Avem o săptămână de protest în stradă. Un guvern demisionat. Niște arestați, o anchetă în curs. Un președinte ipocrit care dialoghează numai cu cine vrea el. Și o țară în care tinerii ies în fiecare oraș mare în stradă, mainfestându-și frustrarea. Bucureștiul este etalonul, au ieșit aproape 50 de mii de oameni în stradă în primele zile. Lumea vrea STOP JOC. Stop circ politic; stop furăciune; stop corupție; stop privatizări frauduloase. Resetarea jocului politic. Oameni noi, curați, pentru condiții civilizate de trai. Ca să nu mai moară oameni în spitale, cluburi. Pentru asta avem de străbătut următoarele etape.

Pasul 1: Eliminarea băieților SRI din Piață. Marginalizarea lor. Îi recunoști după comportament. Stau în pâlcuri concentrice, plasați central, cu liderii în mijloc. Cu glugi, șepci, vuvuzele sau fluiere, urlă scandează, fac gălăgie exact când trebuie pentru a acoperi încercările de dialog din piață sau apariția mesajului și vorbitorilor. Ei ne vor menținuți la stadiul de imbecili care scandează sloganuri de stadion, nu acela de oameni uniți, care gândesc, hotărăsc și pun în aplicare planuri care să îi schimbe pe cei de la putere.

Pasul 2: discuții, ne cunoaștem, dezbatem, concretizăm o listă de revendicări, un plan de drum de la sărăcie și hoție la clasă politică curată și corectitudine.

Pasul 3: din rândurile noastre, mandatăm oameni care să ducă lista cu revendicări Parlamentului.

Pasul 4: forțăm Parlamentul cu presiunea străzii să își semneze condamnarea la moarte: abrogarea tuturor barierelor ce îngrădesc accesul în viața politică al cetățenilor.

Pasul 5: organizarea de alegeri libere, unde grupurile formate în piață sau orice alți cetățeni români să poată să aibă acces.

Doar astfel putem crea o alternativă la actuala clasă politică coruptă până în măduva oaselor. Altă cale democratică nu există. Dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate în actualele condiții legale ar aduce la putere pe aceiași ticăloși căci nu avem alte forțe politice în oferta electorală iar prin blocajul comunicării dintre oamenii din stradă se blochează dreptul nostru la a ne aduna și organiza în funcție de idei și afinități.

harta-piata-universitatii2

De aceea, propun ca de azi înainte să ne delimităm de cei care doar scandează sloganuri, fac gălăgie și mai ales blochează uneori brutal orice încercare de comunicare dintre cei din piață. Cel mai tare îi doare să avem un microfon și voci individuale la el, pentru că ăsta este începutul sfârșitului pentru ei. Apariția unor noi lideri, dintre noi, pentru noi, alternativa la mizeria pe care o tot votăm de 25 de ani.

Să nu lăsăm ca sistemul democratic să rămână un instrument de manipulare prin care eternii “politicieni” din România se rotesc între ei la putere, menținând poporul în sărăcie și ignoranță.

Mihai Rapcea

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer