Feed on
Posts
Comments

Închisoarea minciunii

Articolul ăsta nu se referă la alții în spirit critic, ci mă include și pe mine, pe noi toți. Este o reflecție pe tema certitudinilor și convingerilor absolute pe care le manifestăm în viața de zi cu zi și a motivului pentru care o facem.

Aș începe prin a spune că trăim într-un univers despre care nu știm aproape nimic cu siguranță. Învățăm în școală câte ceva, o spoială despre principiile fizicii însă restul sunt toate aproximări. Istoria ? Cine poate ști cu siguranță cum a fost un eveniment în realitate și cum a fost rescris de către învingători ? Doar științele exacte gen matematică și fizică se apropie de tărâmul certitudinilor. Însă atunci când trecem spre aplicațiile științifice ale materiilor învățate la școală, totul se reduce la un mare zero.

Poate cineva să îmi explice concret (nu doar așa, general) cum funcționează majoritatea gadgeturilor și tehnologiilor pe care le folosim în mod curent ? Evident că 99,9% dintre noi (inclusiv eu) vom răspunde cu sinceritate, NU. Sau așa ar trebui. În realitate, 99,8% dintre noi nu vor recunoaște că habar nu au despre ce e vorba și își vor da cu presupusul.

Ei bine, aici voiam să ajung. De ce își dă lumea cu presupusul, când în realitate habar nu are ? Să luăm spre exemplu un telefon mobil. Fiecare dintre noi are cel puțin unul, și pe care îl folosește zilnic. În afară de funcțiile de utilizare, știe cineva cum merge drăcia ? Evident, NU. Ar putea vreunul dintre noi să îl construiască de la zero ? Nu. Nici măcar să îl repare, dacă pățește ceva. Desigur, știm mici șmecherii de maimulțe inteligente cu degețele agile: știm să le schimbăm bateria, sim-ul sau carcasa colorată, dar în rest mergem la service, la băieții deștepți.

Dacă un semidoct la fel de convingător ca mine ar veni și ar susține cu argumente credibile că telefonul mobil nu funcționează cu unde hertziene ci prin telepatie sau magie, cu siguranță că s-ar găsi destui giboni bipezi să îl creadă.

Și așa funcționează toată societatea noastră. Deoarece ne temem de necunoscut, avem nevoie de certitudini pentru a fi liniștiți, împăcați cu existența noastră.

Dacă privim cu sinceritate în jur, vom observa că majoritatea “adevărurilor” noastre sunt doar convenții general acceptate, care nu au nici o legătură cu realitatea, ci doar cu convingerile noastre.

Doar un mic exemplu: Teroriștii palestinieni sunt răi ? Da, pentru că omoară evrei (care, săracii știm cum au suferit, cu Holocaustul) și pentru că așa cred un număr suficient de mare de oameni. Probabil însă că în realitate lucrurile nu stau chiar așa, respectivii considerându-se în stare de război cu Statul Israel care le-a cam furat de sub picioare țara lor, Palestina, omorând sute de mii de palestinieni în pogromuri sau lent, prin înfometarea – prin măsuri de izolare. Deci ceea ce noi considerăm drept “terrorist palestinian” alții ar aprecia drept un patriot ce se sacrifică pentru țara și poporul său. Totul depinde de poziționarea față de subiect.

În general ne impactează emoțional ce vedem sau poate fi conceptualizat de noi însă ne lasă reci ceea ce nu vedem sau nu putem concepe la scară mare.

Dacă un palestinian s-a aruncat în aer cu un autobuz de evrei, suntem revoltați. Însă ne lasă reci moartea în Fâșia Gaza a sute de mii de femei, bătrâni și copii care se sting în mizerie, sub blocada israeliană, cam cum s-au stins și indienii în rezervațiile americane. Căci un număr mic de victime este mult mai ușor de vizualizat și compătimit decât un număr mare de oameni, care tinde să devină abstract, impersonal.

Și ceea ce este mai grav e faptul că sunt unii care cunosc aceste mecanisme și profită, manipulând opinia publică.

