Sunt cteva avantaje decisive atunci cnd ești avocat. Ca liber profesionist, poți s ți faci programul cum vrei tu și ți poți lua o mic vacanț cnd vrei tu. n al doilea rnd, poți ptrunde acolo unde alții nu pot intra dect cu dosar penal. Ați nțeles despre ce e vorba: pușcria.

Și cnd se nimerește s mai prinzi și dou bilete de avion aproape moca și cazare pe la prieteni, tentația vacanței devine de nerefuzat. Așa se face c m-am hotrt s dau o fug cu nevast-mea, ntru-un city-break de cteva zile, la Paris, orașul ndrgostiților, pentru a ne reveni puțintel dup nașterea fiicei noastre. A fost o mișcare ndrzneaț, ns mamele soacre ne-au suplinit cu ndejde n munca de baby-sitter pentru cea mic astfel c am putut pleca liniștiți și cu inima vesel n mica noastr vacanț, chiar dac nevast-mea suna din dou n dou ore acas, pentru a vedea ce face aia mic.

Cltoria a fost lipsit de peripeții, mai puțin partea de control din aeroportul Charles de Gaulle, unde am pierdut o or ntreag. Parisul mi s-a prut cumva mai trist dup atentatele de anul trecut. Turiști puțini, fapt ce explic de ce am gsit biletele att de ieftine. Și mult armat pe strzi, cu arme la vedere și degetul pe trgaci. Din fericire am prins o vreme minunat, chiar dac a fost puțin cam rcoare n unele momente ale zilei.

moulin rouge

Am vizitat locurile dragi nou, n care aveam amintiri frumoase, și n sfrșit am putut vedea Luvrul fr s ne clcm n picioare cu alți turiști.

Din curiozitate profesional am vizitat Curtea de Apel din Paris, teribil de asemntoare ca arhitectur cu Curtea de Apel din București.

trepte curtea de apel paris

curtea de apel

Și, dac tot ne-am dus pe-acolo, n-am rezistat tentației de a intra ntr-o scurt audienț la grefierul șef al Curții, unde m-am interesat de cazul Magnus Aurollson, prezentndu-m ca fost avocat din Romnia a lui Gregorian Bivolaru, interesat de soarta fostului meu client.

Am fost tratat cu amabilitate, mi s-au dat toate detaliile, inclusiv modalitatea n care pot obține o gref cu acesta. Am plecat de acolo narmat cu indicațiile necesare pentru a ajunge la Penitenciarul Fresnes, din suburbia Parisului. Am nchiriat o mașin, am pus GPS-ul și n 40 de minute ne aflam la poarta penitenciarului.

prison-de-fresnes-2498226_1713

Penitenciarul respectiv este imens, cam de 3 ori mai mare dect Rahova de la noi. Este penitenciarul de maxim siguranț cel mai vechi și cel mai mare din Franța. Construit n 1898, are o populație de 2200 de deținuți.

Se sun de la un telefon cu fise la directorul penitenciarului, pentru aprobarea vizitei, iar dup prezentarea legitimației de avocat și completarea unei fișe de vizit, am fost invitat s aștept ntr-o sal de așteptare, la parterul cldirii administrative.

telefon penitenciar

Dup aproximativ 3o de minute, am fost condus de un gardian n interiorul penitenciarului, traversnd curtea exterioar și ptrunznd n cldirea interioar a pușcriei, mai exact n Blocul C de detenție, unde și ispșește pedeapsa Gregorian Bivolaru.

interior penitenciar fresnes

Acolo am fost introdus ntr-o mic ncpere destinat vizitelor. ncperea era mprțit n dou de un grilaj masiv de fier, cu plas metalic, care ți permite s vorbești nestingherit dar nu ți permite s te atingi cu prizonierul sau s i nmnezi obiecte. O mas și un scaun pe fiecare parte a ncperii și un paznic la uș, pe partea deținutului – n cazul de faț un tip negru, chelios.

n partea de ncpere destinat prizonierului, așezat pe scaun, cu un dosar cu acte n faț, se afla deja adus Gregorian Bivolaru. Amndoi am fost surprinși s ne revedem. Dar cred c el mai mult dect mine. Eu m așteptam s l vd n zeghe, sau cu ctușe la mini. n schimb, era mbrcat ntr-un trening lejer, de culoare violet. Surprins, a dat s zic ceva, dar s-a oprit. M-am așezat pe scaun și i-am zis:

– Bun Grieg !

Recunosc c și eu eram emoționat și n-am putut spune mai mult. S-a uitat la mine și m-a rspuns la salut, cu un “bun” moale. Arta mai btrn și mai chinuit dect n poza dat de televiziuni.

  • Ai venit doar tu ? – m-a ntrebat.

  • Doar eu. – i-am rspuns. Așteptai pe altcineva ?!

S-a fcut c se uit n actele din dosarul aflat n fața lui, ncurcat, cutndu-și cuvintele. M uitam la el cum sttea acolo, cu umerii czuți, purtnd parc pe ei greutatea zidurilor groase ale pușcriei, și brusc, m-a potopit un sentiment de mil faț de el.

– Ești ok ? – l-am ntrebat. Ai nevoie de ceva aici ?

Simțindu-m, s-a recules repede și a ncercat s și compun o min nțeleapt, meditativ.

  • Sunt bine. De ce ai venit aici ?

  • Am venit s te vizitez. Pot s te ajut cu ceva ?

  • Nu am nevoie de nimic. Am tot ce mi trebuie.

  • Cum merge cu procesul ? Noi, cei din Romnia aflm doar ceea se apare din pres despre tine.

  • Avocații mei se ocup de caz și preconizeaz c pe 11 mai voi fi liber.

  • S dea Dumnezeu !

S-a uitat lung la mine, pe de-asupra ochelarilor, parc ne-venindu-i s cread c spun asta.

– vrei s transmiți ceva celor din Romnia prin intermediul meu ?

– te rog s le spui c sunt bine și c ne vom revedea cu toții n curnd. S practice ct mai mult yoga, s realizeze programele la unison care au fost stabilite iar bunul Dumnezeu le va asculta cererile și va face miracole dup credința lor.

– Grieg, nu știu dac ești la curent cu problemele pe care le am cu cei din conducerea MISA, care postea tot felul de porcrii pe yogaesoteric despre mine.

– Da mi, dar și tu te-ai apucat s ataci școala de yoga, ce voiai s se petreac ? Cine seamn vnt, culege furtun.

– Grieg, dar eu nu am fcut nimic altceva dect s critic punctual anumite aspecte negative ale unor persoane din conducerea MISA ! Era o critic constructiv, iar de cele mai multe ori am oferit și soluții pentru remedierea acelor stri de fapt negative din cadrul școlii, dar nu am fost ascultat.

Grieg a lsat capul n piept, parc consultndu-se interior, apoi m-a ntrebat:

– mai frecventezi cursul de yoga de la MISA? n ce an de curs ești ?

– Grieg, eu am fost dat afar de la curs de comitetul de conducere, fiind suspendat pe o perioad de 3 ani pentru c te-aș fi atacat pe tine la imagine !

A ridicat ochii surprins spre mine.

– Mi, s știi c eu le-am spus s ncheie amiabil disputa cu tine, s te cheme la o discuție și s te reprimeasc la curs.

– Grieg, nu m-a cutat nimeni n sensul sta !

– Vorbește cu Nicușor, spune-i c l rog s ia legtura cu Mihai Stoian și s rezolve aceast situație.

– Grieg, dar nu e doar problema cu mine. Mai sunt și alții care au fost dați afar de la curs pe nedrept. Cazul lui Petric Groza…

– Ce mai face Petre ?

– Bine, ți transmite salutri și se roag s te ajute Dumnezeu s fii liber ct mai repede.

– Transmite-i c nu am uitat promisiunile pe care le-am fcut, dar la acest moment nu este posibil s le mplinim. S aib rbdare, iar la momentul potrivit, se vor rezolva și problemele lui.

– Grieg, și mai este și povestea cu Nițurad…

– Pi, nu s-a rezolvat ? Mie mi-a spus Mihaela c au rezolvat cu el.

– Nu s-a rezolvat nimic Grieg, omul a rmas cu pagube dup povestea cu MISA.

Grieg a aplecat atunci capul n piept mhnit, cltinndu-l ușor și oftnd, fr s mai spun nimic. Apoi m-a ntrebat:

– n rest, tu ești bine ?

– sunt bine, Grieg. Mi s-a mrit familia, tocmai mi s-a nscut o fetiț, de mahashivaratri.

– S ți triasc și s te bucuri de ea ! Cum o veți boteza ?

– Natalia Alessia.

A nchis ușor ochii, concentrndu-se, apoi a revenit și mi-a spus s transmit tuturor s nu ne facem griji pentru el, c totul va fi bine și Dreptatea și Adevrul Divin vor triumfa n final. Am simțit c ntrevederea a luat sfrșit, așa c mi-am luat la revedere și i-am urat s ias ct mai repede din nchisoare. Mi-a mulțumit demn pentru vizit, aopi s-a ridicat și a spus cteva cuvinte ntr-o francez stlcit gardianului. Acesta a deschis ușa iar Grieg a plecat, aruncndu-mi peste umr o ultim privire, ndurerat parc. Și n acel moment parc mștile au czut și l-am vzut așa cum nu dorea s n vd. Un om btrn, bntuit de spectrul pușcriei, strduindu-se s par ncreztor n eliberarea lui.

4852679_fresnes_545x460_autocrop

Apoi ușa s-a nchis iar eu am prsit pușcria aceea cu un aer dezolant. Pe drumul de ntoarcere mi-am trecut n revist toate momentele frumoase petrecute alturi de Grieg, toate tririle și experiențele spirituale minunate și m-am ntrebat, copleșit de tristețe, cum a fost posibil s se ajung aici ?

Apoi, ca ntr-o strfulgerare, am avut revelația cauzelor decadenței instalate la MISA.

Am vzut un copcel mic, frumos, care promitea s ajung la maturitate un stejar falnic. ns copcelul avea o nclinație, o abatere minuscul, aproape imperceptibil, de la vertical.

Ct era mic, aproape nimeni nu o putea remarca, cci el era mldios și elastic, ca orice copcel n creștere. ns atunci cnd a prins puteri și s-a dezvoltat, ajungnd la maturitate, mica abatere de la vertical s-a vzut tot mai tare, pe msur ce se nlța. Degeaba au ncercat unii și alții s l ndrepte la poziția sa vertical, cci era deja prea trziu: trunchiul i se rigidizase, nu mai putea fi ndoit, corectat. Singura soluție era s fie dezgropat din rdcini și reașezat pe o poziție corect, vertical. Dar cine s fac asta, fr acordul grdinarului ? Iar copacul a crescut strmb, tot mai nclinat, pn cnd, ntr-o zi, sub presiunea unei furtuni npraznice, s-a prbușit la pmnt.

Așa și cu MISA. La nceput erorile erau aproape imperceptibile, dar pe msur ce a crescut, aceste erori au devenit tot mai importante, tot mai vizibile. Astzi, s-a ajuns n punctul n care ea este aproape destabilizat, aproape prbușit sub furia furtunii justiției. ntrebarea este: dup ce se va prbuși, se vor gsi destui doritori care s ajute la replantarea n poziția corect a acestui arbore ?!

, , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *