De ce nu se poate prin demisie

În România nici un politician sau primar nu a demisionat din motive de conștiință sau onoare. Adică la cererea societății civile, a românilor. La noi rarele demisii ale politicienilor au fost doar din interes personal: fie pentru a amâna deznodământul într-un dosar penal (cum e cazul lui Dan Voiculescu care a demisionat pentru a schimba competența instanțelor din dosarul său penal), fie pentru a sări în alt post, mai bine poziționat pe linia puterii sau a șpăgii (cum e cazul lui Ilie Sârbu, socrul lui Ponta – care a deminisonat din Senat pentru a deveni președintele Curții de Conturi).

De ce nu avem demisii de onoare ? Pentru că politicienii noștrii nu dau doi bani pe opinia alegătorilor. Sunt doar niște infractori care și-au cumpărat locul pe listă, în vârful eligibil al haitei lor politice și nu sunt dispuși să cedeze locul plătit cu bani grei, doar pentru niște principii fără nici o valoare pentru ei.

Acești oameni, indiferent de cât ar fi de vinovați de dezastrul din țară, nu vor putea fi niciodată dați la o parte doar prin presiunea străzii. Au investit prea mult pentru a ajunge aici, câștigă prea mult din șpăgile pe care le încasează din poziția lor și, nu în ultimul rând, nu pot exista în afara jocului, nu au la ce să se întoarcă.

Dacă își dă demisia, ce va face Piedone ? Se va întorce la un simpu birou de funcționar public în serviciul de inspecție al unei primării ?! Păi nici nu-i mai încape cu curul ăla mare în orice alt scaun decât în ăla tip executive, de primar. Ponta, îl mai vede cineva procuror ? Cu doctorat plagiat și nota patru la capitolul onestitate și adevăr, ce Parchet și-ar mai permite să îl primească ? Nu mai vorbesc despre avocatură, unde a reușit deja să devină primul sau client în propriul său dosar penal ! Oprea ce știe să facă înafară de absolvenți de apărare națională pe bandă, cu șpagă ?! La ce să se întoarcă dacă îi iei stelele de general și coloana oficială ? Bodyguard la Miron Cosma ? Nu mai vorbesc de faptul că dacă lui Oprea îi iei coloana oficială, se transformă în meduză, se aglutinează în propria flegmă și osânză. Pentru Oprea coloana oficială ține loc de coloană vertebrală, fără ea nu se poate semeți. Nu am crezut că poate exista aroganță superioară celei manifestate de Adrian Năstase. M-am înșelat. Oprea l-a bătut la aroganță pe Năstase. Sunt convins că și când va reveni la civilie când se va pensiona, din pensia de 300 de milioane de lei lunar (cât are și penalul general Dan Voinea), la amantă va merge tot cu escortă, formată din taxiuri căci pe plaiurile mioritice fala și aroganța sunt boli vechi. Caragiale poveste cu umor deplasările marilor oameni politici ai vremii lui la cârciumă, ceva gen venirea zmeului acasă – căci buzduganul ajungea înaintea lui. Asa și cu politicienii lui Caragiale: în prima trăsură merge înainte bastonul, în a doua jobenul, în a treia venea el iar în a patra lăutarii, căci asta era măsura maximei aroganțe a vremii, trăsura.  

ĂSTORA LE CEREM NOI DEMISIA ?!

A le cere acestor golani demisia este ca și cum ai striga la un măr să își dea drumul din copac. Dacă vrei să dai jos acel măr, trebuie să pui mâna și să îl scuturi. Viguros. Strigătele, protestele sunt inutile. Revolta, scandările, oamenii în stradă fie ei cu sutele de mii, nu contează. Politicienii își văd în continuare de afacerile lor în clădirile bine păzite ale Guvernului și Parlamentului, de șpăgile lor, apărați de cordoane de scutieri și jandarmi.

Dacă vrem să îi dăm jos, nu există decât două căi: o nouă revoluție sau alegeri libere.

Revoluția este cea mai directă și rapidă cale de a rupe țesătura de relații și interese care ține pe poziții clasa politică actuală. Resetarea sistemului prin forță necesită luptă, răsturnarea puterii și preluarea controlului punctelor de comandă ale Statului, invalidarea legitimității întregii conduceri și ordini de drept. Revoluția se face în mod violent, prin forța dezlănțuită a mulțimilor ce mătură orice urmă de opoziție a autorităților. Sper să mai prind măcar o dată în viață o revoluție. Una adevărată, a românilor, pentru români – de această dată.

Alegerile libere presupun tot o formă de răsturnare a actualei puteri. Conștienți de faptul că jocul politic actual și regulile lui sunt scrise de actuala clasă politică, românii realizează că nu pot concura într-un joc în care regulile sunt trucate în favoarea eternilor guvernanți. Și atunci fac un gen de jumătate de revoluție. Dărâmă jandarmii, ocupă Parlamentul și forțează politicienii să schimbe legile pe loc. Povestea nu e nouă, așa s-a făcut mica Unire, așa a fost ales Alexandru Ioan Cuza.

Schimbarea a început deja și nimeni nu o poate opri. Paharul s-a umplut iar EI știu asta. O vedem în frica jandarmilor care însoțesc mitingurile; în bâlbâielile lui Piedone și Oprea; în manipulările de la televiziunile controlate de Putere.

Au făcut tot ce au putut să limiteze numărul de manifestanți de la mitingul din seara asta. Spre exemplu, dinspre Pipera nu se putea veni spe București. Poliția coborâse bariera de cale ferată doar pe sensul spre București, căci dinspre București se putea circula liber, semn că domnul Oprea simte că i se cam clatină scaunul.

12207686_1019813968050504_1426963335_n 12200705_1019813988050502_1180008883_n 12200894_1019815141383720_984467667_n 12208193_1019815201383714_482441297_n

În oraș, la miting, jandarmii nu mai știau ce stratageme să folosească pentru a dispersa sau disipa forța manifestanților. Prin “civili” cu portavoci încercau să rupă grupuri de oameni care să meargă aiurea în diverse locuri, numai să nu rămână o forță unitară, compactă.

Dacă protestele se extind și în țară, săptămâna aceasta avem șanse mari să dăm jos Guvernul și să forțăm Parlamentul să demisioneze în masă, nu înainte de a schimba legea alegerilor publice cu acordarea totatlă a libertății cetățenilor de a participa la viața politică. Fără bani, fără campanii electorale costisitoare, fără algoritme alambicate, fără liste de partid. Doar oameni, după număr de voturi cumulate, cum a fost la începuturile democrației.

Am încredere în faptul că România are suficiente resurse de rezistență morală la șpagă pentru a propune oameni onești, bine pregătiți, care să lucreze cu adevărat în favoarea cetățenilor.

12188462_1019822511382983_2065144370_n 12207974_1019822534716314_290534812_n 12204842_1019822651382969_671650090_n

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *