Lng Gara de Nord am redescoperit un vechi depozit de carte ce vinde cu mult sub prețul pieței cam tot ce se gsește pe piața crților din Romnia.

Mi-am amintit de el cnd m ntorceam de la un proces din provincie, cu trenul, și m-am decis s trec pe acolo, s vd dac mai exist. Și exista !

Am plecat de acolo cu o sacoș de crți, multe destinate celor dragi ca și cadouri de Crciun. Prețurile, undeva cu 30-40% mai mici dect n librriile din oraș. Bun afacere !

Pentru mine, mi-am luat antologia de urban fantasy “Strzi ntunecate” editat de
Gardner Dozois, care a constituit un deliciu intellectual/imaginativ n lungile ore anoste pierdute prin slile de judecat.

Și mi-am mai luat “1001 de nopți” povestit de inegalabilul Salman Rushdie. Nu cutați titlul sta, c nu o veți gsi. Veți gsi n schimb “doi ani, opt luni și douzeci și opt de nopți” care nseamn n fond același lucru.

Știți cum este atunci cnd ești invitat la un festin iar tu primești doar o feliuț mic, o porție mult prea mic pentru foamea ta ? Cam așa simt eu cu crțile lui Rushdie. Trag de ele, le savurez pe ndelete, rezist dorinței de a le citi prea repede, nu m ndur s le termin cci odat ce le termin, m intristez c nu am mai mult.

Ca s v deschid și vou pofta, n povestea acestei crți se regsește tema recursiv din Versetele Satanice și Copii de la miezul nopții: cutarea autobiografic a originilor fabuloase ale izvoarelor imaginației debordante, n negurile propriului neam, n mitologia acestuia cu inerentele ei elemente de fantastic și supranatural, actualizate prin paradoxuri de un fin umor ironic ce sfideaz prezentul.

Iat doar un mic exemplu de seherezad modern, ce povestește n stilul ritmat natural clasic, specific oriental și totuși att de modern prin umorul su.

12244087_10207893049621583_999546611_n

Cnd l citesc pe Rushdie, am sentimentul c m mprtșesc din esențele volatile ale creativitții rafinate a sufletului su, mbtndu-m cu aceeași voluptate cu care savurez mirosul perfect al unei flori. Fiecare fraz, fiecare rnd atent ticluit, este o capodoper n sine, pe care ca și scriitor ți dorești s o fi scris tu. Nu degeaba regsim aceste rnduri n pagina de gard a crții, ca un motto al acesteia:

12436098_10207893023700935_638262042_n

Genial la Rushdie este ns modul cum atinge și pune n discuție problemele omului modern, cum este cea a “credinciosului ateu”, care deși și afirm credința n Dumnezeu, dezaprob preoții și Biserica lui, cernd “spitale și nu catedrale”, aflat n disensiune cu omul religios, care consider rațiunea drept stavil n calea credinței.

20151227_005007

Cred c v-am dat suficient s gustați din bucatele alese din care m nfrupt la masa intelectului altora, iar dac v-am fcut poft, nimic nu v mpiedic s v serviți.

Iar Seherezada vzu zorii mijind și, sfioas, tcu.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares