Hotărârea judecătorilor Curții de Apel din Paris, de admitere a cererii de extrădare a lui Gregorian Bivolaru, a surprins pe toată lumea. Pentru prima dată, tind să dau dreptate celor de la yogaesoteric, ce acuză o influență de natură politică în luarea acestei hotărâri.

Desigur, mă hazardez să fac aceste afirmații, căci în lipsa publicării motivării hotărârii, este greu de presupus care au fost argumentele avute în vedere de judecătorii francezi.

Corect ar fi fost ca liderii MISA ce susțin material și informațional apărarea lui Gregorian Bivolaru, să fi publicat pe yogaesoteric hotărârea de extrădare a Curții de Apel pariziene, cu eventualele comentarii aferente, așa cum au procedat și în cazul victoriei de la CEDO, nu doar să afirme sec că decizia s-a luat la influența politică a Bucureștiului.

Căci în lipsa unei analize pe textul hotărârii, e totuși greu de crezut că politicienii de la București pot influența o hotărâre a instanțelor franceze, având în vedere că în relația cu Franța, România este cea subordonată.

Și totuși…

S-ar putea să existe un sâmbure de adevăr în afirmația misanilor. Prea mulți politicieni de-ai noștri sunt membrii ai unor loji masonice ale Marelui Orient francez. Prea strunse sunt legăturile dintre socialiștii francezi și PSD-ul și PNL-ul de la noi. Să nu uităm filiația lui Dan Amedeo Lăzărescu și a progeniturii lui adoptate, Tăriceanu, la Marele Orient parizian.

Cert este că sunt multe necunoscute la mijloc, iar până una alta, Magnus își execută deja a patra lună din pedeapsă în Franța, iar luni este ultima zi pentru exercitarea căii de atac împotriva hotărârii de extrădare.

Din discuțiile avute cu o avocată româncă doctorandă la Sorbona, ce este înscrisă și în baroul parizian, aceasta mi-a spus că este puțin probabil ca Înalta Curte de Casație și Justiție din Paris să infirme hotărârea de extrădare a lui Gregorian Bivolaru, deoarece statistic vorbind, sunt foarte puține casări ale unor hotărâri de extrădare pronunțate de către instanța de fond.

Discutând doar la nivel pur teoretic cu dânsa, fără a intra în detaliile unei spețe pe care nu o cunoaștem, ea a afirmat că potrivit practicii instanței supreme franceze, în această etapă șansa schimbării hotărârii ține doar de posibilitatea administrării unui probatoriu suplimentar, care să aducă argumente noi, decisive în favoarea respingerii cererii de extrădare. I-am povestit și despre ideea mea privind inițierea unei revizuiri a hotărârii de condamnare din România și de folosire a dovezilor privind inițierea unei astfel de proceduri la Înalta Curte franceză. În opinia dumneaei, un astfel de demers ar fi eficient numai dacă ar fi realizat în timp util, astfel încât să se obțină măcar o încheiere de admisibilitate în principiu a cererii de revizuire. 

Ideea este că procedura de revizuire a unei hotărâri penale este similară atât în dreptul român cât și în cel francez, astfel că în ipoteza obținerii unei încheierii de admitere în principiu a cererii de revizuire a hotărârii penale de condamnare pronunțate de către Înalta Curte de Casație și Justiție din România, potrivit disp. art. 459 Cod de Procedură Penală, efectele sunt similare celor din revizuirea din dreptul francez.

O încheiere de admitere în principiu putea fi obținută direct în camera de consiliu, fără a fi necesară citarea părților sau prezența inculpatului (art. 459 pct. 2 Cod Procedură Penală), iar instanța ar fi putut dispune potrivit disp. art. 460 C.p.p. suspendarea executării hotărârii supuse revizuirii, caz în care Gregorian Bivolaru ar fi trebuit pus de îndată în libertate.

Cert este însă că, de fiecare dată când vine vorba despre o victorie juridică, MISA are grijă să își asume cu nume și prenumele avocaților sau biroului juridic MISA, victoria. Însă, când vine vorba despre eșecuri, yogaesoteric are precizează expres că acolo este vorba despre “avocații francezi” ai lui Gregorian Bivolaru, care vor face și vor drege în continuare.

În condițiile în care devine tot mai clar că eficiența apărării lui Gregorian Bivolaru în fața instanțelor de extrădare franceze depinde în mod direct de expertiza și “muniția” de argumente și probe oferite avocanților pledanți francezi de apărarea lui Gregorian Bivolaru din România (care cunoaște cel mai bine detaliile speței), se pune întrebarea legitimă: cine își asumă eșecul apărării lui Gregorian Bivolaru ?!

Însă, în ipoteza tot mai probabilă a extrădării lui Gregorian Bivolaru, dacă acesta va fi adus în România, accesul la el (cel puțin în ceea ce mă privește) va fi mult mai facil, și s-ar putea ca cei din conducerea MISA care i-au pus pe butuci apărarea, să aibă mari surprize.

CategoryUncategorized

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer