Feed on
Posts
Comments

A trăi în România

A trăi în România zilelor noastre – față de orice altă țară vest-europeană, este similar trăitului în apă. Totul este mai greu, chiar și lucrurile simple.

În autobuze, șoferii nu dau drumul la aer condiționat (decât la ei în cabină, bineânțeles) pentru că se consumă motorină în plus. Motorină pe care ei o fură în cârdășie cu șeful de autobază. Nu e mare diferența. Un litru-doi, la cursă – maxim 10 litri pe zi. Adică câteva zeci de lei. Și pentru un căcat de bani pe care îi ciordeșc respectivii, mii de oameni fierb în cutiile încinse de căldură, numite autobuze.

Alt exemplu: vrei să trimiți un fax la nu contează ce instituție, care s-a europenizat doar pe site, afișând liniștitor numere de fax. Când suni ca să transmiți ceva, persoana de la capătul firului răspunde, apoi întrerupe apelul. Canci fax ! Chiar și când sunt puse pe automat, aparatele nu primesc transmisiile și nu dau ok. Am fost odată cu scandal la o grefieră, să mă plâng că din 5 numere de fax ale instituției (cabinet președinte, grefier șef, arhivă, registratură și serivciu de probațiune), nu le merge nici un fax. Mi-a spus că nu le țin pornite pentru că nu au hârtie, că Ministerul nu le-a alocat bani de hârtie. În realitate (am aflat de la o subalternă), angajații fură hârtia. Pleacă cu topurile de hârtie acasă. Pentru un căcat de 14 lei de top (maxim !), este paralizată comunicarea contribuabilului cu o întreagă instituție ! Iar pe mail nu merită să trimiți, că nu primești confirmare de primire, nu îl printează și nu îl înregistrează zicând că “nu l-a văzut”.

Vrei să verifici un dosar la arhiva unei instanțe. În 5 din 10 cazuri poți avea ghinionul să fie căzut sistemul ecris, și să nu se găsească nimeni să îl ridice – sau cel puțin nu în timpul programului cu publicul. Pentru că “specialiștii” în IT ai Ministerului Justiției sunt plătiți cu salarii de mizerie și atunci respectivii sunt de negăsit în timpul programului. Cunosc un caz în care președinta unei instanțe pusese jandarmii instituției să îl găsească pe dobitoc, care își mai ținea și telefonul închis. În final, s-a descoperit că omul își luase liber o oră ca să instaleze un windows piratat și să facă rețeaua la un șmecher cu o firmă de vis-a-vis  de clădirea instanței respective.

Alt caz. Un prieten trebuia să primească o carte din SUA, de la un amic, prin DHL. N-a fost pe fază când l-au sunat să i-o livreze și a ratat livrarea pe ziua respectivă. Când i-a sunat să intre în posesia cărții, i-au cerut o grămadă de chestii: copii de pe actele lui, un Cod EORI și nu mai știu ce chestii. Problema e că numai obținerea codului EORI online i-a luat vre-o două zile. Când în sfârșit a avut toate documentele, i-au cerut aproape un milion taxă de depozitare – câte 23 de lei pe fiecare zi de întârziere ! Când i-a întrebat de ce se poartă așa și dacă treaba asta o fac peste tot în lume cei de la DHL, angajații s-au simțit jenați și au schimbat vorba, îngăimând ceva gen “Așa e politica firmei la noi”. Curios din fire, am căutat pe net: surpriză ! Doar la noi, DHL-ul te rupe la taxa de depozitare. Practic, după 3 zile de depozitare, taxa DHL-ului ajunsese să depășească valoarea cărții respective – unde mai pui că se plătise și contravaloarea transportului de către expeditor !

Mai vreți exemple ? Jegoșii de la Romtelecom taxau o cunoștință de-a mea cu aproape 200 lei pe lună pentru televiziune prin cablu, telefonie și internet. Revoltată, respectiva persoană (clientă fidelă de aproape 7 ani!) a mers să rezilieze contractul, căci aceleași servicii erau oferite de RDS sau UPS la 50-60 lei pe lună. Ca să nu o piardă, Romtelecomul i-a făcut o altă ofertă “avantajoasă”, la “doar” 99 de lei pe lună. Când a citit contractul, să cadă jos: în banii ăia avea doar 100 de minute de convorbiri incluse (ce depășea o costa de la 35 euro cenți pe minut !) și pierduse din grilă HBO-ul și alte câteva posturi mișto. Același răspuns: “E politica firmei”.

La fel, exemplele de servicii în care noi românii plătim dublu sau triplu față de cei din vest, există cu duiumul: comisioane bancare uriașe, aberante, proceduri aiurisitce, bătăi de joc de tot felul la serivicii de doi bani, de parcă toate marile companii au venit aici doar cu gândul să câștige cât se poate și să ofere cât mai puțin.

Mă uitam azi la televizor pe TVR 1 la un reportaj despre dezastrul mineritului cu cianuri de la Baia Mare. Mărturii în direct ale corupției guvernării PSD-iste. Despre cum firma care trebuia să facă ecologizarea lacurilor cu cianuri, o făcuse turnând pământ și încasând pentru asta 80 de milioane de euro ! Bani de care nimeni nu poate să comenteze, în ciuda raportului Curții de Conturi, căci acele zeci de milioane de euro au fost re-investite de firma respectivă pentru “reparațiile” unor biserici din zonă. Deci în loc de ecologizare și mediu sănătos, de 80 de milioane de euro băimărenii au primit sunete duioase de clopot. Iar dosarul penal respectiv s-a clasat, căci nu s-a găsit nici un vinovat !

Un nene s-a ținut totuși de capul lor 10 ani și a câștigat la CEDO. CEDO a pronuntat hotararea in cauza Tatar si Tatar contra Romaniei, Curtea europeana decizand in unanimitate ca dreptul celor doi reclamanti la un mediu sanatos si protejat a fost incalcat de catre Romania. Mișto e faza că și CEDO le-a dat muie celor doi tătari, respingând orice solicitare de obligare a Statului Român la plata de daune morale, dându-le doar 7.000 euro pentru “cheltuieli de judecată” adică onorarii de avocat. Adică un căcat ! probabil că dacă erau francezi sau orice altă națiune europeană, ar fi primit câteva milioane de euro despăgubiri. Dar așa, ca români…

De-asta e greu să trăiești în România, la fel ca a te mișca în apă. În apă se mișcă bine doar peștii…

loading...

7 Responses to “A trăi în România”

 1. sinergicus says:

  situatia va ramine la fel pina cind oamenii nu vor pricepe ca trebuie sa se miste sa ia atitudine sa se implice… din fericire mai sint romani care actioneaza si incearca sa ii mobilizeze si pe altii…miscarea meritocrata (meritocratia.ro) este una din miscarile autentice din romania care propune un sistem fara politicieni si parlament….pina cind oamenii devin resonsabili sa faca ceea ce trebuie ne impinsi de la spate e nevoie de legi corectoare care sa le impuna respect si responsabilitate daca din constiinta si bun simt nu ii duce obrazu….deci tara administrata de meritocrati cu legi dupa care nu te poti ascunde ; ai calcat pe bec esti fript … fara imunitati , fara lasa-ma sa te las, fara chiulangii hoti si profitori…

  Cumva,de undeva trebuie inceput ….daca aveti alte idei mai bune spuneti… eu deocamdata nu vad alta solutie mai buna ….trebuie sa ne unim si sa actionam la unison ca sa avem impact….

 2. simona says:

  Si cand te gandesti ca daca prin absurd de maine am devenii un popor normal ,care nu ar mai avea hoti si nesimtire va asigur ca ne-am plictisii . .Sa fim seriosi tot ce inseamna stat ,aparat bugetar hotia ,coruptia ,nesimtirea e la ea acasa..Cat despre meritocratie … in aceste vremuri ar trebui sa distrugem din temelii toata clasa politica ,sa scapam de tot aparatul bugetar si sa ne facem lobotomie in masa ca sa uitam cum se fura si poate in aceste conditii am putea devenii OAMENI.

 3. Uite o idee: fiecare isi face curatenie in lista de prieteni. Ii apropie pe oamenii ok si ii indeparteaza pe paraziti. Cand iti faci un nou prieten pe care il vezi ca procedeaza la fel te duci la o intalnire cu prietenii lui ii vezi ca sunt cum trebuie si apoi propui o noua intalnire la o terasa ceva intre grupul tau ta prieteni si grupul lui.

  Repeti de cateva ori si gata clanul. Toti oameni pe care te poti baza. Si cand cineva din grupul mare are nevoie de un avocat il suna pe MR. Cand are nevoie de un nou medic de familie se inscrie la cel din grup. Cumpre fructe si legume de la ferma unui membru al grupului fara sa-ti faci probleme ca te face la cantar sau la calitate. Si tot asa.

 4. MR says:

  Ce te faci când din 10 prieteni, 3 sunt avocați, doi lucrează ca bugetari, trei sunt medici și doi… nu prea vorbesc despre ocupația lor ?
  În plus, eu am o vorbă: dacă vrei să pierzi un prieten, acceptă-i ca avocat procesul, sau împrumută-i niște bani.

 5. 3 sunt avocați => firma de avocati cu asociati
  trei sunt medici => nucleu pentru o mica clinica
  Poate nu imediat, dar peste 3 ani sau 5 ani…

  Daca mai e si unul investitor in imobiliare hopa si spatii de birouri la o chirie mai buna si in aceeasi cladire.

  Auzi un vecin ca vinde apartamentul – dai informatia mai departe pe grupul inchis de Facebook. Nu stii cine vrea sa cumpere si te poti trezi cu un amic la tine pe scara. Daca blocul are 4 etaje si vecinii tind sa se mute in 10 ani 50%+1 din proprietari pot fi membrii clanului. Fiecare cu apartamentul lui nu ca la ashram. Atunci deciziile in asociatia de proprietari se pot lua independent de vointa manelistilor 🙂 Numai cand ma gandesc cati s-au mutat de la mine de pe scara in ultimii 10-15 ani si para inca nu imi vine sa cred.

  Hai sa zicem ca e greu sa-ti schimbi locuinta sau chiar sa te intalnesti cu zeci de oameni. Dar un grup inchis pe o retea de socializare pentru circulatia informatiilor utile nu e dificil de realizat.

 6. Neele says:

  Am urlat si am urlat. Si?

 7. Desperado says:

  Comentariu la un articol de pe antena3.ro:

  “Atentie! Guvernul din umbra al Francmasoneriei urmeaza sa declanseze un crah bursier pe data de 13 Septembrie conform acestei analize incontestabile: i.imgur.com/Vwk8O3t.jpg (Sursa: archive.4plebs.org/pol/thread/49550959/)
  Acest caz este fara precedent si va produce repercusiuni de neimaginat deorece reprezinta finalul unei serii de sapte ani sabatici, Jubileul si coincide cu Luna Insangerata. In secolul trecut patru eclipse totale de luna consecutive au avut loc in doi ani consecutivi cu ocazia sarbatorilor jidovesti de Pesah si Tabernacul in doua imprejurari, intre anii 1948 si 1949 cand statul terorist Israel a fost infiintat si intre anii 1967 si 1968 cand s-a purtat Razboiul de 6 zile permitand jidovilor sa preia controlul complet asupra orasului Ierusalim. Acest fenomen a debutat anul trecut si urmeaza sa se finalizeze cu a patra eclipsa luna viitoare.
  Daca doriti sa purtam o discutie in aceasta privinta sau aveti nelamuriri: 8ch.net/traiascaromania/”

Leave a Reply