Revoltele televizate din penitenciare si miza lor

Urlă antenele lui Voiculescu de grija deținuților din închisori. Reportaje peste reportaje care repetă același lucru: că în închisorile românești nu sunt condiții umane; că sunt supraaglomerate; că mâncarea e proastă și insuficientă; că nu se respectă normele europene în materie de spațiu (volumul minim de metri-cubi de aer  pentru fiecare deținut).

Evident, situația asta nu a apărut peste noapte; ea a fost acolo dintotdeauna, ba chiar mai rea în trecut. Iar pe vremea aia, marii patroni de televiziuni care acum sunt la bulău, nu erau interesați de drepturile omului din închisori. Preocuparea lor, și implicit a trusturilor media pe care le dețin, a apărut subit când au realizat pe propria piele că e nașpa în pușcăriile românești.

Adevărul este că în pușcăriile de la noi, au existat mereu dopuă categorii de deținuți mai aparte: sifoane și răspândaci.

Sifoanele sunt ăia care sifonează, varsă tot ce aud la urechile conducerii. Turnători adică. Uneori ei au și dublul rol de răspândaci: lansează zvonuri pe care le dorește conducerea să fie lansate.

Trebuie știut că omul în recluziune alături de alți semeni de-ai lui, tinde să o ia razna din lipsă de intimitate, de spațiu. Apar puseuri de violență, agresivitate, care uneori duc la bătăi generalizate sau – mai des, la auto-mutilare.

Și atunci conducerea penitenciarului apelează la psihologie, mai exact la manipulare. Când omul știe că are de ispășit uun număr de ani și vede cât de greu trece timpul, o ia razna. Ca să i se mai distragă atenția, să i se dea speranță care să îi facă suportabilă detenția, psihologii din ANP lansează câte un zvon prin intermediul răspândacilor: ba că e pe cale să se dea nu știu ce amnistie, ba că s-a modificat nu știu ce regulamente de calcul al duratei executării pedepselor și în loc de 8 sau 9 luni la an se vor face numai 6 sau chiar 4 pentru bolnavii cronici, și tot astfel de noi și noi năzbâtii și vise sunt aruncate între deținuți, pentru a le alimenta speranța și a le face suportabilă detenția.

Personal, m-am săturat de nenumăratele telefoane primite de la deținuți cu ani mulți de executat, sau de la familiile acestora, care mă rugau cu o voce febrilă să verific nu știu ce lege despre care auziseră că le va scurta suferința – și care invariabil era doar un zvon.

De multe ori, și televiziunile intră în joc și aruncă astfel de petarde, care se transformă în valuri de optimism ce îi fac pe deținuți să mai îndure o vreme, cu docilitate, condițiile vitrege de detenție.

Însă recentele revolte din închisori arată că manipulările nu mai sunt suficiente, ci trebuie făcut ceva. Majoritatea penitenciarelor de la noi depășesc mai bine de dublul de persoane destinate a fi găzduite – și nimeni nu a fost deranjat de treaba asta – până acum.

CEDO a condamnat și condamnă România pe bandă la plata de despăgubiri pentru condițiile inumane din penitenciare – și totuși Statul Român nu ia nici o măsură.

Măsuri ar fi două, de luat imediat:

 - construirea de penitenciare noi, sau transformarea unor clădiri nefolosite – și har Domnului, sunt destule în România, în penitenciare;

– întreruperea, respectiv amânarea pedepselor pentru deținuții care se plâng de condiții, până când se vor elibera locuri și pentru ei (legea penală prevede această posibilitate).

În condițiile actualei lupte generalizate pe care Statul o duce împotriva infracționalității de tot felul, orice anmistie sau ușurare a condițiilor de detenție va fi văzută ca pe o concesie făcută infractorilor, ceea ce ar duce la o atitudine de revoltă a oamenilor cinstiți față de astfel de măsuri (gen: au furat, au stat un pic la pușcărie și acum au ieșit și mai repede, și cu banii furați), sau de creștere a tentației de a comite infracțiuni (gen: dacă fur un miliard, stau și eu un an la pușcărie, că oricum prind grațierea asta).

Până una alta, televiziunile deținute de Voiculescu inflamează opinia publică și incită la violență deținuții, pentru a forța Parlamentul să voteze în regim de urgență o lege care să le mai ia din anii de pușcărie unora. Se încearcă sensibilizarea opiniei publice față de infractori, de condițiile lor de viață, manipulându-se în mod grosolan informația (exemplul hoiaței din magazine, pentru care fiica ei cere grațierea, este grăitor. Cei de la Antene au ”uitat” să spună că respectiva era recidivistă și că nu fura ca că nu avea ce să mănânce ea și fata ei. Astfel, respective băga sub fuste marfă de 7 milioane iar în coșul de cumpărături de două, ca să nu bată la ochi. Dacă aveau bani să plătească cumpărăturile, nu se mai poate spune că furau de foame, că nu aveau cu ce plăti.)

Astfel de manipulări ordinare tind să bulverseze puiblicul, care nu mai înțelege ce e moral și corect și ce nu, pe lumea asta. Astfel, dacă te iei după ce vezi la televizor, ajungi să creyi că e ok săp te prostituezi, e cool să fi gay și nu e nici o rușine să furi.

Tocmai de aceea, cred că CNA-ul ar trebui să ia măsuri urgente de sancționare a derapajelor trusturilor media care și-au făcut un obicei din a lansa campanii de presă otrăvite, ce atentează la valorile morale general acceptate, protejate de lege. 

Nu e normal ca Sindicatul Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) să dea comunicat în care să acuze la scenă deschisă manipularea mediatică a deținuților – și nici o autoritate a Statului să nu se sesizeze.

Citez din comunicatul sindicaliștilor:

Chiar in acest moment, in fata intrarii in unitatea susmentionata, sta plantat provocator un car de la Antena 3 si asteapta. Desi este liniste. Ce asteapta? Pai fie sa se intample ceva anuntat, fie ceva provocat. Ca doar nu disloci si plantezi o echipa intreaga fara motiv. In scurt timp se vor mai alatura cel putin doua echipe. Mai lipsesc cateva imagini transmise din fata unitatii in direct si un indemn din partea unui moderator pentru detinutii din Jilava:procedati va rog la incendiere!

Dragi jurnalisti, un lucru tinem sa va transmitem. Daca un singur coleg de-al nostru va pati ceva din elanul vostru de a va recupera patronii incarcerati, ne vom invita singuri in platou. In platoul din fata televiziunilor. Si vom protesta. Legal. Cat va fi nevoie. Vom protesta pentru libertatea presei!” 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *