Deși căsătoria tinde să devină o relicvă istorică în așa-zisa societate modernă, mulți se-ncumetă în continuare la Starea Civilă, în ciuda statisticilor ce demonstrează că 3 cupluri din 5 divorțează în primii trei ani de la semnarea certificatului (de unde și concluzia că dragostea durează doar 3 ani !).

Și mai sunt și niște sondaje de opinie care arată că în general, bărbații și femeile din cuplurile căsătorite sunt nemulțumiți de partenerul de viață în proporție de peste 60% (femeile mai mult decât bărbații !!!)

Însă, pentru că omul este o creatură socială care simte nevoia de companie și scandal iar sexul (bată-l vina !) este … vicleșugul întrebuințat de natură pentru a-și atinge scopul, care nu este, în realitate, decât crearea unei ființe noi. Îndată ce voința speciei este satisfăcută, ea dispare și, plăcerea individului risipindu-se, îl readuce la cruda realitate. De aceea, însuși Eros este înfățișat legat la ochi.” (Arthur Schopenhauer dixit !), bărbații și femeile cuibăresc împreună în cupluri de când lumea, și o vor face în continuare sub o formă sau alta.

Și pentru că dezastrul nu poate fi prevenit sau împiedicat, măcar că efectele lui pot fi diminuate cu un pic de instrucție pe tema alegerii partenerului de viață.

Și pentru că eu sunt bărbat, vă voi împărtăși din vasta mea experiență cu femeile – nu doar cea personală, ci și cea profesională, de avocat care are destul de multe divorțuri duse la bun sfârșit.

Deci, fie că ești tânăr sau bătrân, versat sau pifan, experimentat sau rookie, aruncă un ochi aici, că s-ar putea să-ți folosească manualul ăsta de ales femeia.

O să încep prin a declara deschis că noi, bărbații, suntem niște dinozauri ai speciei umane, cu instincte atavice complet ilogice. Majoritatea noastră alegem femeia după picioare, cur și țâțe, deși nu ne place să recunoaștem asta, restul calităților feminine fiind amănunte neesențiale care se pot adăuga pe parcurs – de unde și rata mare de eșec al relațiilor în care bărbatul alege.

Tocmai de aceea, înainte de a face o alegere, (în rarele cazuri când nu ne aleg femeile pe noi !) ar fi bine să ne ghidăm după următoarele principii:

  1. Purpura și femeia nu se aleg la lumina făcliilor, pe înserate. Sfatul vine taman de-acu 2000 de ani, consemnat fiind în celebra Artă a Iubirii scrisă de poetul roman Ovidius, cel exilat printre ai noștrii strămoși barbari, la Pontus Euxin.

Deci nu vă grăbiți să vă alegeți marea iubire în cluburi, în condiții de lumină slabă, unde fardurile pot înșela privirea, căci s-ar putea ca dimineața să vă treziți în pat (sau, mai grav, direct la altar) cu versiunea buhăită și nefardată a morganei de noaptea trecută.

  1. Tot strămoșii noștrii ne-au lăsat cu limbă de moarte sfatul bătrânesc:privește la mamă – și ia fiica ! Adică dacă mama arată bine pentru vârsta ei, ai o mică șansă ca și fata să-și păstreze frumusețea când va ajunge la vârsta mamei, ca să nu fii nevoit să fugi de-acasă de ditamai baragladina împreună cu bona/secretara/amanta/femeia de serviciu sau chiar cu vecina (toate mult mai tinere).

  1. Nu te băga la distruse ! Foarte mulți bărbați (printre care recunosc că mă număr și eu) avem vocația romantică a “salvatorului” care îndreaptă nedreptățile vieții.

    Ce ne mai place să “salvăm” tinere domnițe distruse afectiv/emoțional/sufletește/sexual după câte o: relație eșuată/copilărie nefericită/abuz fizic sau psihic ! Aparenta vulnerabilitate a femeii ne scoate la iveală armurile poleite de nobili cavaleri capabili de gesturi mari, și astfel cădem în capcana seducției feminine celei mai des folosite: falsa vulnerabilitate a femeii. Și ne trezim prea târziu că respectiva ori e nebună de legat, ori ăla care a lăsat-o “abuzată” înainte să o găsim noi, a fost în realitate un înger al răbdării și uite-așa un bărbat își poate transforma viața într-un calvar, alături de o astfel de “victimă” a vieții.

  1. Nu te băga la femei cu familie numeroasă. Dacă e o tipă ce provine dintr-o familie cu mulți copii, există șansa să fi trăit în sărăcie. Chestia asta nu e de condamnat în fond, problema este că s-ar putea să descoperi că genul ăsta de femei tind să acapareze finanțele familiei cu două tipuri de atitudini: fie au strâns frustrări și simt nevoia să aibă de toate, fiind foarte cheltuitoare, iar după ani de trai cu o astfel de femeie descoperi că ai tocat o avere pe nimic; fie tinde să care la ai ei tot ce câștigi, în ideea de a-și ajuta părinții și frații. În ambele cazuri, ajungi să muncești pentru alții, ceea ce e cam nașpa.

  1. Ia-ți o femeie de nivelul tău intelectual (sau apropiat). Dacă faci greșeala să te orientezi doar după fizic și fițe, s-ar putea să descoperi după un timp că nu prea mai ai ce discuta cu doamna, după ce tunurile amorului amuțesc, obosite. Ceea ce va duce inevitabil la răcirea relației, distanțare și în final separare, căci sexul (oricât de fantastic ar fi) nu este suficient pentru a menține unit un cuplu. Dacă ai înțelepciunea să alegi o femeie cam de același nivel intelectual/al pregătirii cu al tău, s-ar putea să vă fie mult mai ușor să comunicați, să vă rezolvați problemele sau chiar să vă descoperiți interese comune, ceea ce va adăuga un nou element de trăinicie relației voastre, începute pe frenezia atracției sexuale.

  1. Verifică-i caracterul, în situații reale de viață. Nu de puține ori am întâlnit bărbați care afirmau că nu mai pot rămâne alături de nevastă sau iubită datorită unui gest profund imoral/josnic/scandalos al acesteia. Se pare că bărbații sunt mai sensibili decât femeile a astfel de situații și mult mai puțin dispuși la compromisuri de natură morală. Poți avea de exemplu, surpriza să constați că iubita ta minunată, care iubește copii și cățelușii, adorabilă în toate cele, este o jigodie perversă, neiertătoare și răzbunătoare, care își chinuie părinții cu răutate vituperantă, pe care presimți că ți-o va administra și ție dacă îi vei da timp și motive să o facă.

  2. Diferența prea mare de vârstă. Trebuie să te hotărăști de la început: ori îți iei o femeie, egală în toate cu tine, parteneră de viață, ori o iei să o crești – până la maturitate când te va lăsa pentru altul, de vârsta ei. Indiferent de cât de bine arăți sau te conservi ca bărbat, indififerent de cât de mult spune că te iubește sau simți că e atașată de tine, dacă diferența de vârstă e mai mare de 10 ani, riști să te considere lumea pe stradă tatăl, sau – mai grav, bunicul ei. Dacă nu vrei să devii penibil, mai bine abține-te de la astfel de prospături care au jumătatea vârstei tale. Pe măsură ce anii vor trece, diferența de vârstă se va vedea tot mai tare, până când ea va pleca cu altul.

În concluzie, dacă vrei să alegi o femeie, nu te grăbi. Pune la punct un protocol de verificare. Nu sării direct la sex. Provoac-o la o discuție; dă-i la o parte măștile; scoate-o în lume, în situații reale de viață, observ-o. Cunoaște-i familia, trecutul, motivațiile, nu doar din ceea ce îți povestește ea, ci și din ce poți afla de la terțe persoane.

 

Și astfel, s-ar putea să ai măcar o șansă de a alege persoana potrivită ție. Desigur, și viceversa este reciproc valabilă.

CategoryUncategorized
Tags,
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares