Odiseea alegerilor pentru Baroul București continuă cu scene de teatru absurd, pe care nu mă pot opri să nu le comentez.

Mă sună astăzi colega Alina-Cristina Sîrbu, candidată pentru demnitatea de delegat la Congresul UNBR din acest an. O persoană directă, onestă, muncitoare, dornică să se implice cu dăruire pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă avocații. Din acest motiv și-a și depus candidatura pentru funcția de delegat la Congresul UNBR, pentru a ridica în fața organului suprem de conducere al profesiei câteva din problemele cu care se confruntă avocații de mică anvergură, în special cei ce fac oficii, ca și Alina.

Ei bine, a fost sunată de câteva persoane care s-au recomandat a fi de la Baroul București, persoane care nu au avut însă bunul simț de a-și declina identitatea. Și care au “sfătuit-o” pe un ton amenințător să își retragă candidatura de delegat la congres. Motivul ar fi acela că Alina are doar 6 ani de vechime în profesie, iar conform prevederilor art. 73 (4) din Statutul profesiei de avocat, “La congresele la care nu sunt alese organele profesiei pot participa, în calitate de delegați, și avocați care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (3).Per a contrario, conform art. 73 (3) din Statut, vechimea cerută pentru organele de conducere ale UNBR este de 8 ani de profesie neîntreruptă.

Pe de-o parte, nu pot să nu remarc vădita inechitate a dispozițiilor mai sus citate, care permit unui avocat oarecare, indiferent de vechime (chiar stagiar !?) participarea ca delegat la Congres, votul pentru descărcări de gestiune și alte decizii importante la nivel de profesie, dar nu îi permit să voteze pentru organele de conducere – dacă nu are vechimea de peste 8 ani ! De unde această discriminare ? Dacă am capacitatea să apreciez și să votez pe aspecte ce țin de activitatea UNBR, de ce nu aș putea face același lucru și cu privire la organele de conducere ? care este logica acestei prevederi ?

Pe de altă parte, nimic nu o împiedică pe Alina să participe la Congresul UNBR cu drepturi depline în privința aspectelor ce țin de adunarea ordinară (luarea de hotărâri – altele decât cele vizând alegerea organelor de conducere) și să se abțină la vot când se vor alege noile organe de conducere.

Ideea este că Alina s-a înscris în cursa pentru delegați mânată de intenția de a susține revendicările colegilor, uitând că este și an electoral. Iar Comisia de validare i-a validat candidatura atât ei cât și altor câțiva colegi care au aceeași problemă de vechime ca și ea.

Iar acum asupra ei se fac presiuni să își retragă candidatura. E normal acest lucru ? Este amenințată că dacă va ieși Mihnea Stoica decan al Baroului București, va suferi repercusiuni din partea acestuia.

În același timp însă, consilierii Baroului București nu au avut nici o problemă în a amâna organizarea alegerilor pentru organele de conducere ale Baroului București până aproape de Congresul UNBR din 5-6 iunie 2015. Dacă nu vom avea cvorum la alegerile Baroului București nici pe 24 mai 2015, riscăm să rămânem fără delegați aleși pentru Congresul UNBR !

Mie personal comisia de validare a candidaturilor mi-a invalidat candidatura pe motivul hilar că nu aveam penalitățile achitate la zi – deși acestea erau reeșalonate. Iar o sumă supusă reeșalonării (era vorba de un rest de 2.100 lei !) nu este exigibilă – asta o știe și ultimul student care a luat examenul de drept comercial. Evident, nu e cazul membrilor comisiei de validare a candidaturilor, formată din avocații Dorobanțu Andreea Gabriela, Anghel Ștefan Cătălin și Connolly Cristina Iulia, care probabil că nu au auzit de termenul “exigibilitate”.

Interesant este însă faptul că anul trecut, cu aceeași reeșalonare a penalităților, candidatura mea pentru congresul UNBR a fost validată fără probleme. Însă atunci au fost alți membrii în comisia de validare, care probabil știau mai multă carte.

contestatie rapcea

Nu e de mirare deci că astăzi se recurge la amenințări voalate și presiuni la adresa unor avocați pentru a-și retrage candidatura la Congresul UNBR – pentru a se acoperi bâlbele și greșelile penibile ale “eminenților” colegi din comisia de validare din acest an.

Eu unul, privesc la tot acest circ și nu îmi doresc altceva decât să îi pun capăt printr-un vot hotărât pe 24 mai. Un vot care să curețe structurile de conducere și control ale Baroului București de toate loazele, incompetenții și uscăturile. De sus până jos !

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares