Evoluția tehnicii și n special era informatic și civilizația virtual au dus Umanitatea la un nou nivel. Nivelul colectiv.

n urm cu o mie de ani, eram separați de teritorii imense, 99,9% din oameni nu depșeau limitele fizice ale satului n care triau. n aceste condiții, informația cunoașterea era limitat ca arie de rspndire. Crțile erau rare, știutorii de carte și mai rari. Poveștile și legendele purtate din gur n gur, nflorite de fiecare nou transmițtor, nfloreau n mentalul colectiv fr a duce ns informația ușor, sau cu acuratețe. Ca s afli o informație nou din nu conteaz ce domeniu, care nu era disponibil n zona ta, trebuia s cltorești, lucru nu lipsit de riscuri și greutți la acea vreme.

n urm cu 100 de ani, deja viermuiam ncoace și ncolo pe toat planeta. Erau oameni care deja fcuser nconjurul lumii, știința, cunoașterea se concentra n biblioteci voluminoase, știrile circulau mai repede cu ajutorul telegrafului, apoi telefonului, radioului și televiziunii. ns tot ncet se mișca. Ca s cauți o informație, trebuia s o dezgropi din tomuri prfuite, s alergi din bibliotec n bibliotec, s depui efort, s studiezi.

Astzi, timpul nu mai nseamn nimic, totul se afl, se percepe aproape n timp real, indiferent de distanț. Nu știi ceva pe un anumit subiect, vrei s afli o informație ?! Google it ! Internetul, virtualul au devenit o memorie colectiv, un bazin de informații aflat n creștere exponențial. Dumnezeule, m ntreb ce ar fi putut inventa daVinci sau Tesla dac ar fi avut acces la internet și google !

Dar aceast cunoaștere instantanee nu ține doar de științ. Informația cotidian circul cu viteza click-ului unei fotografii share-uite pe facebook sau twitter. Am devenit cu toții celulele nervoase ale unui creier colectiv. ns, spre deosebire de celulele unui creier fizic care sunt dependente de aceeași surs de informare (simțurile), n cazul nostru, fiecare celul este nzestrat cu capacitți proprii de percepție și procesare. Și șeruim totul ntre noi, ne mprtșim din valul de informații, impresii și opinii despre noi și lumea noastr. Efectul este halucinant. Dac n Evul Mediu o nenorocire omora niște oameni, știau doar cei din zona respectiv. Astzi, același eveniment produce reverberații n toat lumea. Zeci de mii de oameni reacționeaz, au loc mutații emoționale, concepții și atitudini ale unor ntregi populații faț de o persoan, eveniment sau idee se schimb volatil, cu viteza luminii. Ne comportm precum celulele unei imense ființe colective, devenim racordați, funcționm ritmic, pulsm la unison n consens faț de evenimente, ne consolidm ca o uriaș conștiinț comun, ce triește, sufer, raționeaz și evolueaz prin miliardele de indivizi care o compun.

Probabil c pasul urmtor al evoluției noastre colective va nltura și ultimele bariere dintre noi. Prin intermediul tehnologiei sau poate, cine știe, al spiritualitții, vom deveni capabili s ne comunicm, s ne accesm instantaneu, la nivel de gnd/imagine/trire idei și informații, ntr-un imens rezervor virtual ce va deveni leagnul acestei noi Umanitți.

Prin mine, o mic celul, flacra orbitoare a conștiinței de sine a acestui organism colectiv s-a aprins. Am devenit conștient de “noi” ca ansamblu, și am lansat aceast conștientizare n rețea. Momentan, comunicarea este rudimentar. Alții și alții vor citi și vor duce mai departe aceast idee iluminatoare, a prții care și nțelege poziția n ntreg, aportul la acesta.

Probabil nu peste 100 ci peste 10 ani, ne vom putea transmite gndurile și ideile direct, de la minte la minte. Preoții tibetani vor putea transmite oricui, la simpl dorinț, experiența minții iluminate, artiștii și vor prezenta operele n forma lor pur, fulgurant, ne-atins de srcia mijloacelor exterioare de exprimare, și cu toții ne vom mprtși cu nesaț din tot ce avem mai bun, mai extraordinar de oferit, devenind fiecare egalii ntregului, partea n tot și totul n parte. Nu vd nici un sfrșit al acestui drum. Umanitatea va supraviețui indivizilor, purtnd cunoașterea colectiv mai departe ntro dezvoltare exponențial, asemntoare Big-Bangului.

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer