Feed on
Posts
Comments

Aspirina săracului

Mă sună ieri un amic să mă întrebe de una alta, că așa am rămas eu birou de informații juridice și consultanță prin telefon, dar evident că nu putea să înceapă direct, ca bădăranul, cu ce îl interesa. Așa că mă întreabă ce mai fac.

Când un om deschide o conversație la telefon întrebând ce mai faci, de obicei știi, măcar din tonul vocii, că o face ca introducere, că de fapt e un stereotip verbal, o întrebare automatică, golită de sens, la care de obicei se răspunde cu invariabilul “bine”.

Numai că eu sunt un om îngrozitor, căruia îi place să își chinuie amicii, să-i facă să plătească (moral măcar !) pentru timpul mâncat la telefon și informațiile juridice oferite.

Așa că atunci când prietenul m-a întrebat ce mai fac, i-am răspuns cu voce stinsă:

– ce să fac ? uite că am răcit. M-a prins o gripă…

De obicei un astfel de răspuns ia prin surpridere și uneori chiar zăpăcește interlocutorul. E ca și cum i-ai cere înțelegere, compasiune, când de fapt el e acela cu interes, cu probleme arzătoare de rezolvat, care are nevoie de lămuririle tale, motiv pentru care n-are chef de smiorcăielile tale.

Lungirea introducerii interpunând o mică întârziere între el și răspunsurile pe care vrea să le afle îl enervarează, așa că îți răspunde sarcastic, gen:

– păi, folosește și tu aspirina săracului și nu mai răcești !

Evident, individul se crede spiritual ! Alege ca în loc de compasiune să te ia în bășcălie, o bășcălie pe care dacă o analizezi, spune multe lucruri despre respectivul.

În primul rând, e genul de individ care crede în mituri tantrice a la MISA, ce pun sexul pe piedestalul panaceului universal.

Sexul drept rezolvare a tutulor problemelor. Ești răcit ? Sexul (eventual cu continență !) stimulează sistemul imunitar și nu mai răcești. Ești obosit ? Sexul te energizează. Ești trist ? Sexul eliberează chestii gen endorfine și te înveselește. Ești plictisit ? Sexul… Ești prost ? Cică te deșteaptă, dacă e tantric și duc energia la creier. Aici am dubii, la câți proști și proaste tobă de continență sexuală am văzut la MISA.

În fine, ideea e că omul îți propune soluția-supremă-totală-și-eficientă-împotriva-oricăror-probleme-de-sănătate și mai ales împotriva răcelii. Și ca s-i dea și greutate, se mai dă și pe el exemplu, zicând:

– uite, eu spre exemplu, nici nu mai țin minte de câți ani nu am mai răcit, pe când la tine, văd că la fiecare câteva luni ești răcit.

Cu alte cuvinte, el îmi transmite decodificat mesajul:

băi pulă bleagă, uite la mine: dacă mă coțăi des, sunt sănătos tun. Ceea ce, conform credințelor mele tantrico-religioase, spune despre tine că tu ești o labă de om, care face sex pricăjit, din an în paște, spre deosebire de mine care o ard ca iepurele în călduri. Vezi ce macho sunt, față de tine ? Fă o plecăciune în fața masculinității mele imens-colosale care se pișă pe masculinitatea ta de mascul cu pula mică și nefolosită.

La o astfel de continuare arogantă, el s-ar aștepta să mă scuz, să afirm că de fapt eu fac sex la fel de mult ca și el, dar probabil că nu îl fac la fel de bine de mă tot îmbolnăvesc (din nou avantaj el), sau să recunosc că nu fac la fel de mult ca el și deaia sunt cum sunt (avantaj el din nou !).

Eu însă am preferat să răspund inocent cu o întrebare:

– Dar tu de unde îți cumperi aspirina aia ?!

Respectivul se blochează la faza asta pentru o secundă, apoi o dă pe glumă:

– aspirina săracului nu o găsești la farmacie măi, o găsești la tine în dormitor, cu femeia ta.

Dar deja, când îl faci să își explice apropo-ul, e clar că a căzut de fraier, și astfel respectivul simte nevoia să treacă pe repede-înainte la problema pentru care sunase.

Câte nuanțe, intenții și dedesubturi conține un dialog banal de câteva cuvinte dintre doi masculi moderni ! Și știți care e treaba cea mai tristă ?! Că de multe ori în această luptă de afirmare a masculinității, cei care o inițiază nici măcar nu sunt conștienți de ceea ce fac, de resorturile intime care le declanșează replicile.

loading...

7 Responses to “Aspirina săracului”

 1. DORIN says:

  Sectele stiu daca iti pot controla relatiile, atunci te pot controla pe tine. Fie ca ne place sau nu, toti suntem profund afectati de oamenii din jurul nostru. Cand intri pentru prima oara intr-o secta, toti te vor „bombarda“ cu dragoste si ti se vor atribui anumiti prieteni instanti. La prima vedere, acest lucru pare minunat si n-ai putea crede ca un grup atat de prietenos ar putea gresi. Dar destul de curand vei afla ca daca se intampla vreodata sa nu fii de acord cu ei sau sa parasesti secta, atunci iti pierzi toti noii tai „prieteni“.

 2. DORIN says:

  «Voi aveți de tată pe diavolul; și vreți să împliniți poftele tatălui vostru…» (Ioan.8:44)

 3. DORIN says:

  Toate sectele trebuie sa se reinnoiasca si sa se readapteze in permanenta si sa-si faca noi adepti pentru a-si asigura nu numai expansiunea ci mai ales, supravietuirea.Clasele vizitate in actiunile de racolare sunt de toate categoriile, in special clasele de mijloc, dar cu infiltratii pana in aparatul superior de conducere. Sunt preferate de obicei profesiile care se definesc prin contactele nemijlocite dintre oameni precum: zidari, instalatori, frizeri, medici, profesori, etc.Dupa aceasta faza, a “atragerii” la secta, incepe a doua faza numita faza “destructiva”, cand, intelectul si structura fizica si psihica a noului venit, sunt “pregatite” pentru a primi “invatatura cea adevarata”.Pentru a-i imprima (a-i educa) noului sosit fidelitatea fata de grup, acesta il solicita mai intai sa rupa orice relatie cu mediul sau inconjurator anterior: familie (in primul rand), prieteni, serviciu, prezentate ca elemente ale unei lumi ostile, incarcate de negativism, peste care domnesc fortele raului de care trebuie sa ne izolam si sa ne purificam.Privarea in somn: somnul raspunde unei nevoi vitale de repaos periodic. Ritmul sau este conditionat de un fel de orgoliu interior, si prin succesiunea zilelor si noptilor. El este necesar tuturor.Un animal privat de somn un timp indelungat si sustinut, moare. Un individ poate ramane in stare de veghe o noapte sau doua insa dupa aceasta perioada el va manifesta grave tulburari psihice din ce in ce mai curioase (o alterare a memoriei, rationamente ideo­logice dar mai ales o pierdere totala a sensului critic). In aceasta faza subiectul este incapa­bil sa faca distinctie intre informatia sanatoasa si cea nociva, neputand cenzura nimic din ceea ce i se spune. Campul constientului se restrange treptat in favoarea inconstientului care va asimila orice informatie fara a o mai selectiona prin cenzura. Si astfel informatia nociva a ideologiei trece direct in inconstient fara a mai fi cenzurata de examenele constientului care de fapt nu mai exista in acest moment insuficienta alimentara: Este dovedit faptul ca subnutritia, dupa un oarecare timp, declanseaza o diminuare a activitatii cerebrale, iar sangele care alimenteaza celulele nervoase si care elimina toxinele de tot felul nu-si mai indeplineste functiile la standardele normale.Se va observa o eliminare urinara precara, acumulandu-se in corp multe deseuri organice, mai ales uree, in timp ce glanda hipofiza secreta o mare cantitate de substante antidiuretice.Subiectul incepe sa prezinte tulburari psihice care pot duce pana la pierderea constiintei, pierzanduse orice spirit de combativitate, ajungandu-se pana la incapacitatea de a se mai revolta chiar daca bunele intentii iti dicteaza asemenea lucru.

 4. mac gregor says:

  si care-i problema daca sunt 1000 de nuante?

  Face parte din farmecul vietii sa le descoperi. Care viata nu e ca la MISA in doua culori.

 5. Neele says:

  @Rapcea:
  Cotcareala dracu’! Da-i, ca-i dau si eu! Altfel nu se poate.
  A mea e bata de baseball si e luuuunga. O tin dupa usa.
  Hot shot, ce sa zic!

 6. Tiptop says:

  Câte nuanțe, intenții și dedesubturi conține un dialog banal de câteva cuvinte dintre doi masculi moderni ! Și știți care e treaba cea mai tristă ?!

  Treaba cea mai trista e ca totul e in mintea noastra. Daca te prindea in alt moment era super gluma. Te-a prins intr-o pasa proasta? Atunci mars potaie. Complicata treaba cu subiectivismul, cu starea de spirit, cu bgajul pe care-l avem si orientarea mentala in momentul cand comunicam.

  Daca era o tipa cu siguranta, care sa iti si placa, pun ramasag ca nu te-ai fi burzuluit. Asa, probabil ca erai si ciufut, ai scos toata frustrarea pe om.

Leave a Reply