De câteva zile contabilizez în calitate de susținător public al candidatului Daniel Fenechiu la funcția de decan al Baroului București, dar și la cea de consilier în consiliul baroului, toate bârfele, zvonurile și relele ce i se pun în cârcă. Pare-se că majoritatea largă a celorlalți candidați nu se mai atacă între ei ci și-au găsit un inamic comun: Daniel Fenechiu.

O să prezint în continuare argumentele contestatorilor acestuia, pe care detractorii săi le invocă în discuțiile de pe holurile instanțelor și o să le confrunt bărbătește, așa cum se cuvine, cu persoana reală – candidatul Fenechiu, pentru ca alegătorul să poată judeca singur cât adevăr sau minciună există în fiecare argument sau afirmație.

  1. Cel mai folosit argument: Fenechiu este și politician (deține șefia unui partid), președinte ADSA și deputat cu tot felul de funcții în diferite comiții și comitete, și partener într-o societate de avocatură, când să mai aibă timp, “săracul” să se mai ocupe și de decanat ? Iar ne alegem un decan mereu absent, care să ne conducă prin corespondență ?

Răspunsul meu este următorul: un lider autentic este o persoană capabilă să gestioneze coordonat și coerent mai multe activități, cu ajutorul echipei pe care și-o formează. Acumularea unor funcții și demnități nu constituie un obstacol, ci dimpotrivă, un avantaj în sensul unei influențe crescute în favoarea profesiei de avocat. Un simplu avocat devenit decan al baroului nu va avea pârghiile și relațiile pe care le are un om politic în vederea exercitării mandatului încredințat. Capacitatea de a gestiona în simultaneitate mai multe proiecte și de a le duce la bun sfârșit denotă seriozitate, putere de muncă și implicare, într-un cuvânt o anumită putere de acțiune, de materializare a obiectivelor, spre deosebire de așa-zișii candidați “dedicați” exclusiv funcțiilor de conducere din Baroul București, care au avut prilejul să își demonstreze cu suficientă în anii de exercitare a mandatelor anterioare, impotența în acțiune – în folosul avocaturii.

Din acest punct de vedere, consider că apartenența lui Daniel Fenechiu la lumea politică și sfera legislativă constituie un avantaj ce nu trebuie irosit, ci folosit.

De altfel și principalul contracandidat la funcția de decan, actualul prodecan Ion Dragne  cumulează mai multe funcții: lector universitar, avocat asociat coordonator la „Mușat și Asociații”, consilier UNBR și arbitru în proceduri arbitrale naționale – și nimeni nu se întreabă când are timp să le facă pe toate !

 

  1. Se mai bârfește că Daniel Fenechiu nu va susține cabinetele individuale ci va susține societățile mari, pentru că și el are societate de avocați și este “corporatist”.

Fenechiu nu a susținut niciodată societățile în detrimentul cabinetelor individuale, sau invers. Aceasta este o falsă problemă, o găselniță a detractorilor săi. În realitate, actualii membrii ai consiliului Baroului București în frunte cu președintele UNBR Gheorghe Florea au declarat răspicat cu prilejul unor manifestări publice că “avocații ce nu își pot permite costurile profesiei, nu au ce căuta în avocatură” – acest mesaj fiind menit să semnaleze în realitate direcția periculoasă în care se îndreaptă în prezent profesia de avocat datorită măsurilor luate la nivel de UNBR prin modificările pe care Consiliul UNBR vrea să le aducă statutului profesiei de avocat.

Ca de obicei, s-a ajuns în situația paradoxală în care “hoțul strigă hoțul” și tocmai cei vinovați de rărirea și dispariția cabinetelor individuale de avocatură aruncă în cârca altora responsabilitatea pentru acest lucru.

Candidatul Daniel Fenechiu a declarat în mai multe rânduri că el face toate eforturile pentru ușurarea desfășurării activităților avocaților prin reglementarea de noi domenii de activitate pentru avocați și adoptarea de măsuri sociale care să permită accesul și rămânerea în profesie a tuturor categoriilor de avocați.

Chiar la acest moment, în calitate de deputat, Daniel Fenechiu este pe cale să aducă importante amendamente în Comisia juridică a Camerei Deputaților, a proiectului de modificare a Statutului Profesiei de avocat înaintat de UNBR, eliminând din acest proiect toate piedicile și opreliștile inventate de baronii avocaturii ce vizau transformarea avocaților individuali, liberi în avocați dependenți de marile case de avocatură. În plus, Daniel Fenechiu a declarat că se va opune modificării art. 23 alin 3 din legea 51/1995 promovată de Consiliul UNBR prin Hotărârea nr. 885/14.12.2013 prin care avocații nou intrați în profesie vor fi forțați să dea examene pentru a putea pleda la instanțele superioare.

De 2 ani și jumătate încoace, de când sunt Fenechiu este membru al Comisiei juridica a camerei Deputaților, avocatura nu a mai pierdut nici o confruntare cu notarii și executorii judecătorești.

 

  1. Un alt zvon penibil lansat la adresa lui Daniel Fenechiu este acela că Fenechiu ar fi încheiat un fel de alianță secretă cu Mihnea Stoica și Ion Dragne, prin care indiferent cine va fi ales, aceștia vor conserva actuala stare de lucruri (deplorabilă) din Baroul București.

Judecând însă după înverșunarea cu care este atacat Daniel Fenechiu – ultima confruntare televizată de pe Realitatea TV dintre candidați fiind edificatoare, este evident faptul că acest zvon este ne-adevărat, având în realitate ca scop demobilizarea votanților nehotărâți sau pesimiști, în ideea că “orice am vota, tot dinozaurii de la putere o să facă legea”. În realitate, Daniel Fenechiu este singurul candidat care a declarat răspicat, deschis, că nu va face nici un fel de compromisuri în calitate de decan, iar dacă noii consilieri aleși nu vor coopera cu el în realizarea programului pe care și l-a propus, va convoca noi alegeri pentru alegerea unui nou Consiliu al Baroului București.

 

  1. Nici avocații de la oficii nu au fost uitați, în această veritabilă campanie de denigrare, tot felul de “binevoitori” afirmând că “Fenechiu va face numai rău avocaților de la oficii”.

Merită să reamintesc faptul că în calitate de deputat, Daniel Fenechiu este unul dintre inițiatorii propunerii de majorare a cuantumului onorariilor de avocat – efectuate la proiectul de bugetdin anii 2013, 2014 și 2015. iată aici și linkurile de pe site+ul Camerei Deputaților:

http://www.cdep.ro/comisii/juridica/pdf/2013/av002.pdf – ANEXA AMENDAMENTE  la proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2013  - Anexa 3.17. Ministerul Justiției (Amendament Fenechiu – pagina 3) – Admis

http://www.cdep.ro/comisii/juridica/pdf/2013/av514;1.pdf – ANEXA AMENDAMENTE la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2014 – Anexa 3/17 Ministerul Justitiei (Amendament Fenechiu – pagina 85)

http://www.cdep.ro/comisii/juridica/pdf/2014/av572.pdf – ANEXA AMENDAMENTE  la proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2015  - Anexa 3.17. Ministerul Justiției (Amendament Fenechiu – pagina 215)

Din păcate, lipsa unei colaborări și suport instituțional din partea conducerii actuale a UNBR au făcut ca demersurile în acest sens să rămână fără rezultat concret.

av002-page-001 av002-page-002 av002-page-003

Dacă pe viitor va exista și susținerea din partea UNBR, cu măsuri chiar radicale – de tip greva avocaților din oficiu, Executivul și Legislativul vor putea fi aduse la masa tratativelor și se vor putea negocia onorarii decente pentru avocații din oficiu.

Din nou, revin și afirm răspicat că actuala conducere a UNBR nu va face nimic în acest sens și tocmai de aceea trebuie să alegem alți oameni, care chiar să facă ceva și pentru avocatul de rând.

 

  1. Un alt zvon răutăcios la adresa lui Daniel Fenechiu este acela că nu a făcut pe parcursul celor 3 ani de mandat de parlamentar nimic pentru avocați, și nu va face nimic în continuare, în anul care i-a mai rămas din actualul mandat.

Daniel Fenechiu este avocatul deputat care a reușit să înlăture prin proiectul de lege promovat de el alături de alți avocați deputați inimoși, prevederea nou introdusă în legea 51/1995 conform căreia avocatul avea și calitate de funcționar public. Deci, iată că o mână de avocați, plasați acolo unde trebuie, au putut face ceea ce UNBR-ul nici măcar nu s-a gândit să facă în favoarea profesiei.

PROIECT DE LEGE_729-1-page-001 EXPUNERE DE MOTIVE_729-page-001 EXPUNERE DE MOTIVE_729-page-002 EXPUNERE DE MOTIVE_729-page-003

În condițiile în care conducerea UNBR înțelege să invite în fiecare an la congresul avocaților drept vorbitori pe reprezentanții Camerei notarilor, în loc să invite reprezentanții avocaților din Parlamentul României, nu trebuie să ne mai mire lipsa de comunicare la nivel instituțional, adeverindu-se încă o dată vorba că cel mai mare dușman al profesiei de avocat este chiar conducerea acesteia.

În concluzie, cred că e timpul ca lucrurile să se schimbe, să dăm la o parte vălul de minciuni și manipulare țesut de actualii beneficiari ai Sistemului și să votăm candidați cu adevărat interesați și capabili de schimbarea pe care ne-o dorim.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares