Părintele Arsenie Boca nu este iubit de clerul bisericesc actual. Oriunde întrebi un preot despre el, clatină din cap a îndoială și auzi cuvinte urâte: ba că a fost văjitor, ba că promova ocultismul și psihologia.

Nimic despre rezistența lui la comunism, despre suflul nou adus credinței creștine într-o epocă în care puțini înalți prelați mai vorbeau din suflet despre Hristos. Însă, chiar dacă îl discreditează, nu îl pot ignora. Și dacă nu îl pot ignora, se folosesc de el. În ce fel ? Simplu: fac bani de pe urma memoriei lui.

E o nebunie aici, o atitudine schizoidă. Pe de-o parte îl denigrezi pe furiș pe Sfântul Ardealului, îi refuzi canonizarea în ciuda vieții sale smerite, a morții mucenicești și a multitudinii de semne și miracole atât din timpul vieții cât și după moarte, dar pe de altă parte îi organizezi pelerinaje la Prislop, la mormânt, la chilie, și la Biserica Drăgănescu, pictată de el.

Pentru bucureștenii care circulă pe jos prin centrul capitalei și observă magazinele de obiecte bisericești ce s-au înmulțit mai ceva ca farmaciile în ultimii doi ani, poate părea ciudat cum un călugăr și preot, forțat în ultimii săi ani de viață de către securitate să renunțe la călugărie și preoție, se află în fruntea ofertelor de pelerinaj afișate în vitrinele dughenelor deschise de onor Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române.

pelerinaj-bor-boca

Stau strâmb și mă întreb drept: dacă peste 50 de ani va exista un curent mistico-miraculos ce va da naștere unui cult al  gurului Gregorian Bivolaru, Biserica va organiza pelerinaje la mormântul și “chilia” acestuia ?! Că și Bivolaru e creștin de-al nostru, botezat în cristelniță de preotul din Tărtășești, de unde s-a născut, și el citește gândurile (când are ochelarii la ochi, că e cam miop și nu le vede fără ei), și el a dat naștere unei emulații pline de profeții, și el a făcut veritabile “miracole” (în special cu femeile). Și mai are și poze de tinerețe alături de preafericitul Patriarh Daniel și Părintele Stăniloaie. Așa că, de ce nu ?

Revenind la Părintele Arsenie Boca, mărturisesc că personalitatea acestuia m-a atras de când am citit primele cărți despre viața și învățătura sa. Și mi-am dorit să îl cunosc într-un mod mai direct, dincolo de vorbele pe care și le aminteau cei ce i-au fost apropiați, dincolo de imaginea sa aureolată de înțelepciune, ce deja a fost transformată într-un brand similar chipului lui Eminescu.

Și atunci mi-am dorit să cunosc pe Arsenie Boca artistul. Pictorul. Am studiat ceea ce am putut din picturile sale, pe net. Iar în final, printr-o conjunctură interesantă, am reușit să vizitez biserica din satul Drăgănescu. E chiar după Bragadiru, cum ieși din București prin Rahova. Treci barajul peste Argeș, intri în Mihailești și faci a doua stradă (asfaltată) pe dreapta. Urmezi drumul șerpuit vre-o 2 kilometri, ieși din sat și mergi pe malul lacului, spre satul Drăgănescu, care este chiar următorul după Mihăilești. De undeva de pe șosea poți vedea la un moment dat, pe malul celălalt al lacului de acumulare, biserica din Drăgănescu. O bisericuță mică, albă, cu acoperiș nou.

draganescu map

Biserica are un program de vizitare organizat ca la muzeu, pe ore, în funcție de autobuzele care aduc vizitatorii din București. Între aceste ore, sunt două femei care au grijă de biserică în lipsa preotului. Fotografierea și filmatul sunt interzise în biserică din porunca preotului, pensemne pentru a încuraja vânzarea unui album cu picturile din biserică ale Sfântului, album ce costă destul de mult (în jur de două milioane lei vechi).

Primul sentiment pe care îl ai, văzând locația, este acela de ascunzătoare din fața lumii. Deși satul este aproape de București, plasarea lui pitită, la coada lacului, dă senzația de izolare și refugiu.

Apoi, e bine să mergi singur, sau în pauzele de vizită, când nu e lume multă. Pentru că biserica e micuță și se umple imediat dacă întră 5 oameni în ea.

De cum am intrat, am fost surprins de filigranul delicat al picturilor. Din poze nu îți dai seama, pentru că nu realizezi proporțiile. Acolo însă, ai sentimentul că te afli în ceva extrem de intim, de cald și personal. În inima părintelui. Totul este pictat cu atâta atenție și migală încât ai sentimentul că te afli în interiorul unui ou încondeiat de Paști, interior din care te strădui să citești inscripțiile destinate a fi citite din exterior. Ca să vezi detaliile picturilor, trebuie să îți apropii fața de perete și să aștepți în unele zone lumina potrivită, căci altfel riști să treci peste mesajul ascuns, încifrat sub primul strat de pictură.

Da, părintele a lucrat sub presiunea securiștilor care veneau periodic sub acoperire de preoți sau călugări, și care verificau pictura, ca nu cumva aceasta să cuprindă pasaje ne-canonice. Și atunci a fost forțat să ascundă anumite mesaje, ce se pot citi cu greutate sub pictura de deasupra și numai dacă lumina zilei bate cu putere dintr-un anumit unghi. În fotografii, aceste pasaje nu apar aproape deloc, de aceea trebuie văzute acolo, pe loc.

Deoarece nu mi s-a permis să fac poze, am făcut poze de pe albumul aflat la vânzare în biserică, după ce un bun prieten l-a cumpărat ca amintire. Pozelele pe care le voi pune pe net, unele dintre ele în premieră, sunt tulburătoare, iar mie mi-au dat certitudinea darului vederii-înainte cu care părintele Arsenie Boca a fost dăruit de Dumnezeu. Desigur, multe astfel de imagini sunt cunoscute de înalții prelați ai BOR, și nu le convin, dar asta e. Dacă ele arată viitorul, nu e vina părintelui că viitorul nu e pe placul preafericiților zilelor noastre:

Chiar pe peretele din stânga apare pictura unei catedrale înconjurată cu raze solare, care are în spatele ei o altă clădire monumentală. În condițiile în care pictura a fost realizată în anii 80, când încă nu era gata Casa Poporului și nu se știa unde va fii Catedrala Mântuirii Neamului, asemănarea poziției acestora și chiar a unor detalii arhitecturale este tulburătoare.

20151028_150753

Eu zic că din poziția asta, cam seamănă

La imaginile cu chipurile sfinților, părintele Arsenie a găsit de cuviință să picteze și chipul lui Mihai Eminescu, sub denumirea de Sfântul Mucenic Hrizant din Alexandria. Să fie oare un apropos la o încarnare trecută de-a lui Eminescu ?!

20151028_150104Părintele este criticat de unii și pentru ecumenismul său dinainte de vreme, căci a avut curajul să îl portretizeze în rândurile sfinților și pe călugărul Francisc din Assisi 

20151028_150052

În imaginea de mai jos, fiecare vede ce crede că vede. Eu personal nu am văzut preot ortodox cu haine portocalii (dar aceasta e culoarea picturii originale) cu tunsoarea asta semi-cheală, ce aduce a tunsoare budhistă japoneză, de samurai. Cristelnița are pe ea o cruce care cam aduce cu simbolul tibetan al crucii dublu vajra. Și un ultim detaliu, se pare că preotul (îmbrăcat în negru) stă cumințel și asistă la taina botezului din lateral, de lângă familie. Ce or fi însemnând oare toate acestea !? Să fi văzut oare părintele o simbioză între budhism și creștinism ?!

20151028_145723

Cât privește celebra pictură cu telefonul fără fir, televizorul și antenele de satelit, acolo se află un mesaj scris sub stratul de pictură, pe care am reușit să îl copiez și chiar să îl surprind într-o poză mai bună. El este semnificativ și oferă “cheia” interpretării picturii respective:

profetie_1

Am reușit să găsesc o imagine unde se poate vedea scriitura de sub pictură. Clar se vede scris: Faptele 17:30

Căutând în Noul Testament la Capitolul Faptele Apostolilor capitolul 17 paragraful 30, găsim scris (chiar deasupra antenei parabolice):

Dar Dumnezeu, trecând cu vederea veacurile neștiinței, vestește acum oamenilor ca toți de pretutindeni să se pocăiască“.

Sublinierea îmi aparține.

 

Pe aceeași temă:

Pictura părintelui Arsenie Boca de la Biserica Drăgănescu – Proroociri ascunse în picturi

“Din cauza avorturilor românilor ne vor stăpânii țiganii”: părintele Arsenie Boca

Din Minunile Părintelui Arsenie Boca

Victor Ponta – învins în alegeri de Părintele Arsenie Boca

O profeție cutremurătoare – în imagini – a Părintelui Arsenie Boca despre yoga sexuală a lui Gregorian Bivolaru

O rugaciune de mare sensibilitate a parintelui Arsenie Boca

Film in premiera: Minunile lui ARSENIE BOCA la 22 de ani dupa moarte

Părintele Arsenie Boca – teatru radiofonic

Parintele Arsenie Boca la 22 de ani de la trecerea in cetele sfintilor. VIDEO: Minuni savarsite in timpul vietii

Parintele Arsenie Boca – Sfaturi intelepte

Iisus in zeghe – Extraordinara poveste a unor icoane necunoscute, pictate de parintele ARSENIE BOCA. Ambele se afla in Bucuresti. Una la biserica Elefterie, cealalta la Sf. Anton

Profetia pictata a parintelui Arsenie Boca

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares