Noi, toți românii, purtăm în suflet și în gând, în lacrimă și-n glas, Moldova noastră de peste Prut. Există o genă românească a dorului de Bucovina, care ne umezește ochii de fiecare dată când auzim cântate versurile melodiei “Cântă cucul, bată-l vina, de răsună Bucovina”. Traian Băsescu nu face excepție, fiind dintre toți președinții României, cel care a ridicat cel mai mult problema Moldovei și a teritoriilor românești de dincolo de Prut.

Ei bine, gena recurentă moldovenească a ieșit și la Băsescu, spontan precum Adevărul ce grăiește prin gura copiilor. Și a ieșit grăbit-onomatopeic, ca o evocare a tărâmurilor moldovenești străbune, atunci când a înghiontit-o pe balaoacheșea ziaristă căreia i-a smuls telefonul din mână, adresându-i spumosul “țigancă împuțită”.

Căci satele Țiganca – din fosta plasă Ștefan cel Mare – actualmente raionul Cantemir (jud. Cahul) și Împuțita – din plasa Bolgrad (jud. Ismail), ale căror nume îngemănate au izvorât spontan de pe buzele prezidențiale, nu sunt sudălmi ci sunt expresia fulgurantă a obsesiei pentru pământul strămoșesc răpit în chip samavolnic de către imperiul roșu de la răsărit.

Spun asta, pentru că localitățile amintite au o veche și bogată încărcătură emoțională pentru toți românii care își cunosc istoria. Spre exemplu, în satul Țiganca se află cel mai mare cimitir al soldaților români căzuți în cel de-al II-lea război mondial. Satul Împuțita nu este nici el mai puțin faimos, fiind probabil satul cel mai plimbat prin diferitele organizări teritorial-statale care au bântuit zona respectivă. Împuțita este populat preponderent cu bulgari, care au fost când ai românilor, când ai rușilor, când ai ucrainienilor.

Acum, că dosarul „țiganca împuțită” al lui Traian Băsescu s-a redeschis în luna mai 2015, așteptăm ca judecătorii să îi aprecieze nu atât gesturile cu caracter penal, cât patriotismul subconștient de care a dat dovadă atunci când a gratulat-o pe ziarista respectivă cu duioșii termeni moldovenești.

Desigur, este loc de mai mult, căci imaginația moldovenilor când vine vorba de localități – nu are pereche. În Moldova există două sate semnificativ apropiate geografic: Traianul Nou și Bășcălia. Orice asemărare cu realitatea din politica dâmbovițeană este pur și simplu uluitoare.

cahul12

Unii ar putea obiecta că harta de mai sus este din anii. 40 și că unele lucruri s-au mai schimbat între timp. Greșit ! Este doar dovada mistico-religioasă că Istoria l-a prevestit pe Traian Băsescu, nimeni altul decât Noul Traian aflat în trigon perfect cu Țiganca și Băscălia.

Am zis !!! Și din această trilemă nu putem ieși !

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares