Odiseea alegerilor pentru Baroul Bucureti continu cu scene de teatru absurd, pe care nu m pot opri s nu le comentez.

M sun astzi colega Alina-Cristina Srbu, candidat pentru demnitatea de delegat la Congresul UNBR din acest an. O persoan direct, onest, muncitoare, dornic s se implice cu druire pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunt avocaii. Din acest motiv i-a i depus candidatura pentru funcia de delegat la Congresul UNBR, pentru a ridica n faa organului suprem de conducere al profesiei cteva din problemele cu care se confrunt avocaii de mic anvergur, n special cei ce fac oficii, ca i Alina.

Ei bine, a fost sunat de cteva persoane care s-au recomandat a fi de la Baroul Bucureti, persoane care nu au avut ns bunul sim de a-i declina identitatea. i care au “sftuit-o” pe un ton amenintor s i retrag candidatura de delegat la congres. Motivul ar fi acela c Alina are doar 6 ani de vechime n profesie, iar conform prevederilor art. 73 (4) din Statutul profesiei de avocat, “La congresele la care nu sunt alese organele profesiei pot participa, n calitate de delegai, i avocai care nu ndeplinesc condiiile prevzute la alin. (3).Per a contrario, conform art. 73 (3) din Statut, vechimea cerut pentru organele de conducere ale UNBR este de 8 ani de profesie nentrerupt.

Pe de-o parte, nu pot s nu remarc vdita inechitate a dispoziiilor mai sus citate, care permit unui avocat oarecare, indiferent de vechime (chiar stagiar !?) participarea ca delegat la Congres, votul pentru descrcri de gestiune i alte decizii importante la nivel de profesie, dar nu i permit s voteze pentru organele de conducere – dac nu are vechimea de peste 8 ani ! De unde aceast discriminare ? Dac am capacitatea s apreciez i s votez pe aspecte ce in de activitatea UNBR, de ce nu a putea face acelai lucru i cu privire la organele de conducere ? care este logica acestei prevederi ?

Pe de alt parte, nimic nu o mpiedic pe Alina s participe la Congresul UNBR cu drepturi depline n privina aspectelor ce in de adunarea ordinar (luarea de hotrri – altele dect cele viznd alegerea organelor de conducere) i s se abin la vot cnd se vor alege noile organe de conducere.

Ideea este c Alina s-a nscris n cursa pentru delegai mnat de intenia de a susine revendicrile colegilor, uitnd c este i an electoral. Iar Comisia de validare i-a validat candidatura att ei ct i altor civa colegi care au aceeai problem de vechime ca i ea.

Iar acum asupra ei se fac presiuni s i retrag candidatura. E normal acest lucru ? Este ameninat c dac va iei Mihnea Stoica decan al Baroului Bucureti, va suferi repercusiuni din partea acestuia.

n acelai timp ns, consilierii Baroului Bucureti nu au avut nici o problem n a amna organizarea alegerilor pentru organele de conducere ale Baroului Bucureti pn aproape de Congresul UNBR din 5-6 iunie 2015. Dac nu vom avea cvorum la alegerile Baroului Bucureti nici pe 24 mai 2015, riscm s rmnem fr delegai alei pentru Congresul UNBR !

Mie personal comisia de validare a candidaturilor mi-a invalidat candidatura pe motivul hilar c nu aveam penalitile achitate la zi – dei acestea erau reealonate. Iar o sum supus reealonrii (era vorba de un rest de 2.100 lei !) nu este exigibil – asta o tie i ultimul student care a luat examenul de drept comercial. Evident, nu e cazul membrilor comisiei de validare a candidaturilor, format din avocaii Dorobanu Andreea Gabriela, Anghel tefan Ctlin i Connolly Cristina Iulia, care probabil c nu au auzit de termenul “exigibilitate”.

Interesant este ns faptul c anul trecut, cu aceeai reealonare a penalitilor, candidatura mea pentru congresul UNBR a fost validat fr probleme. ns atunci au fost ali membrii n comisia de validare, care probabil tiau mai mult carte.

contestatie rapcea

Nu e de mirare deci c astzi se recurge la ameninri voalate i presiuni la adresa unor avocai pentru a-i retrage candidatura la Congresul UNBR – pentru a se acoperi blbele i greelile penibile ale “eminenilor” colegi din comisia de validare din acest an.

Eu unul, privesc la tot acest circ i nu mi doresc altceva dect s i pun capt printr-un vot hotrt pe 24 mai. Un vot care s curee structurile de conducere i control ale Baroului Bucureti de toate loazele, incompetenii i uscturile. De sus pn jos !

, , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *