Rețeta succesului: cum să te implici în politică pentru a schimba în bine țara

Furia alegerilor ia amploare. Tot mai mulți tineri dezamăgiți de oferta politică actuală, mă întreabă ce e de făcut, cum se pot implica pentru a schimba ceva. Și pentru că m-am săturat de discuții sterile, interminabile, la telefon sau în direct, care îmi mănâncă timpul și energia, m-am gândit că e bine să pun totul într-un articol iar când cineva mai deschide discuția pe tema asta, să îl trimit scurt să citească ce am scris, ca să nu mai pierdem timpul.

Sunt două categorii de oameni care vor să intre în politică: oportuniștii și idealiștii.

Ambele categorii pornesc – aparent – de la aceeași nemulțumire, o revoltă interioară că lucrurile nu merg cum trebuie și că “trebuie făcut ceva, că nu se mai poate”.

Problema este că cei interesați de implicare directă în politică sunt de cele mai multe ori, lipsiți complet de orice repere, ne-având nici măcar o minimă cultură politică. Ei nu știu care sunt principalele instituții ale Statului și atribuțiile lor, cum funcționează Statul în relația interdependentă dintre instituții și care sunt mecanismele elective concrete din punct de vedere legal. Nu mai vorbesc de faptul că ei nu cunosc care sunt ÎN REALITATE, dincolo de litera legii, faptic, cum se aranjează lucrurile și care sunt forțele subterane din politica românească care dirijează cu adevărat evenimentele, strategiile și schimbările legislative (mă refer aici la serviciile secrete, masonerie, evrei sioniști, grupurile de lobby ale marilor corporații, UE, SUA, etc.)

Ei, bine, acești oameni se trezesc și ei, o dată la patru ani, că vor să candideze, și nu oriunde, ci direct în Parlament, ca deputați și senatori !

Ei nu înțeleg că rolul Parlamentarului individual este – cel puțin la acest moment – nesemnificativ. În realitate, nici un protect de lege, nici o strategie de țară nu poate fi implementată fără acordul forțelor oculte despre care vorbeam mai sus.

Un deputat sau senator este în realitate un răsfățat al privilegiilor, cu mașină și șofer la scară, ecuson de acces cu mașina în zone inaccesibile (fără plată !) publicului, pașaport diplomatic, buget pentru birou în teritoriu și consilieri parlamentari care îi fac toate poftele (de la adus cafeaua la cărat geanta).

Un astfel de “ales al poporului” chiar dacă “muncește” doar două zile pe săptămână în sesiunile legislative, dacă e din provincie are hotelul plătit în București pe toată durata mandatului. În funcție de grupurile “de lucru” în care se înscrie (mai ales cele de “prietenie” cu diverse țări), călătorește pe banii conribuabililor săptămânal sau lunar, prin toată lumea, într-o eternă vacanță, fiind – culmea ! – și plătit pentru asta, cu un salariu bunicel. Bașca faptul că ești “persoană publică” și dacă știi să legi măcar două vorbe coerent, te invită televiziunile să luminezi poporul cu înalta ta înțelepciune.

  Iar la final de mandat (dacă nu cumva prostești electoratul să te mai aleagă o dată !), rămâi pe viață membru al “clubului foștilor parlamentari”, primind invitații și felicitări la tot felul de ocazii, iar la pensionare ai o pensie cu mult peste cea a unui om obișnuit care a muncit toată viața, chiar dacă tu, de exemplu Remus Cernea, nu ai muncit o oră în viața ta nicăieri.

Păi cum să nu se bulucească oportuniștii pe listele diverselor partide ??!

În realitate, 99% din deputații și senatorii din Parlament nu au nici un aport concret la făurirea legislației – acesta fiind principalul și singurul motiv pentru care ar trebui să se afle acolo.

Dacă nu ești în gașca potrivită, proiectele tale de lege nu vor trece de comisii, nu vor primi avize favorabile și nu vor fi votate. Prețioasa ta persoană de parlamentar se va pierde în imensitatea Casei Poporului, iar dacă vei face parte din vreo comisie, ți se va cere să colaborezi și să votezi cum ți se dictează de către partidele mari care controlează jocul legislativ, în caz contrar urmând să fii marginalizat.

Majoritatea deputaților independenți sau din partidele mici, pe care îi cunosc – nu au reușit să treacă prin Parlament nici măcar un singur proiect de lege.

Morala: la parlamentare ori ataci în haită, organizat, cu oameni pe care îi cunoști, fideli unui crez, imuni la corupție și trădare, capabili să lupte umăr lângă umăr cu tine pentru o idee, fie nu tu mi bagi.

Știu că mulți au impresia, văzând la televizor cârdurile de parlamentari trimiși la pușcărie de DNA, că s-a făcut loc în politică și că acum “a venit și vremea noastră”.

Greșit ! PSD-ul, PNL-ul, ALDE, UNPR-ul și toate construcțiile politice artificiale ce mimează pluripartidismul democratic – căci ele sunt în realitate găști infracționale, organizate pe sistem piramidal mafiot – au mereu oameni noi de promovat în frunte, din rândul lichelelor oportuniste pe care le cooptează pe bază de rudenie și apartenență la Servicii.

Aceste partide penale sunt de fapt un fel de balauri cu 7 capete, cărora oricâte capete le-ar reteza Justiția Română, le cresc altele imediat în loc, căci Justiția nu s-a putut atinge (încă) de inima acestor hidoșenii, de oamenii din umbră care le controlează.

Circoteca politică cu nume de “campanie electorală” la care asistăm, nu face decât să dovedească cât de puțin interes își dau în păstrarea aparențelor acești moguli ai politicii românești, și cu cât săperioritate și desconsiderare privesc ei “prostimea”, adică pe noi, românii de rând, cărora ne cer votul odată la 4 ani.

Credeți că întâmplător, PSD și PNL au ales același slogan electoral, “Îndrăznește să crezi în România” ?!slogan-psd

pnl_afis_42157900

 Mai mult, cu maxim tupeu, PNL-ul și USR-ul lui Nicușor Dan se folosesc de imaginea lui Dacian Cioloș în campanie, deși acesta nu e membru PNL sau USR și i-a rugat public să nu îi folosească imaginea.

 

Însă pe politicienii noștrii îi doare în cur de dorințele Primului Ministru al României, la fel cum îi doare în cur și de voința românilor, care au votat schimbarea Constituției și reducerea numărului de parlamentari la 300 de membri.

Aceeași dezamăgire și cu Partidul România Unită – creația PSD-ului, care voia să înlocuiască golul lăsat de Vadim Tudor și PRM pe latura naționalistă a opțiunii electoratului.

În timp ce pe sigla PRU figurează la loc de cinste imaginea domnitorului Vlad Țepeș, cunoscut în istorie pentru pedepsele exemplare administrate hoților, partidul îl susține pe post de premier pe Victor Ponta, plagiator dovedit (deci tot un fel de hoț), iar pe listele candidaților partidului figurează fosta prezentatoare TV Adela Lupșe, cea care făcea crize de nervi “să sune telefonul”.

Campania electorală din acest an pare să aibă ca unice reguli mistificarea, demagogia și confuzia creată deliberat.

Un bun exemplu în acest sens îl constituie candidatura liderului PND Daniel Fenechiu pe listele PNL pentru Senat, la Bacău, probabil pentru a miza pe confuzia electoratului între infractorul PNL-ist Relu Fenechiu (născut în Dărmănești, jud. Bacău) și Daniel Fenechiu. Precizez că nu sunt rude și nu au aceleași… obiceiuri.

Sloganul generic al întregii campanii electorale pare să fie ”Esecul – un salt mare spre succes”! Nu este o gluma, ci titlul cartii scrise de candidatul PRU la Iasi, senatorul Ionel Agrigoroaiei, botezat de presa locală drept „Senatorul panaramă”, care a reușit un 10 la materia traseism !

Și totuși, ce se poate face ?

Singurul mod realist de a schimba ceva în România este de a construi durabil, de jos în sus.

Dacă vrei să faci ceva pentru România, pentru români, pentru copii tăi și copii copiilor tăi, iată ce poți face:

Muncește. Adună o avere, fii bun gospodar, nu risipi. Fii parte din clasa de mijloc sănătoasă, prosperă, educată a României. În acest moment, România este scindată între oameni foarte bogați și o mulțime imensă de săraci. Avem nevoie de o pătură de mijloc, educată, care să poată da oameni de valoare.

Fii corect. Devino tu un exemplu pentru ceilalți. Nu înșela, nu fura. Ajută-i pe cei din jurul tău. Astfel, oamenii se vor baza pe tine iar comunitatea îți va acorda încrederea ei, consolidându-ți bunul renume.

Apoi, ajuns la vârsta maturității tale morale, spirituale și mentale, având o independență financiară care îți permite să te implici dezinteresat în serviciul comunității din care faci parte, caută să îmbunătățești lucrurile acolo unde trăiești, în comunitatea ta. Mijloacele sunt multe: fă-ți un ONG și promovează proiecte civice, culturale sau administrative. Învață cum funcționează administrația ta locală. Apoi candidează ca și consilier sau primar. Oamenii te știu deja, ești cunoscut ca om corect și cu siguranță vei fi votat. Dacă vei avea rezultate, cum au reușit și alții, te vei putea organiza împreună cu alții care au pornit pe același drum ca și tine, și puteți face un proiect politic. Oamenii pe care i-ați reprezentat în comunele, satele sau orașele voastre, ale căror condiții de trai s-au îmbunătățit, cu siguranță vă vor da voturile. Și abia atunci, ajunși în Parlament, puteți schimba țara în ansamblul ei.

Nu există altă cale. Unii au pornit deja pe acest drum. Iată doar un mic exemplu:


Cel mai tanar primar din tara si-a scos comuna din Evul Mediu cu bani europeni. A investit 10 mil. euro in infrastructura si utilitati, care au atras investitori straini pe www.incont.ro

 • E adevarat ca cei care vor sa intre in politica cu buna credinta nu stiu ce ii asteapta si ca le trebuie o minima cultura politica ca sa stie ce si cum.

  Eu am facut parte dintr-un partid mic, PLD, care a reusit sa creasca de la 0 la 5% si sa intre in Parlament din prima incercare. Nu m-ar deranja sa le ofer experienta mea.

 • Sunt de acord 100% cu continutul articolului: asta e inceputul pentru oricine vrea sa conteze.

  Mai devreme sau mai curand trebuie sa faci ce zice articolul. Pentru ca numai asa se face treaba.

 • MR

  Și eu am experiența multor eșecuri mari ale unor proiecte politice (partide) mici.
  Nu o ofer nimănui căci nu ar folosi la nimic.
  Romanul devenit politician ia cu el în politică și indispensabila pelerină a orgoliului de lider, care îl face incapabil să învețe din lecțiile altora

 • ..Asa este si va fi inca multa vreme si deocmadata ! Da azi nu voi vorbi despre alegerile de la noi adica cele din 11-Dec. ci despre cele din republica Moldova desfasurate ieri avindul ca prim favorit pe pro-Rusul cum ii zic EI, respectiv pe Igor Dodon~..Si nici nu e de mirare pt. multi dintre noi care inca ne mai pricepem cite un pic la politica asta Nenorocita si care tot ne maninca zilele_…Deci ! Nu stiu ce spuneau sondajele de opinie de la Ei dar cred ca toate il dadeau ca favorit pe Dodon ! Unele chiar cistigator din primul tur…Nu a fost sa fie deocamdata_..Cit despre de o posibila surpriza dupa modelul Ponta-Iohannis eu ma cam indoiesc tare de asa ceva_..Caci Romania este una iar R. Moldova e cu totul alta poveste tot de basm Romanesc-normal~..Prin urmare rezultatul nu este unul surprinzator pt. nimeni zic eu_..Oricit ar minca rahat si unii si alti de pe la Noi mai ales ca vezi doamne e intotdeuna doar mina luuunga a Moscowei de vina, ca de fiecare data nuu~??..Bineinteles ca e o prostie si o Minciuna aruncata in mod deliberat in ochii opiniei publice pt. a ascunde un Adevar extreEem de simplu pe care si un om tot simplu dar care poate gindii doar cu mintea lui il stie caci e logic si e_si la mintea Cocosului de altfel_!!..respectiv ca_:..R. Moldova a facut parte pina in 1991 din URSS nuu ??..Deasemeni a-ti vazut ca EI se exprima si vorbesc mai usor si fluent limba Rusa decit L. Romana poate cu exceptia celor nascuti dupa 1989-1990~..Asa este~_..Deci LOR Moldovenilor_Romani de altfel le este mult mai usor sa vada sa inteleaga si sa siiimta respectiv sa faca o diferenta clara intre ce le ofera Westul si Estul ! Nu stiu dar am senzatia ca Ei is ceva mai copti la minte decit noi cei din regat_..Eu asa am vaga si reala senzatie_..Da ! Pt. Ei Rusia si spiritul Rus face parte intregrata din fiinta lor iar acest lucru chair nu poate fi negat ceea ce e un avantaj zic eu caci pot percepe astfel si mod corect doua realitati concrete dar diferite in aparenta si dincolo de Minciunile si Manipularile grosolane via mass media in speta dar si de la politiceni venite direct_!!!..De aceea eu cred Pro-Europenii cum le zic Ei_Nu vor reusi sa convinga masele mari de cetateni in special pe cei mai in virsta caci ei sunt grosul votantilor de ieri, ca daca vor privi de acum incolo cu fata spre apus li se va oferi si prosperitatea~_..Nu reusesc caci cetatenii trecuti de 35-40 de ani pot discerne si stiu sa puna in balanta intr-un mod corect cele doua realitati_..Si deci si prin urmare acesti cetateni NU vor fi convinsi prea usor oricit ar latra de zor propagandistii pro_UE ca sa lea dea LOR votul_____mai devreme sau mai tirziu~..Doar Pro-Europenii au fost la guvernare si sa vazut ce au facut_=_Nimic !_Doar scandaluri interminabile intre Ei, Coruptie cit cuprinde, Incapacitatea de se a coagula intr-o singura foarta si compacta, ca si la Noi de altfel pina una alta caci iata acum Noi in sfirsit ne mindrim cu noul PNL_via Iohannis si mai pa’ nou si cu Ciolos drept virf de Lance~>.._Faaain nu~~~’?’…Deci cam arata asa ca o scurta radiografie situatia politica din republica Moldova…..Cit despre o posibila Unire cu patria mama pe care toti politicenii nostri in special o clameaza in gura mare ori de cite ori ies la rampa si in fata camerelor si chipurile vezi doamne o doresc sa se devina o realitate implinita…_In fapt nici 1 poltician sau grup politic atit de la noi dar si de pe la Ei cu mici exceptii izolate, nu mai dau nume acum, NU doresc aceasta Unire din motive bine si strict determinate si doar de EI stiute~!!!~….Dar sa asteptam totusi ziua de 13-Nov si deci haideti sa Nu fim chair asa de pesimisti_do’mnilor____~_~_~_~_

 • Sorin

  de MERITOCRATIE auzita-ti mai oameni buni? aia-i solutia, restul nu au nicio sansa politica, absolut nicuna. Ne imbatam cu apa rece. Sistemul trebuie schimbat din radacini, nicidecum reformat. Reforma = mare pacaleala, praf in ochi, pierdere de timp, etc. Studiati Miscarea Meritocrata din Romania dimpreuna cu Ordinul Meritocrat ca principiu si functionare si apoi mai discutati. Sper sa va inspire:
  www. meritocratia.ro
  Fara unitate alaturi de iubirea de neam si tara nu vom reusi sa coagulam nimic trainic! …. sistemul e intr-atat de ticalosit si cu suport dinafara incat , personal, nu cred ca se mai poate face ceva pasnic. De aceea e nevoie de oameni cu mult curaj si determinare, ori la capitolul asta, se vede treaba ca, stam foarte rau.
  s-auzim numai de bine,

  Sorin