Acesta era titlul unui album al formaiei britanice de heavy metal Iron Maiden, pe care o ascultam n primii ani de liceu. Album care a schimbat definitv cursul curentului heavy metal britanic, impunndu-l n faa punk-ului.

M amuza teribil piesa, ca de altfel toate celelalte melodii ce aveau ca tem apocalipsa rock, n care diavolul devenea – dintr-o chestie oribil, malfic, urt, cu coarne – un star rock, un personaj haios, cci mi aduceam aminte de versurile lui Toprceanu din poezia Bacilul lui Koch:

“O, nu v fie team… i dracul este negru
Cnd st s-l zugrveasc un iconar integru,
Dar… ici un pic de galben i dincolo puin
Albastru… i pe gur o dung de carmin, —
Cu toate c-adineaori prea insuportabil,
Din drac urt i negru devine acceptabil.
(Dar nu fac oare zilnic cucoanele — i ele —
Cam tot acelai lucru pe propria lor piele?
Ba fac aa chiar domnii — de genul femeiesc…)”

ntre timp, rock-ul a evoluat sau – mai bine spus, s-a diversificat n toate direciile, cci din dorina de originalitate, formaiile rock au explorat (i epuizat !) complet tema demonismului, satanicului, maleficului i iadului n general.

Rezultatul a fost unul rocambolesc, iar ncercarea de popularizare a satanismului veritabil prin muzica rock (dac o fi existat vre-una !) a euat lamentabil ntr-o cacofonie haotic de trupe care de care mai urltoare i mai exhibiioniste.

Nu s-a pstrat nici un mister, nici un fior, nici un col al iadului neexplorat, oamenii tia glgioi au alergat cu torele n mini peste tot, luminnd tenebrele temerilor omeneti, speriind pn i diavolii cu extremismul de care ddeau dovad n disperarea de a se reinventa, de a oca publicul.

Pe mine, heavy metalul i celelalte curente de metal aprute n aceeai perioad (dark sau black metal) m-au pierdut n mod ireversibil (n favoarea rock-ului progresiv al celor de la Yes, unde l-am descoperit pe Jon Anderson. De acolo nu a mai fost dect un pas pn la Vanghelis, care a scos albume cu Jon, iar apoi preferinele mele muzicale (calmate i de nceputurile practicilor yoga) s-au ndreptat spre muzica electronic compus i interpretat de Isao Tomita, Klaus Schultze i Kitaro.

ns re-ascult i astzi, cu nostalgie, cnd am dispoziia potrivit, piese din repertoriul celor de la Maiden, WASP sau Manowar, amuzndu-m de ironia ascuns n unele versuri sau buci muzicale – la adresa habotniciei i puritanismului epocii n care au fost lansate piesele respective.

i nu, nu am devenit nici satanist, nici malefic, nici sacrificator de gini la miezul nopii, ascultnd metale. Pentru c nu le-am luat niciodat n serios. O parte din mine a rmas mereu ne-implicat n acest gen de muzic, bucurndu-se de spectacol la fel cum te bucuri alturi de copii, la un meci simultat de lupte de catch, unde admiri aparena violenei confruntrii, fr s te implici cu adevrat n povestea respectiv. De altfel, cred c aceast caracteristic personal m-a marcat pe parcursul ntregii existene, cci de prea puine ori am gsit ceva care s simt c m reprezint ct de ct, ca ntreg. Cum spunea un cunoscut, sunt o creatur prea complicat, cu mult prea multe antene i excrescene, ca s ncap ntr-o cutie att de simpl.

CategoryUncategorized
Tags
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares