Printele Arsenie Boca nu este iubit de clerul bisericesc actual. Oriunde ntrebi un preot despre el, clatin din cap a ndoial și auzi cuvinte urte: ba c a fost vjitor, ba c promova ocultismul și psihologia.

Nimic despre rezistența lui la comunism, despre suflul nou adus credinței creștine ntr-o epoc n care puțini nalți prelați mai vorbeau din suflet despre Hristos. ns, chiar dac l discrediteaz, nu l pot ignora. Și dac nu l pot ignora, se folosesc de el. n ce fel ? Simplu: fac bani de pe urma memoriei lui.

E o nebunie aici, o atitudine schizoid. Pe de-o parte l denigrezi pe furiș pe Sfntul Ardealului, i refuzi canonizarea n ciuda vieții sale smerite, a morții mucenicești și a multitudinii de semne și miracole att din timpul vieții ct și dup moarte, dar pe de alt parte i organizezi pelerinaje la Prislop, la mormnt, la chilie, și la Biserica Drgnescu, pictat de el.

Pentru bucureștenii care circul pe jos prin centrul capitalei și observ magazinele de obiecte bisericești ce s-au nmulțit mai ceva ca farmaciile n ultimii doi ani, poate prea ciudat cum un clugr și preot, forțat n ultimii si ani de viaț de ctre securitate s renunțe la clugrie și preoție, se afl n fruntea ofertelor de pelerinaj afișate n vitrinele dughenelor deschise de onor Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romne.

pelerinaj-bor-boca

Stau strmb și m ntreb drept: dac peste 50 de ani va exista un curent mistico-miraculos ce va da naștere unui cult al gurului Gregorian Bivolaru, Biserica va organiza pelerinaje la mormntul și “chilia” acestuia ?! C și Bivolaru e creștin de-al nostru, botezat n cristelniț de preotul din Trtșești, de unde s-a nscut, și el citește gndurile (cnd are ochelarii la ochi, c e cam miop și nu le vede fr ei), și el a dat naștere unei emulații pline de profeții, și el a fcut veritabile “miracole” (n special cu femeile). Și mai are și poze de tinerețe alturi de preafericitul Patriarh Daniel și Printele Stniloaie. Așa c, de ce nu ?

Revenind la Printele Arsenie Boca, mrturisesc c personalitatea acestuia m-a atras de cnd am citit primele crți despre viața și nvțtura sa. Și mi-am dorit s l cunosc ntr-un mod mai direct, dincolo de vorbele pe care și le aminteau cei ce i-au fost apropiați, dincolo de imaginea sa aureolat de nțelepciune, ce deja a fost transformat ntr-un brand similar chipului lui Eminescu.

Și atunci mi-am dorit s cunosc pe Arsenie Boca artistul. Pictorul. Am studiat ceea ce am putut din picturile sale, pe net. Iar n final, printr-o conjunctur interesant, am reușit s vizitez biserica din satul Drgnescu. E chiar dup Bragadiru, cum ieși din București prin Rahova. Treci barajul peste Argeș, intri n Mihailești și faci a doua strad (asfaltat) pe dreapta. Urmezi drumul șerpuit vre-o 2 kilometri, ieși din sat și mergi pe malul lacului, spre satul Drgnescu, care este chiar urmtorul dup Mihilești. De undeva de pe șosea poți vedea la un moment dat, pe malul cellalt al lacului de acumulare, biserica din Drgnescu. O bisericuț mic, alb, cu acoperiș nou.

draganescu map

Biserica are un program de vizitare organizat ca la muzeu, pe ore, n funcție de autobuzele care aduc vizitatorii din București. ntre aceste ore, sunt dou femei care au grij de biseric n lipsa preotului. Fotografierea și filmatul sunt interzise n biseric din porunca preotului, pensemne pentru a ncuraja vnzarea unui album cu picturile din biseric ale Sfntului, album ce cost destul de mult (n jur de dou milioane lei vechi).

Primul sentiment pe care l ai, vznd locația, este acela de ascunztoare din fața lumii. Deși satul este aproape de București, plasarea lui pitit, la coada lacului, d senzația de izolare și refugiu.

Apoi, e bine s mergi singur, sau n pauzele de vizit, cnd nu e lume mult. Pentru c biserica e micuț și se umple imediat dac ntr 5 oameni n ea.

De cum am intrat, am fost surprins de filigranul delicat al picturilor. Din poze nu ți dai seama, pentru c nu realizezi proporțiile. Acolo ns, ai sentimentul c te afli n ceva extrem de intim, de cald și personal. n inima printelui. Totul este pictat cu atta atenție și migal nct ai sentimentul c te afli n interiorul unui ou ncondeiat de Paști, interior din care te strdui s citești inscripțiile destinate a fi citite din exterior. Ca s vezi detaliile picturilor, trebuie s ți apropii fața de perete și s aștepți n unele zone lumina potrivit, cci altfel riști s treci peste mesajul ascuns, ncifrat sub primul strat de pictur.

Da, printele a lucrat sub presiunea securiștilor care veneau periodic sub acoperire de preoți sau clugri, și care verificau pictura, ca nu cumva aceasta s cuprind pasaje ne-canonice. Și atunci a fost forțat s ascund anumite mesaje, ce se pot citi cu greutate sub pictura de deasupra și numai dac lumina zilei bate cu putere dintr-un anumit unghi. n fotografii, aceste pasaje nu apar aproape deloc, de aceea trebuie vzute acolo, pe loc.

Deoarece nu mi s-a permis s fac poze, am fcut poze de pe albumul aflat la vnzare n biseric, dup ce un bun prieten l-a cumprat ca amintire. Pozelele pe care le voi pune pe net, unele dintre ele n premier, sunt tulburtoare, iar mie mi-au dat certitudinea darului vederii-nainte cu care printele Arsenie Boca a fost druit de Dumnezeu. Desigur, multe astfel de imagini sunt cunoscute de nalții prelați ai BOR, și nu le convin, dar asta e. Dac ele arat viitorul, nu e vina printelui c viitorul nu e pe placul preafericiților zilelor noastre:

Chiar pe peretele din stnga apare pictura unei catedrale nconjurat cu raze solare, care are n spatele ei o alt cldire monumental. n condițiile n care pictura a fost realizat n anii 80, cnd nc nu era gata Casa Poporului și nu se știa unde va fii Catedrala Mntuirii Neamului, asemnarea poziției acestora și chiar a unor detalii arhitecturale este tulburtoare.

20151028_150753

Eu zic c din poziția asta, cam seamn

La imaginile cu chipurile sfinților, printele Arsenie a gsit de cuviinț s picteze și chipul lui Mihai Eminescu, sub denumirea de Sfntul Mucenic Hrizant din Alexandria. S fie oare un apropos la o ncarnare trecut de-a lui Eminescu ?!

20151028_150104Printele este criticat de unii și pentru ecumenismul su dinainte de vreme, cci a avut curajul s l portretizeze n rndurile sfinților și pe clugrul Francisc din Assisi

20151028_150052

n imaginea de mai jos, fiecare vede ce crede c vede. Eu personal nu am vzut preot ortodox cu haine portocalii (dar aceasta e culoarea picturii originale) cu tunsoarea asta semi-cheal, ce aduce a tunsoare budhist japonez, de samurai. Cristelnița are pe ea o cruce care cam aduce cu simbolul tibetan al crucii dublu vajra. Și un ultim detaliu, se pare c preotul (mbrcat n negru) st cumințel și asist la taina botezului din lateral, de lng familie. Ce or fi nsemnnd oare toate acestea !? S fi vzut oare printele o simbioz ntre budhism și creștinism ?!

20151028_145723

Ct privește celebra pictur cu telefonul fr fir, televizorul și antenele de satelit, acolo se afl un mesaj scris sub stratul de pictur, pe care am reușit s l copiez și chiar s l surprind ntr-o poz mai bun. El este semnificativ și ofer “cheia” interpretrii picturii respective:

profetie_1

Am reușit s gsesc o imagine unde se poate vedea scriitura de sub pictur. Clar se vede scris: Faptele 17:30

Cutnd n Noul Testament la Capitolul Faptele Apostolilor capitolul 17 paragraful 30, gsim scris (chiar deasupra antenei parabolice):

Dar Dumnezeu, trecnd cu vederea veacurile netiinei, vestete acum oamenilor ca toi de pretutindeni s se pociasc“.

Sublinierea mi aparține.

 

Pe aceeași tem:

Pictura printelui Arsenie Boca de la Biserica Drgnescu – Proroociri ascunse n picturi

“Din cauza avorturilor romnilor ne vor stpnii iganii”: printele Arsenie Boca

Din Minunile Printelui Arsenie Boca

Victor Ponta – nvins n alegeri de Printele Arsenie Boca

O profeție cutremurtoare – n imagini – a Printelui Arsenie Boca despre yoga sexual a lui Gregorian Bivolaru

O rugaciune de mare sensibilitate a parintelui Arsenie Boca

Film in premiera: Minunile lui ARSENIE BOCA la 22 de ani dupa moarte

Printele Arsenie Boca – teatru radiofonic

Parintele Arsenie Boca la 22 de ani de la trecerea in cetele sfintilor. VIDEO: Minuni savarsite in timpul vietii

Parintele Arsenie Boca – Sfaturi intelepte

Iisus in zeghe – Extraordinara poveste a unor icoane necunoscute, pictate de parintele ARSENIE BOCA. Ambele se afla in Bucuresti. Una la biserica Elefterie, cealalta la Sf. Anton

Profetia pictata a parintelui Arsenie Boca

, , , , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *