Principele Radu al Familiei Regale din România – a adus un pios omagiu legionarilor din Orhei, Moldova

Strămoșii lui i-au prigonit pe legionari, Corneliu Zelea Codreanu a fost ucis la ordinul mișelesc al amantei regelui – chiar dacă Mișcarea Legionară a fost unul dintre susținătorii cei mai credincioși ai regalității din România.

Iată însă că lucrurile se schimbă. Aflat în vizită în Republica Moldova, în Orhei, în 18 februarie 2015, Principele Nicolae s-a fotografiat – deloc întâmplător, în fața troiței legionare din Orhei, troiță ce îl are drept figură centrală pe Mântuitorul Hristos crucificat, cruce peste care se află suprapus gardul de fier, binecunoscut simbol legionar, folosit de altfel drept simbol de campanie electorală de către legionari în alegeri.

Dacă în urmă cu aproape un secol rolul Mișcării Legionare nu a fost recunoscut de către Casa Regală a României la adevărata sa valoare, astăzi, când pasiunile politice ale anilor 40 s-au stins iar perspectiva istorică ne-a clarificat cu privire la mulți dintre protagoniștii acelor vremuri, astăzi Casa Regală din România își recunoaște prietenii și susținătorii și le aduce un pios omagiu tăcut. Eu astfel interpretez gestul curajos al Principelui Nicolae, de a asocia imaginea Casei Regale cu cea a unui simbol legionar: recunoaștere, acceptare, omagiere.

Nu pot crede că gestul Principelui este unul întâmplător sau făcut în ne-cunoștință de cauză. Membrii familiei regale sunt instruiți de mici în cursul lecțiilor de heraldică  în tainele simbolurilor, tocmai pentru a evita asocieri nedorite de imagine. Gardul de fier este un binescunoscut simbol legionar, el figurând și pe timbrele emise în perioada accederii la guvernare a Mișcării Legionare.

Salut gestul curajos al Principelul Nicolae și îl asigur că acesta nu va fi trecut cu vederea: nici de prieteni, nici de dușmani. Dacă Regalitatea, prin Rege este considerată din vechime expresia unsului lui Dumnezeu pe pământ, ea nu poate fi decât anti-comunistă. Ori, cei mai aprigi luptători anti-comuniști din România au fost legionarii.