Mi-am propus încă dinaintea sărbătorilor de iarnă să aștern în scris odiseea mea dureroasă cu privire la hernia de disc, remediile pe care le-am încercat și rezultatele la care am ajuns. E genul ăla de articol scris din experiență proprie, de care omul în suferință dă atunci când caută pe google o soluție la problema lui de sănătate, în loc să dea fuga direct la medic. Iar căutarea e cu atât mai asiduă când medicina clasică îți propune doar soluții radicale, chirurgicale, cum e și în cazul “pietrelor” de la bilă, despre care am mai publicat.

Pe scurt, în primăvara acestui an m-am trezit cu o criză de sciatică foarte urâtă. Durerea iradia pe întregul traseul al nervului, din zona fesei, pe exteriorul piciorului, un puct extrem de dureros sub genunchi și apoi pe laba piciorului, tot pe exterior. Trăind o viață agitată, cu un program profesional extrem de încărcat, nu am acordat mare atenție problemei și am rezolvat-o pe moment cu niște geluri-minune din farmacie și plafar, nu le mai dau numele că efectul lor nu dura decât câteva ore. Maică-mea, grijulie, mi-a dat cosmo-disck-ul pe care îl avea prin casă (care n-a avut nici un efect notabil). Problema nu devenise (încă) acută, eram funcțional dar durerea era (încă) suportabilă, ca o muscă sâcâitoare care nu te lasă în pace să îți vezi de treburile tale (mult mai importante).

Am dus-o așa, pe picioare – cum se spune, toată vara. Nu am avut vacanță pentru că acceptasem niște angajamente cu oameni arestați care se bazau pe mine, iar oboseala și stresul mi-au accentuat problema. Nu m-au ajutat prea mult nici orele lungi de lucru la birou în fața calculatorului, căci trebuia să redactez tot felul de cereri și lucrări care toate aveau termene limită de predare.

Căutând pe net și cerând sfaturi în stânga și în dreapta pentru a găsi cea mai bună rezolvare a problemei, am apelat la cei de la bio-orto-clinic. Am ajuns la ei cu dureri destul de mari, mișcându-mă cu greutate (practic, târându-mi piciorul stâng). O doctoriță drăguță mi-a făcut încă de la primul consult o injecție cu un fel de anestezic în mușchii paravertebrali (de lângă coloană) din zona în care corespundea simptomatic discului intervertebral avariat, și mi-a dat trimitere pentru un RMN.

RMN-ul a arătat că am discul deplasat între vertebrele L5-S1, cu o inflamație bilaterală. Cei de la Bio Orto Clinic, se lăudau pe site-ul loc că vindecă hernia de disc fără operație prin proceduri non-invazive, așa că am început procedurile la clinica lor, în ciuda faptului că au prețuri destul de mari.

Concret, în prima fază am urmat în jur de 10 ședințe de elongații, câte 200 lei ședința. Ședințele erau de obicei zilnice și durau cam o oră. Eram preluat de la recepție de un operator care mă ducea într-unul din cabinetele de la etajul clinicii. Acolo mă dezbrăcam pân la brâu, mă întindeam pe patul de elongație cu fața în jos și mi se aplicau pe spate pentru câteva minute, niște perne calde, cu scopul de a încălzi și relaxa musculatura spatelui. Am înțeles că pernele conțineau un soi de nămol (probabil terapeutic). Apoi mă întorceam cu fața în sus și mi se prindeau niște chingi de partea inferioară a toracelui (imediat de sub coaste) și de zona mijlocului (sub ombilic). Chingile toracale erau prinse de masa de elongație, cele inferioare erau prinse la rândul lor cu o clemă de un cablu ce era treptat tras de un troliu electric, programat special să lucreze la o anumită putere, în funcție de greutatea pacientului, și sub un anumit unghi de tracțiune, în funcție de zona coloanei care trebuia elongată.

Cam după 40-54 de minute de astfel de tracțiuni discontinue, lente, blânde, eram desfăcut din chingi, mă întorceam din nou pe burtă și unrma un gen de masaj-sucțiune cu o pompă cu vacuum, dată cu un gel, pentru a stimula circulația periferică în mușchii paravertebrali și a îmbunătăți funcționalitatea/tonifierea lor prin umplerea cu sânge.

După 3-4 proceduri, durerea scăzuse simțitor, redevenisem funcțional. Am plecat apoi timp de 10 zile din București și am întrerupt procedurile. La revenire, datorită unor mișcări ne-inspirate, pe care ar fi trebuit să le evit, pierdusem toate beneficiile pe care le obținusem, ba mă simțeam chiar mai rău. Am reluat procedurile de elongații (cred că am mai făcut încă 10), apoi câte 20 de minute de kinetoterapie după fiecare ședință de elongații (câte 100 lei ședința !) dar degeaba. Deși aveam o oarecare ameliorare, durerea refuza să scadă semnificativ în intensitate. În acea perioadă știu că m-au ajutat foarte mult cele câteva zile pe care am reușit să mi le rup să merg la Techirghiol, la nămol. Nămolul mi-a luat durerile cu mâna, cum se spune, însă se pare că nu a fost suficient iar după câteva zile efectul s-a pierdut. Prietenii și cunoscuții s-au grăbit să îmi dea tot felul de sfaturi și informații despre persoane care ar fi putut să mă ajute. Am ]ncercat de toate: acupunctură, terapie cranio-sacrală și reconectivă, osteopatie, kiropraxie. Am fost la cel puțin 3 kineto-terapeuți și kiro-practori (de-ăia de îți pun oasele la loc).

De departe, cel mai bun dintre ei a fost Georgel Filip, care a reușit să mă pună pe picioare din câteva proceduri, în acea perioadă. Însă o perioadă dl. Georgel nu a mai fost disponibil și am revenit la același punct cu problema mea. Foarte mult m-au ajutat în acea perioadă injecțiile cu ozon pe care mi le-a făcut la Clinica Focus un doctor moldovean, micuț de statură. Dar chiar și el mi-a spus că e posibil să nu scap fără operație. La sfatul medicilor, mi-am cumpărat un brâu ortostatic (de susținere a coloanei), care îmi mai atenua din presiunea pe disc și din dureri, însă tot degeaba. Când durerile deveneau insuportabile, am recurs la medicație. Am luat Arcoxia cu dozaj maxim (de 120 mg) pentru o perioadă, însă cum întrerupeam administrarea, durerea revenea, parcă din ce în ce mai rău. Mi-am cumpărat chiar și un inverter-table, un dispozitiv cu care te prinzi de glezne pe un fel de masă ce basculează și atârni cu capul în jos, efectul fiind de detensionare și eleongare a coloanei, datorită propriei greutăți, unchiul de înclinare al mesei putând fi reglat după necesități. M-am apucat serios și am făcut și exercițiile de yoga învățate la MISA în anii de curs pe care i-am petrecut acolo, însă fără mari efecte, căci problemele se acutizaseră. Am căutat și pe net, căci youtube-ul abundă de video-uri cu execiții de kinetoterapie pentru remedierea problemelor. Deci le-am luat la rând, cu răbdare de chinez bătrân, leam făcut dar tot degeaba. Durerea creștea parcă de la o zi la alta. Mi-am dat seama că treaba devine serioasă, căci începuse să-mi afecteze munca. Nu mai puteam sta în picioare mai mult de câteva minute, nu puteam merge mai mult de 20 de pași fără să am dureri groaznice, trebuia să mă întind undeva tot timpul, cu picioarele flexate, ca să mai atenuez din dureri. Ajunsesem că nu mai putea sta pe scaun, sau la veticală, așezat în fund, nici măcar pe pat. Ajunsesem să lucrez ce aveam de muncă, la orizontală, pe laptop, iar consultațiile cu clienții le făceam din aceeași poziție. La instanțe, clientul sau nevastă-mea stăteau în sală, în timp ce eu zăceam lungit pe holuri, sau în ultima bancă a sălii. Mă ridicam doar când îmi țineam pledoaria, de multe ori transpirat de durere, strângând din dinți și chinuindu-mă să rezist până la finalul dezbaterilor, de multe ori înjurând în sinea mea adversarii prea vorbăreți, care băteau câmpii, obligându-mă să le ascult bazaconiile și repetițiile stând în picioare în fața judecătorilor.

Deja cam toți medici pe care i-am consultat (și au fost destul de mulți !) îmi recomandau operația de urgență. Destul de mulți prieteni sau colegi se operaseră deja de hernie de disc. La unii operația reușise cu brio, la alții mai puțin. Unii se întorseseră la cuțit, pentru noi intervenții. Auzisem de operații laparoscopice, cu laser, minim invazive și eram pregătit să consult un astfel de specialist și să mă operez. Însă mai exista un prieten al cărui sfat nu îl urmasem. Un tip tot cu muncă de birou ca și mine, care în urmă cu 4 ani avusese aceeași problemă, exact în aceeași zonă. Tot printr-o recomandare, aflase de un medic care l-a pus pe picioare fără operație. După 4 ani, omul era încă bine. Ultimul medic consultat, un specialist la care am ajuns prin recomandări și care mi-a vazut RMN-ul și m-a vazut în ce hal eram mi-a spus că este exclus să scap fără operație.

Ei bine, după atâtea soluții miracol ratate, înainte de a mă decide să mă programez la operație, am decis să încerc o ultimă șansă și să merg și la medicul care l-a scăpat pe amicul meu, fără operație.

Este vorba de dl. doctor Dan Curelea, medic specialist în recuperare, medicină fizică și balneoclimatologie, care are cabinetul la Institutul de Recuperare și Balneoclimatologie din București, str. Popa Rusu nr. 7.

Omul m-a văzut, mi-a vazut RMN-ul și mi-a dat o șansă. M-am prins din prima că e bun, din modul cum a citit RMN-ul. Se părea că problema mea era mult mai veche, din zona studenției, când băteam munții patriei cu rucsacul în cârcă, căci atunci am avut prima criză.

Tratamentul pe care mi l-a prescris a fost să stau cel puțin 2 săptămâni întins la pat, fără să mă ridic decât pentru toaletă. De 3 ori pe zi masaje cu gheață, de câte 10 minute, în zona lombară. Tratament cu cortizon (antiinflamator puternic), timp de o săptămână, deci mâncare fără sare. Și regim de slăbit. Nu am reușit să stau la pat decât 10 zile, cred că cele mai grele zece zile din viața mea.

Când am revenit pe picioare la medic, eram aproape refăcut, mai persistau doar paresteziile (amorțelile) pe piciorul stâng, pe toată lungimea nervului sciatic. Imediat, m-a băgat la un tratament complex: electro-terapie, masaj și kinetoterapie.

Au trecut aproape două luni de atunci. Fac în continuare kineto, inclusiv acasă, azi mă duc din nou la o reevaluare la dl. doctor Curelea, dar în proporție de 99% problema mi s-a rezolvat. Mi-am recăpătat puterea în piciorul stâng, durerile au dispărut complet, mai am mici zone cu parestezii pe picior, care am înțeles că o să dispară și ele. Va trebui să mențin tonifiată musculatura spatelui și abdomenului prin exerciții, toată viața de acum înainte, dar măcar am scăpat de operație. Momentan.

Asta este experiența mea pe care voiam să v-o împărtășesc. Este a mea, parriculară. Poate pe unii i-au ajutat procedurile făcute de mine, toți kineto-terapeuții basarabeni sau ruși de care e plin Bucureștiul. Se pare că secretul nu este punerea la loc a oaselor coloanei în poziția corectă, ci menținerea lor, prin tonifierea musculaturii ce răspunde de chestia asta. Pe mine m-a rezolvat doctorul ăsta, Dan Curelea, Dumnezeu să îl țină sănătos să îi ajute și pe alții.

CategoryUncategorized
Tags,
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer