5 motive pentru care nu donez pentru cumpărarea Cumințeniei Pământului

Niște băieți deștepți din guvernul Cioloș, de tehnocrați cu părinți securiști care le-au plătit studii în Europa și locuri călduțe prin birocrația europeană, au considerat că e trendy să relanseze sentimentul de unitate națională în jurul unui simbol. Așa că l-au ales pe Brâncuși și sculptura acestuia, Cumințenia Pământului.

Sculptura aparține în prezent moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care au negociat cu Statul Român vânzarea către acesta a Cumințeniei, pentru suma de 11 milioane de euro.

11 milioane de euro…

Suma este probabil mică față de valoarea pe care proprietarii statuetei ar putea-o obține la o licitație publică la Sotherby`s, în condițiile în care ultima vânzare a unei sculpturi de Brâncuși – Prometeu, s-a făcut tot de către Sotherby`s la New York în 2011, pentru suma de 12.600.000 dolari.

Ideea era ca Statul Român să achiziționeze în parteneriat cu românii (în calitate de donatori privați) Cumințenia, astfel: 5 milioane de euro le plătește Guvernul, iar restul de 6 milioane le plătesc românii, din donații.

Până în prezent, s-au strâns 562.117 de euro, astfel: 122.956 de euro pe site-ul campanieiwww.brancusiealmeu.ro, 50.016 de euro prin intermediul eMag.ro, 349.637 de euro prin transfer bancar în conturile Ministerului Culturii și 39.508 de euro de euro prin SMS.

Deci până în prezent s-a strâns undeva cam la a 12 parte din cât este necesar pentru acoperirea celor 6 milioane de euro din donații, termenul limită fiind 30 septembrie.

Devine clar pentru toată lumea că această campanie va fi un fiasco răsunător, căci românii nu înțeleg să doneze o bucată de calcar, chiar dacă ea a fost cioplită de Brâncuși “al nostru” care în realitate este mai mult al francezilor – care au fost în stare să îi construiască un muzeu numai al lui.

Și ar fi bine ca și domnul Cioloș și colegii lui tehnocrați să afle de ce nu donăm noi, românii de rând:

 • pentru că banii cu care Guvernul vrea să cumpere Cumințenia sunt tot banii noștri, proveniți din impozite și taxe; deci nu înțeleg să plătesc de două ori pentru același lucru. Guvernul trebuia să aloce toată suma, că doar nu aduceau banii din altă parte decât din impozitele impuse românilor.

 • Pentru că dacă este cea mai proastă strângere de fonduri de care am auzit. A fost promovată doar la TV și pe la evenimente pentru români săraci ca mine (gen expoziții muzeale și festivaluri de muzică). De ce nu s-a organizat măcar un dineu la care să fie invitată protipendada politicienilor și oamenilor de afaceri îmbogățiți din afacerile cu Statul ? Sunt convins că dacă s-ar fi organizat un astfel de eveniment caritabil, gen concert la Ateneu cu donații, la care să fie invitați un Vântu, un Adrian Năstase (mare colecționar și iubitor de artă), un Țiriac, Becali, Ioan Niculae, Popoviciu, Cășuneanu, Ponta, Blaga, Bica, Triță Făniță, Băsescu, Udrea, Cocoș, Blejnar, Vâlcov sau alții de teapa lor care își ascund averile prin pereți sau prin Panama, banii ăia se strângeau până acum.

 • Pentru că Muzeele de Artă ale României, începând cu Muzeul Național, țin la beci capodopere pe care români adevărați – nu precum așa-zișii moștenitori ai arhitectului Gheorghe Romașcu, le-au donat Statului Român, iar acesta nu s-a obosit să le expună NICIODATĂ. Mă refer la tablouri de Petrașcu sau Luchian, donate de donatoarea Elena Mateescu – și pe care muzeul nu le expune din “lipsă de spațiu și fonduri” de mai bine de 25 de ani, de când a fost făcută donaț Dec Onor Guvernul să facă bine și mai întâi să expună bogățiile culturale pe care le-a primit moca de la niște fraieri patrioți care AU DONAT CAPODOPERE și nu le-au vândut la licitație, și apoi să cumpere altele noi.

 • Pentru că totul sună a mega-ipocrizie și mega-escrocherie, ca mai toate gheșefturile cu Statul de pe la noi. Domnia Sa Guvernul să facă bine și să recâștige încrederea românilor prin taxe și impozite decente, europene, salarii la fel de europene, și servicii tot europene (dacă ăsta este standardul), înainte să ne mai ceară încredere și colaborare în orice. La acest moment, cred sincer că nici un român nu ar avea încredere să cumpere împreună cu un guvernant/politician/popă nici măcar o pâine în comun, pentru că știe din experiența ultimilor 26 de ani că va fi păcălit.

 • Pentru că suntem prea săraci, ca popor – iar asta nu din cauză că trăim în vre-un deșert gen Fâșia Gaza, ci pentru că voi ăștia de la conducerea țării, furați prea mult. De-aia majoritatea românilor din România abia au cu ce trăi, iar restul au plecat la munci pe-afară.

Ați înțeles, domnule Cioloș !? Asta e România aia reală, și asta crede ea. De-aia nu donează. Că ne-ați furat prea mult voi, guvernanții cot la cot cu politicienii. Dacă vreți să întâriți sentimentul de apartenență la Națiunea Română, închideți granițele pentru politicienii corupți, decretați legea marțială, reinstaurați pedeapsa cu moartea pentru hoții banului public asigurând o judecată rapidă (fără stat la coadă !) pentru toți cei ce s-au îmbogățit peste noapte devalizând România și atentând la dreptul nostru CONSTITUȚIONAL la viață și bunăstare.

 • JE

  Care sunt motivele REALE pentru care sa nu donezi?
  Asculta cu atentie ce spune asta aici:
  https://www.youtube.com/watch?v=uhF1zV8_XX0&t=2656

 • CN_

  _Asa este ! Dar nu voi voi comenta acum acest subiect deoarece e prea devreme momentan, caci iata eu intre timp ma gindea_AM la maretul nostru Partid Social si Democrat care in intealeapta sa gindire si strategie de moment a facut un pas inapoi la nici 24 de ore dupa Cosmarul de la Colectiv, ca vezi doamne oamenii sa nu ii asocieze cumva ca imagine pe EI cu acei corupti care au facut posibil sa aiba loc acel nefericit eveniment..Din pacate si dupa cum se va vedea in Noiembrie la alegeri PSD va pierde se pare aceste alegeri pt. parlament chiar daca in sondaje ei acuma conduc…Sa nu uitam acest Govern___Ticalos, care nu reprezinta sub nici o forma Romania si poporul Roman, ce e nascut din acel Infern este subordonat in totalitate lui Voda de la Maiami~Bici dar si altor cercuri si grupuri de interse si implicit asa zisului PNL !..Deci in momemtul desfasurarii alegerilor la butoane se vor afla oamenii celor mentionati adinioarea iar dumnealor vor avea grija sa nu le scape vrabia din mina in ciuda faptului ca PSD-ul e mai bine organizat si pus la punct atunci cind vine vorba de alegeri, oricare ar fi ele…~Is profesori~~…Si cu toate acestea si datorita faptului ca au lasat butoanele din mina este extrem de probabil sa piarda alegerile parlamentare din toamna…Chiar si cistigarea alegerilor locale de catre Ei le putem considera ca parte a unui plan bine la pus de catre al nostru Voda de la Maimi impreuna cu maaarele asa zis PNL….Cine are urechi de auzit sa auda…..~~~~….’??’….

 • Avem Coloana Infinitului și Poarta Sărutului la Masa Tăcerii… setul este complet, Cumințenia n-a fost să fie ;))

 • Kuru

  Am o idee pentru un monument al eroilor WW3 la Washington DC… Trei piese: Erecția Infinitului, Gaura Kurului și în mijloc evident Dormitorul Durerii :))
  Lincoln reflectând la obeliskul lui Washington este cam demodat…

 • Garfield

  Când a vrut maestru Brâncuși s-o dea gratis laolaltă cu alte 200 de piese, unele dintre ele capodopere, guvernanții de atunci au strâmbat din nas și au zis „pas” pe motiv că este artă decadentă. Acum nepoții acelor guvernanți nu mai știu pe unde să se screamă ca să cumpere o singură piesă care oricum nu este cea mai reprezentativă.
  Cu 11 mil de euro ar putea să organizeze 11 tabere de creație plastică (sculptură) să vină absolvenții și doctoranzii tineri români de la Belle Arte – să creeze ceva și mai dihai decât a făcut maestrul acum 80 de ani.
  Chiar nu ne trebuie artefacte de astea obosite. Tinerii ar putea și chiar pot să sculpteze cu talent și cu har. Dar nu le dă nimeni nici o para chioară pe munca lor.

 • Profund simbolic în variatele planuri existențiale, monumentul ar fi totodată și un omagiu parteneriatului strategic dintre kuriști și muiști… îl dai gratis?

 • Ecce Homo

  Eu aș face o donație chiar substanțială însă doar pentru Princess X. Invocă un viguros sentiment de unitate și nu numai pentru iubitorii de artă.

 • JE

  – ESCROCHERIE PROGRESISTĂ. Să vină DIICOT. Cioloș un mincinos „Cumințenia Pământului ” va ajunge în proprietatea statului român INDIFERENT de suma strânsă. Manipularea a fost făcută pentru ca internaționaliștii progresiști din Guvern să pară “buni patrioți”
  http://www.fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=832980&title=escrocherie-progresista-sa-vina-diicot-ciolos-un-mincinos-cumintenia-pamantului-va-ajunge-in-proprietatea-statului-roman-indiferent-de-suma-stransa-manipularea-a-fost-facuta-pentru-ca-internationalistii-progresisti-din-guvern-sa-para-buni-patrioti-

 • Eu aș semna petiția pentru declasificarea testului ADN care demonstrează cu probabilitate de 99.999% că presupusul fiu este un măscărici.
  Fraierul oare chiar nu știe că este singura maimuță cocoțată în arborele genealogic din grădina altcuiva?!

 • Ecce Homo

  Evident drept credincioșii de la masa tăcerii arată cu ochii bulbucați că testul este fructul pomului otrăvit… pentru că nu este creștinesc să vorbească cu gura plină de fructul bananierului primordial ;))

 • Deocamdată au declasificat povestea ca să demonstreze că ei sunt măscăricii cu 100% probabilitate…

 • Kuru

  Poarta Sărutului este a mea ;))

  http://goo.gl/images/55rcgn