Marea molimă

Și a venit și ziua de care se temeau cu toții. Chiar dacă nu toți se gândiseră la ea, o simțiseră. Perspectiva ei plutise în aer, la limita percepțiilor, se ridicase lent din subconștient ca o teamă mereu refulată, mereu înspinsă înapoi în abisurile ființei.

Și iată că acea zi venise. Brusc, fără nici un semn de avertizare sau simptom pregătitor.

Totul începuse în acea dimineață banală de iarnă, cu cer jos, plumburiu. Poate că și atmosfera ajutase la declanșarea catastrofei. Cert este că pe străzi nu mai era aproape nimeni. Oamenii de cum se treziseră, stăteau în vârful patului, cu ochii în tavan, neânțelegând ce se întâmplă cu ei. Se căzneau să se ridice, să se ducă să se spele, să își pregătească cafeaua, să plece spre serviciu, în fine, lucururile absolut normale pe care le face orice om dimineața.

Numai că în dimineața aceea, aproape toți oamenii se treziseră că le lipsește total motivația și voința de a mai face ce făceau deobicei. Desigur, se duceau la baie să își facă nevoile sau mâncau dacă li se făcea foame, însă doar atât. Voința umanității se restrânsese la nevoile  primare: respirat, băut, mâncat și defecat.

Desigur, unii mai panicoși sau cu mai mult bun simț făcuseră un efort supraomenesc de a suna la birou pentru a anunța că sunt bolnavi, însă telefoanele sunau în gol, căci nimeni nu se grăbise să ajungă la muncă. Deopotrivă șefi și angajați stăteau, privind în gol, întrebându-se de ce ar trebui să meargă la muncă, de ce ar trebui să se îmbrace, să iasă din casă, să facă ce făceau de obicei într-o zi obișnuită. Și nu găseau răspunsul, nu reușeau să mai găsească motivația, determinarea care să îi pună în mișcare.

Chiar și copii stăteau inerți în mijlocul camerei lor, privind fără interes jucăriile, playstation-urile, x-box-urile și toate flecuștețele cu care mai deunăzi își ocupau copilăria.

Acum, în mințile tuturor oamenilor pâlpâia intermintent la unison, ca o lampă ce filează într-un aparat vechi, pe tranzistori, întrebarea nerostită, paralizantă: LA CE BUN TOATE ACESTEA ? Care e scopul, finalitatea fojgăielii, agitației, zbaterii și efortului ?

Desigur, fuseseră și excepții. Unii oameni, puțini la număr, rămăseseră normali. Ca atare, toate statele lumii declaraseră stare de necesitate și încercau să își adune specialiștii și savanții pentru a descoperii ce soi de năpastă lovise Umanitatea.

Însă apatia generală cruțase prea puține din mințile luminate ale Guvernelor și Universităților. Fenomenul lovise și în marii gânditori și oameni de știință, care zăceau cu pixurile pe hârtie, cu degetele pe tastatură, incapabili să mai scrie vre-un cuvințel.

În mod normal, o astfel de situație ar fi creeat panică, haos, exoduri în masă ale populației, distrugeri și anarhie. Însă apatia generală anihilase capacitatea oamenilor de a se panica, de a se mobiliza pentru a se salva. Instincul de conservare părea să fi intrat la rândul lui într-un soi de hibernare. Iar zilele și lunile treceau iar oamenii rămași intacți nu reușiseră să găsească nici o soluție, nici un remediu la apatia generală ce lovise brusc Omenirea.

S-au lansat mai multe teorii în lumea oamenilor de știință, decimată de ceea ce ajunsese să fie denumită boala indiferenței.

Unii lansaseră ipoteza că creierul oamenilor, suprasolicitat de vârtejul informațional tot mai intens cu care era bombardat, își dăduse un shut-down și aștepta să se răcească, exact ca un calculator suprasolicitat.

Alții vorbeau despre o criză existențială colectivă, un semn al Divinității. Adepții acestei teorii, denumiseră fenomenul drept “sindromul Nissargadata”, după numele unui obscur filosof și metafizician indian din secolul trecut, ce pretindea că singura întrebare ce merită cu adevărat efortul nostru este întrebarea: Cine sunt eu ? Din această întrebare derivau toate celelalte, iar până când oamenii nu ajungeau să găsească răspunsul satisfăcător, nici unul nu mai avea chef să facă nimic altceva deoarece percepea activitățile zilnice ca fiind fără sens și finalitate.

Însă răspunsul se părea că întârzie să răsară în mințile oamenilor, iar aceștia continuau să zacă inerți în casele lor, incapabili de orice activitate care să depășească limitele propriei supraviețuiri.

În câteva săptămâni, resursele alimentare se terminaseră, iar marile orașe erau pline de munți de gunoaie ne-ridicate. Terminânarea rezervelor din magazine și depozite dusese la o foamete colectivă. Oamenii își părăseau orașele și locuințele aventurându-se în necunoscut, spre natură. Mâncau ce găseau, ce le ofereau câmpiile, bălțile, copacii, pădurea. Dormeau sub cerul liber dacă nu găseau adăpost sau înnoptau în gropi naturale, în scorburi sau peșteri, lipsiți de voința de a-și asigura confortul. Mulți pieriseră fără împotrivire, fără luptă, în fața vitregiei elementelor naturii, iar supraviețuitorii trăiau în condiții jalnice.

Și atunci, unul dintre puținii oameni rămași ne-afectați de molimă avu o revelație. Trăiau apocalipsa, însă nu așa cum și-o imaginaseră religiile, înnecați de apă sau distruși în focuri cataclismice.

Pur și simplu Natura resetase în Omenire gena evoluției și se întorseseră de unde porniseră: de la stadiul de primate bipede, ce supraviețuiau cu ceea ce le oferea Natura. Culmea este însă că întoarsă la vârsta copilăriei, Umanitatea părea mai fericită.

Aceste rânduri au fost îngropate într-o capsulă a timpului azi 7 ianuarie 2017, și au fost scrise de ultimul supraviețuitor al molimii indiferenței. Sper ca aceste rânduri să fie găsite de către oamenii ce se vor ridica în viitor, în noul ciclu al Umanității. Și mai sper ca ei să poată evita această tragedie și să o evite, când le va veni timpul.

 • MR

  Public și varianta lui Zars:

  Atunci cand dimineata si-a croit drumul prin geamurile caselor,un geamat general a zguduit pamantul.Milioane de oameni au icnit la unison intr-un cor al piepturilor strabatute de acelasi tremor care iesea din adancul burtilor,a inimii si-a creierului.nimeni nu s-a maid at jos din pat,toti stateau rastigniti in asternut privind pentru prima data cu atentie tavanul.si toti intelegeau pentru prima data in viata ca nimic nu mai are sens.cel bogat sic el sarac imparteau sentimentul de vid al unei existente pe care o considerau pana acum bogata in traire.
  Trairea murise.si intr-un fel grotesc si scandalos de trivial,omenirea a murit inasternuturi.
  Acesta a fost inceputul.inceputul apocalipsei care a venit intr-un chip neanuntat de scripturi si care a lovit intreahaga omenire cu banalitatea unei comete care distruge o planeta pe neasteptate.oamenii au mai icnit o data.s-au ridicat incet din pat si au inceput sa bajbaie .nimeni nu stia ce vrea sa faca,nimeni nu avea o dorinta.multi au urinat pe ei,dar si mai multi au baut apa pana au picat pe jos.toate simturile o luara razna iar ce de cu seara parea o certitudine care nici nu mai merita amintita, acum se transformase intr-o sarabanda de idei neintelese.toti oamenii au devenit autisti.barbatii isi priveau femeia,femeia se uita la cer iar copilul se dadea cu capul de zid.o facea metodic si cu constanta unei picaturi chinezesti.nimanui nu-i mai pasa pentru ca nimeni nu mai intelegea.
  Au trecut 10 zile.la capatul lor ,din 7 miliarde de oameni mai ramasesera o mana de supravietuitori,doar cei care au reusit sa-si bea urina intr-un gest necontrolat.au murit si aceia.iar in ziua a 15 dumnezeul cobora pe noul pamant si stranse cu grija corpurile vechii omeniri .stiva celor morti fu inaltata cat neterminatul turn al babilonului ,dumnezeu avand grija sa-i dea si forma infamului turn.apoi cu un zambet plin de iubire isi cobora degetul mijlociu si-l darama.iar cei 7 miliarde de morti cazura intr-o avalansa care-i trezi la viata de dinaintea mortii.

 • prc

  Daca are virusi, cica e mai bine sa dai format si reinstalare pe curat.

 • Neele

  nisargadata: Sa intampini tot ce vine cu bucurie.
  Nu, sa nu mai vina! Ok, daca a plecat si e pe drum, fie!

  Am de terminat de vizionat un vid. cat mai am diligenta si rabdare.
  Cand terminati cu molima, faceti curatenie si mai jucati-va si voi cu un lego, un catel, fiti si voi ceva mai normali.

 • Neele

  Mi se par bune scrierile, amandoua – lipsa de atasament sau de agatare de ceva lumesc.
  “Trairea murise …” Cum se pune in practica?
  Dar daca spun ‘cum se pune in practica?’, urmeaza ‘vreau sa ma implic/manifest’ si atunci creez karma – actiunea.

  Voi ce spuneti?

 • Neele

  Freedom/Brahman nu mai vin inapoi. Iar eu nu sunt indianca.
  Sau daca sunt, aghora-sii sunt o optiune mai interesanta decat ‘mnealor.
  Sorry Freedom! Poti lua ‘cse’-ul inapoi, nu s-a atins nimeni de el.
  Good luck!

 • Neele

  Clarificari:
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Marea_invazie_mongol%C4%83#/media/File:Mongol_Empire_map.gif

  Doamne fereste sa cred eu ceva rau despre Nisargadatta Maharaj!