Duminică avem alegeri la Baroul București. Prilej de schimbare o dată la 4 ani. Iar domnul decan în funcție își face campanie electorală folosind baza de date cu telefoanele avocaților bucureșteni – trimițând pe banii baroului, adică tot pe banii noștri, ai avocaților din Baroul București, mii de mesaje electorale prin care ne îndeamnă să îl re-alegem.

Screenshot_2015-05-13-09-29-32

Interesantă este formularea mesajului, modul de adresare către electorat: domnul decan se și vede deja reales și ne cere să fim alături de el în “noul mandat”, trecând peste un amănunt ne-esențial în opinia dumnealui: încă nu a fost reales. Ca și cum votul nostru deja nu mai contează, dânsul este deja noul decan, noi nu trebuie decât să îi fim alături pentru încă 4 ani. Te cred și eu că nu mai contează, la cum s-au desfășurat alegerile din ultimele Adunări, și cum s-a furat la numărarea voturilor.

Înțeleg să îți faci campanie în condiții de echitate și egalitate cu ceilalți contracandidați, dar regula asta nu pare să se aplice scumpului nostru decan.

Potrivit disp. art. 39 din REGULAMENTUL de organizare a Adunarii Generale de Alegere a Organelor de Conducere a Baroului Bucuresti din anul 2015 adoptat prin Hotararea nr. 2/2015 a Consiliului Baroului București, “Campania electorala se va desfasura prin orice mijloace de publicitate care nu contravin dispozitiilor legale generale si speciale.”

Nu știu cât de legală și corectă este trimiterea de sms-uri către alegători pe banii baroului, însă știu cu siguranță că eu personal nu voi vota un decan disperat să își facă campanie electorală pe banii mei.

Știu însă cu siguranță că domnul decan în funcție își face campanie asiduă la fumoarele și pe holurile Curții de Apel și Tribunalului București, socializând de mama focului cu toată lumea, unde acu câteva luni nu băga pe nimeni în seamă.

Pentru necunoscători, precizez că prevederile art. 40 din Regulament prevăd în mod expres: “Este interzisa desfasurarea oricarei forme de publicitate electorala in incinta si spatiile Baroului Bucuresti, Filialei Bucuresti a Casei de Asigurari a Avocatilor, Casei Centrale de Asigurari a Avocatilor, Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, instantelor de judecata, parchetelor si sectiilor de politie, precum si ale oricaror autoritati publice.

Acest decan de campanie nu seamănă deloc cu cel precedent, cel care accepta cu capul plecat în poziția ghiocelului beștelelile trase confraților avocați de diverși judecători ai Curții de Apel, achiesând la muștruluială în loc să se îndrepte demn de spate și să îi apere, să apere demnitatea profesiei de avocat – că de aceea e decan !

Decanul de campanie – numai lapte și miere, vrea “stabilitate” și “normalitate”. Păi e normal ca oamenii care au cotizat la CAA o viață întreagă să nu aibă banii de pensie cuveniți ? E normal ca avocatul să ajungă ruda săracă a profesiilor juridice ? E normal să fi umilit în permanență de personalul administrativ al Baroului București, care își încasează salariile din banii noștri ? Despre ce stabilitate vorbește dl. Decan ? Financiară, în nici un caz, căci în urmă cu câțiva ani dl. Decan a achiesat viguros la ideea că cei ce nu își pot permite costurile rămânerii în profesie, trebuie să plece: dovadă numărul mare de avocați auto-suspendați, suspendați și excluși pentru că nu își mai permit să plătească taxele la Barou și Casa de Asigurări a Avocaților.

Mie personal, mesajul domnului Decan Ion ILIE-IORDACHESCU îmi sună a îndemn electoral neo-comunist din categoria celor folosite în alegeri de politrucul Ion Iliescu, care ne cerea să votăm pentru “stabilitate” și “liniște socială”.

Adăugând și faptul că dl. Decan este expirat atât moral cât și legal, chiar nu văd rolul dânsului în această campanie, nu înțeleg pentru ce mai candidează. A avut două mandate: unul de doi ani și altul întreg, de 4 ani. În 6 ani a avut șansa să ne dovedească ce poate. Și nu a putut mai nimic pentru noi, avocații de rând. E cazul să lase pe alții să facă mai mult decât a putut dumnealui. Tocmai de aceea am și formulat contestație împotriva candidaturii dânsului, gândindu-mă că poate, confruntat cu realitatea, va avea un minim de decență și își va retrage candidatura. Nu a făcut acest gest, ba dimpotrivă, ne invită să îl votăm – pe banii noștri.

poza contestatie decan

De aceea, pot declara cu sinceritate că “Iordăchescu pentru noi, este Iliescu doi”.

Tags,
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares