Nu puteam lsa acest weekend s treac fr s scriu cronica principalelor evenimente publice ce au loc n acest zi de smbt – s dea Dumnezeu s avem ct mai multe zile ca aceasta !

Pare-se c forțele absconse ale Sufletului Romnesc și-au gsit drumul ctre conștiința bucureștenilor și au erupt n aceast zi, cu manifestri publice de o larg amploare, aparent fr legtur una cu cealalt. Dar s le lum pe rnd n ordinea programuui lor de-a lungul acestei frumoase zile:

Dimineața ncepe cu Trgul de Sfntul Dumitru, organizat de Asociaia Productorilor de Produse Tradiionale i Ecologice Maramure n perioada22 – 24 octombrie 2010, la Muzeul ranului Romn, cu ncepere de la orele 9 dimineața.

Trgul acesta nu este popularizat mediatic, dar v asigur c dac veți face efortul s mergeți la el, veți putea vedea și cumpra obiecte meteugreti i de artizanat.

Pentru pofticioi se gsește și magiun, plcinte, sarmale i pine de cas. Vei putea degusta produse, dar vei afla i procedeele tradiionale de obinere a acestora.

Intrarea este gratuit.

Tot la Muzeul Țranului Romn mai are loc de smbt, 22 pn duminic, 23 octombrie 2016, de la orele 10 de dimineaț pn la 6 seara, trgul de Snmedru, unde particip meșterii din toate ctunele și ungherele țrii: olari, cioplitori, lingurari, pielari, rudari, iconari, dar și ncondeietoare, țestoare, custorese, mpletitoare.

Meșterii aduc la trg: obiecte din lemn, ceramic, țesturi, mpletituri, jucrii, podoabe, ou ncondeiate, icoane și multe, multe alte lucruri frumoase care vor putea fi negustorite la Muzeul de la Șosea.

Iar pentru a v pune stomacul la cale gsiți: cozonaci, cofeturi din Teleorman, miere de albine și dulceaț, polen și propolis, ierburi de leac, mere și nuci, plinc și sucuri.

La acest trg, intrarea este 4 lei, 2 lei (elevi, studenți, pensionari).

Deosebit la acest eveniment este faptul c la el vor participa foarte mulți romni din afara țrii, din jurul granițelor Romniei. Va invit pe toti sa mergeti, mai ales pentru ca veti avea prilejul sa vedeti traditiile populare ale romanilor din jurul granitelor Romaniei.
Intre invitati, un ansamblu de dansuri populare de la Vidin, Bulgaria, condus de o doamna deosebita si foarte inimoasa,Albena Borisova. Dansatorii romani de la Vidin vor purta costume autentice romanesti din sudul Dunarii si vor interpreta cantece vechi de sute de ani. Sa ii primim cu drag in sufletele noastre si sa fim alaturi de ei sambata, 22 octombrie, de la orele 13 la Muzeul Satului din Bucuresti. Ce va aduc ei e o comoara nepretuita de autentic si de frumos.

14591701_1236369249742316_3785302356018375268_n

Cei ce au posibilitatea și doresc, i invit s aduc din bibliotecile lor cte o crticic pentru copii (chiar și abecedare) n limba romn. Spre exemplu, dna Albena Borisova din Vidin ne-a comunicat c ei nu au școal romneasc n localitate iar copii din familiile de romni vin s nvețe s scrie și s citeasc romnește n casa dumneaei, pe care cu mult mrinimie o pune la dispoziție acestor copii. Din pcate ns, nu are materiale didactice, deci un abecedar cadou ar fi binevenit.

Acești romni nscuți și crescuți pe meleagurile țrilor nvecinate (odinioar teritorii istorice romnești !) tnjesc dup Patria Mam, dup fiorul regsirii Sufletului Național. Din multe privințe, ei sunt mai curați și mai buni romni dect suntem noi, romnii tritori nluntrul granițelor, care de multe ori uitm valoarea și frumusețea tezaurului istoriei poporului romn.

Acești romni inimoși, care refuz de sute de ani s se lase asimilați și și piard identitatea național, sunt un model de rezistenț identitar prin cultur, deci trebuie cunoscuți și apreciați ca atare, cci sunt un model pentru noi, cei ce renunțm att de ușor la identitatea noastr.

Oamenii aceștia au ndurat greutți și cheltuieli, venind pe banii lor pentru a ne bucura cu dansurile și cntecele lor. Prin prezența noastr acolo, prin darurile de carte pe care le putem face, le putem arta c NOI SUNTEM ROMNIA, iar Romnia, patria lor de suflet, nu i-a uitat ci este acolo, mngindu-i duios prin privirile noastre.

Haideți deci s le artm acestor frați romni ai noștri c Romnia nu i-a uitat ci le onoreaz și cinstește gestul de a se apropia de casa lor spiritual, Patria Mum.

Cci n anii trecuți, guvernanții nu au catadicsit s onoreze cu prezența aceste manifestri culturale finanțate de asociații, fr nici un aport guvernamental. Guvernele Romniei pr s nu mai fie ale romnilor, cci pare s le pese mai mult de soarta alogenilor, crora le dau finanțri și beneficii (cum Asociației Ellie Wiesel, care vrea s ia cu japca cldirea Muzeului Pinacotecii Bucureștilor de pe Lipscani, pentru a amenaja acolo muzeul Holocaustului) dect de soarta romnilor noștri.

Deci, cine simte romnește, vine s mngie cu suflteul și prezenta pe frații care vin s ne ntlneasc, s ntlneasc Romnia.

Al doilea eveniment – n cronologia zilei, este spectacolul organizat n Parcul Izvor la orele 12 de ctre Partidul Romnia Unit a descendentului efigiei lui Vlad Țepeș, fostul PSD-ist Bogdan Diaconu. Cic vor cnta membrii de partid cu voce, gen Nicolae Furdui Iancu, și probabil c se vor da și ceva mncruri tradiționale moca, așa, n spiritul FeSeNisto-comunist cu care ne-au obișnuit Dinescu și Iliescu. Genul sta de eveniment-șpag-electoral-n-avans cu miros de fasole și ciolan, menit s creasc n procente partidul-marionet al PSD-ului, merit vizitat pentru a se vedea cum sublimul fiorului național poate fi trntit n ridicolul populismului ieftin, de ctre niște pseudo-naționaliști marionet ale baronilor roșii din PSD care finanțeaz pe furiș tot circul.

Și n fine, de la orele 14, Acțiunea 2012 organizeaz Marșul pentru Basarabia, cu plecare de la Piața Unirii, din fața Hanului Manuc. V invit din toat inima s participați la acest marș unionist, pentru a arta lumii ntregi c Romnii și Moldovenii sunt o singur Națiune, un singur Neam.

12809700_1174787645887566_4447221257619604316_n

Cine simte romnește nu poate sta acas n astfel de momente. Ne vedem acolo.

, , , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *