Dac te ridici un pic deasupra momentului prezent și contempli n ansamblu ultimii 10-15 ani, descoperi cu stupoare c societatea romneasc seamn cu un imobil șubred, ros din ncheieturi de politicianism neo-comunist, supus unei explozii controlate.

Societatea romneasc este detonat priodic, parc ntr-o ordine prestabilit, palier cu palier, explodnd n scandaluri de pres finalizate cu mai mult sau mai puțin pușcrie pentru protagoniști, dup puteri și averi.

Cunoscnd atmosfera dinainte de 2003 n care toate autoritțile, de la Poliție, SRI, Justiție, Guvern, Parlament și Parchete – erau o mare și fericit familie n care domnea armonia social și batistele se așterneau lin pe țambaluri, precum omerta pe gurile Mafiei, ceea ce se petrece din 2003-2004 pare de neconceput.

Izbucnesc scandaluri din zona presei “independente” (n realitate agenți de influenț colaboratori ai unor servicii secrete strine – crora li se “servesc” de-a gata materiale sau informri), iar de dincolo de fileu, sar la cap și preiau bomba suspect de zelos, tot felul de instituții care pn mai ieri tceau mlc.

Ce se ntmpl n Romnia ?! Chiar așa, nu se mai poate mușamaliza nimic n mod decent ?

Cine sunt cei ce demanteleaz sistematic mafia securistoid nfșurat ca o caracatiț n jurul Romniei ? Și cum reușesc s propage aceste bombe de pres ? Prin ce miracol au ajuns s se auto-sesizeze autoritțile ?!

Prerea mea este c abia acum se vede rodul muncii specialiștilor americani, care au dezvoltat n liniște, pe tcute, sistemul eficient de reacție al societții, care trimite la pușcrie sau pune pe fug (pn pe lumea Cealalt – n unele cazuri) intangibili precum Patriciu sau Condrea.

Asistm la un fenomen similar terra-formrii unei planete, sau al defrișrii de buruieni, civilizrii unui teritoriu. Suntem precum simpaticii locuitori albstrii din filmul Avatar, cu diferența c n cazul nostru se ncearc smulgerea – nu a unui arbore al Vieții, ci unul al corupției, furpciunii și minciunii instituționalizate.

Teoretic, treaba asta ar trebui s m bucure ca avocat, cci asta nseamn – teoretic – mai mult clientel n zona penal. Din pcate, chiar dac acest lucru este ok din punct de vedere financiar, satisfacțiile profesionale nu sunt pe msur.

Procurorii și judectorii aplic legea cu excesul de zel ce caracterizeaz aceste vremuri tubluri, conform zicalei: “La vremuri extraordinare, msuri extraordinare”.

Se face rabat la Justiție, la prezumția de nevinovție, la judecata dreapt, echilibrat, ce ar trebui s caracterizeze o societate stabil.

Trim sub semnul blestemului chinezesc: acela de a avea parte de vremuri interesante. Și din pcate nu se poate ghici finalul acestei epopei, momentul ei de final sau de acalmie. Societatea romneasc seamn cu un balaur nfricoștor care se auto-devor fr nici o noim, cci rezultatele nu se simt pentru omul de rnd.

De ce Doamne, de ce nu putem fi și noi ca ceilalți europeni ?!

, , , , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *