informatii in privinta asta Cristian Unteanu pe blogul lui de pe site-ul Adevarul, daca nu ma inseala memoria.
  Daca asa ceva s-ar intampla, doamne fereste, atunci orice mobilizare din aia generala pomenita aici de MR ar fi din start total inutila(in mod destul de probabil nici n-ar mai apuca sa fie pusa in practica) si in plus si multe posibile activitati individuale cu scop de asigurare a supravietuirii ar fi cam putin eficiente(cu carabina si sacul de dormit nu te poti apara de radiatii, in cazul in care ai avut norocul sa nu te afli prea aproape de locatiile exploziilor).

 • Flagg

  @F
  “Dar asta nu e usor, iti trebuie cateva tehnici de survival.”

  Daca vrei ceva material de documentare din categoria “basic” iti recomand cartea urmatoare:

  https://nemira.ro/sas-ghidul-supravietuitorului

  Eu am luat-o din librarie, la pretul intreg de 78,9 lei. Merita banii(am vrut sa o iau in forma asta, tradusa in romana, ca sa o citeasca si nevasta-mea).
  Daca vrei materiale mai detaliate in ce priveste anuite domenii specifice(ex. partea medicala privind primul ajutor sau partea privind supravietuirea in caz de naufragiu etc. etc.), se gasesc materiale garla pe net in engleza(sau cel putin se gaseau cu ceva ani in urma).

 • Flagg

  Si ca sa nu ziceti ca aberam eu aiurea apropo de armele nucleare tactice si riscurile existente privind posibila lor utilizare in viitor de catre rusi:
  http://adevarul.ro/news/eveniment/war-game-scenario-romania-malul-styxului-1_549558a2448e03c0fde7e807/index.html
  Doamne fereste..

 • F

  @Flagg Multumesc, am cartea aceea in engleza 🙂
  Primul ajutor stiu sa il dau , mi se pare foarte util pentru absolut oricine sa stie asa ceva.

 • DORIN

  CE DOAMNE FERESTE..MERITA ROMANI UN RAZBOI