C.O.L.E.C.T.I.V.

Evoluția tehnicii și în special era informatică și civilizația virtuală au dus Umanitatea la un nou nivel. Nivelul colectiv.

În urmă cu o mie de ani, eram separați de teritorii imense, 99,9% din oameni nu depășeau limitele fizice ale satului în care trăiau. În aceste condiții, informația cunoașterea era limitată ca arie de răspândire. Cărțile erau rare, știutorii de carte și mai rari. Poveștile și legendele purtate din gură în gură, înflorite de fiecare nou transmițător, înfloreau în mentalul colectiv fără a duce însă informația ușor, sau cu acuratețe. Ca să afli o informație nouă din nu contează ce domeniu, care nu era disponibilă în zona ta, trebuia să călătorești, lucru nu lipsit de riscuri și greutăți la acea vreme.

În urmă cu 100 de ani, deja viermuiam încoace și încolo pe toată planeta. Erau oameni care deja făcuseră înconjurul lumii, știința, cunoașterea se concentra în biblioteci voluminoase, știrile circulau mai repede cu ajutorul telegrafului, apoi telefonului, radioului și televiziunii. Însă tot încet se mișca. Ca să cauți o informație, trebuia să o dezgropi din tomuri prăfuite, să alergi din bibliotecă în bibliotecă, să depui efort, să studiezi.

Astăzi, timpul nu mai înseamnă nimic, totul se află, se percepe aproape în timp real, indiferent de distanță. Nu știi ceva pe un anumit subiect, vrei să afli o informație ?! Google it ! Internetul, virtualul au devenit o memorie colectivă, un bazin de informații aflat în creștere exponențială. Dumnezeule, mă întreb ce ar fi putut inventa daVinci sau Tesla dacă ar fi avut acces la internet și google !

Dar această cunoaștere instantanee nu ține doar de știință. Informația cotidiană circulă cu viteza click-ului unei fotografii share-uite pe facebook sau twitter. Am devenit cu toții celulele nervoase ale unui creier colectiv. Însă, spre deosebire de celulele unui creier fizic care sunt dependente de aceeași sursă de informare (simțurile), în cazul nostru, fiecare celulă este înzestrată cu capacități proprii de percepție și procesare. Și șeruim totul între noi, ne împărtășim din valul de informații, impresii și opinii despre noi și lumea noastră. Efectul este halucinant. Dacă în Evul Mediu o nenorocire omora niște oameni, știau doar cei din zona respectivă. Astăzi, același eveniment produce reverberații în toată lumea. Zeci de mii de oameni reacționează, au loc mutații emoționale, concepții și atitudini ale unor întregi populații față de o persoană, eveniment sau idee se schimbă volatil, cu viteza luminii. Ne comportăm precum celulele unei imense ființe colective, devenim racordați, funcționăm ritmic, pulsăm la unison în consens față de evenimente, ne consolidăm ca o uriașă conștiință comună, ce trăiește, suferă, raționează și evoluează prin miliardele de indivizi care o compun.

Probabil că pasul următor al evoluției noastre colective va înlătura și ultimele bariere dintre noi. Prin intermediul tehnologiei sau poate, cine știe, al spiritualității, vom deveni capabili să ne comunicăm, să ne accesăm instantaneu, la nivel de gând/imagine/trăire idei și informații, într-un imens rezervor virtual ce va deveni leagănul acestei noi Umanități.

Prin mine, o mică celulă, flacăra orbitoare a conștiinței de sine a acestui organism colectiv s-a aprins. Am devenit conștient de “noi” ca ansamblu, și am lansat această conștientizare în rețea. Momentan, comunicarea este rudimentară. Alții și alții vor citi și vor duce mai departe această idee iluminatoare, a părții care își înțelege poziția în întreg, aportul la acesta.

Probabil nu peste 100 ci peste 10 ani, ne vom putea transmite gândurile și ideile direct, de la minte la minte. Preoții tibetani vor putea transmite oricui, la simplă dorință, experiența minții iluminate, artiștii își vor prezenta operele în forma lor pură, fulgurantă, ne-atinsă de sărăcia mijloacelor exterioare de exprimare, și cu toții ne vom împărătăși cu nesaț din tot ce avem mai bun, mai extraordinar de oferit, devenind fiecare egalii Întregului, partea în tot și totul în parte. Nu văd nici un sfârșit al acestui drum. Umanitatea va supraviețui indivizilor, purtând cunoașterea colectivă mai departe întro dezvoltare exponențială, asemănătoare Big-Bangului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *