Trim vremuri interesante, noi popoarele vechii Europe, din toate punctele de vedere. Lumea se schimb sub ochii noștri. Ieri am participat la un seminar pe teme de noutți n domeniul drepturile copiilor n legislația european. Conferențiarul era un reputat specialist n drepturile copiilor, belgian la origine, european n ADN, președinte al unui ONG de renume.

M-a uimit s constat (nc o dat !) simbioza n care coexist instituțiile europene (comitete și comiții cu rol consultativ) și organizațiile nonguvernamentale, precum și mecanismul prin care acestea re-gndesc principalele instituții moderne n materie de drepturi și libertți.

Acest gigantic organism heteroclit numit Uniunea European are ca principal activitate strngerea de informații din țrile membre, pe diferite categorii de subiecte, dezvoltnd, inovnd pe baza acestor informații, declarații, rapoarte cu valoare de principiu și recomandri pe care statele membre ar trebui s le transpun n reglementri cu caracter obligatoriu.

Dac urmrești cu atenție dezvoltarea politicilor europene, observi c ele au n centrul lor OMUL ca valoare suprem, crend n jurul acestuia o rețea dens de drepturi și libertți al cror scop pare s fie ameliorarea și mbuntțirea calitții vieții individului.

Acest curent de gndire umanist pornește desigur de la valorile abstracte de bine și adevr, de echilibru și echitate – avnd drept substrat altruismul culturii vestice, ancorat n cele dou milenii de existenț european.

Interesant este c n tot acest pienjeniș de mecanisme și concepte noi, regsim prea puține prghii care s duc la impunerea acestor noi norme n legislația național a statelor membre UE. n afar de Curtea European a Drepturilor Omului, ale crei decizii au forț obligatorie n sistemul de justiție al statelor condamnate, restul Curților și Consiliilor Europene nu au (nc) aptitudinea de a emite acte care s aib un efect direct asupra petenților.

Bnuiesc c nobilul crez al marilor gnditori europeni care dezvolt acest nou sistem de valori a fost acela c, puși n vața unor astfel de concepte rafinate, radiind gloriosa lumin a democrației, membrii legislativelor statelor naționale vor fi dați pe spate și vor adopta n extaz aceste noi norme al cror unic scop este acela de a ne teleporta n paradisul edenic al echitții Uniunii Europene.

Realitatea a artat c idealismul european tinde s sucombe n fața intereselor meschine ale politicienilor din fiecare țar membr, iar fragilul echilibru european poate fi oricnd rupt n mod brutal de cte un –exit de tipul brexitului englez, ducnd la prbușirea pilonilor ce susțin aceast fragil construcție european.

Chiar dac Europa Unit se va destrma la nivel politic, sunt ncredințat ns ca valorile și normele europene, ndelung rafinate n laboaratoarele intelectuale ale Bruxellului, vor supraviețui construcției politice europene. Cci odat asumate n legislațiile interne, normele europene nu schimb doar obligațiile cetțenilor ci și mentalitțile acestora. Plase pe fațadele construcțiilor, ca s nu mai nghițim praful, indicatoare rutiere standardizate (alb cu albastru), drepturi cetțenești n raport cu Statul (metri cubi de aer pentru pușcriași, drepturi n anchete, drepturi pe strad), libera circulație n Europa doar cu buletinul, toate acestea nu cred c vor mai putea s dispar, chiar dac Uniunea se va destrma. Cetțenii Europei, mai ales tnra generație, privesc ca pe un dat firesc, ca pe o normalitate, toate aceste drepturi și libertți. Și mai sunt multe altele, care vin din urm. Desigur, ele au un cost, ns per ansamblu, dac vor fi implementate toate noile reglementri, lucrurile tind s se mbuntțeasc și la nivel național.

Exist și o parte ntunecat a Europei. Excesele unor lideri europeni, ncpțnarea lor de a promova multiculturalismul agresiv (ce s-a ntmplat cu conceptul de “Europ a Națiunilor Europene, a culturilor europene” ?!), taxate prin ascensiunea mișcrilor eurosceptice, naționaliste.

Dar despre toate astea, ntr-un material separat.

, , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.