Revin la o temă dragă mie: libertatea de a practica yoga. Cred sunt doar câteva țări în toată lumea în care yoga a fost interzisă. Comunismul în special a fost deranjat de yoga. În Tibet, chinezii comuniști au interzis orice formă de spiritualitate ca pe un act de agresiune la adresa comunismului ateu. În România, sub dictatura comunistă, yoga a fost interzisă pentru că oferea practicanților o viziune asupra vieții mult mai amplă decât materialismul dialectic, cu care venea în conflict.

Pentru tine, cititorule, acest conflict probabil că ți se pare a fi unul ideologic, un fel de luptă filosofică de idei. Însă pentru cei ce au trăit ca practicanți de yoga acele vremuri de totalitarism ideologic, a face yoga era un act de mare curaj, iar manifestarea publică a acestei opțiuni te putea pune într-o relație… contondentă cu Sistemul. În România, nu puțini au fost aceia care au fost închiși, ostracizați, bătuți și torturați pentru yoga.

Ai putea crede dragă cititorule – în mod cu totul lipsit de temei, că acum în democrație lucrurile stau cu totul altfel, că yoga și-a câștigat și ea libertatea de exprimare publică după loviluția din 89.

Îți spun EU cum stă treaba cu a fi yoghin în România postdecembristă. Anii 90 au fost ani de euforie și libertate, după care însă ne-am revenit rapid la vechile proaste obiceiuri, ca Sistem.  Comuniștii și-au consolidat pe furiș puterea în Statul Român, iar anul 1995 ne aducea un ordin de ministru al Învățământului prin care unităților de învățământ din toată țara li se interzicea să mai închirieze sălile de sport pentru “sporturi asiatico-orientale”. Așa am ajuns în acei ani să facem yoga prin parcuri sau pe aiurea. Presa, plină de “formatori de opinie” atot-știutori, crescuți și educați la sânul partidului comunist, înfiera cu mânie proletară orice manifestare spirituală yoghină ca fiind “dubioasă”, “satanică”, “ne-ortodoxă” sau “perversă” iar aici le-a oferit muniție credibilă, din păcate, și ex-partul Gregorian Bivolaru. A fi identificat ca fiind yoghin te supunea automat oprobiului public. În cel mai fericit caz se faceau glume pe seama ta, sau erai interogat dacă îți bei urina și faci sex în grup, căci prostia și ignoranța merg de multe ori mână în mână cu răutatea semenilor noștri. Am cunoscut practicanți de yoga dedicați, oameni deosebiți ca viață personală și profesională, care și-au pierdut locul de muncă datorită faptului că au fost identificați drept “yoghini”.

Furia colectivă împotriva yogăi a atins cote maxime în timpul Guvernării Năstase, anii 2003-2004, când riscai să fii luat la bătaie pe stradă dacă spuneai că faci yoga – datorită mediatizării monstruoase – un veritabil linșaj mediatic în cazul lui Gregorian Bivolaru. Probabil că acolo Sistemul a vrut să dea o lecție și să termine odată cu toată povestea asta cu mase largi de români care practică yoga. Cert este că școlile de yoga tradiționale venite în România după anul 2000 au avut mari probleme în a se manifesta public, datorită opreliștilor și piedicilor ridicate de comuniștii din Sistem. Cu titlu de exemplu amintesc doar opoziția îndârjită a mafiei pesediste din județul Constanța, atunci când școala de yoga tibetană a maestrului Namkay Norbu a vrut să obțină autorizațiile de construire pentru Merigar East pe raza comunei 23 August.

Chiar și în ultimii ani, manifestările publice ale practicanților de yoga din România s-au lovit de piedici și dificultăți ridicate de către autorități. Astfel, deși Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat data de 21 iunie ca fiind Ziua Internațională a Yoga, iar practicanții de yoga din întreaga lume ies pe străzi sau în locuri publice pentru a practica yoga în acea zi, doar în România acest lucru nu este permis decât rareori, și cu mare greutate.

În marile capitale ale lumii au loc adevărate demonstrații de yoga la care participă mii de oameni, fără ca nimeni să îi arate cu degetul, să îi insulte sau să râdă de ei.

 

NEW, DELHI - INDIA: Indian Prime Minister Narendra Modi (not seen) performs yoga along with others at Rajpath during mass yoga session to mark the International Day of Yoga on June 21, 2015 in New Delhi, India. An estimated 40,000 people participated in the celebrations at Rajpath, with around two billion people taking part across the world. The yoga celebrations are being organised after the United Nations had in December last year declared June 21 as International Yoga Day. (Photo by Vinod Singh/Anadolu Agency/Getty Images)
NEW, DELHI – INDIA: Indian Prime Minister Narendra Modi (not seen) performs yoga along with others at Rajpath during mass yoga session to mark the International Day of Yoga on June 21, 2015 in New Delhi, India. An estimated 40,000 people participated in the celebrations at Rajpath, with around two billion people taking part across the world. The yoga celebrations are being organised after the United Nations had in December last year declared June 21 as International Yoga Day. (Photo by Vinod Singh/Anadolu Agency/Getty Images)

International-Yoga-Day-no-photo-source

 
 

Yogaday-london

REU-USA_-2

GTY_yoga_day_madrid_jt_150621

Doar în România, yoga continuă să fie pusă la index. Cel puțin în anii precedenți, știu că primăriile au anulat în ultima clipă autorizațiile de manifestări publice dedicate zilei internaționale yoga, iar evenimentul s-a desfășurat în spații închise (sălile de curs), și asta în condițiile în care homosexualii și lesbienele sunt lăsați să zburde și să se manifeste liber în parăzi publice păzite atent de jandarmi – prin centrele marilor orașe !!!

Să înțelegem de aici că yoga – chiar și cu derapajele ei sexualo-urofile autohtone – deranjează  pe românii cei pudibonzi din conducerea țării, DAR HOMOSEXUALITATEA NU !??

Cert este că anul acesta România poate demonstra întregii lumi că odată cu schimbarea guvernării, a devenit o țară cu adevărat liberă de comunism. În premieră europeană, un prim ministru este un practicant de yoga perseverent. Mai rămâne așadar ca, pe lângă perseverență în practica yoga, Prim Ministrul României Dacian Cioloș să demonstreze prin exemplul personal și beneficiile practicii yoga.

Îl invit așadar pe dl. Dacian Cioloș să fie în premieră europeană, primul prim-ministru al unei țări care participă public la Ziua Internațională Yoga, alături de exemplul oferit de omologul său indian Narendra Modi.

Dacă înalți oficiali europeni și-au recunoscut în mod tacit orientarea homosexuală, mărșăluind alături de lesbiene și gay la așa-numitele parade ale libertății, nu văd de ce ar fi rușinos pentru un prim ministru român să își recunoască “orientarea” yoghină, participând la o manifestare publică dedicată yogăi. Este oare în societatea românească modernă yoga mai “rușinoasă” decât homosexualitatea ?! Mie personal nu mi-a fost niciodată rușine să îmi afirm public apartenența și susținerea la acest filon de spiritualitate autentică excepțională care este yoga.

Este o ocazie unică pentru Dacian Cioloș de a aduce yoga în normalitatea pe care aceasta o merită în România. Căci nu se știe când va mai avea ocazia această țară să aibă în fruntea ei un Prim Ministru yoghin.

1yoga_ciolos

Oamenii politici sunt invitați de diferite organizații să participe la diferite evenimente emblematice, pentru a le sublinia importanța și susținerea. Politicenii români merg la muzeul holocaustului pentru a-și dovedi suportul și susținerea față de suferința evreiască. Merg la paradele homosexuale pentru a susține libertatea de orientare sexuală. Participă la sărbători, comemorări sau campanii dedicate unor cauze umanitare, pentru a-și arăta adeziunea și srpijinul față de acestea. A venit momentul ca cineva să arate că România s-a rupt de trecutul ei comunist.

Astfel, sperăm că yoga va intra și ea în normalitate și că valoarea ei va fi confirmată de exemplul dat de oameni valoroși care au practicat și practică yoga.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer