Pe 23 aprilie 1910, Nicolae Iorga împreună cu A.C. Cuza fondau Partidul Naționalist Democrat din România. Un partid cu o doctrină moderată, ce respingea în egală măsură atât excesele stângii bolșevice cât și pe cele ale dreptei fasciste. Doctrina naționalist-democrată a îmbrăcat forma tradiționalismului ce respecta trecutul, mentalitatea și stilul de viață al poporului român. 

Pe 8 iunie 2015, Daniel Fenechiu fondează Partidul Național Democrat din România, un partid cu o doctrină moderată, care la fel ca și partidul lui Iorga, susține pluralismul politic, luptă pentru combaterea politicianismului, introducerea moralității în viața politică, eliberarea românilor ce trăiesc sub dominație străină și realizarea unității naționale.

Programul Partidului Nationalist-Democrat gândit de Iorga in 18 puncteși adoptat in Sfatul adunarii din zilele de 23 si 24 aprilie 1910, prezintă, printre altele, solutia „desrobirii taranilor de sub jugul ciocoilor”. În timpul guvernării liberale (1922–1926) partidul s-a implicat în negocieri cu celelalte partide ce formau opoziția la adresa cabinetului Brătianu, reușind fuziunea cu gruparea Argetoianu, desprinsă dinPartidul Poporului (1924).

Într-un arc peste timp, Partidul Național Democrat gândit de Daniel Fenechiu se desprinde din Partidul Poporului– Dan Diaconescu PP-DD(2014) și de retorica populistă acestuia de “luptă împotriva ciocoilor”, în timpul unei guvernări semi-liberale (PNL + PSD) – 2014. Doctrina PND-ului modern este structurată tot în 18 puncteprogramatice, similare celor enunțate de Iorga în 1910.

Continuând logica inversată în această oglindă temporală a evenimentelor, ne putem aștepta ca PND-ul actual să devină ceea ce a fost la începutul său PND-ul din 1910 – adică partid cu o prezență semnificativă în viitorul legislativ.

Vom vedea însă, dacă actuala “altoire” a mlădiței PND-iste pe trunchiul ros de corupție al PNL-ului va duce la ameliorarea morală a conduitei liderilor peneliști, care parcă se înghesuie în ultima perioadă spre pușcării, lăsând locul liber pentru o reformă de principii.

Am încredere în faptul că liderul PND, Daniel Fenechiu, va rămâne același om pe care îl cunosc din vremurile avocaturii: onest, având curajul de a spune adevăruri dure în față, și mai presus de orice, incoruptibil, rezistent moral la șpagă. Și poate că prin puterea exemplului său, va reuși să transmită și celor rămași (ne-condamnați penal) în PNL – acest model de comportament onest și incoruptibil, pe care noi românii, ni-l dorim să îl vedem în politica românească.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer