Interacționez destul de mult cu oameni de toate categoriile și pregtirile. De la infractori cu 2 clase la polițiști, gardieni nsoțitori de convoi pentru arestații plimbați pe la instanțe – și pn la oameni cerebrali, cu doctorate și studii solide n spate.

Deoarece sunt un tip curios din fire, atunci cnd vin n contact cu oamenii și avem timpi morți, am tendința s deschid tot felul de fronturi de discuții, pe teme ct mai variate, fiind interesat s vd cum mai gndește lumea.

Unele discuții sunt att de savuroase prin originalitea abordrii și umorul – de multe ori involuntar al interlocutorilor – nct mi pare ru c nu am la mine n permanenț niște ochelari de filmat de genul google glass, cu care s imortalizez spre slava geniului balcanic surprins de Caragiale, umorul de situație neaoș romnesc.

mi este și greu s redau n scris dialogurile respective cci nu am geniul literar al unui Caragiale sau Bieșu, ns țin s v asigur de un lucru: c poporul romn are o rezerv inepuizabil de prostie mucalit, din care umorul de situație izvorște spontan și liber. Secretul acestei redutabile revrsri de prostie vesel și are sursa n convingerea de nezdruncinat a romnului c se pricepe la orice.

Aceast unic rmșiț a divinitții sufletului romnesc, care este omnisciența, se manifest n romni cu maxim putere atunci cnd vine vorba de datul cu prerea, iar rezultatele sunt cu att mai amuzante și mai spectaculoase cu ct subiectul n dezbatere este mai ndeprtat de cunoștiințele interlocutorilor.

Probabil c aceste manifestri spontane de exprimare sunt și rezultatul deceniilor de cenzur comunist, n care romnii erau forțați s-și pun fru limbii, ns cert este c nici acum, dup 26 de ani de libertate, șuvoiul de prostii și aberații debitate cu o siguranț de sine maxim nu d semne s scad n debit, semn clar de vivacitate a genei noastre naționale.

Vrei s ai o conversație vesel, spumoas cu niște oameni pe care nu i cunoști și cu care nu ai nimic n comun, doar ca s mai treac timpul ?! Nimic mai simplu: arunc n discuție un subiect gen: Dictatur vs. Democrație, Creștinism vs. Yoga, indigestia la sugari sau codul bunelor maniere la recepțiile oficiale. Și observi pe fețele interlocutorilor cum se adun norii cei groși ai gndirii, frunțile care se ncrunt a scremere din sfincterii intelectului iar apoi brusc, fulgerul iluminator al atot-științei i ilumineaz iar șuvoiul de vorbe nțelepte ncepe s se reverse din nimic, de pe buzele lor.

De aceea mi-e drag Romnia. De-asta tragem cu toții spre patrie și ne plictisim de moarte printre strini. Pentru c ne lipsește fantasticul, absurdul conversației cu cei de teapa noastr. Strinii sunt previzibili și plicticoși precum volumele acelea din librrii, pe lng care trecem cu aere de superioritate, de parc le-am fi citit deja de mult.

Și chiar și cnd suntem n afara țrii, ne adunm ntre noi pentru a ne conserva autosuficiența și prostia, cci numai așa ne simțim bine: valorizndu-ne reciproc, aruncnd n malaxorul conversației picturi de cunoaștere laolalt cu șuvoaie de inepții.

ns exist și o latur bun a acestei atitudini. Romnul este de un optimism incurabil, plin de ncredere n geniul su național. Chiar dac el nu a realizat mai nimic n viața lui de ccat, simte c triește pe deplin prin intermediul marilor personalitți naționale. Se umfl de mndrie cnd machedoanca Simona Halep cștig turneul de la Montreal; e fericit c sasul Tesla care a inventat electricitatea moca, s-a nscut n Romnia. Simte c toate aceste realizri i aparțin doar pentru faptul c s-a nscut n aceeași arie geografic cu respectivii. Nu-i trebuie ascensiunea anevoioas, efortul cunoașterii, ci doar aburii mbttori ai succesului – chiar dac acesta nu i aparține. Știu c vor sri mulți ca arși, dup ce vor citi aceste rnduri. Vor spune c am trdat cauza cea sfnt a naționalismului romnesc, c mi-am pierdut fiorul patriotic. Nimic mai neadevrat. Doar cel care și iubiește neamul are curajul de a-i vedea lipsurile, de a-i critica metehnele. i invit pe toți cei ce cred c exagerez n analiza mea, s poarte conversații cu cei din jur, pe teme mai puțin cunoscute. Veți observa un fenomen straniu: cu greu vor gsi mcar un romn care s recunoasc cu bun simț c c subiectul respectiv l depșește și nu are o opinie pe acea tem.

, ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *