Astăzi 20 octombrie 2015 a avut loc la Muzeul Municipiului București din centrul Capitalei, deschiderea
expoziției de fotografie intitulată “Alăptarea este Iubire”, ce se desfășoară în cadrul Festivalului „Bucharest Photo Week”.

Expoziția și proiectul fotografic „Alăptarea e iubire”, de Cristina Nichituș Roncea, „se înscriu într-o campanie națională prin care ne propunem, în parteneriat cu Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și IA Sibiu, să reînnoim ideea de tradiție și sănătate, după cum am învățat de la mamele și bunicile noastre și după cum trebuie să transmitem și noi mai departe. Zeci de mămici au răspuns cu dragoste inițiativei noastre, prin care dorim ca tinerele care nasc azi în România să afle și să conștientizeze că laptele matern este cea mai bună hrană pe care pot să o dea copilului sau copiilor lor”, spune Iuliana Grumăzescu, director de comunicare la Muzeul Satului.  Sunt expuse 50 de fotografii, format 50×70, cu mame alăptând, îmbrăcate în portul național românesc, fotografii care invită la normalitate.

În cuvântul de deschidere adresat vizitatorilor expoziției, atât autoarea fotografiilor cât și tinere mame – membre ale Asociației de Pediatrie și Consultanță în Alăptare, au subliniat importanța alăptării la sân, natural, a copilului nou născut.

Statisticile arată că în România, doar 12,5% dintre mămici își alăptează copii, restul preferând soluțiile surogat ale alăptării copiilor cu preparate comerciale, produse de industria din domeniu. La nivel european Râminia este codașă în privința alăptării la sân, în timp ce Norvegia și în general țările nordice coduc în clasament cu proceente de 80-90% a ratei mamelor ce aleg să își alăpteze copii la sân, natural.

Alăptarea cu lapte matern are multiple beneficii atât pentru sănătatea și dezvoltarea copilului cât și pentru mamă și relația ei cu copilul.

Puține mămici sunt informate de faptul că atât în cursul nașterii cât și în cursul procesului alăptării, în corpul mamei se produc anumite fenomene fiziologice unice, cum ar fi creșterea producerii de oxitocină, denumit și “hormonul iubirii”, un hormon ce micșorează senzațiile de durere și amplifică legătura emoțională, de iubire dintre mamă și copil.

Din păcate, în România femeile nu sunt informate cu privire la aceste aspecte și aleg tot mai multe să nască în clinici ce oferă servicii chirurgicale de tipul operațiilor cezariene, fiind private astfel de experiența extraordinară a nașterii, de senzația unică care apare în momentul maxim al expulzării copilului, moment ce coincide cu un maxim al eliberării de oxitocină în corp.

Din acest motiv, în special în țările nordice ale Europei, medicii nu recomandă și nu folosesc operația cezariană la naștere decât atunci când aceasta este strict necesară și există motive medicale pentru folosirea ei.

Studiile clinice au mai relevat o legătură importantă între alăptarea naturală și depresia post-natală. Astfel, s-a constatat că femeile care au ales să alăpteze bebelușii suferă într-un număr mult mai mic decât cele ce nu alăptează.

Promovarea imaginii femeii alăptând, acceptată drept un eveniment firesc, cotidian în țările vest-europene, este privită ca un act aproape impudic în societatea românească, iar această percepție trebuie schimbată prin creșterea conștientizării importanței alăptării naturale a copilului.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares