Feed on
Posts
Comments

Revin la scris după o pauză de două zile, cu relatări despre experiența postului negru. Nu am avut starea necesară să mă mai așez în fața tastaturii deoarece aceste ultime două zile au fost pline de evenimente, foarte dificile din punct de vedere social și profesional. Unii ar spune că au apărut “arderi de karmă”, eu am preferat să le văd ca pe niște simple teste/situații de viață ce trebuiau depășite. Nu intru în detalii, dar au fost chestiuni de ordin emoțional, care m-au afectat exact în zona cea mai vulnerabilă din post, respectiv starea de spirit. Dar ahi să explic. Ca un făcut, duoă persoane diferite mi-au lovit mașina în parcare, la scurtă perioadă de timp una de alta, ultimul ieri, chiar sub ochii mei și ai nevestei, prilej de nervi (pe nevastă-mea) și discuții aprinse cu respectivul. La muncă, dosare cu oameni disperați, care te impactează emoțional negativ, telefoane care au sunat încontinuu (îmi cer scuze celor cărora nu le-am răspuns, dar eram epuizat emoțional, la capătul tuturor resurselor de înțelegere și răbdare). În plus, din a 4-a zi am intrat în faza de acidoză (mărirea acidității în organism) care ține până în ziua 9 de post. În această fază, crește o anumită stare de nervozitate, luminozitatea spiritului și buna dispoziție pălesc, lăsând loc unei stări sumbre de spirit, la limita depresiei. Am tras de mine zilele 4 și 5, și m-am hotărât că, dacă în ziua a 6-a lucrurile nu revin la normal, să opresc postul. Evident, am făcut și greșeli. Trebuia să merg minim 10 km pe zi în aer curat. În București, nu există aer curat decât în pădurile de la marginea orașului, căci parcurile sunt la fel de îmbâxite cu noxe. Evident nu am avut timp de plimbări la marginea orașului, după sfârșitul programului de muncă, așa că am preferat sala de fittness și piscina. Piscina, cum bine spunea un comentator, este o altă greșeală în cursul postului. De ce ? Pentru că apa de piscină este puternic clorinată, pentru a rezista “proaspătă” mult timp, spre deosebire de apa de la robinet, diferența cantitativă de clor dintre cele două fiind de câteva zeci, dacă nu chiar sute de ori mai mare. În post, corpul se hidratează, absoarbe prin piele apă în cantități importante – în funcție de timpul petrecut în piscină, absorbind și clor. Rezultatul este intoxicația cu clor, care duce în principal la insuficiență respiratorie și stări de rău – în special la nivel psihic. Ei bine, eu am înnotat cam 40 de minute zilnic în bazin și probabil că și chesti asta m-a afectat.

Că tot veni vorba, la nivel european s-a recunoscut (în sfârșit !) efectul negativ asupra organismului a clorinării apei de piscină, și au început să apară de prin anii 80 primele ștranduri care au bazine cu apă naturală, purificată cu ajutorul plantelor acvatice, căci cercetările au arătat că există anumite specii de plante care au o mare capacitate de purificare a apei. Momentan, sunt doar câteva astfel de bazine în Europa, detalii aici.

În fine, am mai făcut și alte greșeli, de ordin tehnic. Spre exemplu, la clisma cu ceai de rostopască și mușețel, eu fierbeam ceaiul dimineața (un singur clocot) și îl lăsam pentru seară, cu plantele în el. Am aflat de la un postitor experimentat că rostopasca se lasă fix 2 minute în apa fierbinte pentru că dacă o lași mai mult, ies și anumite substante care sunt toxice pentru organism. Să îmi fie învățătură (pentru data viitoare) atât mie cât și celorlalți ce doresc să experimenteze metoda.

La greutate am avut mari succese, scăzând foarte mult în aceste 5 zile de post. Am ajuns de la 102 kg (câte aveam la cântărirea de luni dimineață) la 95,5 (sâmbătă dimineață) și asta în condițiile în care m-am hidratat serios (cu minim 4 litri de apă băuți în fiecare zi).

Am experimentat mai ales în ultimele două zile de post, o intensificare a simțului olfactiv, lucru nu tocmai bun dacă locuiești în oraș. Probabil că în milioanele de ani de evoluție, creierul a găsit de cuviință ca, pe lângă mărirea numărului de neuroni în timpul postului (fapt dovedit științific !) căci se presupune că trebuie să devii mai inteligent ca să găsești hrană, se amplifică și simțul mirosului (ca să dai de urma hranei). Pentru mine chestia asta a avut un efect negativ, căci am putut simți din plin aerul îmbâxit și sufocat de mirosuri pestilențiale al Capitalei. Evident, pe parcursul postului nu poți întreține relații sexuale, deci atenți cei căsătoriți cum vă programați postul, mai ales dacă aveți neveste pretențioase, obișnuite cu o viață sexuală activă.

În ziua a 5-a am vrut să experimentez și cum mă simt după masaj, așa că am plătit un maseur pentru o oră de masaj. După acest masaj m-am simțit efectiv renăscut, iar scăderea în greutate în ultima zi a fost de 1,5 kg, ca efect al masajului, mai mult ca sigur. Cam astea sunt concluziile, dacă îmi mai amintesc ceva important, revin pe parcurs cu amănunte.

Evident, acum urmează revenirea, cu introducerea treptată a alimentelor. Voi începe realimentarea după metoda lui Valeriu Popa, cu un mic mucilagiu de orez, apoi legume și tot așa, pentru refacerea armonioasă a florei intestinale. Cel puțin 2 zile voi face această revenire și e bine că ea pică în weekend, când soția are timp să îmi prepare mâncarea, lucru care nu se poate face în timpul săptămânii, când avem de muncă.

loading...

16 Responses to “Zilele 4, 5 și încheierea experimentului”

 1. Vlad says:

  Salut Mihai,

  Probleme de familie m-au tinut departe de calculator, asa ca n-am putut sa revin cu precizari.

  Referitor la inot/piscina/sauna, nu numai clorul este problema, ci si faptul ca apa dizolva/spala bioenergia (energia vitala, qi-ul, prana, sau cum vrei sa-i spui), atat cea patogena, cat si cea “buna”. Ca argument suplimentar, Valeriu Popa spunea ca inotul nu este unul din sporturile recomandate, pentru ca “te fura de energie”.

  O alta problema – dupa cum ai constatat – era aceea a interactiunilor sociale si a a vorbitului, specifice profesiei tale. Aceste sunt consumatoare mari de energie vitala si te obliga sa te “focalizezi” in exterior, in timp ce postul genereaza in mod natural o curgere spre interior a energiei. De aceea postul si rugaciunea/meditatia “merg” foarte bine impreuna. Altfel spus, dupa parerea mea ar fi fost practic imposibil sa-ti desfasori activitatea (cu specificul profesiei tale) in conditii normale dupa mai mult de 6-7 zile de post.

  Si in fine un ultim comentariu: daca problema principala pe care vrei sa o rezolvi este cea a pierderii in greutate, asta poti sa o rezolvi foarte elegant actionand nu in directia reducerii aportului de hrana, ci mancand normal, dar stimuland dezasimilatia. Medicina tradititionala chineza, acupunctura, qigong-ul, yoga (aici am rezerve fata de stilul MISA) iti pot da multe instrumente pentru a realiza acest lucru.

  Spor!

 2. MR says:

  Vlad,
  iti multumesc pentru raspuns. Imi recunosc deschis ignoranta in domeniile la care ai facut referire. Povestea cu dezasimilatia nu imi spune nimic. Stiu doar vorba aceea, ca la Auschwitz nu era nimeni obez, deci o legatura exista intre hranire s™i greutate

 3. drugs says:

  Felicitari pentru ce ai reusit. Nu inteleg de ce a trebuit sa faci amaroli, nu am gasit eu niciun text in care sa scrie ca se consuma urina in timpul postului negru, dar aici ne poate lumina Intenselight daca are chef si timp. M-am uitat atent pe net la niste texte, Hevajra Tantra si alte asemenea dar am rezerve in privinta urinoterapiei combinata cu post negru. In sfarsit, nu mai conteaza, e bine ca ai reusit si cat ai reusit. Cat despre ce zice Vlad mai sus am mari rezerve. Ceea ce apa poate curata e cel mai probabil campul eteric pe care eu sincer nu l-as confunda cu corpul subtil ce mentine vitalitatea. Deci afirmatia ca apa te seaca de energie e aberanta… Cu tot respectul cred ca forta vitala salasluieste mai adanc decat simplul invelis eteric. Ar insema ca si calugarii aia tibetani de practica tummo ar iesi lesinati din testul cu cearsafurile

 4. drugs says:

  Felicitari pentru ce ai reusit. Nu inteleg de ce a trebuit sa faci amaroli, nu am gasit eu niciun text in care sa scrie ca se consuma urina in timpul postului negru, dar aici ne poate lumina Intenselight daca are chef si timp. M-am uitat atent pe net la niste texte, Hevajra Tantra si alte asemenea dar am rezerve in privinta urinoterapiei combinata cu post negru. In sfarsit, nu mai conteaza, e bine ca ai reusit si cat ai reusit. Cat despre ce zice Vlad mai sus am mari rezerve. Ceea ce apa poate curata e cel mai probabil campul eteric pe care eu sincer nu l-as confunda cu corpul subtil ce mentine vitalitatea. Deci afirmatia ca apa te seaca de energie e aberanta… Cu tot respectul cred ca forta vitala salasluieste mai adanc decat simplul invelis eteric. Ar insema ca si calugarii aia tibetani de practica tummo ar iesi lesinati din testul cu cearsafurile inghetate, ca de, ca sa le usuce trebuie sa le dezghete deci o gramada de apa in experiment. Din contra energia si suflul vital pe care ei le folosesc au o natura mai profunda decat simplul plan eteric. Parerea mea neautorizata, ce sa facem, am mai citit si eu cate ceva de cand prietenii mei se tot lauda cu yoga si alte minuni….:)

 5. Neele says:

  @drugs:
  Inotul are si lucruri bune si rele.
  Bine este ca armonizeaza partea stanga cu cea dreapta a corpului. Rau este insa ca te oboseste, te suge de energie, defineste-o cum vrei. Ai rezistenta la inaintare prin fluid care trebuie depasita ca sa ai miscarea.
  Iar cearceafurile, da, le dezgheata dar la test calugarii nu stau propriu zis intr-un bloc de gheata ci cearceafurile sunt inghetate si ei sunt inconjurati de aer dupa cearceafuri.
  Diferenta de conditii initiale, eu asa vad lucrurile. La fel ca in cazul lui Rapcea. Intai declara postul cu apa, dupa care ii schimba definitia si il face cu urina. Mi-am zis de cand am citit ca l-a anuntat sa stie tot poporul. Ce post e e ala cu care te lauzi? In fine, este postul lui, face ce vrea cu el. 🙂

  @drugs: “ce sa facem” da’ voi cati sunteti de obicei? Toata gasca sau mai scapa cate unul pe afara? 🙂
  Sau e asa in spirit compasiv fata de MR?

  @MR:
  “Trebuia să merg minim 10 km pe zi în aer curat.”
  Pai eu iti sugerez data viitoare cand mai tii post sa vii in vizita la mine ca e treaba destula de facut prin oras. Asta asa … ca sa te mentii in forma. :))))

  (Post si rugaciune ca sa ma hranesc cu postul, dar eu aleg sa nu ma hranesc cu postul ci sa dau cu drujba prin padure. Asta e! Unde nu-i cap, vai de post!)

 6. Neele says:

  Intentia era buna si mai poti incerca o data acum ca ai idee despre cum se face.
  Dar inca nu vad necesitatea clismelor. Probabil n-am aprofundat metoda citind cartea. Si mai mult, poate nici nu respect conditiile de a primi si cartea si recomandarea. Am scapat ieftin cu alte cuvinte. :))

  Hai, am plecat ca iar o incasez pe aici.

 7. Neele says:

  Sa nu uit!
  @drugs:
  La tine in frigider ai caldura mare mon cher, sau e rece de clantane dintii?
  Anyways, relax, te descurci foarte bine.
  (:thumbs up)

 8. drugs says:

  Neele in afara de faptul ca nu iti poti gestiona viata privata, ce probleme ai cu mine? Imi analizezi academic stilul verbal? Cand spun: in afara de mine altii spun, dar ce sa facem, care este subiectul si predicatul in propozitia sau fraza, enuntata de mine? Cand te adresezi unui personaj, dispus la dialog, care poate intelege sau nu ce scriem, in lumea virtuala il faci partener de conversatie prin adresarea asta. Ce ne facem, eu iti zic ca esti prost, dar tu accepti? Cam asta e parerea mea, scumpo. Daca eu iti zic, fai Neele, te-as f.te in draci, dar ce ne facem ca e barbactu (imaginar) acasa, tu ce plm intelegi ca sunt eu mai multi? Ia marsh la gramatica de bastina:))))

 9. drugs says:

  Dincolo de faptul ca orice te indruma sa-ti revizuiesti comportamentul si sa te tratezi daca auzi voci, eu nu am putere asupra ta Neele.Nici nu stiu ce hram porti stiu doar ca esti nefericita. Apa nu este devitalizanta in plm, ca asa se ajunge la bts. Apa te spala ca altfel puti, pricepem asta? :)) Imo cer inca odata scuze ca am comentat pe un post dedicat postului, dar eu, om beat, dus in lumea mea, nu inteleg niciodata incoerenta lui Neeli. E plaecata. Mai rau ca mine.

 10. drugs says:

  Errata (ta): E plecata. Mai rau ca mine.

 11. drugs says:

  Am ajuns sa fac doxologie cu oameni mai slabi. Ina o data, MR, respect si inca o idee: astept ca Intenselight, parainitiat, sa imi explice treaba cu amaroli in post. Fara alte initieri, eu am citit textele de la prietenii yoghini. Nu se pomeneste nene, nici macar la a 4-a initiere de asa ceva. Astept prietenul Intense sa imi spuna ce nu exista in texte. Si punct, deja ma ia raul stiind ca Neele nu poatr intelege cum am putea noi (eu cu ea), sa ne f.tem:))])))

 12. MR says:

  @drugs
  sfatul privind amaroli în post provine de la răposatul Valeriu Popa care recomanda anumitor bolnavi amaroli în post ca metodă mai rapidă de detoxifiere. Conform opiniei lui Valeriu Popa, postul combinat cu amaroli înjumătațea timpul de vindecare al anumitor afecțiuni. Acum e clar ? Am vrum să o încerc și pe asta, să văd cum merge, și a mers bine. Spre exemplu la alții, amaroli dădea purgație și făceau shankprankshalana. La mine nu a fost cazul.

 13. Neele says:

  @drugs:
  You know what, I don’t think we’re having a conversation here or anywhere for that matter. Screw you!
  Eu mi-am facut plangerea. Tu – Continua sa latri la luna!
  Crezi ca imi fac o deviza sa-ti repar eu tie problemele? Sau credeai ca e problema mea? Da mai am si altceva de facut cu viata mea. I’m out, deal with it!

 14. Neele says:

  @drugs:
  Pielea are o manta acida de care nu vrei sa scapi.
  Iar restul, post cu amaroli si Intense Light, initieri sunt treburi care nu ma privesc pe mine.

  Stiu doar ca vaca e sfanta la indieni si ca ei utilizeaza cam tot ce se poate de la ea. Dar mai bine consulti un ayurvedist sau faci ca Rapcea, citesti cartea. E usor sa vorbesti pe dinafara de subiect. Asa ca eu m-am retras.

  Careful cu exprimarile in public! Se pot f. usor numi slander.

 15. Neele says:

  And drugs, you listen?, third since you mentioned online my private life and made nasty comments that I care or not to consider:
  https://www.facebook.com/usatoday/posts/10153052885000667
  Daca ai ceva sa-mi reprosezi, imi reprosezi acasa, nu pe site-ul lui Rapcea.

 16. Neele says:

  Imi aduc aminte de exemplu, o pana de curent f. incomoda la mine acasa. Nu as avea de unde sa mi-o amintesc daca n-as fi fost martora.
  Ca incheiere a discutiilor inutile cu tine, drugs, nu ma intereseaza deloc ce ai tu pe grid, eu in mintea mea vreau sa aduc lumina, continuitate, acceptare si pace si o voi face indiferent de cata mizerie incerci sa-mi deversezi.
  Asta pot sa promit.

  Nu ma respecta grupul in care ma aflu, altul la rand!

Leave a Reply