Toat lumea se ntreab dac guvernul propus de tehnocratul Dacian Cioloș va aduce schimbarea mult dorit de romni, ieșirea din zona roșie a PSD-ului. Rspunsul este sec: NU. Ba dimpotriv. Și o s explic argumentat cum PSD-ul a reușit deja s cștige detașat alegerile de anul viitor, prin retragerea de la guvernare și instaurarea noului guvern “tehnocrat” condus de Prim-Ministrul Cioloș.

O serie de scumpiri vor intra n vigoare, ca de obicei, n aceast iarn, o serie de promisiuni au fost fcute de ctre guvernul Ponta unor categorii sociale captive (bugetari, pensionari, asistați sociali). La buget nu existau banii necesari creșterii salariilor funcționarilor și profesorilor cu 15%, nici pentru creșterea punctului de pensie sau a ajutorului social. n schimb, s-au votat pensii mari pentru aleșii locali – lucru pe care opoziția l-a speculat din plin – n prag de alegeri, chiar dac a votat cot la cot cu PSD-ul “pensiile nesimțite” ale aleșilor locali.

Astfel, demisia „de onoare” a guvernului Ponta a scpat PSD-ul de povara respectrii unor promisiuni fcute n prag de an electoral, nerespectare care ar fi dus la pierderea unor voturi din bazinul electoral PSD-ist.

Din opoziție, comuniștii lui Ion Iliescu se pot victimiza, scuzndu-se n fața votanților tradiționali (pensionari, șomeri și bugetari) c nu au putut crește pensiile, salariile și alocațiile pentru c strada le-a cerut demisia. Deja pe anumite posturi TV guvernarea Ponta este regretat, ridicat n slvi ca fiind “cea mai bun guvernare din ultimii ani” cu argumente de genul “Guvernul Boc a tiat salariile și pensiile, noi le-am mrit – și dac eram lsați s o facem le mream și mai mult”, se ncearc chiar organizarea unui miting de susținere a guvernului Ponta.

Pe de alt parte, Dacian Cioloș este opțiunea att Occidentului pentru noul guvern ct și cea a PSD-ului ca alternativ la rotativa guvernamental cu PNL-UNPR-ul. Ca s nu lase ciolanul pe mna adversarilor politici n prag de alegeri, PSD-ul va susține și el varianta aleas de Europa pentru Romnia.

Cci dac PNL-ul venea la guvernare, ar fi numit miniștri care ar fi tiat finanțrile din teritoriu pentru primarii și prefecții PSD-iști, att de necesare n prag de alegeri, și le-ar fi direcționat ctre zonele cu primari PNL-iști, pentru creșterea influenței acestora și atragerea electoratului. Un primar care aduce fonduri poate da o grmad de beneficii electoratului din aria lui de influenț iar treaba asta se reflect n vot.

De aceea spun c PSD-ul a cștigat deja alegerile de la anul. A avut grij s i strecoare domnului Cioloș pe lista sa de miniștri dou nume, la dou ministere-cheie din perspectiva luptei la urne de anul viitor:

Dncu a fost membru PSD, ceea ce spune totul despre orientarea pe care o vor lua banii din ministerul lui. Trebuie spus cMinisterul Dezvoltrii și Administrației este ministerul cu cel mai mare buget, prin el se mpart banii ctre proiectele de dezvoltare din teritoriu. Adic banii de campanie pentru primari. Iar pionul de la Ministerul de Finanțe ajut ca lucrurile s nu se blocheze din motive de buget.

Cu aceste dou ministere cheie n portofoliu, PSD-ul are asigurat “carburantul” pentru cursa electoral de anul viitor, și sunt deja cștigtori, cci se știe c n Romnia nu programele politice, și nici liderii charismatici nu aduc voturi ct aduc banii dați srcimii n avans, pentru vot.

Singura șans de a contracara o nou prezenț masiv a PSD-ului pentru nc 4 ani n Parlament ar fi: – fie cderea guvernului Cioloș la votul de investire n Parlament, fie scdere pragului electoral la minim 3% n legea electoral.

Avnd ns asigurat majoritatea, guvernul Cioloș va trece astzi devotul Parlamentului, indiferent de cum voteaz PNL-ul sau PND-ul lui Daniel Fenechiu, cci pentru investitur, Guvernului i trebuiesc doar 284 de voturi, pe care PSD-ul s-a asigurat c le are mpreun cu ALDE, UDMR și U NPR. Vor vota probabil la vedere, rnjind cu gurile pn la urechi, dnd poporului ceea ce a cerut n piaț (un guvern de tehnocrați), dnd și Europei ceea ce ea și-a dorit mereu – numirea unui pion controlat de la Bruxelles n colonia numit Romnia.

Astfel, n mod paradoxal,tinerii de la Colectiv au murit pentru ca PSD-ul s revin la anul mai puternic ca niciodat n Parlament.

O alt soluție ar fi scderea pragului electoral la 3% sau mai jos. Pentru asta ns nu vd pe nimeni s se mai zbat prin Parlament n afar de noi veniții de la Partidul Național Democrat. Scderea pragului electoral sub 3% pentru accesul n Parlament ar da posibilitatea partidelor mici s intre n Parlament. Voturile ne-redistribuite PSD-ului ar scdea puterea acestuia, noi intrații ar putea face alianțe politice pentru a contitui opoziție la influența PSD-ului n Parlament, și astfel PSD-ul nu s-ar mai putea ntoarce la guverare din 2017.

Astea sunt premizele, rmne de vzut dac totuși strada va rmne tcut, dac facebookul se trezește – și datorit unor articole ca acesta, dac oameniivorreacționași se vor trezi.

, , , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *