teme

 

Moda copy/paste a trecut. Astăzi, majoritatea instituțiilor de învățământ au scannere prin care digitalizează conținutul lucrărilor produse de elevi iar acesta este verificat cu atotputernicul google în căutare de plagiat. Mai ales în țările occidentale, a devenit curentă practica verificării originalității temelor elevilor, căci educația occidentală pune foarte mult accent pe originalitate și studiu individual. În școlile din Anglia spre exemplu, o temă se consideră plagiată dacă peste 40% din conținutul ei coincide frazeologic cu materiale existente online, iar alte țări au o marjă de toleranță la plagiat și mai mică.

Astfel, au apărut metode noi prin care elevii leneși caută să fraudeze cerințele profesorilor – fără a mai copia texte existente în mediul online. În România spre exemplu, a devenit foarte populară printre elevi aplicația de android cu numele Brainly. Ea funcționează pe principiul open source. Adică fiecare utilizator se înregistrează și poate pune întrebări (teme) organizate pe diverse materii (română, matematică, istorie, fizică, etc.): de la compuneri la analiză de text, sau răspunsuri punctuale la întrebări concrete. Cei ce răspund întrebărilor altora câștigă puncte de experiență și sunt avansați în sistemul respectiv (începător, avansat, profesor). În acest mod, elevii se ajută uni pe alții, producând conținut relevant fără a mai apela la plagiat.

Interesant este că există și unii utilizatori care propun teme politice, în stilul agramat specific clasei politice românești, de genul: „un discurs despre în fața giurgiuvenilor, pentru a mă alege primar”. Să sperăm că aplicația nu va fi invadată de politicienii prinși cu temele nefăcute – la alegerile de anul viitor !

Screenshot_2015-10-15-09-57-00Screenshot_2015-10-15-10-14-29

– Autor: Mihai Rapcea (articol publicat prima dată pe nationalisti.ro)

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares