Trăim vremuri interesante, noi popoarele vechii Europe, din toate punctele de vedere. Lumea se schimbă sub ochii noștri. Ieri am participat la un seminar pe teme de noutăți în domeniul drepturile copiilor în legislația europeană. Conferențiarul era un reputat specialist în drepturile copiilor, belgian la origine, european în ADN, președinte al unui ONG de renume.

M-a uimit să constat (încă o dată !) simbioza în care coexistă instituțiile europene (comitete și comiții cu rol consultativ) și organizațiile nonguvernamentale, precum și mecanismul prin care acestea re-gândesc principalele instituții moderne în materie de drepturi și libertăți.

Acest gigantic organism heteroclit numit Uniunea Europeană are ca principală activitate strângerea de informații din țările membre, pe diferite categorii de subiecte, dezvoltând, inovând pe baza acestor informații, declarații, rapoarte cu valoare de principiu și recomandări pe care statele membre ar trebui să le transpună în reglementări cu caracter obligatoriu.

Dacă urmărești cu atenție dezvoltarea politicilor europene, observi că ele au în centrul lor OMUL ca valoare supremă, creând în jurul acestuia o rețea densă de drepturi și libertăți al căror scop pare să fie ameliorarea și îmbunătățirea calității vieții individului.

Acest curent de gândire umanist pornește desigur de la valorile abstracte de bine și adevăr, de echilibru și echitate – având drept substrat altruismul culturii vestice, ancorat în cele două milenii de existență europeană.

Interesant este că în tot acest păienjeniș de mecanisme și concepte noi, regăsim prea puține pârghii care să ducă la impunerea acestor noi norme în legislația națională a statelor membre UE. În afară de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ale cărei decizii au forță obligatorie în sistemul de justiție al statelor condamnate, restul Curților și Consiliilor Europene nu au (încă) aptitudinea de a emite acte care să aibă un efect direct asupra petenților.

Bănuiesc că nobilul crez al marilor gânditori europeni care dezvoltă acest nou sistem de valori a fost acela că, puși în vața unor astfel de concepte rafinate, radiind gloriosa lumină a democrației, membrii legislativelor statelor naționale vor fi dați pe spate și vor adopta în extaz aceste noi norme al căror unic scop este acela de a ne teleporta în paradisul edenic al echității Uniunii Europene.

Realitatea a arătat că idealismul european tinde să sucombe în fața intereselor meschine ale politicienilor din fiecare țară membră, iar fragilul echilibru european poate fi oricând rupt în mod brutal de câte un –exit de tipul brexitului englez, ducând la prăbușirea pilonilor ce susțin această fragilă construcție europeană.

Chiar dacă Europa Unită se va destrăma la nivel politic, sunt încredințat însă ca valorile și normele europene, îndelung rafinate în laboaratoarele intelectuale ale Bruxellului, vor supraviețui construcției politice europene. Căci odată asumate în legislațiile interne, normele europene nu schimbă doar obligațiile cetățenilor ci și mentalitățile acestora. Plase pe fațadele construcțiilor, ca să nu mai înghițim praful, indicatoare rutiere standardizate (alb cu albastru), drepturi cetățenești în raport cu Statul (metri cubi de aer pentru pușcăriași, drepturi în anchete, drepturi pe stradă), libera circulație în Europa doar cu buletinul, toate acestea nu cred că vor mai putea să dispară, chiar dacă Uniunea se va destrăma. Cetățenii Europei, mai ales tânăra generație, privesc ca pe un dat firesc, ca pe o normalitate, toate aceste drepturi și libertăți. Și mai sunt multe altele, care vin din urmă. Desigur, ele au un cost, însă per ansamblu, dacă vor fi implementate toate noile reglementări, lucrurile tind să se îmbunătățească și la nivel național.

Există și o parte întunecată a Europei. Excesele unor lideri europeni, încăpățânarea lor de a promova multiculturalismul agresiv (ce s-a întâmplat cu conceptul de “Europă a Națiunilor Europene, a culturilor europene” ?!), taxate prin ascensiunea mișcărilor eurosceptice, naționaliste.

Dar despre toate astea, într-un material separat.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares