Zilele acestea am văzut filmul Inside Out, o animație marca Disney – Pixar foarte interesantă, din categoria filmelor pentru copii dar care ar trebui să pună pe gânduri și adulții.

Aș putea spune că este primul film cu adevărat spiritual realizat de către cei de la Pixar. Desigur, ei au mai scos desene animate în care binele triumfă și așa mai departe, căci asta este esența oricărei povești pentru copii, însă filmul ăsta Inside Out este ceva cu totul special.

Acțiunea lui se petrece pe două planuri: viața unei fetițe pe nume Riley, alături de familia ei, dar și viața ei emoțională, respectiv modul în care acționează în interiorul ei personificarea emoțiilor acesteia: bucuria, tristețea, dezgustul, mânia și frica.

Aventura din interiorul lui Riley se derulează simultan cu peripețiile din viața ei exterioară, fiind exemplificată cu mult umor interdependența dintre emoții și circumstanțele exterioare care le activează.

Pe undeva, filmul te face să conștientizezi cât de reactivă, pavloviană și… într-un fel, lipsită de liber arbitru este orice ființă vie, căci elementul de conștiență lipsește din scenariul filmului, Riley dar și restul personajelor exterioare (părinți, pisici, alți oameni) fiind precum niște roboței ce reacționează la comenzile date de personajele din interior, emoțiile, fără să conștientizeze totuși DELOC mecanismele și automatismele ce le guvernează viața.

Ar fi prea complicat să fac o recenzie completă, o interpretare pas cu pas a fiecărui simbol sau etape din aventura bucuriei și tristeții după plecarea lor din centrul de comandă, însă dacă veți urmări filmul, veți vedea că a avut drept consultanți specialiști în psihologie foarte buni.

Per final, filmul te lasă cu un sentiment de detașare față de propria natură emoțională, te face să conștientizezi determinismele emoționale proprii, continuând imaginația filmului în propria viață, căci la urma urmei, cu toții suntem Riley.

Vizionare plăcută.

 

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares