Feed on
Posts
Comments

Am avut bucuria să particip la introducerea în preliminariile pentru practica kalachakra pe linia Jonang în București, în condiții excelente, la câteva străzi de locuința mea. Excelentă oportunitate, excelentă karmă ! Toate lucrurile s-au aranjat într-un mod minunat, nu am avut nici o piedică în a participa la audierea acestor învățături, și sper să nu apară nici în continuare, la punerea lor în practică zilnică.

Contactul timp de o săptămână cu Khentrul Rinpoche a avut un efect de netăgăduit asupra mea. Am devenit mult 20150920_123504mai calm, mai liniștit, mai detașat. Însă cel mai mare beneficiu a fost acela de a putea participa împreună cu soția mea la aceste învățături, fiind plăcut surprins să descopăr că este deosebit de receptivă la învățăturile dharmei. Acesta este încă un lucru minunat, căci este greu când două păsări legate împreună cu lațul căsniciei nu zboară în aceeași direcție. În cazul meu, se pare că am auspicii favorabile acestor învățături și aștept cu nerăbdare să le aprofundez în practica zilnică.

Îmi doream de mai mulți ani să pot realiza practic toate lucrurile învățate în retragerile cu învățători tibetani – la care am participat, însă mereu și mereu demersurile mele s-au blocat în lipsa unei shanga, a unei comunități de practicanți cu care să mă pot sfătui și încuraja în practica mea. Căci, fără un contact permanent cu alți practicanți, chiar dacă începi o practică zilnică, apare nesiguranța, apar întrebări la care nu găsești răspunsul și în final renunți. Îmi dorean de mult timp un manual de nondro clar redactat, în limba română, cu instrucțiuni suplimentare și eventual cu ghidarea unor practicanți mai experimentați, care au finalizat etapele în care doresc să mă avânt. Și iată că toate aceste lucruri au apărut brusc în viața mea în ultima săptămână, fapt ce îmi umple sufletul de speranță și bucurie. Am tras în aceste zile mult mai multe concluzii cu privire la viața mea și cred că mă aflu într-un moment de răscruce, unde pot face un pas important, de cotitură, care să îmi schimbe definitiv destinul. Un pas pe care mi-l doream de mult timp, dar nu găseam prima treaptă a scării pe care vreau să urc.

La învățăturile din săptămâna ce a trecut au participat ocazional și 7-8 cursanți sau foști curanți de la MISA, fapt ce arată că există deschidere către spiritualitatea autentică și acolo. Sunt curios însă să văd câți dintre ei vor continua pe această cale, acum că au putut face diferența între un învățător autentic, autorizat de o întreagă linie, cu experiența directă a realizării învățăturilor predate, și unul care a învățat singur, din cărți și din propriile greșeli.

Personal, am fost timp de aproape 20 de ani beneficiarul dar și subiectul „experimentelor sociale” ale unui astfel de auto-intitulat maestru, ani în care am avut ocazia să bâjbâi printre mii de tehnici, alergând entuziast de la una la alta în căutarea realizărilor promise. Astăzi pornesc cu acelai entuziasm pe un drum bătătorit de sute și sute de generații de yoghini tibetani, ghidat de un maestru autorizat, experimentat, cu o metodologie extrem de clară, de tehnică.

Ce aș mai putea să adaug ? Realizez și eu cât de greu este să lași la o parte toate erorile trecutului pentru a lăsa loc unei învățături sistematice, autentice, care ÎȚI DĂ GARANȚIA că te duce la finalul unui drum.

În mod curios, am numai gânduri de recunoștință dr și compasiune pentru învățătorii mei de la MISA – în frunte cu celebrul Gregorian Bivolaru. Recunoștință pentru lucrurile bune învățate de la ei, compasiune pentru starea de rătăcire și confuzie în care se află. Fie ca eu să ating starea de Budha pentru beneficiul tuturor ființelor vii, inclusiv a celor care mi-au fost învățători, colegi sau prieteni la MISA.

loading...

28 Responses to “Câteva gânduri despre învățăturile primite de la Khentrul Rinpoche”

 1. Intenselight says:

  Mihai, e foarte bine ca ai scris articolele astea, insa cred ca cel mai important ar fi sa faci un articol despre Khentrul Rinpoche, cum l-ai perceput tu de fapt: cine este Khentrul Rinpoche, ca om, ca invatator, ca practicant.
  Atat cat ai putut tu observa in saptamana asta.

 2. Neele says:

  Numai vesti bune. Si o fotografie cat o mie de cuvinte.
  Ca vor mai fi si altii pe aceasta cale sau alta, inceputul este deja aici, la voi.

  Altfel cum spune IntenseLight: Toamna se numara bobocii. 🙂

  (“Iti da garantia”. Da! Stiu acum. Merci mult! Ca atat m-am chinuit la traducere … 🙂 )

 3. mac gregor says:

  Nu se poate spune ca Gregorian Bivolaru a invatat ceva din propriile greseli. Poate vroiai sa spui “a persistat in propriile greseli”. 🙂

 4. genarul says:

  Gregorian a preferat sa fie un rockstar yoghin.S-a ocupat mai putin de cursanti.Poate scotea si el ceva din miile de oameni care veneau la sala.

 5. amrita says:

  Ce fericită e mintea ta că a putut înlocui o cunoaștere îndoielnică mai mult sau mai puțin cu o altă cunoaștere autentică… ., dar tot cunoaștere.
  Răspunsul pe care îl cauți nu se află în minte, ci dincolo de ea. Lasă tehnicile și află cine ești tu cu adevărat. Nu ai nevoie de nicio practică, uită te la Mooji, Papaji sau Nisargadatta Maharaj. Ce, fără să practici, tu nu exiști? 😀

 6. drugs says:

  Nimeni nu poate da garantia ca te duce la final de drum. A doua eroare, nu trebuie sa fii Buddha (inca vad un ego acolo afirmativ, ca urmare a tapasurilor facute pe vremuri), pentru a atinge starea de compasiune si a ajuta. A treia, prajna si upaya sunt interdependente. Si a patra, succes. Am participat. Si atat. Ramane ca tu sa te desprinzi de trecut si sa intelegi ca nu doctrina e calea ci modul de a merge dincolo. Nu promite ca vei deveni un Buddha spre salvarea tuturor fiintelor, pentru ca ai doua rezultate simple: regretul de a nu iti respecta promisiunea sau atingerea eliberarii intr-o singura existenta. Sper in a doua pentru a anihila cauza de regret posibila. Desi nu ai puterea si sansa asta. Dar, cum se spune in Kala Chakra, incearca. Destul ai mers gresit. Succes inca o data.

 7. Neele says:

  @drugs:
  “Nu promite ca vei deveni un Buddha spre salvarea tuturor fiintelor, pentru ca ai doua rezultate simple: regretul de a nu iti respecta promisiunea sau atingerea eliberarii intr-o singura existenta.”
  Din ce ai doua rezultate simple? Din da sau din nu sau si din da si din nu? Cat timp procesezi un raspuns, back-handing ce i-ai servit lui Mihai Rapcea (tot ceea ce ai scris de la primul succes urat) nu tine apa.
  Bucura-te atunci ca ai avut ocazia sa-l cunosti pe Rinpoche si ca iti poate fi macar prieten daca deja ai ales sa nu-ti fie invatator!
  Ne mai auzim.

 8. drugs says:

  Neele tu nu prea intelegi ce am scris nu? Chiar daca atingi eliberarea intr-o singura existenta nu poti salva toate fiintele. Sau nu poti inca intelege ce scriu altii, sau ai o obsesie fata de mine. Nu mai comenta aiurea cand nu intelegi, intreaba mai bine si poate ti se va raspunde. Cand am vorbit de putere si sansa nu m-am referit ca nu are puterea sau sansa de a atinge eliberarea intr-o singura existenta, asta este posibil, ci la faptul ca nu poate salva restul de fiinte. Chiar si acest regret insa poate fi inlaturat. Acum e clar, minune ?

 9. drugs says:

  Nici macar Iisus nu a putut salva toate fiintele. Desi avea puterea prin excelenta, dar voia Tatalui a avut prioritate. Ca sa iti dau de gandit pe o tema mai larg cunoscuta, Neele. Cat despre faptul ca am cunoscut un maestru tibetan, e posibil sa nu imi fie prieten neaparat. Poate un cunoscut in plus. Daca ai intelege ce reprezinta Kala Chakra si ce se intampla cu individul pus in centrul rotii si dezvoltarea mandalei spre exterior, mi-ai da dreptate. Nu toate fiintele care sunt apropiate ne sunt prieteni. Pe fiecare cerc al mandalei au prioritate relatiile dezvoltate datorita timpului, vietilor trecute daca accepti ca exista asa ceva, sau conditiilor generatoare care ne fac sa intalnim persoane in mandala vietii noastre. Mai frumos de atat nu am cum sa-ti desenez. 🙂 Tot respectul pentru acesti oameni. Si acest maestru e constient de cercul lui de apropiati si indepartati si stie foarte clar ca in roata timpului nu va putea salva toate fiintele. Si cei de dinaintea lui si cei ce ii vor urma stiu acest lucru. Sansa buna insa sa ne apropiem de un astfel de centru aduce merit, conform invataturilor buddhiste. Asa ca fa liniste in mintea ta, Neele si cauta un astfel de centru. Eu apartin unei alte cai, mai vechi sa zicem, iar prietenii mei m-au ajutat sa cunosc persoane diferite, centre in sine. M-ai putea compara cu bibliotecarul sau pastratorul traditiilor si nu cu purtatorul acestora. Ce zici, facem pace? Imi cer scuze daca am postat de mai multe ori, nu am semnal f. bun la internet mobil.

 10. Neele says:

  @drugs:
  “Neele tu nu prea intelegi ce am scris nu?”
  Nu, eu nu-mi ard creierii ca tine. Asta-i doar bucuria ta. De aceea nici nu poti stabili o legatura cu mine. Trebuie sa o treci continuu prin minte. Si ce trebuie tu de fapt sa inveti? Sa iti stapanesti mintea, nu ea sa te stapaneasca pe tine. Punct.
  Mai vii si alta data ca iti mai dau.

 11. Neele says:

  @drugs:
  Facem pace daca nu mai zici decat lucruri pozitive. Nu te mai implici in eforturile altora criticandu-le. Nici de mine odata pentru ca mi s-a atras atentia ca problemele tale nu trebuie eu sa ti le rezolv si nici de Rapcea nu te mai iei ca este la inceput de drum Toate fiintele cu minte au Buddha nature.
  Chiar si tu. Ai ocazia sa-ti revezi din tipare si sa mai scoti din karma adunata la scoala lui Bivolaru si apoi sa te adaptezi la noile variabile.

 12. Neele says:

  Inteleg si ce vrei sa spui ca tu esti in centrul rotii, dar ti-ai uitat baza. 🙂 Iar eu, pe de alta parte, sunt de acum doar 3 ore vegetarian, nu mai mult.
  Dharma wheel iti mai trebuie. Noapte buna!

 13. Neele says:

  “Ca sa iti dau de gandit pe o tema mai larg cunoscuta, Neele.”
  Ba bine ca vorbesti si de asa ceva. Iisus se confisca.
  Mai ai sau ma lasi sa dorm?

 14. Neele says:

  Umbli prin toate traditiile si de fapt nu inveti nimic ci faci mai mare mizeria. Stai dracu cu o traditie! Ce, astea-s femei?
  Esti la maximum de deplasat.
  Stii si tu stiu si altii ca ai pocnit de draci cati ai.

  Si chiar asa: jonang ti se potriveste.
  Esti in Bucuresti, stai acolo si nu mai manca rahat cum iei tu in stapanire toata lumea!
  Am zis!

 15. Neele says:

  @MR:
  Blogul tau. Toate comentariile aiurea le poti rade.
  Sa ai succes in practica!
  Nu-ti face griji pentru drugs; nu-l iau cu mine, ramane in Bucuresti.
  E prea greu castigata libertatea mea ca sa renunt la ea.

 16. drugs says:

  Neele, fara a judeca si fara a spune lucruri negative. In prima imputernicire in KalaChakra Tantra adeptul se vizualizeaza lund in gura vajra (penisul) maestrului si lasand sa intre boddhichitta (sperma) spre un anumit loc in propria fiinta. Nu o sa iti dau indicatii cu referire la practica propriu-zisa si nici la imputernicire (pentru ca este un lucru negativ si ca respect samaya). Fiind astfel o cale tantrica prin excelenta, eu spun ca va conta foarte mult impactul pe care il are asupra mentalului prima imputernicire. Referitor la crestinism, acest impact e esential. Va trebui sa accepti ca te-ai nascut in crestinism dar te-ai convertit la buddhism. Avand mintea obisnuita sau antrenata sa vezi ca toate lucrurile in sine nu au o substantialitate ci sunt doar consecvente emanatii, poti face trecerea mai usor sau mai greu. Nu o sa mai discut subiectul cu tine, intelege ca e vorba de o tantra mama si ca se urmareste bineinteles realizarea completa a stagiului de generare si realizare. Dar, pentru un om nascut in crestinism, toate acestea vor influenta foarte mult modul de a percepe viata. Cam atat, promit sa nu iti mai dau idei negative.

 17. drugs says:

  Daca insa te-as considera o sora vajra, cred ca am putea face ce ti-am zis mai demult. Dar na, trebuie si tu sa ai imputernicirea, sunt mai multe lucruri care ne impiedica.:) Somn usor.

 18. Neele says:

  drugs, ce caut eu in Kalachakra? Chiar meritam treaba asta?

 19. Neele says:

  Apoi sunt niste contaminanti pe care nu-i vreau inapoi.

 20. Neele says:

  Nu drugs, tu ai castigat initiere in Kalachakra.
  Generare si realizare inseamna ca tu ai new patterns la care sa gandesti acum. Eu am de asezat cunostintele teoretice pe care le am de asta vara. Ma bucur de ele ca de niste ganduri, floricele frumoase.
  Pe de alta parte mi-am pierdut prietena cu care mergeam hai-hui pe strazi. A inceput sa-mi toarne manipulare catolica iar in final sa mearga impotriva initierilor de ca si cum ea ar fi fost nr 1. in viata mea inainte de 2001.
  🙁

 21. drugs says:

  Neele, dar tu esti chiar defecta rau. Una la mana, ca nu ai bani nici sa traiesti unde esti tu, cred ca ai noroc daca te primesc americanii ca angajata pe la vreun supermarket sau fast-food, parerea mea. Deci scoate-ti din cap ca ai putea tu sa chemi pe cineva in America. A doua, pot calatorii nestingherit unde doresc, conditiile sunt favorabile. Un sfat ultim: evita sa comentezi peste tot (aici, pe exmisa si aiurea) cabd mintea ta este confuza (adica mai tot timpul). Eu asa fac. Evit sa mai comentez cand vad ca am probleme 🙂 Kfc? nu m-ar mira sa lucrezi la un fast-food. Poate iti dai seama ca unii vad mai mult decat lasa sa vada…

 22. drugs says:

  Si mare greseala face omul de iti da atentie Neele. E clar ca tu ai probleme grave si nu numai de comunicare. Te droghezi, bei, sau care e treaba? Chiar dai senzatia ca suferi psihic. O sa te ignor complet, sa isi faca altul pomana sa iti explice ca esti deraiata psihic. Eu nu am cum:) Eu macar recunosc.:)

 23. Neele says:

  drugs:
  Tu ai scris bodhichitta la pachet.
  Am de urmat un maestru acum.
  And you’re just another monk, busy with spiritual stuff.

  Nam myoho renge kyo

 24. Neele says:

  Si drugs, nu-ti face griji. Nimeni la mine in familie nu s-a suparat ca am deschidere catre buddhism. Poti verifica: DePaul e scoala catolica. Cam acolo am inceput deschiderea.
  Deci pe alta data.

 25. Neele says:

  @drugs:
  Lasand la o parte persoana mea, hai totusi sa te ajut sa-ti constientizezi situatia. Acum esti ca sarpele in tub, drugs. Aici te-am prins (Bucuresti, rapcea.ro), aici esti viabil.

 26. Neele says:

  Sa deschid digi24 pentru tine. Fie! E ceva de primar ca va fi examinat medical in arest.

 27. Neele says:

  And btw, cat citesti mesajele acestea, am plecat.
  Nursing inseamna ceva mai mult decat ce scrii tu despre unii si altii, presupune o chemare, nu sfaturi reci, sarcastice si din varful scaunului.
  Tine-te de Kalachakra mai bine!

  Neavand cu ce sa ma momesti inapoi, bye!

 28. Neele says:

  Asta era, ca drugs isi face pomana cu mine.
  HA! HA! HA!
  Exact ca si desteptei de voia sa ma unga cu uleiuri …
  aprobate de FDA 😉 ,
  unde ai fost in 2001 sa ma avertizezi sa nu merg la MISA?
  HA!
  HA!
  HA!
  Esti praf drugs. De forma asta nu stiai, dar eu stiu.
  Ca din cauza de NCLEX.
  Era sa zic o chestie urata dar ma abtin,
  CA DIN Cauza de spiritualitate.

Leave a Reply