Urlet mut

Baletul grațios al evenimentelor mondene plutește aerian în jurul nostru, cu accente când tragice, când comice, pâlpâind hipnotic precum o flacără imaterială ce fură ochiul, chiar dacă nu ne atinge direct.

Știrile zilei se preling pe ecranele telefoanelor, tabletelor, televizoarelor, mângâind duios interfața noastră vizuală, lăsând dâre umede de emoții ce se evaporă rapid sub soarele indiferenței generalizate.

Înaintăm greoi prin furnicarul zilnic de evenimente personale, atacați din toate părțile de știri ce ne solicită atenția, ne cerșesc interesul – fie și pentru o clipă.

Ieri doi tineri, copii orfani s-au sinucis, copleșiți de indiferența Sistemului instituționalizat. Azi, Sistemul a emis legea limitării numărului de câini de stână, pentru ca vânătorii burtoși din Sfatul țării să nu-și mai rupă tururile pantalonilor prin uluci când haita ciobănească le simte mirosul de moarte sportivă.

Iar pe 26 decembrie românii își vor putea da casele înapoi băncilor, mulțumindu-le acestora pentru “șansa” de a fi spoliați de munca lor de-o viață, în vreme ce legea falimentului personal întârzie la nesfârșit să apară.

Trăim într-o lume hidoasă, de oglinzi strâmbe ce reflectă diform Adevărul și Dreptatea Cerurilor în penumbra și labirinturile pământești. Într-o astfel de lume este ușor să te pierzi de tine însuți, să te iei drept altul, slut și pitic, uitându-ți înălțimea idealului și frumusețea îngerului încătușat în clei.

Mă doare sufletul – nu de nedreptatea și urâtul ce răscolesc lumea în valuri gigantice, ci de neputința unora de a le rezista, de a se menține la suprafața vieții cu demnitate și curaj. Nu pierd cei ce părăsesc cu fruntea sus scena, chiar doborâți de uraganul greutăților, ci cei ce caută supraviețuirea cu prețul sacrificării propriei ființe.

În acest ocean haotic, învolburat, balizele sunt tot mai puține iar tinerii cad mult mai ușor pradă deznădejdii, renunțării la natura lor bună și frumoasă. E un carnagiu generalizat, văd pretutindeni în jur plutind în derivă aripi de înger retezate de uraganul egoismului. Duritatea acestei lumi macină pe cei slabi, îi toacă mărunt, transformându-i în mâzgă morală, deșeu social și cultural. Această zoaie colectivă de proporții naționale îngroașă caracterul unui popor cândva curat, îi înmoaie tăria morală, îl aglutinează, aruncându-l în neantul depersonalizant al nimicniciei.

Îmi vine să ies în mijlocul oamenilor, al oamenilor mei și să urlu cu glas gros, neomenesc, de bucium al nenorocirii. Să surp băierile Firii, să prăbușesc Cerul peste urmașii celor ce se numeau odată cu mândrie daci, și astfel să imprim încă o dată în oameni chipul minunat al Frumuseții ce-a dintâi.

 • The Mechanic

  Foarte frumos scris Mihai ! Bine punctat si la obiect. Precis si exact.Frumos si clar. Ma bucur ca citesti mesajele care ti le scriu aici.Nu e necesar sa le postezi, Este suficient ca le citesti. Intr-adevar Soros e in spatele lui Ciolos. Mda…si rimeaza. Tind sa cred ca si in spatele lui gb e tot acelasi mereu etern.Cred ca intrezaresti si singur beneficiile…

 • AntiMisa

  Foarte frumos articolul!!!!!
  BRAVO!

 • genarul

  Toate astea se petrec in Gradina Maicii Domnului.

 • FREEDOM

  Frumos .. asa simt cu siguranta multi care sint sinceri si drepti in lumea asta de curve , cozi de topor , tradatori si vinzatori de neam si tara … trist este faptul ca multi care se cred spirituali nici macar nu au curajul sa spuna ce simt de frica si se afla printre cei de la curs … le este frica sa iasa din rind si sa spuna ce ii deranjeaza , vorbesc pe la colturi .. si asa este si in rindurile turmei de vite proaste .. asta este .. tot ce ne ramine este sa mergem in interior mai adinc ptr a fi liberi . Cum a spus si OSHO …- nu exista libertate adevarata in exterior .. in planurile astea mai joase .. … , – nu te lupta cu societatea ptr ca vei fi infrint .. , las-o sa functioneze asa cum este si cauta inauntru – … ///Ramana M . – poti opri razboaiele , poti reface lumea ? Atunci mai bine lasa-i grija lumii celui care a creat-o si tu cunoaste-l pe ACELA , atunci toate problemele tale vor fi rezolvate .-

 • Kurrupt

  Ce avalanșă siropoasă de metafore și epitete! Înșiruite până înaintea lui Hristos… Cred că nici însuși Eminescu nu a văzut atâtea mărgăritare când o avut diarie 😉
  Interesant este că fiecare cititor preacultivat al acestui blog tot vede cam ce își dorește să vadă… Asta este marca unei adevărate opere de artă 😉

 • Neele

  “Urlet mut”

  Asa: https://www.youtube.com/watch?v=EE7CXZ1Lyu4 ?

  Buna dimineata Romania!
  Nu va ingrijorati, platesc eu pentru stricaciuni. Have a blast!

  O demoniaca