n Romnia nici un politician sau primar nu a demisionat din motive de conștiinț sau onoare. Adic la cererea societții civile, a romnilor. La noi rarele demisii ale politicienilor au fost doar din interes personal: fie pentru a amna deznodmntul ntr-un dosar penal (cum e cazul lui Dan Voiculescu care a demisionat pentru a schimba competența instanțelor din dosarul su penal), fie pentru a sri n alt post, mai bine poziționat pe linia puterii sau a șpgii (cum e cazul lui Ilie Srbu, socrul lui Ponta – care a deminisonat din Senat pentru a deveni președintele Curții de Conturi).

De ce nu avem demisii de onoare ? Pentru c politicienii noștrii nu dau doi bani pe opinia alegtorilor. Sunt doar niște infractori care și-au cumprat locul pe list, n vrful eligibil al haitei lor politice și nu sunt dispuși s cedeze locul pltit cu bani grei, doar pentru niște principii fr nici o valoare pentru ei.

Acești oameni, indiferent de ct ar fi de vinovați de dezastrul din țar, nu vor putea fi niciodat dați la o parte doar prin presiunea strzii. Au investit prea mult pentru a ajunge aici, cștig prea mult din șpgile pe care le ncaseaz din poziția lor și, nu n ultimul rnd, nu pot exista n afara jocului, nu au la ce s se ntoarc.

Dac și d demisia, ce va face Piedone ? Se va ntorce la un simpu birou de funcționar public n serviciul de inspecție al unei primrii ?! Pi nici nu-i mai ncape cu curul la mare n orice alt scaun dect n la tip executive, de primar. Ponta, l mai vede cineva procuror ? Cu doctorat plagiat și nota patru la capitolul onestitate și adevr, ce Parchet și-ar mai permite s l primeasc ? Nu mai vorbesc despre avocatur, unde a reușit deja s devin primul sau client n propriul su dosar penal ! Oprea ce știe s fac nafar de absolvenți de aprare național pe band, cu șpag ?! La ce s se ntoarc dac i iei stelele de general și coloana oficial ? Bodyguard la Miron Cosma ? Nu mai vorbesc de faptul c dac lui Oprea i iei coloana oficial, se transform n meduz, se aglutineaz n propria flegm și osnz. Pentru Oprea coloana oficial ține loc de coloan vertebral, fr ea nu se poate semeți. Nu am crezut c poate exista aroganț superioar celei manifestate de Adrian Nstase. M-am nșelat. Oprea l-a btut la aroganț pe Nstase. Sunt convins c și cnd va reveni la civilie cnd se va pensiona, din pensia de 300 de milioane de lei lunar (ct are și penalul general Dan Voinea), la amant va merge tot cu escort, format din taxiuri cci pe plaiurile mioritice fala și aroganța sunt boli vechi. Caragiale poveste cu umor deplasrile marilor oameni politici ai vremii lui la crcium, ceva gen venirea zmeului acas – cci buzduganul ajungea naintea lui. Asa și cu politicienii lui Caragiale: n prima trsur merge nainte bastonul, n a doua jobenul, n a treia venea el iar n a patra lutarii, cci asta era msura maximei aroganțe a vremii, trsura.

STORA LE CEREM NOI DEMISIA ?!

A le cere acestor golani demisia este ca și cum ai striga la un mr s și dea drumul din copac. Dac vrei s dai jos acel mr, trebuie s pui mna și s l scuturi. Viguros. Strigtele, protestele sunt inutile. Revolta, scandrile, oamenii n strad fie ei cu sutele de mii, nu conteaz. Politicienii și vd n continuare de afacerile lor n cldirile bine pzite ale Guvernului și Parlamentului, de șpgile lor, aprați de cordoane de scutieri și jandarmi.

Dac vrem s i dm jos, nu exist dect dou ci: o nou revoluție sau alegeri libere.

Revoluția este cea mai direct și rapid cale de a rupe țestura de relații și interese care ține pe poziții clasa politic actual. Resetarea sistemului prin forț necesit lupt, rsturnarea puterii și preluarea controlului punctelor de comand ale Statului, invalidarea legitimitții ntregii conduceri și ordini de drept. Revoluția se face n mod violent, prin forța dezlnțuit a mulțimilor ce mtur orice urm de opoziție a autoritților. Sper s mai prind mcar o dat n viaț o revoluție. Una adevrat, a romnilor, pentru romni – de aceast dat.

Alegerile libere presupun tot o form de rsturnare a actualei puteri. Conștienți de faptul c jocul politic actual și regulile lui sunt scrise de actuala clas politic, romnii realizeaz c nu pot concura ntr-un joc n care regulile sunt trucate n favoarea eternilor guvernanți. Și atunci fac un gen de jumtate de revoluție. Drm jandarmii, ocup Parlamentul și forțeaz politicienii s schimbe legile pe loc. Povestea nu e nou, așa s-a fcut mica Unire, așa a fost ales Alexandru Ioan Cuza.

Schimbarea a nceput deja și nimeni nu o poate opri. Paharul s-a umplut iar EI știu asta. O vedem n frica jandarmilor care nsoțesc mitingurile; n blbielile lui Piedone și Oprea; n manipulrile de la televiziunile controlate de Putere.

Au fcut tot ce au putut s limiteze numrul de manifestanți de la mitingul din seara asta. Spre exemplu, dinspre Pipera nu se putea veni spe București. Poliția coborse bariera de cale ferat doar pe sensul spre București, cci dinspre București se putea circula liber, semn c domnul Oprea simte c i se cam clatin scaunul.

12207686_1019813968050504_1426963335_n 12200705_1019813988050502_1180008883_n 12200894_1019815141383720_984467667_n 12208193_1019815201383714_482441297_n

n oraș, la miting, jandarmii nu mai știau ce stratageme s foloseasc pentru a dispersa sau disipa forța manifestanților. Prin “civili” cu portavoci ncercau s rup grupuri de oameni care s mearg aiurea n diverse locuri, numai s nu rmn o forț unitar, compact.

Dac protestele se extind și n țar, sptmna aceasta avem șanse mari s dm jos Guvernul și s forțm Parlamentul s demisioneze n mas, nu nainte de a schimba legea alegerilor publice cu acordarea totatl a libertții cetțenilor de a participa la viața politic. Fr bani, fr campanii electorale costisitoare, fr algoritme alambicate, fr liste de partid. Doar oameni, dup numr de voturi cumulate, cum a fost la nceputurile democrației.

Am ncredere n faptul c Romnia are suficiente resurse de rezistenț moral la șpag pentru a propune oameni onești, bine pregtiți, care s lucreze cu adevrat n favoarea cetțenilor.

12188462_1019822511382983_2065144370_n 12207974_1019822534716314_290534812_n 12204842_1019822651382969_671650090_n

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer