Oamenii au avut din cele mai vechi timpuri nostalgia bunăstării materiale infinite. De la vechii greci și romani, care vorbeau în miturile lor despre cornul abundenței – și până la poveștile europene cu găina ce face ouă de aur, sacul fermecat al dorințelor din care scoți orice îți dorești sau punguța fermecată din care poți scoate oricâți bani ai nevoie, fiorul bogăției nemărginite a înfierbântat imaginația a generații întregi.

Mai nou, regăsim aceeași pulsiune subconștientă a înavuțirii și în miturile urbane actuale, transpuse sub forma unor rețete fanteziste de îmbogățire rapidă și nelimitată – desigur fără nici un efort.

Începând cu “revelațiile” realizatorilor filmului The Secret și terminând cu tot felul de scheme piramidale elaborate ce promit prosperitate financiară fără eforturi (vezi cu titlu de exemplu Curs de initiere in ALCHIMIE, PROSPERITATE SI IMBOGATIRE! sau , 15 carti de finante personale, pentru prosperitatea familiei sau DEZVOLTARE PERSONALA / FINACIARA – Carte Audio) toate acestea i-au îmbogățit în realitate mai mult pe autori decât pe cumprătorii acestor “metode”, căci lumea e plină de vânzători de iluzii și de cumpărători naivi ce confirmă dorința arzătoare a oamenilor de îmbogățire facilă.

Ei bine, pentru că sunt totuși mulți oameni cu bun simț care ar vrea câteva sfaturi clare care să îi ajute să obțină prosperitatea materială dorită, o sa dau eu câteva pe care le-am testat personal în practică și știu sigur că funcționează:

  1. Trăiește în prezent. Asta înseamnă să îți auto-evaluezi în mod realist posibilitățile actuale și să îți ajustezi dorințele la mijloacele actuale de a le realiza. O zicală înțeleaptă spune că “cine este sărac în dorințe este bogat în mulțumiri”. Deci, o analiză lucidă a mijloacelor financiare actuale îți va da posibilitatea unui bun control asupra cheltuielilor.

  2. Nu ești mulțumit cu cât ai ? Fă eforturi să îți depășești condiția. Caută noi oportunități de a face bani, dar nu trăi pe seama viitorului. Asta înseamnă că nu e cazul să faci împrumuturi la bănci sau cămătari (e cam tot aia) pentru a-ți satisface dorințele, pe seama unor câștiguri sau speranțe incerte din viitor. Ceea ce împrumuți acum pentru a-ți satisface o dorință actuală vei plăti de 2-3 ori mai mult înapoi celui care te-a împrumutat, deci îl vei îmbogăți pe respectivul și nu vei avea niciodată posibilitatea să crești, căci bunăstarea ta va pleca către cel care te împrumută.

  3. Renunță la vicii. În general viciile costă: păcănele, droguri, băutură, țigări, haine sau bunuri de consum scupne, extravaganțe, jocuri pe calculator, femei. Toate acestea consumă o resursă necesară prosperității: banii sau timpul (bun și el pentru a face bani). Un om fără vicii costisitoare consumă exact cât îi trebuie iar fericirea lui nu depinde de satisfacerea unor pasiuni costisitoare. Un om cu vicii poate cheltui oricât de mulți bani ar avea. Deci, feriți-vă de vicii, ele sunt cel mai mare inamic al prosperității financiare.

  4. Munca. Fii realist. Banii, ca mijloc de exprimare al prosperității, nu se dobândesc decât ca expresie a unei contraprestații. Care în general se traduce printr-un serviciu prestat, adică muncă. Desigur, unele servicii sunt mai bine plătite decît altele, însă fiecare activitate necesită anumite calități și abilități. Cu cât abilitatea sau calitatea respectivă este mai rară, cu atât ea este mai căutată și mai bine plătită. Deci este esențial să te perfecționezi încontinuu în domeniul tău de activitate, pentru a deveni competitiv, căutat și bine plătit.

  5. Dacă muncești, muncește cât mai mult pentru tine. Nu te lăsa folosit, slugărit. Muncește corect, dar respectă-ți munca și cere pentru ea un ban corect. Desigur, nu te uita în troaca angajatorului tău și nu evalua câștigul său din perspectiva salariului tău. Dacă poți, schimbă-ți poziția și fă și tu ce face el, pune și tu pe alții să muncească pentru tine, însă nu exploata oamenii, căci în final vei rămâne singur.

  6. Economisește. Oricât de puțin, dar zilnic. Dacă nu poți pune deoparte nimic, înseamnă că ai o problemă. Fie câștigi prea puțin și atunci e cazul să schimbi jobul, fie cheltui prea mult – ceea ce înseamnă că ai o problemă cu viciile sau cu auto-controlul. Un om care are puși deoparte niște bani strânși din greu, prin economiile făcute din munca sa, cunoaște cu adevărat valoarea banului. Dacă are niște bani strânși, sentimentul lui de siguranță financiară crește. Iar acest sentiment este foarte important, căci îi reduce foarte mult stresul vieții de zi cu zi, îl face mai relaxat. Îi dă posibilitatea de a profita de oportunitățile ce i se ivesc, de a investi banii în mijloace realiste de a-i înmulți. Și aici e o problemă de psihologie. Am cunoscut mulți oameni care odată ce se văd cu niște bani la teșcherea, se sperie, nu se simt bine, nu știu ce să facă cu ei. Și fie îi cheltuie rapid, fie îi investesc în proiecte prostești sau afaceri în care nu au nici o experiență, și ca atare îi pierd. Cele mai sigure investiții sunt cele imobiliare (poți închiria ulterior imobilul cumpărat) sau afaceri de nișă, la care te pricepi și pe care le poți controla direct. Pentru a face însă afaceri este necesar să ai un minim de cunoștiințe, să știi să îți faci un plan de afaceri cu un minim de previziuni pe termen scurt sau mediu.

  7. Mediul social. Caută să îți creezi prietenii-relații în zona oamenilor aflați pe nivelul sau peste nivelul tău, nu sub nivelul tău. Fii un om ce caută prezența celor aflați peste el social-economic-cultural-spiritual, iar nu invers. Desigur, asta sună un pic oportunist, însă în realitate nu este așa. Dacă ai nevoie de confirmare personală, o să ai tendința să te înconjuri de oameni săraci, fără perspective, care îți caută prezența-prietenia în speranța că îi poți ajuta, iar tu te vei simți bine pentru că îți vor da un sentiment de falsă stimă. Însă dacă vei să crești, ai nevoie să ai în jurul tău măcar de oameni de același nivel cu tine. În acel moment, și perspectivele/oportunitățile de a face bani se vor schimba.

  8. Fii corect. Adică nu profita de alții, nu da țepe. Pentru că oamenii vorbesc și dacă îți vei face un prost renume, acesta te va urma precum o umbră, pe oriunde ai merge. Mai ales în lumea occidentală, acest principiu este indispensabil reușitei și însoțește ideea de respectabilitate.

În fine, mai sunt multe de spus despre cum se fac bani, poate că odată voi scrie și o carte care să se adauge mormanelor de maculatură scrise pe tema fascinantă a prosperității materiale. Și care, desigur, să mă îmbogățească și pe mine :)

CategoryUncategorized

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer