Recentele scurgeri de informații folosite în anumite dosare au relevat o nouă metodă prin care serviciile secrete obțin informații din orice tip de dispozitiv ce funcționează cu electricitate, dacă a fost conectat la o priză, chiar și în absența unei legături la internet.

Este vorba despre proiectul Power-line communication (PLC) a cărui cercetare și dezvoltare au fost finanțate de către Comisia Europeană între anii 2003-2006.

Inițial se dorea internet liber pentru toată lumea, oriunde există o priză cu curent electric. Pe măsură ce s-au aprofundat cercetările, perspectivele oferite de această nouă modalitate de transmitere a informațiilor s-au schimbat.

Inițial se credea că puterea semnalului este condiționată – precum în cazul curenților electrici obișnuiți, de rezistivitatea conductorilor, frecvența folosită și intensitatea semnalului. Existau temeri că folosirea aceluiași mediu de transmisie – respectiv cablul electric, va duce la diminuarea semnalului pe distanțe mari.

Dimpotrivă, cercetările au relevat că prezența în conductor a unui curent alternativ la frecvența de 50 HZ este de natură să susțină puterea semnalului prin folosirea uneia sau mai multor frecvențe în armonie cu frecvența de 50 HZ (60 HZ în SUA).

Astfel, s-a descoperit că făcând modificări minore la dispozitivele alimentate cu curent electric, acestea pot fi conectate la internet prin intermediul prizei de curent. De aici, nu a fost decât un pas până la folosirea acestei noi metode de comunicare – către folosirea ei pentru spionarea dispozitivelor.

Prima măsură a fost cea a standardizării la nivelul UE a porturilor pentru telefoanele mobile. Astfel în ianuarie 2010 s-a semnat un memorandum pentru standardizarea telefoanelor mobile, care a început să fie aplicat de către toți producătorii de telefoane mobile care vând în Europa.

Deloc întâmplător, încărcarea se face mai nou NUMAI prin cablul de date, pe port micro-usb, tocmai pentru a oferi mijloacele de a face și transfer de date către deținătorii acestei tehnologii.

Cu alte cuvinte, nu contează dacă te-ai conectat sau nu la net. În momentul în care ai alimentat calculatorul, laptopul, tableta, televizorul, camera de supraveghere sau telefonul la rețeaua publică de curent electric, te-ai conectat și “apari” în sistemul intranet controlat de cei ce controlează această tehnologie.

De ani de zile există nemulțumiri ale consumatorilor cu privire la autonomia relativ mică a dispozitivelor. Telefoane, laptopuri, tablete, au nevoie de reâncărcare aproape zilnică, în ciuda evoluției din domeniul bateriilor.

Zvonurile despre folosirea grafenului pentru dezvoltarea unor baterii capabile să stocheze energie pentru ani de utilizare… au rămas la nivel de cercetare, pentru că nu se dorește independența energetică a tehnologiei pe durate mari de timp. Mai mult, producători de smarth-phone precum Samsung, care criticau acum câțiva ani decizia Apple de a nu mai permite acces la bateria telefonului, au trecut și ei la aceeași măsură – pentru noile modele, tocmai pentru a nu permite celor avizați încărcarea separată și utilizarea bateriilor de rezervă, fără a mai conecta telefonul la rețeaua electrică. Din acest motiv, tot mai mulți producători produc device-uri cu baterii incorporate, pentru ca nimeni să nu scape de verificările periodice pe care Big Brother le face în mod automat, scotocind prin dispozitivele noastre de fiecare dată când ne conectăm la priză.

E amuzant să vezi cum oamenii luptă pentru “intimitatea” lor scoțând bateriile din telefoane când discută “secrete”, pentru ca apoi să le pună seara la încărcat, la prize, de unde acestea “dau raportul” la Big Brother.

Adio deci  așa-ziselor sisteme de securitate ale celor care umblă cu stick-uri la ei și se branșează doar la computere fără net, crezând că astfel își protejează datele. Ești conectat la priză, ești în rețea !

Pentru că totuși s-au investit bani europeni în acest proiect, o parte din el a devenit comercială și este la îndemâna publicului, a celor ce vor să plătească pentru a avea internet la priza de curent. Rămâne de văzut cât de mult din această tehnologie va deveni accesibilă publicului și cât de mult vor conștientiza oamenii potențialul invaziv la adresa intimității – al acestei tehnologii revoluționare.

Pentru o înțelegere mai bună a modului cum ne sunt “citite ” de la distanță datele din dispozitive, citiți și http://rapcea.ro/2014/01/22/iluzia-securitaii-informatice-in-pc-we-trust/

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares