Era un banc care circula prin anii de dup “atentatele” din SUA de acu 14 ani. Un tip declara: Mi-e nu mi-e fric de teroriști. Știți de ce ? Pentru c sunt cstorit de peste 30 de ani !

Așa și cu reality-show-ul din Thailanda, produs de Antena 1. Cnd se difuzeaz Temptation Island, zici c e campionatul mondial de fotbal, numai c pe invers: toate muierile sunt cu ochii pe teveuri, visnd cu ochii deschiși la aventuri, n brațele bronzate ale unor strini fermectori, n decoruri exotice, departe de plictiseala și rutina de acas.

Și brbații se uit, dar cu un ochi mai critic. Evident c sorb și ei din ochi “ispitele”, dar tot pe femei le critic, pentru c cedrile n fața tentației au fost mai evidente la ele. Și de-aici discuții interesante, mai ales n familie, gen:

– ai vzut-o drag și pe curva aia ? L-a uitat pe la al ei dup 5 zile ! Ce nenorocit !

– Ei las, c nici de capu lui nu era mare lucru ! rspunde ea, prudent.

Și de-aici ncepe scandalul. El brusc și amintește de faza aia pe care ea i-a fcut-o, cnd a prins-o cu niște mesaje dubioase cu unul pe facebook, și cum totul s-a ncheiat cu niște explicații ambigue și o partid furtunoas de sex de mpcare, dup o sptmn de “desprțire”. Și se simte nesigur, și se ntreab n sinea lui, dac nu cumva acolo era ceva mai mult, care a continuat pe la spatele lui, iar ea n sinea ei nu e cu nimic diferit de tipa de la televizor care s-a culcat cu altul dup 5 zile renunțnd la “iubirea vieții ei”.

Ea o d la pace și i explic matur c e doar o emisiune, c sigur au fost acolo echipe de psihologi, c totul a fost planificat cu grij, și c oricum ei sunt mai tineri/tinere, mai lispiți/lipsite de experienț, și c normal ar fi fost ca el s o ierte, c se mai ntmpl s greșeasc omul, doar nu o s te desparți dintr-o prostie, pentru o simpl greșeal.

La care el ia foc și o d pe principii: ori e cu iubitu, ori e cu ispita, s aleag. Și uite așa, disputa se mut de pe insul n familiile romnilor, c am ajuns s m ntreb oare cte divorțuri va produce aceast emisiune n rndurile privitorilor ?!

Ideea este c fiecare tinde s se identifice cu un personaj ntr-o anume situație dat, s triasc prin empatie emoțiile, experiența. S viseze la ceea ce poate nu va putea tri niciodat n realitate. Și astfel, zidurile, barierele convenționalului cad, sub asaltul imaginației. “Cum ar fi dac…” Acel “dac”, care scoate la suprafaț cugete ascunse, fantezii și vise pe care le credeai demult uitate…

Și uite așa, fațada aparențelor, a convenționalismelor crap, și prin crpturi se vede ființa real. De sub pojghița de civilizație, de oameni “maturi” care și-au jurat – unii n Biseric ! – jurminte eterne de “iubire”, iese la iveal animalul imprevizibil gata s te rneasc mortal imediat ce i-ai ntors spatele, mnat de pulsiuni abisale pe care nu i le cunoșteai. Astfel, masca de ipocrizie alunec și pentru o clip, dac avem curajul și sinceritatea, ne putem detașa de propriul rol și ne putem vedea unul pe altul, dar și noi nșine, așa cum suntem cu adevrat. Ființe dionisiace, dornice s experimenteze, s triasc clipa, fr prejudecți, fr condiționri sociale, fr vinovție sau responsabilitți pentru consecințe. Puțini și puține rezist unui astfel de exercițiu de sinceritate n cuplu. Și totul depinde de bazele relației.

Dac au fcut compromisuri, acceptnd s triasc ntr-o minciun acceptabil, lucrurile se duc dracului. Dac n schimb au ales cu inima atunci cnd au devenit un cuplu, un sentiment de siguranț și ncredere reciproc le va da posibilitatea s și contemple unul celuilalt acea latur slbatic, irațional a libertții de a visa dincolo de granițele conveniențelor sociale – și de a-și accepta perechea așa cum este. Cci atunci cnd dou inimi bat la unison, ele triesc una pentru cealalt, hrnindu-se din bucuria și fericirea trit de cellalt. Și ce bucurie mai profund și mai plenar poate exista dect bucuria deplinei libertți, savurat – chiar și n fantezie ? Curajul de a fi sincer, mcar n opinii cu privire la o emisiune care pune probeleme morale majore (fidelitate, iubire, atracție) constituie un privilegiu exclusiv al celor puțini, care au ajuns la un anumit grad de auto-cunoaștere.

A-ți cunoaște inima este una, iar a ți-o urma este alta ns. n jocul vieții, singura regul rmas valid este compasiunea. A nu-i rni pe ceilalți. Astfel, un brbat sau femeie vor da dovada maturitții doar n msura n care, acceptndu-și latura libertin, o vor nfrna totuși, nu din frica de a nu-și pierde persoana iubit, ct din dorința de a nu-i produce suferinț celui drag.

Cci odat nclcat n viața real tabuul sexualitții cuplului, unitatea relației crap precum bibeloul de porțelan al iubirii din melodia cu același nume. Cci sexul are ceva sacru, magic, ce nu poate fi mprțit cu ceilalți fr a pierde acea legtur unic ce unește un cuplu. A spune c ești n “cuplu deschis”, c accepti infidelitțile celuilalt de dragul exprimrii libertții lui, bucurndu-te de bucuria celuilalt, rnește n egal msur, cu rni otrvite, ce nu se mai vindec niciodat.

O infidelitate consumat devine o barier invizibil ce i mpiedic pe cei doi s redevin Unul la nivelul acela profund, arhetipal, n care se uneau nainte. Și astfel, desprțirea devine doar o problem de timp, dac nu cumva i țin mpreun alte interese: rușinea de a divorța – de gura lumii, copii sau interese financiare.

Personal, am trit n tinerețea mea toate aceste adevruri. Port n mine rnile și nvțmintele unei libertți la care alții nici mcar nu ndrznesc s viseze. Poate c tocmai de aceea mi permit luxul sinceritții pe acest teren minat. Pace tuturor.

,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *