Astăzi am avut șansa să cunosc un om special, cu care am purtat o discuție foarte interesantă, pe care merită să o redau din memorie, pentru posteritate. Respectivul m-a rugat să nu îi dau numele dacă scriu despre discuția avută cu el, însă am permisiunea lui să redau părțile cele mai importante din discuție, el fiind o autoritate în domeniul artelor marțiale, specialitatea sanda wu-shu (un fel de lupte libere chinezești).

Discuția a decurs cam așa – cu mențiunea că am echivalat în limba română termenii chinezești folosiție de el:

-Care este secretul succesului unui luptător ?

–  Adevăratul secret stă în pregătirea psihologică. Evident, acest lucru este valabil doar după ce pregătirea fizică și tehnică a fost dusă la un nivel superior.

– În ce constă această pregătire psihologică ?

– Între doi luptători de aceeași categorie, de pregătire fizică și tehnică asemănătoare, diferența o face pregătirea psihologică. Va învinge cel cu mintea mai puternică.

– Poți să explici despre ce este vorba ?

– Totul ține de minte. Lupta este câștigată sau pierdută din primul moment, de când adversarii au stabilit contactul vizual. Pentru că mintea este cea care dă percepția despre adversar. Unui luptător mai slab psihologic, mintea lui îi va furniza impresia că are de-a face cu un adversar mai mare, mai puternic, mai bine pregătit, și el imediat va intra în defensivă. Cu alte cuvinte, chiar inconștient va deveni pregătit să se apere, să o încaseze, cu alte cuvinte să fie dominat și să piardă. Dimpotrivă, cel puternic mental îl va percepe ca fiind slab pe adversarul său, iar acest lucru îl va face și mai ofensiv. Sunt aspecte subtile, ce țin de tendințe aproape imperceptibile ale minții.

– Și totuși, între doi combatanți nu poate exista un echilibru la nivel psihologic ?

– Acest lucru este foarte rar, aproape de ne-ântîlnit la luptătorii obișnuiți, în special la cei din competițiile sportive, care pun accentul doar pe componenta pregătirii fizice și tehnice. Trebuie să înțelegi faptul că aici vorbi despre o balanță foarte sensibilă a două energii, două forțe ofensive. La întâlnirea dintre ele, în mod automat se stabilește un raport de subordonare iar campionul este decis din prima clipă. Este adevărat, se poate ca respectivii să nu sesizeze aspecte de o asemenea finețe, dar în final ele determină întotdeauna rezultatul luptei.

– Și totuși, nu există posibilitatea ca un luptător, deși dominat inițial, să devină dominator pe parcursul confruntării ?

– Nu, căci sunt două mecanisme diferite, ce acționează diferit. Luptătorul cu energie ofensivă va avea un anumit tip de energie cinetică, corpul va furniza un anumit tip de energie loviturilor, și implicit automatismele tehnicilor exersate pe parcursul pregătirii sale vor fi altele decât la cel ce se apără. Luptătorul defensiv va avea un conținut mai mare de adrenalină în sânge, va obosi mai repede datorită fricii, iar frica subconștientă de durere, de înfrângere, îi va limita drastic seturile de tehnici la care va apela grație acelorași automatisme dobândite datorită repetițiilor pe parcursul pregătirii sale. Trebuie înțeles că pe parcursul unei lupte, combatanții sunt semi-automatizați, în 99% din cazuri acționează reactiv, nu iau decizii de luptă deliberate, conștiente. Și atunci, și succesul lor este determinat de factori ce scapă controlului lor volitiv, de moment

– Cum se poate pregăti un luptător psihologic ?

– Acesta este un secret foarte prețios al multor arte marțiale. Fiecare îl descoperă în felul său.

– Poți să îmi spui despre secretul tău ? În ce constă pregătirea ta ?

– Îți pot povesti, dar nu te gândi că vei înțelege cu adevărat, la modul profund. Ți-am spus, fiecare realizează în felul său acest secret. În primul rând, trebuie să te pregătești fizic și tehnic în mod constant. Aceasta este baza, fără de care nu se poate obține succesul. Apoi, prin confruntări repetate, cu adversari de diferite nivele, ajungi să realizezi prin comparație, care este nivelul tău de pregătire mentală ofensivă. Vei descoperi că unii îi par înspăimântători minții tale, care tinde să se tulbure și atunci reflectezi la acest aspect. În timp, ajungi să înțelegi mecanismul minții, modul în care se înclină balanța puterii înăuntrul tău.

 - Și totuși, în ce constă pregătirea psihologică despre care vorbești ?

– Primul pas este să percepi acest mecanism subtil din mintea ta, care se declanșează la începutul oricărei confruntări. Nu e vorba doar de lupta fizică propriuzisă. Descoperi că se produce în orice interacțiune umană, în toate contactele cu ceilalți. Domini și ești dominat la muncă, în dragoste, în societate. Acesta este primul pas. Pasul următor este pregătirea energetică. Forța ofensivă a unui individ este parte gând, parte energie. Trebuie amplificată deci Qi-ul, dar și puterea minții. Perseverența din timpul antrenamentelor șlefuiește mintea, care devine hotărâtă, și mulți sportivi așa dobândesc, la modul intuitiv, puterea de dominație în ring care le asigură succesul.

– Evident, rămâne valabilă vorba aceea că orice naș își are nașul ! Sau poate există puterea de dominație supremă ?

– De la un anumit nivel, antrenamentul psihologic va duce la o măiestrie a controlului puterii ofensive. Marii maeștri au o capacitate de luptă cu mult peste posibilitățile unor sportivi antrenați datorită faptului că mintea lor este în permanență calmă, iar ei nu părăsesc acest calm nici măcar în toiul celor mai intense lupte. Din această stare de ne-tulburare a minți își trag ei puterea de dominație. O minte calmă va duce la o respirație calmă, la mișcări fără efort, la rapiditate și viteză de percepție și reacție sporite. Însă reține, este vorba despre un nivel real, după ani de meditație, autocontrol și exercițiu, nu vorbim aici despre un calm de fațadă, auto-impus.

– O ultimă întrebare. Cum antrenezi Qi-ul ofensiv ?

– Un corp sănătos. O alimentație curată. Antrenamente regulate. O inimă bună, fără patimi josnice. Simțul umorului. Și cel mai important, să înțelegi ce își dorești, și mai ales de ce îți dorești.

– Mulțumesc !

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares