Noi n Romnia nu avem un istoric al extremismului. Extremiștii din istoria noastr au fost mereu alogeni. Primul atentat cu bomb – comis de un evreu anarhist. La fel și primul jaf armat. Așa-zisele crime sau asasinate legionare, au fost doar rbufniri ale unor oameni care și-au pierdut rbdarea, duși la exasperare de abuzurile opresorilor, acțiunile lor spontane, sporadice, ne-putndu-se compara cu crima sistematic a comuniștilor, implementat metodic de la nivel de stat.

Romnul este prin natura sa o fire blnd, mpciuitoare, ce iubește calea de mijloc și cruia i repugn exagerrile. Așa ne-a modelat Istoria acestui pmnt. Supraviețuirea romnului a fost posibil doar prin adoptarea nțelepciunii apei: adaptare, fluiditate, mulare pe orice tip de situație sau obstacol ntlnit, acumulare și n final distrugerea oricrui obstacol prin forța puhoiului. Suntem poporul mmligii care explodeaz atunci cnd situația devine insuportabil, nu avem (nc) vocația schimbrii inteligente, n avans faț de obstacol, ca alte popoare, ci numai atunci cnd situația devine de nendurat.

Avnd aceast mentalitate de rumegtoare blnde, suntem relativ ușor de pstorit, cu condiția ca pstorii s cunoasc limitele suportabilitții noastre. Periodic, tensiunile și nemulțumirile acumulate n mentalul nostru colectiv se ridic din noi, prin milioane de guri, de mini care și tasteaz rbufnirile pe rețelele de socializare și foarte rar, prin faptele unora dintre noi – ce vizeaz o schimbare concret n bine a strii de lucruri care ne nemulțumește.

Simțim nevoia s lum atitudine mcar simbolic, pe facebook, faț de toate nedreptțile și lucrurile rele pe care le trim sau le vedem n societatea romneasc. Iar aici bine-gnditul facebook ne ofer 4 nivele de manifestare a nemulțumirilor.

S spunem c ntlnesc n medie o știre care m revolt: ex. – a mai murit un bebeluș din Argeș.

Dac știrea m atinge prea puțin, dau doar un like, s mi art adeziunea, interesul, ngrijorarea faț de subiect, la fel ca alte sute de cititori care au vzut știrea, n speranța subconștient c cineva va vedea interesul public manifestat faț de subiect și va face ceva n direcția asta.

Dac am și o opinie, eventual o postez sub form de comentariu și gata, cu asta m-am rcorit, mi-am fcut datoria de cetțean care se manifest preocupat de problemele societții.

ns poate c sunt mai implicat. Poate am și eu un copil și m tem pentru viața lui, empatizez deci cu situația copilului respectiv și a familiei lui. Atunci dau și share pe propria pagin de facebook sau n grupuri, respectivului articol. Iar dac sunt revoltat, nsoțesc postarea de propriile comentarii pe subiect.

Acum, imaginați-v c nu ar exista facebookul și nici o alt rețea de socializare. Pentru mulți, ideea asta ar putea fi ceva radical, care le d fiori. Cum adic, fr facebook ?! Pi și eu unde m mai exprim ?!

PI ASTA E ȘI IDEEA !!!

Fr facebook, probabil c te-ai nneca de indignare, frustrat de imposibilitatea de a-ți exprima opinia, simțindu-te neputincios n fața respectivului eveniment. Iar chestia asta adunat n cteva sute de mii sau milioane de indivizi, ar putea constitui imboldul, fermentul unor acțiuni concrete pentru a schimba starea de lucruri care ne nemulțumește.

De aceea exist facebookul. De-aia e gratuit, accesibil, dezirabil, iubit de toat lumea, dar n special de ctre pstorii turmei. Pentru c facebookul e joac n societate rolul unui circuit de protecție pentru suprasarcinile nscute din nemulțumirea popular, destinat s preia și s disipeze orice tensiuni sociale extreme ce ar amenința s destabilizeze Sistemul.

Desigur, facebookul poate fi folosit și ca arm mpotriva Sistemului. Uneori comunicarea este vital pentru diseminarea mesajului și organizarea n timp real. ns am vzut mult prea multe acțiuni organizate n spațiul virtual, cu pagini de eveniment ce aveau mii de like-uri și promisiuni de participare, și care reușeau s strng n strad sau la acțiunea respectiv doar cteva zeci de persoane. Iar asta se ntmpl deoarece atunci cnd o persoan d un like, un share sau promite c va veni la o acțiune, jumtate din energia nemulțumirii lui se disipeaz, este potolit de “efortul” de a da acel simplu like, share sau particip.

Adugnd la toate astea și faptul c facebookul provoac dependenț similar drogurilor, ne putem face o idee despre cui folosește n realitate aceast “arm” și mpotriva cui este ea ndreptat n realitate.

Ca de obicei, probabil c ne va lua ceva timp s ne adaptm ca specie acestei noi provocri de ordin tehnologic.

ndemnul meu este ca toți cei ce și manifest opiniile pe facebook s le transpun și n realitate. S și conserve nemulțumirea, furia, indignarea, conștienți de faptul c dac le-au exprimat pe facebook, asta nu schimb cu nimic lucrurile, fiind necesar o acțiune concret, N LUMEA REAL.

Trebuie s nțelegem faptul c dac țipm, fie și n cor, la zidurile Ierihonului, acestea nu vor cdea doar pentru c noi ne dorim asta. Orice interpunere (vot, like, share) ntre om și Schimbare face Schimbarea s poat fi mai ușor falsificat și manipulat de beneficiarii Sistemului.

Schimbrile reale sunt realizate doar de ctre oameni implicați. F-ți timp s muncești pentru asta, perseverent, ritmic. Marile rezultate se obțin doar prin efort susținut, continuu. nvaț s muncești organizat, alturi de cei ce manifest aceleași preocupri și idealuri ca și tine. S construiești, nu doar s drmi și s contești. S vii cu soluții, nu doar s arți cu degetul problema. Fie c e vorba de politic, cultur, economie, sntate sau spațiu civic.

CategoryUncategorized
Tags

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer