Feed on
Posts
Comments

Cameleoni sociali

Viața ne învață pe toți. Suntem ca niște polipi oceanici, purtați în voia valurilor, liber, fără nici o direcție aparentă. Tot ce putem face e să plutim, să privim în jur și eventual să luăm aminte la ce vedem. Și uneori, dacă norocul ne surâde, să ne găsim nișa, oportunitatea, locul în care să ne refugiem, să ne agătăm de ceva solid. Așa se formează coralii, acele încântătoare formațiuni marine.

Deci scopul este ca fiecare să își găsească locul în viață. Și căutăm. Facem studii pentru asta, ne pregătim. Uneori trecem pe lângă ocazii, ratăm momente unice cu care nu ne vom mai întâlni.

Fiecare are strategia sa de viață, de supraviețuire. Și-a găsit un loc în societate, în lume, supraviețuiește mai mult sau mai puțin confortabil, mai mult sau mai puțin în bătaia valurilor vieții, a insecurității, a curenților karmici care te pot smulge întro singură clipă din mijlocul a tot ce ai și te pot purta în hău, în necunoscut.

Unii se ghidează după principii etice în lupta lor de supraviețuire. Alții caută supraviețuirea cu orice preț. Chiar cu prețul înșelării celorlalți. Și își fac un mod de a fi din asta.

Am scris aceste rânduri pentru cei ce au dezbătut în ultimele zile la comentarii subiectul anumitor personaje de la MISA care și-au deschis propria dugheană spirituală unde îmbie lumea să intre, să se mire și să cumpere.

Întrebarea este de ce aleg ei poziția, rolul de așa-ziși mentori spirituali ? Ce anume îi motivează, îi recomandă ? Unii sunt atât de aiuriți și de abulici încât chiar își imaginează că sunt calificați pentru a fi drept ghizii spirituali ai altora. Ei consideră că dacă se află în posesia unor cunoștiințe despre anumite tehnici și practici spirituale, dobândite prin studiu – și mai puțin prin practică, după niște ani de zile, chestia asta îi califică automat pentru poziția de învățători, acharya, așa-ziși maeștri. Asta ormal, în fața ochilor lumii. În realitate, ei au ales această strategie de suprviețuire pentru că nu sunt adaptați lumii, nu își pot permite o altă strategie, un alt mod de viață. Ia-i lui Gregorian Bivolaru poziția de maestru și va rămâne un tip cult, fost practicant yoga, bătrân și obosit. Însă doar un om, la fel ca oricare dintre noi. Fără familie, fără copii, fără prieteni, fără rude apropiate. Căci poziția de maestru l-a condamnat la singurătate absolută. Nu își poate împărți cu nimeni turnul de fildeș în care s-a retras deasupra tuturor, fără a fi în pericol de a-și arăta adevărata față, de om ca noi toți, cu bucurii și suferințe umane. Și pentru ce ? Doar pentru a fi respectat, adulat și iubit ?

Eu cred că astfel de oameni, care fac din spiritualitate o capcană de muște, sunt foarte triști și singuri în sinea lor. Sunt la voia sorții, fac sex cu ceea ce le pică în plasă, cu cursante pe care le pot îmbrobodi datorită poziției lor autoritare. Ei profită de un mecanism jalnic, cel al masculului alfa din propria turmă, căci anumite femei sunt sensibile la farmecul puterii. Lor le este inaccesibilă lumea largă, unde cucerești și iubești liber, prin propriile forțe, prin ceea ce ești, nu folosindu-te de funcții și calități fantasmagorice sau chiar bani. De aceea, acești oameni sunt demni de milă, căci nu au niciodată parte de iubire adevărată, ci doar de simulacre de sex “spiritual”. Căci femeile pe care le atrag în paturile lor nu îi văd pe ei, ci văd poziția lor dominantă, de așa-ziși guru tantrici. Iar ei se bucură cu aviditate de corpuri noi, eventual tinere, oferind la schimb imagini false, iluzii. Jalnic și penibil în același timp.

De aceea acești oameni nu reușesc să își întemeieze familii, iar atunci când îmbătrînesc, nu pot renunța la poziția de înșelători. Căci au pierdut acel moment al tinereții și frumuseții care îi făcea agreabili sexului opus. Unii poate sunt scuzabili în comportamentul lor, dacă natura nu i-a favorizat și i-a făcut dezagreabili la înfățișare, din naștere. Însă foarte mulți sunt cei ce au perpetuat un mod de viață bolnăvicios, vampiric, bazat pe mistificare, înșelăciune și manipularea unor informații spirituale în folos personal.

Sunt mulți, și au ajuns la bătrânețe. Nu dau nume, căci îi știm cu toții. Au îmbătrânit și devin tot mai acri, tot mai frustrați, căci masca spiritualității le alunecă tot mai des de pe fețe, lăsând să se vadă doar niște bătrânei jalnici, decrepiți. Iar frstrarea crește cu atât mai mult cu cât tot mai multe victime inocente le scapă din laț, tot mai multe femei și fete tinere nu se mai lasă păcălite ca, să zicem acum 10 sau 20 de ani.

Ei rămân cu frustrarea, și eventual cu câteva “discipole” îmbătrânite ca și ei, pe care nu și le mai doresc, victime la fel de triste și frustrate, în ochii cărora se poate citi regretul mut, inconștient, că s-au lăsat prostite, păcălite, oprite forțat din drumul lor în viață, către alegeri mai fericite.

Astfel de așa-ziși maeștrii spirituali sunt toxici căci fură fetelor, femeilor tinere perioada cea mai frumoasă a vieții: adolescența, tinerețea. La schimb, le oferă doar plăceri de moment și iluzii, multe iluzii.

Poate că ar fi bun în noul guvern, un minister al deziluzionării, care să îi alunge cu bățul pe acești crai îmbătrâniți și obosiți ce captează tinerele sub pretextul spiritualității.

loading...

13 Responses to “Cameleoni sociali”

 1. Catalin says:

  Excelent…..felicitari!

 2. FREEDOM says:

  – Căci femeile pe care le atrag în paturile lor nu îi văd pe ei, ci văd poziția lor dominantă, de așa-ziși guru tantrici. – Perfect spus . Cum spuneam -toti prostii -pacalicii predau yoga . Swami Shivananda a spus-o perfect si este o autoritate divina in acest domeniu . Asa ca e foarte simplu sa vedem inselotoria acestor farsori dincolo de multitudinea de tehnici revelate elevilor pe care ii atrag abil la asazisele lor scoli si cursuri de yoga ..si anume ATITUDINEA LOR DE-O VIATA . La asta RADUT , STOIAN si atitia alti multi bagabonti Cristi Ion de ex care face bani de bani pe linga amaritii aia de la STEAUA Divina si KKTRINA si toata liota de lesinati dupa pozitii de influenta , bani , sex gratis numai cu fete tinere si frumoase si mai ales modul de viata dolce franiente de care tin cu dintii . In realitate toate aceste zdtrente umane nu vin de pe nici o linie initiatica autentica , nu au avut retrageri serioase in pesteri , minastiri , ashramuri , ba din contra dupa doar citeva saptamini de frecventat un curs pe te miri unde gata sint apti ptr a da initieri si a ghida alte suflete catre eliberarea spirituala aidoma marilor maestrii indieni consacrati .. RMAKRISHNA , YOGANANDA , SHIVANANDA , SRI YUKTESHVAR , LAHIRI MAHASAYA samd samd . Daca ne vom aminti de acestia si ce vieti sfinte-divine -impecabile au dus ei si mai ales MILAREPA vom putea foarte usor sa discernem intre autenticitate si imaginea falsa si jalnica a unor lesinati precum RADUT , STOIAN si altii . Asta e realitatea despre acesti nesimtiti , mizerabili care uita fulgerator atitudinile jegoase , mizerabile cu care au tratat ani si ani de zile alte fiinte umane , folosindu-le in beneficiul propriu material si sexual , mintindu-le , aburindu-le cu texte , manipulindu-le in cel mai infect mod cu putinta total in antiteza cu atitudinea divina a adevaratilor maestrii enumerati mai sus . Rusine porcilor si scribelor !

 3. FREEDOM says:

  @MR . Articolul este elegant , sincer si se simte atitudinea autentica de sinceritate si lipsa oricarei stari de rautate , ranchiuna vzv de acesti farsori , ai spus-o pur si simplu cu toata obiectivitatea si omenia , doar ptr ca oamenii sa deschida ochii mari si sa nu mai poata fi pacaliti de astfel de inselatori . Atit si nimic mai mult . Si aia cu batrinetea jalnica dupa o viata de continenta si urina bauta cind ei arata dureros de imbatriniti e discernamintul ptr ca orice nauc si naiv sa-si puna intrebarea banala – de ce aratati fratilor in halul asta dupa atita continenta si de ce mai vorbiti nonstop de ea cind pe voi NU SE VEDE ABSOLUT DE LOC ?

 4. crn says:

  GB nu-si intelege cauza. Ar fi putut sa se uite putin in istorie dar nu poate pentru ca Magnus si Aurollson … din start 2 piedici.
  Iar apoi cand vad referinta lui Freedom, ca a trait pe la 1000 si, pai ce facem noi aici? Seriously, ce facem?
  Cred ca ne jucam cu pisicile.

  Hai, s-aveti o zi buna! Sau ce a mai ramas din ea. 🙂

 5. crn says:

  Nu-i vorba de pisicile tale, drugs. Nu ti-o lua in cap!

 6. MR says:

  @Freeedom
  Acum 20-25 de ani nu înțelegeam părinții celor ce plecau în ashram. De ce se opun, de ce suferă. Astăzi, când sunt și eu părinte, înțeleg. Părinții respectivi simțeau că acei copii pierdeau ceva esențial izolându-se de familie, de colegii și prietenii lor. Ieșeau din plutonul generației lor, pierdeau pasul cu aceștia, rămâneau în urmă cu ritmul clasic al vieții: studii, căsătorie, familie, copii, realizare socială și profesională.
  Adică ashramiștii de la MISA pierdeau exact ce își dorește orice părinte pentru copilul său. Este o mare durere pentru tine, ca părinte, să ajungi să vezi cum alții își bat joc de munca ta, de tot efortul, toată dragostea investite în educația, în creșterea copilului tău. Te doare să îți vezi copilul un eșuat, lucrând pentru alții gratis, sau fata în patul unora care o tratează ca pe ceva impersonal (că deh, transfigurăm până uităm pe cine avem în față), normal să te apucă disperarea ca părinte.
  Te întrebi de ce acești autoproclamați maeștrii spirituali nu au proprii lor copii și cum ar putea ei înțelege suferința unui părinte.

 7. FREEDOM says:

  Dincolo de copii sau necopii ramine faptul ca omul care pretinde ca te ghideaza sa duca o viata conforma cu vorbele scoase pe gura . Daca nu face asta isi pierde orice urma de autoritate in fata elevilor sau discipolilor si asta a fost problema lui G si a celorlalti farsori . Asta e elementul esential care a deranjat pe toata lumea , IPOCRIZIA . Daca omul era aliniat cu ce a zis toata viata atunci si parintii cursantilor ar fi simtit autenticitatea ai urmau si ei dupa caz calea respectiva , insa cind prapastia asta sa marit an dupa an lumea a fost scirbita de falsitatea si discrepanta enroma intre sfaturile date si modul lui de viata . Asta ia pus capac an dupa an si lumea sa saturat de vrajeala , de gargara , de texte .. cum zice MILAREPA de – sunete goale – . Sisa nu uitam ca el insusi a constientizat atunci cind a zis ca aceasta miscare si-a ratat misiunea spirituala .. deci e clar , omul a realizat insa o tine inainte langa farqa sa isi schimbe stilul . Mai nou se aude ca e trist si debusolat ca a ramas din ce in ce mai putina lume si mareu intreaba ce mai e prin ROMANIA . In plus timpul a aratat ca el nu a fost in stare sa repete in strainatate impactul avut in 90 in ROMANIA si asta arata ca de fapt a speculat un moment magic de deschidere al romanilor si scoala sa marit din cauza acestui moment 90 cind lumea era avida .. ulterior daca era bun facera orinde aceiasi miscare mare , adica si prin FRANTA sau in alta parte . Deci a fost de la valoarea lu sau datorita unor conjuncturi unice in ROMANIA ? Cit a fost una cit alta? Daca esti valoare faci peste tot la fel , insa in FRANTA a ramas dependetn de grupul din ROMANIA de unde ii veneau constant io si oite care ii tineau isonul stilului de pe vremuri … fara oile respective ar fi fost cam singurel si se stie ca lui il place enorm sa aiba gasca pe linga el care sa-i cinte in struna . In realitate el nu a gasit un suflet cvare sa il iubeasca normal si cu care sa-si faca o viata normala , intima , implinitoare ptr ca ia placut spectacolul si circul sexual samd . Acu culege ce a semanat . din ce in ce mai putine oi si perspectiva singuratatii dupa ce a avut o viata demna da can can , stralucitoare si cu mult show erotic si turme de soareci pupincuristi … azi are si el vreun prieten cu adevarat , un suflet de suflet ?

 8. FREEDOM says:

  toti pacalicii ce sau desprins din MISA urmeaza stilul dupa care sau format … si se dau rotunzi spiritual . asta e usor de vazut ptr oricine are ochi sa vada clar . deci nu va duceti la niste indivizi mediocri , fost colegi care in plus erau cu un comportament mizer si profitor . Mia toti au fost asa insa azi sint ghizi nevoie mare albindu-se singuri doar printr-o simpla intentie interioara si personala , ca si cum stilul jegos pe care l-au avut ani de zile in raport cu semenii lor nici nu a existat . Pai daca -nu- a existat ! BAAA , noi sintem ghizii vostrii auziti ?!!?!
  Cum asa ? UITE ASA CA VREM NOI SI GATA !

 9. Neele says:

  @MR pentru Shri Singha:
  ག་ལེར་ཕེབས་།

 10. Neele says:

  @MR pentru GB daca trece pe aici:
  MISA: Miscarea spirituala de integrare in Absurdisthan.
  :)))

  Sunt high on ‘endust’ si pe jos am silicon valley de cand s-a rupt o chestie si a curs peste tot. Si am incercat s-o sterg si s-a intins. Hahaha …!
  Si cainele imaginar a luat un T-shirt in cap.
  Bine ca n-am si pisici imaginare! Ca ar fi fost pe perdele acum ca dau drumul la aspirator. Sau sus de venti;lator. Se invarteau odata cu ventilatorul. Niiom, niom, niom.

  @Shri Singha:
  Cand ziceati ca faceti restul de traduceri? 🙂

  Pana diseara daca pot, am sa inchid usa la camera sa nu transpara nimic din ce a fost, poate mai este aici. 🙂

 11. Neele says:

  @MR:
  Iti dau o carte sa citesti.
  Probabil ai mai auzit de ea, dar nu-i nimic: imi incerc norocul.
  “Handbook of Nordic New Religions”, capitolul 3.

  Nu e de facut nimic decat de citit. Enjoy the reading!
  Nu ma intreba cum am ajuns la ea pentru ca am uitat.
  🙂

 12. Neele says:

  Mai este o treaba cu biserica: deturnarea intentiilor bune.
  Analog cu Tatal Nostru spus de Gregorian Bivolaru.
  Relata cosci de biserica din Costesti ca s-au pus usile ulterior incendiului sa se deschida catre exterior.
  Sa zicem ca tu esti fata in fata cu o biserica. Lasam la o parte faptul ca nu platesc taxe niste unii. Si Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei 116! Gandesc asa: ai drumul deschis versus vezi pe altii iesind si atunci la ce bun sa mai intri.
  Sunt unii carora daca li se spune o data “Nu”, a doua oara nu-i mai prinzi.
  In tragedia de la Colectiv au iesit niste treburi de mult adunate, dar si acest aspect legat de obiceiuri cum numai pe la batrani pe la tara mai intalnesti. Au o credinta de banuiesc ca se duc direct in rai. Si nu-i stie nimeni pentru ca sunt din cei ajunsi in Bucuresti care au uitat de pe unde au plecat dar dau cu tifla spre ei.
  Ideea fiind ca daca vrei sa ajungi cu sfintii in rai, trebuie sa ai o purtare impecabila in fata altora si atunci poate vor vrea si sfintii sa ti se arate.
  Ziceam si eu asa intr-o doara. poate a mai ramas careva care sa-l caute pe Dumnezeul crestin.

 13. Andreea says:

  Mihai, un articol excelent. Il ilustreaza perfect pe Leonard Radutz.
  Imbatranit, cu o dugheana spirituala din care oamenii pleaca mult mai repede decat au venit. Cat despre femei, situatia este una mai nasoala deoarece are o putere de convingere si influenta asupra lor extraordinara, se culca cu ele si le foloseste pe post de sclave sexuale asa cum vrea muchiul lui pana intr-un moment cand acestea se prind si se cara rapid de la cursul lui atunci Radutz isi arata adevarata fata care nu are nimic de a face cu spiritualitatea.

  In esenta insa Leonard Radutz nu este nimic altceva decat un escroc sentimantal, un mos acrit si albit a carui masca a spiritualitatii ii aluneca din ce in ce mai mult si adevarata fata a perfidiei se arata exact cum este ea.

Leave a Reply