E dureros ce s-a întâmplat la Paris în vinerea de acum două săptămâni, e adevărat. Însă cei ce s-au grăbit să își vopsească profilul de facebook în culorile Franței, din solidaritate cu victimele, ar trebui să se întrebe cu sinceritate de ce nu au făcut asa, sau de ce nu o fac atunci când este vorba de victimele din Siria sau de oriunde altundeva, de obicei mult mai multe decât cei omorâți în Paris ?!

Privind echidistant, fără părtinire morții din Paris omorâți de teroriștii islamici,  comparativ cu sutele de mii de morți din Siria, omorâți de “opozanții” guvernului Bashar, susținuți de europeni, te întrebi care sunt mai demni de compasiune. Răspunsul coresct este: ambele categorii de morți, căci este vorba de oameni nevinovați.

De aceea, cred că cuvântul de ordine al zilelor noastre este NIMIC NU ESTE CEEA CE PARE.

Cu toate astea, luăm de bune toate așa-zisele informații din mediul virtual, pe care facebookul a găsit un mod original de a le credibiliza, prin butonul de like.

Dacă un milion de maimuțe ca și mine au găsit de cuviință să dea like și eventual să distribuie “știrea” despre italianul împușcat de polițiștii francezi pentru că ar fi fost confundat cu un terorist când i-a strigat soției “andiamo a bar” (și francezii au înțeles Alah akbar), „știrea” respectivă a devenit o minciună virală, unul dintre milioanele de hoax-uri care inundă internetul.

Am ajuns în situația paradoxală de a trăi înconjurați de minciuni acceptabile ce constituie fundamentul existenței noastre, mai ales a celor ce își petrec mai bine de jumătate din viață în mediul online. Iar treaba asta se reflectă în lumea reală prin situația jalnică în care trăim: politicieni corupți, ce nu ne reprezintă, manipulare și minciună la tot pasul, sistem de învățământ și sănătate tot mai prost și inutil, etc.

Cu amărăciune remarc cum versurile lui Blaga se împlinesc ca o profeție nefastă: suntem tot mai mulți cei ce refuzăm să strivim corola de “minuni” a Lumii sau să “ucidem” cu mintea “tainele” ei, căci avem nevoie de fabulos, de fantastic, de miraculos în viețile noaste, chiar dacă el este de cele mai multe ori doar o iluzie, un produs al imaginației sau al photoshop-ului. Ne dorim să credem, vrem să fim mințiți pentru că altfel viețile noastre ar fi mult mai serbede, mai lipsite de culoare, de eveniment, de senzațional, iar unii dintre noi ar putea deceda din plictiseală, boala omului modern.

Acesta este de altfel și motivul pentru care înfloresc și abundă peste tot în lume tot felul de specimene de falși guru, așa-ziși învățători spirituali și profeți pe care oamenii îi urmează cu milioanele. Pentru că ei oferă un vis facil, ei vând iluzii comode, suplinesc o cerere, o sete de visare asemănătoare nevoii de film pe care nici Hollywoodul și Bollywoodul la un loc nu reușesc să o satisfacă.

Într-o perioadă de minciunii universale , a spune adevărul este un act revoluționar – spunea Geroge Orwell, vizionarul societății totalitarisme moderne. Căutați Adevărul și rostiți pe cât se poate (prin like-uri, share sau alte mijloace), pe cât posibil, doar ceea ce este conform cu adevărul, căci în caz contrar închisoare noastră modernă nu va fi Statul Planetar Masonic, dictatura Noii Ordini Mondiale a Iluminaților satanici ci imperiul minciunii universale, la ale cărui ziduri înalte, de închisoare, lucrăm toți cu o vervă nebună.

loading...

12 Responses to “Închisoarea minciunii”

 1. cosci says:

  Si ce te face sa crezi in “Statul Planetar Masonic” si in “dictatura Noii Ordini Mondiale a Iluminaților satanici”?
  Pornesti de la spirit critic si functionarea telefonului si ajungi la vesnicul “crastavete care are 98% apa si face parte din familia curcubitacee …”
  De unde stii ca statul asta nu e si el un produs al imaginatiei?
  Sa spui numai adevarul e un ideal minunat. Dar nu el oare in contradictie cu referirea la iluminatii satanici?
  Nu e nevoie sa iei iar pauza de respirat pentru comentariul asta … intrebam si eu.

 2. Filip the Fairy says:

  Să spunem toți adevărul!?
  Și alții și-au imaginat așa ceva.. nu numai John Lennon
  The Invention of Lying 2009

 3. FREEDOM says:

  @cosci . Da , totul e un vis din punctul ultim de vedere insa aici la nivelul planul fizic si nu numai (insa asta e alta poveste) vrei ,nu vrei realitatea sta asa -exista o agenda ascunsa de a subjuga omenirea si a spune adevarul asta faptic nu este deloc in contradictie cu referirea la iluminatii satanici ci doar adevarul faptic de necontestat . Trebuie ca cineva sa fie nebun sa nu vada evidenta asta zdrobitoare . Ideea este simpla si anume , se fac eforturi serioase ptr ingradirea cit mai multor drepturi naturale , legi ale firii si asta e toata faza . Ea nu poate fi negata de nimeni si sti bine ca Londra este orasul cu cele mai multe camere de supraveghere din lume , doar exemplul asta e suficient ptr a confirma faptul ca teoria conspiratie este cit se paote de reala si nicidecum o toana , o imaginatie . Insa daca te-ai referit la faptul ca totul vine din imaginatie =minte si deci cine umbla acolo schimba filmul atunci da nu mi conteaza nici iluminatii, nici NWO etc … insa pina atunci , pina atingi puterea de a aschimba filmul zilnic te duci la munca aici in fizic si maninci si faci hirtii , iti iei paturi sa pui pe tine contra frigului si deci esti conectat aici FORTAT chiar daca sti ca exista posibilitatea de a schimba planurile , insa o sti doar mental nu este si disponibila instant in sinea ta . Dovada , inca te duci la munca si pui copilului mincarea pe masa , il iei in brate si esti conectat total aici . Deci …adevarul nu intra deloc in contradictie cu iluminatii satanici ci din contra adevarul ii demasca pur si simplu . –Si ce te face sa crezi in “Statul Planetar Masonic” si in “dictatura Noii Ordini Mondiale a Iluminaților satanici”? — . EVIDENTA ZDROBITOARE de ani de zile . Doar atit de istet esti !

 4. Neele says:

  @MR:
  Ba stii ceva? M-am saturat. Mai du-te naibii cu gurul tau cu tot! Orice si oricat ti s-ar spune, tu tot “guru, guru”.
  E karma ta, stai cu ea in brate ca mai am si altceva de facut decat sa aduc oi ratacite la viata normala!

 5. Neele says:

  Hm!
  Pot sa inteleg acest articol ca stare a ta relaxata.
  Sa vedem unde ajungi din aceasta.
  Sau daca ai s-o pastrezi.

 6. Adrian says:

  TOT RESPECTU FERENC…Manipulare mistica: Cauta sa promoveze modele specifice de comportament si emotive astfel incat acestea sa para ca provin in mod natural din interiorul mediului, in timp ce conducatorii grupului se afiseaza ca fiind agentii alesi ai lui Dumnezeu, ai istoriei sau ai unei forte supranaturale, pentru indeplinirea obiectivelor mistice, a “principiilor dumnezeiesti”, astfel incat cultul si credintele sale devin singura cale de mantuire (sau iluminare).Doctrina este mai importanta decat persoana: Daca cineva pune sub semnul intrebarii credinta grupului sau pe conducatorii acestuia, acela este facut sa simta ca este ceva în neregula cu el, pentru simplul fapt ca pune intrebari – se creeaza o atmosfera negativa in jurul celor care pun intrebari, sunt evitati sau sunt ei insisi chestionati si criticati, in loc sa li se raspunda la intrebari. Se considera ca doctrina /ideologia grupului este mai valabila, mai adevarata decat orice alt aspect al caracterului omului sau decat experienta personala. Fiecare trebuie sa-si aseze experienta proprie sub “adevarul” grupului. Daca cineva pune intrebari sau chestioneaza, i se va spune ca pune intrebari pentru ca el este mandru, rau sau pacatos. Acceptarea neconditionata a ideologiei cultului este prezentata ca smerenie. Conflictele interne devin astfel foarte puternice.Contrar parerii generale ca membrii acestor culte sunt “ciudati”, cercetarile si dovezile arata ca majoritatea acestor membri sunt persoane relativ normale, desi o treime se pare ca au avut parte de usoare tulburari psihice inainte de convertire. Trebuie mentionat, de asemenea, ca un studiu recent efectuat de Institutul National de Sanatate Mintala arata ca aproximativ 20% din populatia generala are sufera de cel putin o tulburare psihica.Membrii de cult includ tineri, batrani, bogati, saraci, educati si neinstruiti. Nu este usor de identificat tipul de persoana care adera la un cult. Oricum, experientele clinice si studiile efectuate arata ca marea majoritate a celor care au aderat sufereau de un stres semnificativ (deseori legat de crizele normale ale adolescentei si ale primei tinereti, cum ar fi idile esuate, esecuri la scoala sau confuzii profesionale) Inainte de venirea in aceste culte. Deoarece capacitatea lor de a face fata problemelor vietii era redusa, aceste persoane stresate erau mai deschise decat altele la ofertele de “cai catre fericire”.

 7. Neele says:

  Share and like. Hm …!
  How about this?
  https://www.youtube.com/watch?v=P3cfr6U4g3g

 8. Neele says:

  Multumesc celor care au deschis link-ul!
  A fost un moment in memoria celei care a fost mama unui prieten.
  Am simtit ca nu pot tine amaraciunea amasata in interior si i-am dat drumul in mod simbolic.

  Daca asa se spune, asa sa fie: Dumnezeu s-o odihneasca!

 9. Neele says:

  Altfel, ma bucur daca v-a placut fara sa cunoasteti contextul.
  It means I conveyed the right message. 🙂

 10. Neele says:

  @Iubirea mea fatala:
  Daca ai fi citit psihologie, ti-ai fi dat seama ca abordarea ta este gresita. Ce vrei tu este sa aduci dezbinare si confuzie. O faci la tine acasa draga. Altfel, ma bucur pentru tine ca te lamuresti prin alte parti si nu vii sa tulburi pe cei ce sunt sau nu fericiti asa cum sunt.
  Nu stiu cat ai lucrat tu impotriva depresiei rezultate din 9 …11, dar eu stiu ca mi-a luat mult sa reinvii pentru oameni memorii fericite si sa pun un pic de speranta acolo unde nimeni nu pune nimic.
  N-ai fost aici cand s-a produs tragedia, n-am fost nici eu, dar stiu ca as fi miscat ceva. Mai stiu ca n-ai fost aici nici dupa pentru ca daca ai fi fost si ai fi ajutat, cumva nu gaseam acest volum de munca. Si mai stiu ca atat cat te-am citit, te intereseaza doar de sufletelul si pielea ta, deci hai sa lasam falsele pretentii la o parte si sa ne vedem fiecare de viata asa cum suntem, acolo unde suntem.
  De ce spun asa? Pentru ca nu ti-am cerut nimic si la dispretul care atarna de tine nici n-o sa-ti cer vreodata.
  Lamurit da?

 11. Neele says:

  Un exemplu mai clar: atunci cand tai un copac, vezi in el cercurile cresterii sale. Daca nu ai cheie de acces la cercuri, degeaba incerci.
  Poti chiar sa razi in hohote ca nu te baga copacul in seama.
  Sau mai stii? Nu numai ca reusesti sa te tii de copac dar chiar sa-l si sustii in acelasi timp.
  Mm! Ce vant de Nichiren bate … 🙂

 12. @ Neele

  Da-ti seama ca iar vorbesti singura 🙂

Leave a Reply