Falimentul Democrației. Ce urmează după ?

Organizarea majorității statelor moderne are la bază principiile democrației grecești din antichitate: dreptul de a alege și de a fi ales la orice funcție în Stat. Chiar și rarele monarhii rămase în viață sunt supuse unor principii constituționale ce îngrădesc în mod explicit atributele suveranilor, făcând loc drepturilor elective cetățenești.

Și totuși, democrația, un sistem participativ la viața cetății – vechi de peste două mii de ani, se apropie de obștescul său sfârșit. Semnele sfârșitului se văd în foarte multe țări: tot mai slaba participare la vot a cetățenilor – ce denotă lipsa de încredere în acest sistem, și ipocrizia sistemului electiv, concretizată în diferența între ceea ce prevede legea că ar trebui să fie candidații și partidele, și ceea ce sunt ei în realitate.

Din păcate, cetățenii nu meditează prea mult asupra acestor aspecte, căci exercitarea dreptului de vot este una sporadică, o dată la 4 sau chiar 5 ani.

De altfel actualele sisteme democratice existente în întreaga lume sunt destul de tinere, majoritatea fiind emanații ale revoluției franceze, o perioadă fecundă în domeniul imaginării celor mai năstrușnice modele de organizare a societății.

Constatăm însă că, dacă la baza modelului democratic modern de sorginte iluministă stăteau cele trei valori fundamentale ale revoluției franceze (libertate-egalitate-fraternitate), devierea de la aceste principii ideale este enormă în actualele sisteme democratice.

Astăzi, libertatea de a fi ales este împiedicată de tot felul de reguli electorale (număr de semnături, sume de bani ce trebuie depuse cu titlu de “garanție”, etc.) iar egalitatea candidaților în fața alegătorilor este cvasi-inexistentă, căci vizibilitatea mediatică este doar pentru aceia care au banii să și-o permită.

Aceste “filtre” blochează accesul simplilor cetățeni la funcții elective în Stat, favorizând crearea unei “clase” politice din “profesioniști” ai politicii, a căror singură ocupație și profesie este aceea de a fi aleși și de a conduce prin rotație.

Chiar organizarea partidelor nu mai corespunde scopului inițial al acestora. Partidele, acele entități juridice cu caracter politic ce trebuiau să se diferențieze prin viziunea politică asupra manierei de a conduce destinele unei țări, sunt astăzi un amalgam de găști grupate pe criterii de interese personale ale membrilor mai degrabă decât pe criterii și principii politice.

În plus, în tot acest joc al puterii a apărut o nouă forță, ce nu exista la originile democrației ateniene sau franceze: mass-media.

Rapiditatea cu care o informație poate fi răspândită sau distorsionată în rândul membrilor unei comunități face de multe ori ca încrederea publică într-un lider sau grupare politică să se schimbe fulgerător, mai ceva decât cotația la bursă a unei companii.

În acest context, presa scrisă și cea audio-vizuală, împreună cu mediile de socializare online au  devenit factori decisivi în percepția colectivă asupra politicului, afectând de cele mai multe ori în mod negativ opțiunile electoratului. Astfel, au luat naștere marketingul electoral, consultanții de imagine, șefii de campanie, sondajele de imagine și scandalurile mediatice.

Tot mai mult, democrația ca act de alegere în cunoștiință de cauză a unor lideri reprezentativi, și-a pierdut din această menire fundamentală, de a duce în fruntea comunității pe membrii cei mai reprezentativi ai acesteia.

În aceste condiții, falimentul democrației nu este departe. Tot mai multe țări europene înregistrează de la an la an preență la vot tot mai scăzută. Iar prăpastia între lumea politicienilor și votanți crește la fel de repede. În ciuda așa-ziselor alternative oferite de diferitele partide existente pe eșicherul politic, populația și-a pierdut încrederea în politicieni, și auzim tot mai des scandate în stradă sloganurile: “toate partidele sunt compromise” și “Democracy is a lie !”

Rotativele guvernamentale au încetat de mult ă mai păcălească pe cineva, căci blaturile politice sunt vizibile cu ochiul liber iar oamenii refuză să se mai lase târâți în partizanate politice.

În disperare de cauză, politicienii de carieră caută să propună publicului figuri publice noi, pentru a redeștepta speranța oamenilor în schimbarea în bine a stării de lucruri. Mass-media se căznește să scoată și ea din anonimat tot felul de indivizi cuplați la actualele clanuri de partid, în speranța că vor descoperi noi talente ale căror unic rol este acela de a aduce voturi și credibilitate.

Însă scopul, SCOPUL inițial al sistemului democratic, s-a pierdut. Căci scopul era acela de a permite accesul la conducerea Statului, în condiții de egalitate și libertate, a indivizilor cei mai reprezentativi din rândul alegătorilor, și care întrunesc cel mai bine aspirațiile comunității.

De aceea, cred că este momentul să schimbăm, să inovăm, să re-inventăm actualul sistem politic așa-zis democratic, care în realitate nu mai are nimic democratic în el.

Renunțarea la democrație nu trebuie să se facă în favoarea unui totalitarism global, de factura celui visat de arhitecții Noii Ordini Mondiale, prevestit în faimoasele Protocoale ale Înțelepților Sionului.

În locul actualului sistem democratic trebuie să punem un nou sistem de participare colectivă la viața societății, care să încorporeze în mod corect noii vectori de putere ai societății: presa, marketingul, rețelele de socializare, capabilitatea de a ne exprima instantaneu opțiunile, ideile, sugestiile și adeziunile, prin intermediul internetului.

În opinia mea, Statul modern nu trebuie să renunțe la conceptul de Națiune și valori naționale care ne auto-definesc atât ca indivizi cât și ca popoare. Căci cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unui individ este să își piardă reperele, valorile.

În schimb, trebuie să avem curajul de a renunța la vestigile arhaice ale istoriei politicii: Parlamentul.

În locul Legislativului, trebuie să punem la lucru grupe de studiu publice, la care orice persoană interesată poate adera printr-un singur click, pe internet. Unde să poată aduce sugestii, îmbunătățiri, finisări. Unde populația activă politic, interesată de procesul dezbaterii noilor legi, își poate aduce în mod concret contribuția. Apoi, variantele legislative să fie votate individual, de oameni, prin intermediul unui portal securizat. Să treacă, să fie adoptate doar acele inițiative care întrunesc o largă majoritate, pentru a se menține echilibrul societății, continuitatea și stabilitatea structurală a acesteia.

Guvernul să nu mai fie ales de politicieni, dintre politicieni. Guvernanții să fie simplii angajați ai unor firme de management, care încheie un contract cu Statul, în care li se trasează ținte de atins, drepturi dar mai ales obligații de îndeplinit și sancțiuni în cazul eșecului.

Să aducem inițiativa particulară în domeniul politic, așa cum ea ar trebui să există și în comerțul de tip capitalist. Să nu ne fie teamă să deschidem piața conducerii treburilor Statului către competiția de tip economic dintre cei mai buni, remunerați corespunzător, și care să urmeze fidel mandatul încredințat de popor, potrivit necesităților de moment ale aparatului de Stat și ale societății în general.

În acest fel, am elimina dictatura și tirania imbecililor care votează în Parlament legi care nu reprezintă pe nimeni în afară de inițiatorii lor și grupurile de interese oculte care îi susțin în jocul politic. Am elimina hoția și delapidarea banului public, căci atunci când guvernanții, ca o mare corporație, acționează în baza unui mandat precis, cu răspundere patrimonială și mecanisme de control rapide, nu se mai lasă loc furăciunilor.

De ce am păstra Democrația actuală ? Doar pentru că o consființește Constituția ? Are ceva sacru și de neatins în ea, de trebuie protejată cu orice preț ?! Eu cred că actualul sistem democratic este depășit și trebuie schimbat fundamental. Paleativele de tip “afișarea proiectelor legislative ale Guvernului pentru consultare publică” sunt doar palide încercări și nu fac decât să confirme sistemul propus de mine, faptul că mijloacele tehnice dar și evoluția societății converg către un sistem democratic participativ direct.

Ce spuneți, se poate ?

 • Da, se poate, daca se depasesc intr-o masura cat de cat orgoliile si tendinta de a lua dreptul de exprimare al celuilalt.

 • JE

  1.
  “cele trei valori fundamentale ale revoluției franceze (libertate-egalitate-fraternitate)” care sunt de fapt patru. Ultima “propriété” a ramas pentru “elite” sau conducatori.
  “Revolutia” a fost de fapt o lovitura de stat data de reprezentanti ai “poporului ales”, bolsevici in devenire, care au impus un “comunism primitiv” numit socialism, minic altceva decat un sistem bine pus la punct prin care se asigurau ca oamenii inteligenti si valorosi nu vor putea evolua si acumula avere si vor fi “expropriati continuu” prin sistemul oficial de furt numit TAXE. In numele “solidaritatii si egalitatii sociale” bineinteles.

  De ce oamenii bogati devin tot mai bogati iar saracii tot mai saraci? Simplu: pentru ca bogatii sunt “optimizati fiscal” si isi muta banii in Panama de ex, ca tot e scandal acum, in timp se saracii sunt jupuiti, suporta abuzuri si trebuie sa dea spagi daca vor sa supravietuiasca.
  Culmea (prostiei) e ca saracii voteaza in continuare cu “stangistii”. Dar primesc exact ceea ce merita.

  articole:
  – Impozitul pe venit, intre necesitate si japca
  http://www.bani-si-putere.ro/impozitul-pe-venit-intre-necesitate-si-japca/

  – Va cunoasteti drepturile ?
  http://www.abcul.sanatatii.ro/indreptar-de-sanatate/pilula-de-sinceritate/94-va-cunoasteti-drepturile

  – Ce reprezinta Votul ?
  https://nuvotati.wordpress.com/2012/05/03/ce-reprezinta-votul/

  – Aliații islamiștilor: radicalii și teroriștii socialiști europeni
  http://paulghitiu2009.blogspot.ro/2016/03/aliatii-islamistilor-radicalii-si.html

  – Planul Kalergi: genocidul popoarelor europene
  http://art31.ro/planul-kalergi-genocidul-popoarelor-europene/

  – Practical Idealism. The Racist and Supremacist Roots of the Ideology behind the European Union
  http://balder.org/couen

  – Jewish involvement in the promotion of ‘hate speech’ laws, multiculturalism, mass immigration, denationalization, subversion of traditional values, and related items.
  http://balder.org/imbri

  – The Barcelona Declaration. Euro Mediterranean – EU’s dirty secret.
  http://balder.org/euromed-en

  carti:
  – Ceea ce ați vrut dintotdeauna să știți despre Bruxelles UE dar nimeni n-a îndrăznit să vă spună
  http://www.relay-of-life.org/ro/index.html

  – “Propaganda” de Edward Bernays
  https://www.youtube.com/watch?v=K7q9Th804h8
  http://www.historyisaweapon.com/defcon1/bernprop.html
  http://gandeste.shopmania.biz/cumpara/propaganda-edward-bernays-7718911

  – “Psihologia Multimilor” de Gustave Le Bon
  http://www.elefant.ro/carti/carti-de-specialitate/stiinte-umaniste/politica-politologie/psihologia-multimilor-97192.html
  https://www.uploady.com/#!/download/2CR7~4HVuJx/ceoKInV1alnz7_Yk

  Apropo, nord coreenii au dreptate sau nu:
  – PROPAGANDA 2012
  https://www.youtube.com/watch?v=uLXAoBO3TqI

  2.
  “Ce spuneți, se poate ?”

  O posibila solutie:
  http://meritocratia.ro/constitutia-meritocrata/

  Dar nu ai cu cine. Astia sunt majoritari. Astia voteaza. Ghici cu cine?
  https://www.youtube.com/watch?v=awwPcxmrxzU

 • JE
 • Catalin

  Articol varza. Titlul este Falimentul democratiei, apoi se cere democratie directa, dupa care se fac elogiul unei forme de tehnocratie… Autorul se contazice permanent, pentru ca de fapt nu are nicio competenta in domeniu, asta in timp ce vorbeste despre ” tirania imbecililor”, la care in final contribuie si dansul din plin. Rapcea nu ia in calcul natura umana, faptul ca oamenii nu sunt nici ingeri, nici roboti, ca interpreteaza totul permanent, ca pot fi manipulati, ca sunt supusi emotiilor. Cum vor fi alese si de cine firmele alea minune care ele singure vor da legi, vor administra patrimoniul public si vor da sentinte judecatoresti? Prin vot? Pai ar fi tot democratie? La un reality show? Pe feisbuc? Rapcea face elogiul creativitatii, dar creativitatea este o calitate pe care oamenii se straduie sa o cultive chipurile la copiii, dar pe care o interzic celorlalti adulti. Fiecare om se crede singurul creativ si nu accepta nicio propunere creativa din partea altora. In momentul in care cineva ca Rapcea se loveste de un val de,propuneri creative ale …altora, pe care le considera el proaste, dar pe care autoriii propunerilor le vad drept geniale, totul sare in aer. Adica e razboi, sange si moarte. Va veni unul: sa implementam legea islamica, altul propune legi rasiste ( ar trece lejer orice vot majoritar, oriunde vreti voi : feisbuc, alegeri clasice, pagini web, vot prinposta etc).

 • Catalin

  Un mic exemplu. Avocatii si domenii inchise acum, ca o casta: notari, executori judecatoresti, lichidatori judiciari, experti tehnici judiciari. Exact sistemul de acum sustine aceste caste. Sa puna Rapcea pe blog tema asta ca inceput al noii democratii nemaivazute, fara parlamentarii imbecili care au impus legi de protejare a notarilor si a celorlalte caste afiliate justitiei, inchise publicului, exact cum se plange Rapcea ca e inchisa politica. Sa vedem ce spune “strada” despre deschiderea totala a avocaturii, ca orice absolvent de drept sa fie automat facut avocat, notar, exec. judec., sa fie mai multe barouri, sa fie concurenta intre ele, avocatii sa fie platiti doar dupa rezultate, nu ca acum cand fac sau nu treaba, isi dau sau nu interesul, clientul este taxat, iar ” tradarea clientilor” , o practica josnica de care se plang multi clienti de avocati ( pentru cine nu stie = atunci cand un avocat ia bani de la oponentii clientilor sai ca sa piarda procesul in mod intentionat) sa fie pedepsita cu moartea. Ei bine, acest sistem avocatesc, notarial de astazi este un produs al democratiei de care se plange Rapcea, juristii si indeosebi avocatii alcatuind majoritatea conducerilor partidelor si a “imbecililor” din parlament. Ponta, A. Nastase, Gorghiu, Predoiu, etc avocati, iar notari nevestele lui Tariceanu, M. Mitrea, fiica lui Basescu, si eu cunosc f. putini, ca se ascund. Este Rapcea de acord sa scuturam sistemul incepand cu avocatii, notarii, exec. jud.,?

 • Catalin

  Si la final, referitor la desfiintarea parlamentului, nu ar fi o noutate… Cea mai dinamica economie a lumii, China comunista, nu are parlament. Ca ala de forma nu se pune, cum nu se punea nici Marea Adunare Nationala a lui Ceausescu. Nici Arabia Saudita sau Vaticanul nu si pierd vremea cu parlamente. Dar surpriza este probabil UE., care are tot un parlament de forma, care nu poate emite legi. Comisi Europeana, care se alege singura ea isasi la fel ca Biroul politic al P.Comunist Chinez sau ca, conclavul papal, e de fapt legiuitoare.

 • zamolxe

  Foarte interesant articol și îți dau în mare parte dreptate. Democrația ca sistem și-a pierdut valoarea.
  E nevoie de un sistem nou, care să țină cont de dezvoltarea tehnologică și socială. Până la urmă ceva se va schimba, să sperăm că se va întâmpla cât mai repede și cât mai natural, fără șocuri prea puternice.

 • MR

  Catalin, eu am fost dintotdeauna pentru deschiderea profesiilor juridice. Insa nu cu intrarea “automata” cum spui tu, a absolventilor direct de pe bancile scolii. Facultatea iti da doar o idee despre Drept, in practica inveti cu adevarat.
  Eu as primi in profesiile liberale pe oricine doreste ca stagiar, insa examenul de definitivat sa fie unul serios (nu absurd) cum este in prezent, caci am facut pregatire cu stagiari si marturisesc ca nici eu si nici anumiti colegi avocati sau chiar procurori nu am luatpunctajul de trecere.

 • JE

  – Leaked report: Israel acknowledges Jews in fact Khazars; Secret plan for reverse migration to Ukraine
  http://blogs.timesofisrael.com/leaked-report-israel-acknowledges-jews-in-fact-khazars-secret-plan-for-reverse-migration-to-ukraine/

  – Secret History Revealed — Putin Played Critical Role After The Pre-Planned Collapse Of The USSR
  Vladimir Putin’s Russia: Perfect Foil To The Anglo-American Axis And Their New World ‘Order’
  http://stateofthenation2012.com/?p=8159

 • JE

  – An Abridged History Of The United States Psychopathocracy
  http://stateofthenation2012.com/?p=36474

  – US Empire Goes Berserk: Unleashes Legal Jackals On All Perceived Enemies For Financial Expropriation
  http://stateofthenation2012.com/?p=36772

  – ZIRP: The Most Destructive Weapon Of Financial Mass Destruction In Existence
  http://stateofthenation2012.com/?p=35273

  False Flag Terror Operations:
  – Brussels Bomb Attacks: Why The Airport And The Metro? Why Now? Why Brussels?
  http://stateofthenation2012.com/?p=34027

  – Did the MOSSAD just reveal the true reason for the staged false flag terror attacks in Brussels?
  http://stateofthenation2012.com/?p=34541

  – The MOST Dangerous Person In The World
  http://stateofthenation2012.com/?p=35985

 • JE

  – LGBTTTT AGENDA: Debasing American Society and Corrupting The Planetary Civilization
  http://stateofthenation2012.com/?p=37135

 • JE

  – 911 Brainwashing End of the Lies
  https://www.youtube.com/watch?v=cV3Qkq–VUk